Gairebé 2 milions d'infants en risc de pobresa a Espanya

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Gairebé 2 milions d'infants en risc de pobresa a Espanya

Resum: 

Segons l’estudi Infància a Espanya 2010-2011, un de cada quatre infants està en risc de pobresa relativa, és a dir que viu en una llar amb ingressos inferiors al 60% de la mitjana estatal.

En commemoració dels 20 anys de la ratificació de la Convenció pels drets dels infants el 6 de desembre de 1990, UNICEF ha editat el primer número d’una sèrie d’anàlisis periòdiques dedicades a la infància a Espanya.

Aquest estudi es fa ressò de les dades provisionals de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’INE, que indiquen que el 24,5% dels infants menors de 16 anys viu en llars amb ingressos inferiors al llindar de risc de pobresa. Pel que fa als menors de 18 anys, les darreres dades disponibles daten de 2008 i ja assenyalaven que el 24,1% dels menors vivia en llars amb ingressos inferiors al 60% de la mitjana estatal. Això significa que són gairebé 2 milions els infants que viuen en risc de pobresa.

L'informe Infància a Espanya 2010-2011 situa Espanya a la cua dels països de la Unió Europea pel que fa a la pobresa infantil, per davant únicament de Romania, Bulgària, Letònia i Itàlia. En aquesta escala, els països més ben situats són Eslovènia, Finlàndia , Dinamarca, Suècia i Holanda, amb taxes de pobresa infantil d’entre el 9 i el 13%.

Pels autors de l’estudi, la reducció de la pobresa infantil és una qüestió de recursos econòmics però també de disseny i planificació de polítiques socials. En aquest sentit, denuncien que, segons dades de 2008 de la Comissió Europea, Espanya és, junt amb Grècia, el país de la UE que menys inverteix en família i infància, amb un 0,7% del PIB, mentre que la mitjana europea es situa en el 2.3%.

A la presentació de l'informe, Paloma Escudero, directora executiva d’UNICEF Espanya, va reclamar que es posi la qüestió de la pobresa infantil en el centre de l’agenda política, que es garanteixi un Pla Nacional de lluita contra la pobresa infantil i es dupliqui la inversió pública en polítiques d’infància.

Aquestes propostes queden recollides a les conclusions de l’Informe, que inclou una agenda d’acció amb 12 recomanacions entre les quals es cita també l’elaboració del II Pla Nacional d’Infància i Adolescència, la posada en marxa d’un Consell de Mitjans Audiovisuals, la creació d'un sistema estable de recollida de dades així com garantir el màxim respecte dels drets dels infants en els processos d’adopció o incloure al reglament d’estrangeria les recomanacions del Comitè dels drets de l’infant.

Afegeix un comentari nou