El voluntariat, una estratègia a favor dels espais naturals

 Font:
Font:

El voluntariat, una estratègia a favor dels espais naturals

Resum: 

La publicació "CONSERVAR. Com actuar a favor dels espais naturals", elaborada per l'Institut del Territori amb el suport del CADS, reforça la idea que la responsabilitat de tenir cura dels espais naturals no és només de les administracions públiques, sinó també del sector privat i dels ciutadans.

El voluntariat ambiental és una de les 12 estratègies que presenta el manual per actuar a favor de la conservació i preservació del nostre territori.

Es tracta d'un manual que fa una crida a l'acció. A més de justificar la necessitat de conservar els espais naturals i de repassar l'actuació que hi fan les diferents administracions públiques, el llibre se centra en reconèixer i impulsar el paper que les entitats conservacionistes i de custòdia del territori, les empreses, els propietaris forestals i també els ciutadans hi poden fer.

És per això que el segon bloc del llibre, el més extens, va dirigit als agents que conformen aquest sector privat i ciutadà, amb un caràcter marcadament pràctic, que s’estructura a través de 12 estratègies i 32 vies d'actuació.

Voluntariat ambiental

Pel què fa l'estratègia del voluntariat, s'anima a les entitats a organitzar activitats de voluntariat en els espais naturals, a les empreses a organitzar activitats de voluntariat corporatiu en aquests espais, i als ciutadans a participar en aquestes activitats siguin jornades sobre el terreny, camps de treball o voluntariat especialitzat (com és el cas de col·laborar en estudis i recerques o en tasques que requereixen alguna habilitat especial).

La presentació del llibre

En l'acte de presentació - que va tenir lloc el 20 d'octubre al Museu M . Colet de Barcelona- Xavier Basora, co-autor de la publicació i soci d'X3 Estudis Ambientals, va constatar que la pèrdua de biodiversitat és el principal problema ambiental a escala global juntament amb el canvi climàtic i que a casa nostra estem per sota de la mitja europea en la implicació de la societat civil en els espais naturals.

La presentació -que també va comptar amb Ramon Arribas, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS) i Eliseu T. Climent, portaveu de l'Institut del Territori i coordinador de la publicació- també va servir, a més de molts altres aspectes tècnics, perquè Miquel Rafa, director de l'Àrea Territori i Medi Ambient de l’Obra Social de CatalunyaCaixa i també Joandomènec Ros, catedràtic d'Ecologia de la UB i conseller del CADS, recordessin els valors espirituals que ens lliguen a la natura i la necessitat de recuperar la motivació profunda de retornar-hi.

És cosa de tots

Aquest llibre vol reconèixer la tasca de tots els ciutadans compromesos amb la conservació de la natura, però sobretot pretén ser un punt de partida per aconseguir implicar més persones i col•lectius en un objectiu que ens afecta a tots: conservar la riquesa natural del nostre país.

Afegeix un comentari nou