GlobaLeaks, una eina gratuïta per tenir el canal de denúncies de l’entitat

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Eugenia Ifer
GlobaLeaks és una eina gratuïta que poden utilitzar les entitats per tenir el seu canal de denúncies.  Font: Canva.
GlobaLeaks és una eina gratuïta que poden utilitzar les entitats per tenir el seu canal de denúncies. Font: Canva.
GlobaLeaks permet personalitzar el canal de denúncies de cada organització. Font: Canva.
GlobaLeaks permet personalitzar el canal de denúncies de cada organització. Font: Canva.

GlobaLeaks, una eina gratuïta per tenir el canal de denúncies de l’entitat

Suport Tercer Sector - Jurídic
Resum: 

El canal de denúncies o d’informació serveix perquè les persones treballadores puguin denunciar infraccions normatives en l’entorn laboral.

Actualment, les entitats amb més de 250 persones treballadores estan obligades a tenir un canal de denúncies. A finals d’any, les organitzacions de més de 50 treballadors/es també estaran obligades a tenir aquesta eina. Pere Rosa, responsable del departament informàtic de Suport Tercer Sector de Fundesplai explica, “GlobaLeaks és una eina molt interessant per a les entitats sense ànim de lucre, ja que les assegura un canal de denúncies anònim i gratuït".

Obligatorietat canal de denúncies

La Llei 2/2023, de 20 de febrer, reguladora de la protecció de les persones que informen sobre infraccions normatives i de lluita contra la corrupció exigeix que a partir del juny de 2023 les organitzacions amb més de 250 persones treballadores tinguin un sistema d’informació interna amb el qual les persones puguin denunciar de forma anònima infraccions que han presenciat.

Així mateix, cal recordar que a finals del 2023 les organitzacions que tinguin entre 50 i 249 treballadors/es també hauran de tenir aquest canal. Per aquest motiu, és crucial que les entitats que estiguin ja obligades o que estaran obligades a finals d’any implementin el canal de denúncies.

GlobaLeaks, com pot ajudar les entitats?

GlobaLeaks és una plataforma de programari de codi obert (el seu desenvolupament i millora continua depèn de la comunitat de desenvolupadors/es) que facilita la denúncia segura i anònima d'informació confidencial. Està dissenyada per permetre que les persones puguin revelar informació delicada, com ara casos de corrupció, abusos contra els drets humans, frau, o qualsevol altra forma de comportament il·legal o immoral, mantenint la seva identitat oculta i protegida.

Per utilitzar GlobaLeaks, els i les denunciants poden accedir a un lloc web o portal específic on poden enviar els seus documents o informació. La seguretat de l’anonimat és el que fa aquesta eina idònia pels canals de denúncia, garanteix que les comunicacions entre la persona denunciant i l’entitat es mantinguin secretes i no puguin ser rastrejades.

Principals característiques

GlobaLeaks té una gran varietat de característiques que s’han de tenir en compte:

  • Anonimat: l’eina està dissenyada per protegir l'anonimat dels denunciants. Usa tecnologies d'anonimat per assegurar que les comunicacions i la identitat de la persona denunciant es mantinguin ocultes.
  • Seguretat de les dades: la plataforma fa servir mecanismes de xifrat fort per protegir les dades i prevenir l'accés no autoritzat. Això assegura que les filtracions d’informació romanguin confidencials i siguin accessibles només pels destinataris autoritzats.
  • Portal web personalitzat: GlobaLeaks permet crear un propi portal web personalitzat per rebre les denúncies. Això facilita la interacció amb les denunciants i la gestió del contingut rebut.
  • Canals de comunicació segurs: ofereix canals de comunicació segurs entre les denunciants i els destinataris/es per a la comunicació posterior, si fos necessari. Això permet a les destinatàries sol·licitar informació addicional o aclariments de manera segura.
  • Informes anònims: les persones denunciants poden presentar informes anònims i adjuntar-hi documents o evidències per sostenir les seves denúncies. Això els permet revelar informació delicada sense exposar la seva identitat.