Les entitats socials reivindiquen la independència del tercer sector respecte dels poders polítics

FCVS

Les entitats socials reivindiquen la independència del tercer sector respecte dels poders polítics

FCVS

Resum: 

La presidenta d'Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) va remarcar que l'objectiu del tercer sector social és transformar la societat per fer-la més justa mantenint la "independència" del poder polític.

El passat 8 de juliol, un centenar de professionals de l’àmbit social, tant públic com privat no lucratiu, van assistir a la jornada “Governança, rol i incidència del tercer sector en el context actual” organitzada per ECAS amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. Durant la trobada els assistents van reflexionar al voltant de la situació en la qual es troba el tercer sector i van abordar el paper de les entitats en un escenari “complex i difús” a l’hora d’articular els actors que intervenen en l’esfera pública.

L’acte va comptar amb una ponència marc de Fernando Fantova i una taula rodona amb David Fernàndez, periodista i exdiputat de la CUP al Parlament de Catalunya; Joan Segarra, president de La Confederació; Montse Pineda, coordinadora d’incidència política de Creación Positiva; i Rosa Balaguer, directora del Casal dels Infants.

Construcció d'una societat cohesionada i inclusiva

“El nostre objectiu és transformar la societat per fer-la més justa i equitativa. Ho fem treballant en diversos fronts i col·laborant amb tots aquells que hi poden contribuir però mantenint sempre la nostra independència i sense perdre de vista la nostra raó de ser: estar al costat de les persones, en especial les més vulnerables”. Així ho va expressar Teresa Crespo, presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS).

Davant d’un escenari complex en la lluita per la transformació social, les entitats reivindiquen el seu paper en la construcció d’una societat cohesionada i inclusiva però sense autocomplaença pel fet de ser organitzacions sense ànim de lucre amb molta experiència: “Per ser punta de llança i respondre amb agilitat hem de sistematitzar el nostre coneixement i invertir en innovació”, ha afirmat Rosa Balaguer, directora del Casal dels Infants.

La relació amb els moviments socials i altres espais comunitaris va ser un dels elements de debat. L’activista i exdiputat de la CUP al Parlament David Fernàndez va reivindicar la força del treball en xarxa per “aportar de manera conjunta pedagogia, comunitat i transformació”. Joan Segarra, president de La Confederació, va reconèixer que “alguna cosa no hem fet bé si els moviments socials ens perceben com a establishment”.

Preservar la independència del tercer sector

La jornada va posar sota el focus els dèficits del tercer sector i els riscos d’institucionalització i acomodament als quals s’enfronta. “Hem de fer una reflexió profunda sobre el nostre espai de confort”, va plantejar Montse Pineda, coordinadora d’Incidència Política de Creación Positiva.

L’expert en polítiques socials Fernando Fantova va alertar sobre el perill de ‘zombificació’ quan a les entitats adquireix més pes la prestació de serveis que la vocació de transformació social. “Calen aliances, innovació, enfocament comunitari i empoderament de les persones per reconnectar-nos enfonsant les arrels en les nostres essències”.

La trobada va concloure amb la lectura d’un document que recull el treball en grups fet durant la jornada. El text remarca, entre altres aspectes, la necessitat de defensar valors com ara l'equitat, la transparència, la justícia social i la defensa dels vulnerables i alhora “preservar la independència davant tendències, modes i pressions, ja provinguin de la societat, les administracions o de lobbys del mateix sector”. El text rebutja “la projecció interessada d'una imatge d'un tercer sector instal·lat al costat del poder polític i econòmic”.

Afegeix un comentari nou