Imperdibles culturals del mes de març

Federació Ateneus de Catalunya
Autor/a: 
Marta Rius
#PianoPelsRefugiats (Barcelona, 2 de març).
V Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis (Vilanova i la Geltrú, 2 de març).
Exposició fotogràfica “Dones i castells” (Guissona, del 3 al 16 de març)
Estrogenfest (Barcelona, 4 de març).
Exposició “Machirulos i sirulos” (Amposta, del 5 al 26 de març).
Fira del Llibre Feminista (Sabadell, 11 de març).
Taca’m. Concurs de Teatre Amateur (Caldes de Montbui, del 5 de febrer al 26 de març).

Imperdibles culturals del mes de març

Autor/a: 
Marta Rius
Federació Ateneus de Catalunya

Resum: 

Actes feministes entorn del dia 8, concerts solidaris, teatre, fires i festes, exposicions... Tot un reguitzell d’opcions al teu abast.

La biòloga i filòsofa estatunidenca Donna Haraway desgrana un viatge a través de la jungla des de l’antropologia amb perspectiva feminista en un documental i una conversa via Skype que inauguraran la 25ena edició de la Mostra. L'1 de març (19 hores) el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison acollirà la projecció l’audiovisual "Donna Haraway Reads The National Geographic on Primates" (1987). I el 2 de març (19 hores), el mateix espai projectarà el retrat audiovisual "Donna Haraway: Story Telling for Earthly Survival" (2016).

En el marc de les accions OFF Concurs del Maria Canals Barcelona, el pianista sirià-palestí Aeham Ahmad, conegut com el pianista del camp de refugiats de Yarmouk oferirà el proper 2 de març (11h) una actuació musical amb un piano de gran cua a la Plaça del Rei, en una acció conjunta amb l'Associació Catalana per la Pau.

L'Amical de Mauthausen projecta una cinta sobre la dirigent i activista de Resistència Rosa Blanca, Sophie Scholl, al Teatre Principal de la capital del Garraf. Scholl fou líder i activista del moviment antibel·licista durant l'Alemanya nazi. Estudiant de biologia i filosofia a la Universitat de Munic, fou detinguda per la Gestapo i condemnada a morir a la guillotina el 22 de febrer de 1943, junt al seu germà Hans, també militant.

Nenes, joves i dones de diverses colles castelleres del territori català, han estat captades per l’objectiu, amb una especial pinzellada a les margeneres de Guissona. Elles són les protagonistes de la mostra que es podrà visitar a la Biblioteca Municipal de Guissona, que posa en evidència la importància de la dona dins el món dels castells. Aquesta activitat s'emmarca dins del 10è aniversari dels Margeners de Guissona. I el dia 18 del mateix mes, es farà tertúlia de la dona i la seva influència en els castells.

En el marc del Dia Internacional de les Dones Treballadores, aquest festival reivindica el paper de les dones artistes. L’objectiu és la sensibilització i conscienciació del jovent amb eines amb perspectiva de gènere. El certamen tindrà lloc a la sala de l'Espai Jove Les Basses.

La jove artista Berta Canela, seleccionada Sala Art Jove 2016, presenta l'exposició a l'aparador del Centre d'Art d’Amposta. El seu treball s'apropia d'un arxiu d'imatges generades per aquestes pràctiques pesqueres a plataformes com Youtube.com, centrant-se en l'escena triomfant en la qual el mascle posa al costat de la seva presa i articula una proposta que critica aquest turisme que fomenta les actituds masclistes. La inauguració de l'exposició serà el diumenge 5 de març a les 12h, coincidint amb el primer "Los Vermuts del Pati", amb la participació d'Amarantis DJ, nom de guerra de la coreògrafa i ballarina Amaranta Velarde.

“Mentre les lleones no tinguin les seves pròpies historiadores, les històries de cacera seguiran glorificant als caçadors”. Amb aquest lema, el Moviment Popular de Sabadell, la Xarxa d’Economia Solidària de Sabadell i les Bruixes del Nord han donat llum a la segona edició d’aquesta fira el proper 11 de març, a la plaça del Gas de Sabadell. Llibres, editorials i autores es trobaran per revisar la història i la literatura amb perspectiva de gènere.

El Centre Ateneu Democràtic i Progressista organitza, a l’Stage, el 29è Concurs de Teatre Amateur, amb nou representacions de companyies de teatre no professionals. Durant el mes de març es podrà veure “T-10” (5 de març), de l’Associació Artística Encert de Sabadell; “Smiley, una història d’amor” (12 de març), del Grup de Teatre de Sant Hipòlit de Voltregà; “Pigmalió” (19 de març), de Pierrot Teatre de Centelles; i “El somni d’una nit d’estiu” (26 de març), del Grup de Teatre Tàndem de Santa Perpètua de Mogoda.