Col·laborar en transformar la vida de les persones sense llar, des del voluntariat

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Col·laborar en transformar la vida de les persones sense llar, des del voluntariat

Resum: 

Molts voluntaris i voluntàries d'Arrels Fundació intenten cada dia transformar la vida de les persones sense sostre i fomentar la seva autonomia. Amb una bona dosi d'il·lusió i respecte, els i les voluntàries expliquen que obtenen més del que ofereixen.

Arrels Fundació treballa a la ciutat de Barcelona des de 1987 amb l'objectiu de col·laborar en el desenvolupament integral de les persones sense llar que es troben en una situació més crítica. Durant aquests anys n’ha atès més de 6.000 persones. Una de les bases per poder portar a terme tota aquesta feina és l'ampli equip professional que conforma l'entitat i, a més a més, compta amb la col·laboració de més de 300 persones voluntàries.

Un dels primers passos d'Arrels Fundació va ser la creació d'un centre obert l'any 1987. Ja en aquell moment les persones voluntàries eren la força d'aquesta entitat, ja que, comptava amb uns 30 voluntaris i voluntàries.

Des de llavors, Arrels Fundació treballa per dignificar la vida de les persones sense sostre, a partir del reconeixement personal i la recuperació dels seus drets i deures i fomentar la seva autonomia, entesa com la capacitat de cada persona per poder escollir i decidir de la manera més independent possible, sense condicionaments ni dependències de terceres persones.

Diverses maneres de col·laborar-hi

L’actual equip de l’entitat està format per 53 professionals, 382 persones voluntàries i 3.860 socis i sòcies i donants que fan possible dur a terme diferents programes d’atenció directe, com ara, el centre obert, el taller ocupacional i la llar que ofereix atenció personalitzada i integral. També fa una tasca de sensibilització i comunicació per tal d'informar sobre el fenomen de l’exclusió social i generar un estat d’opinió favorable a la prevenció i a la solidaritat amb les persones sense llar.

Per poder desenvolupar aquesta tasca, tots el programes de la fundació compten amb professionals contractats i amb persones voluntàries. Alguns voluntaris i voluntàries recorren els carrers per fer el primer contacte amb persones sense llar i intenten establir una relació de confiança amb elles; d'altres dinamitzen el centre obert o ajuden als pisos tutelats; i molts fan acompanyament de les persones hospitalitzades o que viuen a residències per a persones grans. També es pot col·laborar en tasques de gestió, manteniment, comunicació i informàtica.

A la plana web d'Arrels trobaràs infinitat de testimonis de persones que hi col·laboren, com ara, aquests dos:

Sense esperar res a canvi - Xavier Faus

"El que fa el voluntari és acompanyar. Estar al costat, sense esperar res a canvi. Si s´estableix una bona comunicació tot és més fàcil, però no sempre serà possible. Cal un gran respecte per a la persona que vas a veure que, potser amb el temps, es converteix en l´amic."

M'enriqueix veure tants exemples de tolerància - Mariona Mir

"Fa un any vaig entrar a formar part del voluntariat que acompanya els usuaris residents a pisos d’Arrels. Em motivava el poder veure l’evolució i creixement d’aquestes persones quan entren a un recurs d’habitatge compartit i estable. Durant aquest any he vist que es reafirma la seva autoestima, es produeix un canvi dins seu, alguns més lent que no pas d’altres i sempre amb fluctuacions fruit de les seves històries passades."

Com ser voluntària a Arrels Fundació?

Aquesta entitat disposa d'un programa de voluntariat, que inclou un procés d'incorporació i de coneixement tant de la pròpia entitat com del fenomen de les persones sense sostre.

Si estàs interessat/da en col·laborar-hi, pots emplenar aquest formulari i es posaran en contacte amb tu.

Per ampliar informació sobre el voluntariat a Arrels Fundació, pots consultar aquest enllaç i veure aquest vídeo:

Afegeix un comentari nou