3 recursos digitals per un Sant Jordi tecnològic

Colectic - Informàtic
Aquests recursos faran que quelcom tan analògic com un llibre es converteixi en tota una experiència tecnològica. Font: Pexels. Font: Pexels
Aquests recursos faran que quelcom tan analògic com un llibre es converteixi en tota una experiència tecnològica. Font: Pexels.

3 recursos digitals per un Sant Jordi tecnològic

Colectic - Informàtic
Resum: 

La diada de Sant Jordi pot ser l'excusa perfecta per aprendre més sobre tecnologia, ciberseguretat o intel·ligència artificial.

Quan pensem en tecnologia, sovint ens venen al cap mòbils, ordinadors, tauletes o, potser, algun dels darrers avenços de la intel·ligència artificial, com ara els assistents de veu o el polèmic ChatGPT. Però, gairebé mai pensem en què quelcom tan analògic com un llibre ens pot servir per aprendre més sobre dones tecnòlogues, ciberseguretat o protecció de dades.

Des de Xarxanet, us portem un recull de repositoris amb contingut literari i tecnològic per fer que aquesta diada de Sant Jordi estigui plena de llibres i també de tecnologia!

Narrativa, assaig i guies de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, a través del seu recurs internetsegura.cat, proposa un recull de llibres de diferents gèneres i per a diferents edats, tots amb un denominador comú: la tecnologia. Algunes de les propostes són:

  • 'Les aventures de l'Equip Ciber' de Cristina Serret, Yaiza Rubio i Artur Laperla. Es tracta d'una novel·la juvenil que té com a protagonista a una professora d'institut que ensenya a les seves alumnes a fer front als riscos d'Internet.
  • 'Ciberseguridad de tú a tú: Lo que tienes que conocer para sentirse más seguro' de Yolanda Corral. Aquesta guia ofereix consells d'higiene digital i posa el focus en les possibles amenaces i els riscos als quals estem exposades en un món cada vegada més connectat.
  • 'Els nens són reis' de Delphine de Vigan. Aquesta novel·la ens explica la història de la Mélanie, una dona que vol convertir-se en influenciadora i que utilitzarà la desaparició de la seva filla per exposar-se públicament i aconseguir notorietat.

Videojocs i intel·ligència artificial a les recomanacions de la UOC

Coincidint amb la diada de Sant Jordi de l’any passat, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) va engegar la iniciativa de demanar recomanacions de llibres tecnològics a les docents del grau d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions del centre. Algunes de les recomanacions de les professores són les següents:

  • 12 bytes. Com viure i estimar en el futur’ de Jeanette Winterson. Es tracta d’un assaig on l’autora reflexiona sobre com la informàtica ha canviat la nostra manera de viure i d’estimar, comparant i contrastant els avenços tecnològics amb altres relats, com ara la història, la religió, la mitologia o la literatura.
  • 1984’ de George Orwell. Aquesta novel·la de l’autor britànic George Orwell és l’obra distòpica per excel·lència. A ‘1984’, Orwell projecta un futur on la tecnologia permet el control i la classificació total de la població.
  • Teories i pràctiques de l’escriptura artificial’ de Jorge Carrión i Taller Estampa. Es tracta d’una lectura molt relacionada amb la intel·ligència artificial generativa, ja que s’endinsa en com serà el futur de les artistes i les escriptores davant d’aquesta nova tecnologia, posant el focus en la creació narrativa i la lectura.

Dones tecnòlogues de la mà de la Xarxa Punt TIC

Des de fa cinc anys, la Xarxa Punt TIC cura un repositori de recursos de Dones i TIC, que, entre altres materials, compta amb un recull de llibres sobre dones tecnòlogues per a la canalla. Algunes de les recomanacions inclouen les següents obres:

  • Petita i gran. Ada Lovelace’ de Maria Isabel Sánchez. Es tracta d’un dels llibres de l’edició ‘Petita i gran’ que recull la vida i obra de grans dones de la història contemporània.
  • Les noies són de ciències: 25 científiques que van canviar el món’ d’Irene Cívico i Sergio Parra. En la línia de la recomanació anterior, aquest llibre recull les obres de vint-i-cinc científiques per recuperar el seu llegat.
  • Científiques. El Còmic’ de Francisco Vega. Aquest llibre també recull la història d’algunes de les científiques més importants de la història, com ara Marie Curie, Rosalind Franklin o Hedy Lamarr, però en format il·lustrat.