CompensaNatura

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

CompensaNatura

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Acciónatura ha posat en marxa una plataforma on-line que convida al repte col·lectiu de reduir la nostra petjada ecològica, compensant el sòl que ocupem amb la preservació d'un espai natural.

Per a qui es passegi per les botigues de The Disney Store o botigues Natura a l’Estat espanyol, o pels hotels Melià a Mèxic, potser l’interessarà saber que un paratge natural equivalent en superfície al sòl que estan trepitjant ha estat preservat per a les generacions presents i futures, gràcies a la implicació d’aquestes empreses a la iniciativa CompensaNatura.

I és que www.compensanatura.org proposa a particulars i organitzacions compensar l'àrea de sòl (en metres quadrats) que ocupen amb els seus habitatges, les seves oficines, botigues o naus industrials, per mitjà de la compra i protecció d'una superfície equivalent d'hàbitat de vida silvestre, en un dels paratges naturals més rics i, alhora, més amenaçats de la Terra.

L’objectiu és preservar efectivament els paratges naturals més excepcionals del món, a la vegada que reduir l'impacte ambiental de la nostra activitat (petjada ecològica).

Segellar el sòl és perdre'n els beneficis naturals i ambientals

L'ocupació i el pavimentació del sòl a causa de la construcció d'edificis i d’altres infraestructures suposen l'eliminació o minimització de les funcions i serveis que oferia la natura en aquesta mateixa superfície. D'entre ells destaquen la producció d'aliments i matèries primeres, la circulació de nutrients, substàncies i aigua, l'hàbitat per a espècies de flora i fauna, i l'emmagatzematge de carboni.

Per això, segons Acciónatura combatre aquest impacte ha de ser un esforç col·lectiu i de primer ordre.


Cada hora es segella i pavimenta a l'Estat Espanyol una superfície equivalent a 2,5 camps de futbol.


Una plataforma nova per un projecte en marxa

Fins ara la iniciativa Compensanatura ja ha mobilitzat especialment a 19 organitzacions per la compra i, per tant, salvaguarda de 505.235 m2 de vida silvestre. Ara, a més, CompensaNatura amplia el seu abast potencial, també a particulars, amb la posada en marxa de la seva plataforma online.

Assolit l’objectiu de preservar un primer paratge natural excepcional a Mèxic, també s'afegeixen ara dues zones prioritàries d’actuació, a l’Equador (selva tropical), i a Catalunya (en relació a la compra i preservació d’un dels boscos vulnerables destacats com a madurs en l’Inventari de Boscos Singulars del CREAF).

Com funciona?

A www.compensanatura.org només cal indicar els m2 que es volen compensar i a quin projecte es vol destinar. Una vegada formalitzada la compensació (0,09€/m2 projecte a Equador, o 0,60€/m2 projecte a Catalunya), un certificat descarregable on-line, acredita aquesta implicació.

Acciónatura proposa que, en l'àmbit particular, aquesta compensació també es pot canalitzar com un original regal per una altra persona.


Per menys del que val un cafè, es pot salvaguardar per a les generacions presents i futures 2m2 de bosc madur mediterrani, o 15m2 de selva tropical


Pel què fa a les organitzacions, d'entre els 5 arguments que ofereixen per implicar-s'hi, presenten CompensaNatura com una via per desenvolupar les polítiques de responsabilitat corporativa i de gestió ambiental (especialment sota el sistema EMAS).

Qui ho promou?

CompensaNatura és una iniciativa promoguda per l’ONG Acciónatura, que compta en aquesta fase de consolidació amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente, i el recolzament de 6 ONG que també treballen per conservar i recuperar el capital natural: Fundación Global Nature, ECODES, Fundación Félix Rodríguez de la Fuente, FAPAS, Fundación Internacional para la Restauración de Ecosistemas (FIRE) i World Land Trust.

Per a més informació, consulteu www.compensanatura.org, el web d'Acciónatura, o contacteu l'entitat a través del telèfon 93 237 38 02 o info@compensanatura.org.

Comentaris

Bones. Em dic Alba Yeste i sóc una alumna que està cursant un cicle superior d’Educació Infantil. Em poso en contacte amb vosaltres ja que estic duent a terme un projecte molt important relacionat amb el medi ambient. És un aspecte que em crida molt l’atenció i que considero que és necessari treballar-lo amb els més petits. Em faria molta il·lusió que em responguessiu les següents preguntes per extreure les meves conclusions. Gràcies.

  • Per què considereu que és tant important el medi ambient en la nostra societat?

  • Com podem conscienciar als infants de la importància del medi ambient?

  • Quines activitats podem implementar en infants per a la millora del medi?

  • Quines activitats desenvolupeu?

  • S’han obtingut canvis amb les vostres aportacions?

Afegeix un comentari nou