Els estudiants es solidaritzen amb els infants del tercer món des de les biblioteques

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els estudiants es solidaritzen amb els infants del tercer món des de les biblioteques

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Coopera ONGD, Cooperación Internacional, ACTEC i Associació per a les Nacions Unides a Espanya organitzen des del 5 de novembre fins al 5 de desembre la novena Olimpíada Solidària d’Estudi, una acció internacional que busca convertir les hores d’estudi de les persones en diners destinats a projectes educatius pel tercer món.

El 2003 tenia lloc a Logroño (La Rioja) la primera Olimpíada Solidària d’Estudi, una acció innovadora d’educació pel desenvolupament. La idea de la ONGD espanyola Coopera - Jóvenes para la Cooperación al Desarrollo- busca transformar hores d’estudi personals en finançament per projectes educatius de diferents països en vies de desenvolupament. Sota el lema “Estic on puc ajudar” es vol transmetre la idea que no cal anar a l’altra punta de món per poder donar un cop de mà. Enguany, l’olimpíada tindrà lloc entre el 5 de novembre i el 5 de desembre a països tant diversos com: Bèlgica, Brasil, Burundi, Colòmbia, Costa d’Ivori, Eslovènia, Espanya, França, Itàlia, Letònia o Mèxic.

El procés és simple i beneficiós per totes les parts. Els joves que van a estudiar a alguna de les sales habilitades per a l’Olimpíada poden convertir-se en estudiants solidaris simplement inscrivint-se al arribar i dipositant el paper moneda corresponent al número d’hores estudiades a la urna al marxar. Les hores d’estudi estan “patrocinades” per institucions públiques i empreses privades que aporten 1 euro per cada hora. L’esforç d’uns es converteix en diners per finançar projectes d’ajuda destinats als joves del Sud i vinculats a l’educació i la formació professional.

Les quatre entitats organitzadores d’aquesta iniciativa solidària (ACTEC, Cooperación Internacional, ONGD Coopera i Associació per a les Nacions Unides a Espanya) busquen inculcar valors com la solidaritat, la participació social i l’esforç entre els estudiants, que tan poden ser universitaris com empresaris, polítics o docents. “A través de la Olimpíada els estudiants comproven que, tot i no tenir diners, amb l’esforç també poden ajudar a altres persones, involucrar-se en la cooperació al desenvolupament i contribuir a crear un món més just”, afirmen des de Coopera ONGD.

La quantitat d’hores d’estudi, i conseqüentment de diners aconseguits, no ha fet més que incrementar al llarg de les vuit edicions del projecte, arribant l’any passat a 449.095 hores/euros. Enguany Espanya, juntament amb Burundi, Costa d’Ivori, França, Bèlgica i Eslovenia, estudiaran per Haití. Els diners es destinaran a la reconstrucció de l’escola de La Saline i al suport de quatre escoles de la ONG Mains Ouvertes, totes elles a Haití, país que va quedar molt malmès desprès del terratrèmol que va assolar Port au Prince el 12 de gener del 2010. El projecte permetrà a 6.100 joves haitians ser escolaritzats i disposar de tot el material per a estudiar en bones condicions.

Les Biblioteques/CRAI de Ciutadella i Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) hi participen. A Barcelona també formen part del projecte, entre d’altres, les biblioteques de diferents facultats de la Universitat de Barcelona (UB): Filosofia i Geografia i Història, Campus Mundet, Dret i Relacions Laborals. A Girona i Tarragona també hi ha centres que s’han sumat al projecte com la Biblioteca Municipal de Llorenç del Penedès o el centre TEMPIR de Girona.

Afegeix un comentari nou