8 llibres feministes per fer avançar el món

LaviniaNext
Autor/a: 
Sofía Martín
Celebrem el 8 de març amb un recull de lectures feministes. Font: Llicència CC
Celebrem el 8 de març amb un recull de lectures feministes. Font: Llicència CC
Alguns, son llibres clàssics, amb un missatge encara vigent. D’altres, són literatura actual, amb idees molt vinculades a la realitat d’avui.  Font: Llicència CC
Alguns, son llibres clàssics, amb un missatge encara vigent. D’altres, són literatura actual, amb idees molt vinculades a la realitat d’avui. Font: Llicència CC
Vuit llibres que no haurien de faltar a la teva llibreria. Font: Llicència CC
Vuit llibres que no haurien de faltar a la teva llibreria. Font: Llicència CC

8 llibres feministes per fer avançar el món

Autor/a: 
Sofía Martín
LaviniaNext

Resum: 

Us presentem vuit lectures feministes d'escriptores que han reflexionat sobre la importància del feminisme per fer avançar el món en una altra direcció, lluny dels camins on el masclisme marca la ruta.

El feminisme ha tingut sempre un lloc dins la literatura, gràcies a escriptores que han alçat la veu per exposar realitats que calia canviar o per deixar de normalitzar actituds sovint massa arrelades dins la societat. Des de fa dècades, escriptores valentes han reflexionat sobre la importància del feminisme per fer avançar el món en una altra direcció, lluny dels camins on el masclisme marca la ruta.

Molts dels títols que proposem a continuació parlen de l’abús (de poder, sexual...) i la submissió a què estan sotmeses les dones. D’altres, reflexionen sobre les passes que cal fer per canviar les coses. Alguns, son llibres clàssics, escrits ja fa anys, però amb un missatge -malauradament- encara vigent. D’altres, són literatura actual, amb idees molt vinculades a la realitat d’avui.

1. 'Teoria King Kong', de Virginie Despentes

Aquest assaig esdevé un llibre de capçalera dins el feminisme europeu. L’autora fa un repàs de la seva vida per evidenciar el poder que l’heteropatriarcat i el capitalisme tenen sobre totes nosaltres i encoratja les dones a transformar el món en clau femenina. Despentes parla amb fermesa i contundència de la violència exercida sobre les dones, des de diversos punts de vista. El llibre aprofundeix sobre els mecanismes patriarcals que perpetuen aquestes conductes i parla de forma directa i sense tabús.

2. 'Cambiar de idea', d’Aixa de la Cruz

Per a moltes dones, aquest és un llibre iniciàtic dins el feminisme. L’autora narra les seves pròpies vivències i reflexiona sobre què significa ser una dona. A mig camí entre l’assaig i la ficció, situa la protagonista en un ascens cap al comiat dels 20 per entrar en l’etapa dels 30. Moments de maduresa que li serveixen per ser conscient de la vulnerabilitat i de la necessitat de canviar el rumb.

3. 'Todos deberíamos ser feministas', de Chimamanda Ngozi Adiche

Es tracta d’un assaig que va sorgir arran de la xerrada TED que l’escriptora va fer el 2013. Amb humor i amb molta claredat, el llibre aborda el feminisme real del s.XXI i desmunta tòpics. La pròpia escriptora explica que a ella li agrada pintar-se els llavis i portar sabates de taló i que això no la fa menys feminista. El llibre és molt entenedor perquè parla de la realitat que vivim, aborda la importància de trencar estereotips i de visibilitzar la dona per convertir-la en referent per a les generacions futures.

4. 'Morder la manzana', de Leticia Dolera

Amb aquest llibre, l’actriu i directora de cine s’inicia dins el món de la literatura. Barreja experiències personals, desmunta falsos mites i proporciona dades objectives per explicar què és el feminisme i per conscienciar de la necessitat de ser-ho per fer del món un lloc més just. El llibre també parlar de la violència de gènere i dedica espais a parlar del masclisme que ha viscut en primera persona dins l’entorn del cinema.

5. 'Laborachismos', de Javi Royo

La discriminació de la dona i l’abús de poder que fan molts homes envers les dones dins el món laboral ha inspirat el dibuixant a publicar aquest llibre. Un recull de vinyetes plenes d’humor i sarcasme on amb gran lucidesa queden reflectides realitats molt dures. Javi Royo plasma en aquets llibre el masclisme més ofegador i ho fa amb lleugeresa però de forma combativa, per fer visible realitats que ofeguen les dones dins el patriarcat.

6. '#Wetoo', d’Octavio Salazar

Són encara pocs els homes que parlen obertament de la necessitat d’esdevenir feminista per acabar amb conductes de control i abús dels homes contra les dones. En aquest cas, Octavio Salazar centra les seves publicacions a divulgar quant d’important és unir-se a aquest moviment i se centra majoritàriament en els lectors joves, a qui s’adreça també en aquest títol.

7. 'El segon sexe', de Simone de Beauvoir

Escrit el 1949, d’aquest llibre es diu que va fixar les bases del feminisme posterior. Es tracta d’un assaig filosòfic que convida a la reflexió sobre les desigualtats entre els homes i les dones, i sobre què significa ser dona. El relat de Beauvoir defensa que només una revolució de les condicions socials serviria perquè les dones siguin realment lliures.

8. 'Una cambra pròpia', de Virginia Wolf

No podíem no incloure aquest clàssic publicat el 1929 en aquesta llista de llibres. Virginia Wolf, sense saber-ho, va plantar la llavor de moltes idees desenvolupades pel feminisme anys més tard, amb aquest llibre. L’escriptora manté la tesi que una dona necessita tenir el seu espai per poder-se dedicar a escriure. Defensa, així, la independència de la dona ja en una època en què fer-ho era molt controvertit.

Afegeix un comentari nou