Contra la crisi global = solidaritat global = Pobresa Zero!

 Font:
Font:

Contra la crisi global = solidaritat global = Pobresa Zero!

Resum: 

Diumenge 18 d'octubre prop de 700 persones van participar a la concentració contra la pobresa convocada per la Confederació d'ONG de Pau, Drets Humans i Desenvolupament, la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya i la Campanya del Mil·lenni de les Nacions Unides.

El passat diumenge 18 d'octubre es van concentrar unes 700 persones, segons fonts de l'organització, en una concentració-acció a la Plaça Sant Jaume, sota el lema "Contra la crisi global = solidaritat global = Pobresa Zero!". L'acte es va celebrar en un ambient reivindicatiu - festiu que pretén ser el principi d'un seguit de trobades amb representants del govern i dels diferents partits polítics per fer pressió per a una acció de govern més social que prioritzi la lluita contra la pobresa i l'exclusió social.

Aquesta concentració ha estat el resultat de la confluència de més de 4.000 entitats i ONG's organitzades que cansades d'escoltar paraules i no veure fets, han decidit construir un front comú per combatre aquesta problemàtica social. Aquest front comú ja ha llença't campanyes contra la pobresa mundial en altres ocasions, sota els lemes: Qui deu a qui i Pobresa Zero.

Podeu llegir el comunicat de l'acció-concentració del passat 18 d'octubre CLICANT AQUÍ.

Tanmateix, l'organització agraeix la participació i el suport rebut per part de les entitats i les persones lluiten dia a dia per combatre la pobresa. Una pobresa que s'estén més que mai com a conseqüència directa d'una crisi que alimenta la desigualtat i l'exclusió social. El resultat: 1.000 milions de persones d'arreu del món passen gana (segons fonts de la Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació, FAO).

Massa sovint, l'agressivitat d'aquest sistema sociolaboral no perdona aquells que no disposen d'oportunitats i recursos per adaptar-se; uns no arriben al salari mínim interprofessional, altres no tenen ni per menjar, ... Per sort, també existeixen persones disposades a dedicar hores dels seus dies laborables per empendre iniciatives i projectes encaminats a acabar amb aquesta realitat. Un exemple d'això és la Campanya de recapte d'aliments que s'està duent a terme fins el dia 26 d'octubre.

Només a casa nostra, Catalunya, la taxa de risc a la pobresa és d'un 16,6 % en els homes i d'un 19,8 % en les dones, assolint un total d'un 18,2% de població catalana és vulnerable a viure situacions de pobresa (segons fonts de l'Idescat de l'any 2007). Entre d'altres, aquests percentatges mostren com les dones segueixen sent un col.lectiu discriminat per raó de gènere i amb major risc d'assolir el llindar de la pobresa.

Per altra banda, el juliol passat l'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir que l'any vinent (al setembre de 2010) es durà a terme una sessió per avaluar, i agilitzar, la consecució dels Objectius del Mileni. Recordem que aquests objectius es van establir l'any 2000 per tal de marcar uns reptes dirigits a: la reducció a la meitat del número de persones en pobresa extrema, la reducció en tres quartes parts la taxa de mortaldat infantil arreu del món, o que tots els nens del món tinguin garantida una educació bàsica. El termini per acomplir aquests objectius es va fixar en l'any 2015. Fins ara, tal hi com anuncia el mateix Secretari General de l'Assemblea, s'avança lentament.

Així doncs, tal hi com es comprova amb la lentitud de la consecució dels objectius marcats per les Nacions Unides, no és fàcil acabar amb la complexitat d'un món on la pobresa i la riquesa xoquen cada dia pels carrers. Tanmateix, les entitats sense afany de lucre intenten afrontar la realitat de la crisi global per avançar amb solidaritat cap a un món on no hi hagi pobresa.

Més informació sobre les desigualtats socials i la pobresa en el Programa de Nacions Unides pel Desenvolupament.