El 2015, països de la UE es van saltar la llei amb la venda d’armes

iWith.org
Autor/a: 
Júlia Bacardit
Països europeus que venen armes a l'exterior
Països europeus que venen armes a l'exterior
Països de la UE es van saltar la llei el 2015
Països de la UE es van saltar la llei el 2015
Forces policials al Sàhara
Forces policials al Sàhara

El 2015, països de la UE es van saltar la llei amb la venda d’armes

Autor/a: 
Júlia Bacardit
iWith.org

Resum: 

El Centre Delàs d’estudis per la Pau llença un informe sobre l’exportació d’armes dels països de la UE a 20 països que van ser escenari de 29 situacions tenses el 2015.

‘Comerç d’armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en tensió’ és el segon d’una sèrie d’informes que el Centre Delàs d’Estudis per la Pau ha fet en col·laboració amb l’Escola de cultura de pau.

Entre el 50 importadors d’armes provinents de la Unió Europea el primer va ser l’Aràbia Saudita, i de les 85 crisis sociopolítíques que hi havia arreu del món l’any 2015, la majoria van tenir lloc a l’Àfrica.

En la majoria dels casos, les tensions sociopolítiques impliquen múltiples violacions dels drets humans. L’any 2015, per exemple, el Marroc va ser un dels tres majors importadors d’armes de l’Àfrica en el marc de la lluita de l’oest del Sàhara per la independència que fa 40 anys que dura.

El govern marroquí va comprar material de defensa valorat en 48 milions d’euros, i bona part d’aquest material li va vendre el govern francès i va ser utilitzat per oprimir el poble Saharaui del Riff.

‘Comerç d’armes i conflictes. Anàlisi de les exportacions europees a països en tensió’ demostra que els estats de l unió Europea no estan complint la Posició Comuna del 2008, que especifica que cap govern de la Unió ha d’en donar llicències d’exportació d’armes si hi ha risc de violacions de la llei humanitària.

Malgrat la legislació del 2008 que restringeix la venda d’armes a països afectats per situacions de tensió sociopolítica, els estats membre de la UE han autoritzat la producció i exportació d’armes a països que les han utilitzades.

L’informe és una vista global de conflictes sociopolítics internacionals que en la majoria dels casos continuen vigents, i podeu llegir-lo en aquest enllaç. Amb aquests informes, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau aspira conscienciar la ciutadania europea sobre la persistència del tràfic d’armes i els seus efectes.

Afegeix un comentari nou