Guia i eines per fer un podcast

Imatge principal a portada: 
Un micròfon davant d'un ordinador Font: Magda Ehlers (Pexels)
Resum: 

Us expliquem quins passos seguir per crear el contingut d'un podcast, gravar-lo, editar-lo i penjar-lo a internet.

El format podcast és una eina que ajuda a dinamitzar la comunicació de les organitzacions i que permet generar comunitat. Per crear-lo, necessitem fer-nos una sèrie de plantejaments previs, tenir un equip mínim i conèixer un seguit d'eines tecnològiques. Fem una guia del que cal tenir en comptar per iniciar-se en el món dels podcasts.

Imatges secundàries: 
Un micròfon davant d'un ordinador Font: Magda Ehlers (Pexels)
Subtitols: 
De què parlem i a qui ens dirigim?
Guió i assaig
Equip
Gravació
Edició
Plataformes de publicació
Continguts: 

Abans de començar, hem de fer-nos un seguit de preguntes prèvies.

 • Quin és el nostre àmbit d'actuació? En quins temes tenim expertesa? Aquest coneixement ens permetrà donar continuitat al podcast i consolidar la nostra audiència. A partir d'aquest tema general, que hauria de poder definir-se amb una única frase, podem fer una llista dels temes secundaris que engloba i que podran protagonitzar cadascun dels episodis.
 • A qui va dirigit? És important tenir en compte qui l'escoltarà i adaptar el contingut als interessos de les persones oients. Tampoc descartem l'opció de convertir l'audiència en participant del podcast.

Un cop hem conceptualitzat la idea caldrà buscar-li un títol genèric, que ha de ser breu, clar i atractiu i que ha de ser identificable amb el tema que tracta.

Ara ja podeu iniciar el guió del vostre primer podcast. Així podreu saber prèviament si necessiteu més documentació o si preciseu d'alguna persona col·laboradora en un determinat moment. A més, això us permetrà una edició menys complexa i poder preveure els efectes de so. Haureu de tenir en compte:

 • Objectiu: no perdreu de vista el que voleu comunicar.
 • Inici i final: el principi ha de ser prou atractiu perquè l'audiència l'escolti sencer i el tancament ha de deixar ganes d'escoltar el següent.
 • Estructura: a més de marcar un inici i un tancament, que podeu acompanyar d'una falca musical, podeu marcar diferents seccions que tindran continuitat, com entrevistes o la intervenció d'una persona convidada.
 • So: la música i els efectes de so ens poden ajudar a esponjar la gravació i a fer el congut més atractiu. Podeu trobar música sense drets d'autor a plataformes com Free Music Archive.

Abans de gravar, és recomanable fer un assaig general per marcar les entrades de les persones que locutaran

Ja esteu a punt per a l'acció, ara només necessiteu l'equip.

Per fer un podcast senzill, serà suficient amb un ordinador i uns auriculars amb micròfon.

Si ja heu arribat a un nivell expert, haureu de buscar micròfons bidireccionals cardioides perquè només agafin el so de la persona que locuta.

Respecte al software, podeu fer servir l'Audacity, enregistrador i editor d'àudio de programari lliure.

Ja ha arribat l'hora.

Abans, però, cal que us assegureu que el programa ha identificat el micròfon que voleu fer servir al desplegable que trobareu juntament a l'icona del micròfon a la part superior dreta de l'interfície.

A la part superior esquerra clicareu el botó vermell per començar la gravació i l'stop per aturar-la.

Un cop comenceu la gravació veureu que apareix una pista a la línia de temps, que us indicarà les ones del so.

Per importar un arxiu d'àudio ja gravat com és el cas de la música, podeu anar a arxiu, importar i àudio.

L'edició és gairebé més important que la gravació. Cal parar atenció en:

 • Les cues buides a l'inici i al final de les pistes d'àudio: cal tallar els silencis amb l'eina de selecció i el botó de suprimir.
 • Els nivells de les diferents pistes d'àudio perquè la veu o la música no se sentin massa o massa poc: podeu rebaixar o augmentar el volum seleccionant la pista corresponent i clicant a efectes i amplificar.

Un cop editat exportarem el resultat clicant a arxiu i a exportar.

Existeixen diferents opcions per penjar els podcasts a internet, que van des d'spotify fins a d'altres amb plans gratuïts com iVoox.

Amb aquesta última plataforma, que és potser la més utilitzada, caldrà seguir els següents passos:

 • Registre amb el correu electrònic.
 • Pujar l'arxiu i omplir els camps d'informació necessaris.
 • Personalitzar la caràtula de l'episodi concret, si s'escau.
 • Seleccionar Crear un nou programa per crear el podcast, especificar el nom i afegir-hi la caràtula principal. Cada vegada que creeu un episodi nou l'haureu de vincular amb aquell programa i no crear-ne un de nou.
 • Enviar l'àudio.

Ara només haureu de compartir el feed RSS que us proporciona la plataforma o vincular-lo a les vostres xarxes socials.field_vote: 

Com fer una factura electrònica amb b2brouter, pas a pas

Imatge principal a portada: 
 Foto d'Andrea Piacquadio a Pexels Font: Andrea Piacquadio (Pexels)
Resum: 

La facturació electrònica pot semblar complicada, però és senzilla un cop et familiaritzes amb aquesta plataforma.

Facturae, FACe, certificat digital... Quan no estàs avesat a fer factures, pot semblar una odissea, però si fas servir alguna de les plataformes que ofereixen el sevei per enviar-les, no és tan complicat. Expliquem com fer una factura amb b2brouter, que és només una de les opcions per facilitar aquesta feina farragosa a les entitats i els seus proveïdors.

Imatges secundàries: 
 Foto d'Andrea Piacquadio a Pexels Font: Andrea Piacquadio (Pexels)
Subtitols: 
Com registrar-te
Empreses
Factures
Dades generals
Línies
Forma de pagament
Enviar
Continguts: 

Cal clicar a Registreu-vos gratis a la part superior dreta de la pàgina principal. Seguidament, us demanarà que introduïu el vostre correu electrònic i una contrassenya.

Al menú superior hi trobareu diferents opcions. En primer lloc heu d'accedir a Empreses i crear un Nou client o proveïdor en cas que no el tingueu creat ja. Us demanarà que indiqueu el país on està situada l'entitat o administració i el NIF. El més probable és que us aparegui una pantalla amb informació sobre el client ja autocompletada però si no ha introduït les dades és possible que us demani que ho feu vosaltres. Només és obligatori escriure-hi el nom o raó social i el correu electrònic. Un cop heu confirmat les dades, cliqueu a finalitzar.

Ara que ja heu introduït les dades del client o proveïdor, ja podeu accedir a Factures des del menú superior i clicar a Nova i Factura per generar-ne una. Al desplegable Seleccionar un client clicareu sobre el client o proveïdor que heu introduït, i premereu Continuar.


Si heu seguit tots els passos, sou dins del model de factura, a l'apartat de Dades generals, que s'ha generat amb les dades del client o proveïdor corresponent. Aquí només caldrà que hi poseu obligatòriament el número de factura segons la sèrie anual i la data d'emissió. Si és una factura per a l'administració, s'haurà d'omplir també la unitat tramitadora, l'òrgan gestor i l'oficina comptable.

Veureu que hi ha molts camps a omplir amb moltes possibilitats com data d'aplicació d'impostos, número de comanda, contracte i albarà, que és probable que no calgui omplir si el que factureu és un servei.

Ara que teniu les dades generals, accediu a la segona pestanya del menú superior: Línies.

En primer lloc, haureu de seleccionar el tipus d'impostos que us pertoca pagar. Si sou una entitat no s'aplicarà l'IRPF, però si sou una persona física que factura un servei a una entitat haureu d'aplicar l'impost, que actualment és del 15%.

També haureu d'especificar l'IVA, a menys que estigueu exempts. Si ho esteu podeu especificar-ne el motiu. Per exemple, no estan subjectes a aquest impost els serveis prestats a les cooperatives de treball associat per part dels socis ni els prestats a altres cooperatives pels socis de treball. També n'està exempt l'ensenyament a centres públics o privats autoritzats i els serveis professionals prestats per artistes plàstics, escriptors, col·laboradors literaris i gràfics.

Seguidament, haureu d'omplir la descripció del servei ofert, la quantitat que per defecte serà 1 unitat, i el preu acordat amb l'entitat.
La versió gratuïta de la plataforma només permet facturar un servei i, per tant, només us deixarà omplir una línia.

Si cal posar una nota a la factura o una nota legal, les podeu afegir als camps corresponents.

Per últim, heu d'accedir a la pestanya Forma de pagament al menú superior i seleccionar si voleu domiciliar la factura o cobrar-la en efectiu, o qualsevol de les altres opcions. També haureu de seleccionar la data de venciment. La llei marca que s'han de pagar a 30 dies, però la data es pot acordar amb l'entitat sempre que no superi els 60 dies.

El menú superior permet també afegir descomptes, afegir documents addicionals i indicar una adreça d'entrega, opcions que probablement tampoc farem servir a l'hora de facturar un servei.

Un cop heu especificat la forma de pagament, ja teniu la factura completada i podeu clicar Guardar i vista prèvia.

Ja ho teniu, només heu de clicar Enviar! Abans, però, comproveu que les dades siguin correctes i que no us hagin demanat afegir alguna nota i se us hagi oblidat. Podeu tornar a editar-la accedint a Modificar i també us la podeu descarregar en formats diferents com pdf i xml per guardar-la amb el vostre registre de factures.

A la primera pestanya del menú superior, Resum, podràs fer el seguiment de totes les factures enviades i veure si han estat acceptades, registrades i pagades. A més, b2brouter ofereix un servei gratuït de consultes.

field_vote: 

Què és Decidim i com funciona?

Imatge principal a portada: 
Imatge del vídeo de Decidim Font: Decidim
Resum: 

Decidim és una plataforma de participació ciutadana que facilita l'autoorganització de les entitats i institucions. Us expliquem com utilitzar-la.

Decidim és una plataforma ciutadana construïda amb programari lliure que s'utilitza per fer processos democràtics participatius a les organitzacions. L'eina pot ajudar a ciutadania, entitats i institucions públiques a auto-organitzar-se democràticament a tots els nivells, i ofereix les següents funcionalitats:

Imatges secundàries: 
Imatge del vídeo de Decidim Font: Decidim
Subtitols: 
Processos participatius
Òrgans de participació
Consultes i jornades
Iniciatives
Components
Altres funcionalitats
Continguts: 

Una organització o institució pot crear un procés de participació accedint a processos i a editar. Des d'aquí podrà administrar els processos, combinar-hi components com trobades o votacions i articular-los en diferents fases.

Les persones participants podran seguir el procés, rebre avisos quan hi hagi interacció i participació d'altres persones, assistir a les trobades si són públiques i exercir el seu dret a vot, entre moltres d'altres opcions.

Per exemple, un procés pot servir per escollir les persones membres d'un consell o per fer un pressupost participatiu. També podeu configurar el procés de manera que en una primera fase es permeti la presentació de propostes, en una segona la votació d'aquestes i en una tercera la visualització dels resultats.

Els processos estan formats almenys per quatre fases: una d'informació per posar en coneixement de la ciutadania l'objecte a deliberar, la de debat en què es recullen propostes i es delibera, la fase de retorn en què es comuniquen les decisions preses i la de seguiment per conèixer quin és l'estat de les actuacions consensuades. Podeu anar seleccionant les fases que han de ser visibles segons avancin els processos.

Com a organització o institució, també podeu accedir a assemblees i nova assemblea a mode d'òrgan de participació. Per exemple, es pot crear per formar un grup de treball, un consell o un comitè, que es reunirà de forma periòdica. S'hi poden combinar components com trobades geolocalitzades, afegir comentaris o compartir l'ordre del dia i l'acta, si així es considera oportú.

També podeu organitzar consultes, espais per articular referèndums mitjançant un sistema de vot electrònic segur i mostrar els resultats, a més de generar discussions i debats al voltant de la votació. D'altra banda, té la possibilitat d'organitzar jornades geolocalitzades.

Les persones que hi participen tenen l'opció de promoure iniciatives accedint a nova iniciativa des del panell de control. Es pot definir la trajectòria i l’objectiu de manera col·laborativa, recollir suports, debatre, difondre la iniciativa i definir els punts de trobada per a la recollida de signatures o per la realització de debats oberts a altres membres de l’organització.

Decidim té una estructura modular i es construeix combinant els diferents components dins dels espais esmentats anteriorment segons les necessitats de cada procés o organització. S'afegeixen a l'apartat components que apareix dins dels espais i seleccionant el tipus de component al desplegable Afegir components. Un cop configurat el component es pot activar clicant al tic des del panell de control.

Us detallem els components més rellevants:

Propostes: permet als participants crear una proposta utilitzant un assistent de creació, comparar-la amb les existents, publicar-la a la plataforma i incloure informació addicional com geolocalització o adjuntar documents i imatges. A més, amb la proposta-incubadora es poden crear propostes col·laboratives.

L'organització ha de crear aquest component i configurar-lo amb límit de propostes per a participants o habilitació de documents adjunts i adhesions, entre d'altres opcions. Un cop publicat, els participants hi podran accedir des del menú del procés participatiu i crear la seva proposta des del seu usuari. També es poden crear propostes com a administració. Per respondre a les propostes i acceptar-les o rebutjar-les haureu de clicar a la icona de la bafarada de la proposta concreta. Per a més detalls sobre com crear propostes podeu mirar aquest vídeo.

Votacions: ofereix a les organitzacions la possibilitat d’activar diferents sistemes de votació o suport sobre les propostes.

Resultats: serveix per convertir propostes en resultats i donar respostes oficials a la seva acceptació o rebuig, fusionant diverses propostes en un sol resultat.

Rendició de comptes: ofereix la possibilitat de subdividir els resultats en projectes, definir i aplicar estats de progrés entorn de la seva implementació, així com mostrar el grau d'implementació dels resultats agrupats per categories i abast.

Trobades: ofereix a les organitzacions i als participants la possibilitat de convocar reunions, definir lloc i hora, registrar i limitar el nombre d’assistents, definir l’estructura i els continguts d’una cita o trobada presencial, així com de publicar-ne les actes i les propostes resultants.

Per gestionar-les s'ha de començar per crear el component i fer la configuració principal, que inclou el text introductori, l'habilitació o no de comentaris i el posicionament en el menú de l'espai. Posteriorment es podran afegir noves trobades, amb la corresponent ubicació, que poden ser privades o públiques. Per a més detalls sobre com fer una trobada podeu veure aquest vídeo.

Textos participatius: permet dividir un document de text en diverses propostes o resultats i, inversament, compondre i visualitzar un text unificat partint d’una col·lecció de propostes o resultats.

A més, hi ha altres components amb funcionalitats complementàries com:

Conferència: permet a una organització crear un lloc web per a un gran esdeveniment unint tot una sèrie de trobades predefinides (xats, tallers, etc.), creant un programa unificat i gestionant l’assistència.

Enquestes: es pot utilitzar per dissenyar i publicar enquestes i per mostrar i descarregar els seus resultats.

Per crear-les primer hem d'omplir la configuració global amb el text introductori i si voleu que els usuaris no registrats puguin contestar. Posteriorment es poden afegir amb la icona del llapis i anar afegint preguntes amb respostes curtes o llargues, opcions úniques o múltiples. Per a més detalls sobre com crear i gestionar enquestes podeu mirar aquest vídeo.

Sorteig: permet escollir un número de propostes amb procediments aleatoris, però reproduïbles, que garanteixen distribucions no esbiaixades i uniformes.

Comentaris: permet als usuaris afegir comentaris, identificar el comentari com a favor, en contra o neutral en relació amb l’objecte comentat, votar comentaris, respondre-hi i rebre notificacions sobre les respostes.

Pàgines i blogs: Amb pàgines podeu crear pàgines informatives amb text enriquit, imatges i vídeos. El component blog permet la creació de missatges o notícies, i navegar cronològicament per ells.

Notificacions: permet seguir qualsevol espai o component per rebre actualitzacions cada vegada que es produeixin.

Butlletí: permet enviar correus electrònics a totes les persones registrades en la plataforma.

field_vote: 

6 motius per passar al programari lliure

Imatge principal a portada: 
Tres treballadores que fan servir l'ordinador o el mòbil Font: Pexels
Autor/a: 
Carla Fajardo
Resum: 

Feu servir programari privatiu i us costa fer el pas al programari lliure? Aquí teniu 6 raons que us acabaran de convèncer.

El programari lliure permet l'accés al codi font i, per tant, apropa el desenvolupament dels 'softwares' a tothom, però també és ètic, sostenible i més segur. Què vol dir això i per què hem de deixar definitivament de fer servir el programari privatiu? Et donem 6 motius.

Imatges secundàries: 
Tres treballadores que fan servir l'ordinador o el mòbil Font: Pexels
Subtitols: 
Llibertat
Sostenibilitat
Comunitat
Més suport
Adaptació
Seguretat i privacitat
Continguts: 

Els softwares de programari lliure es basen, segons la Free Software Foundation, en quatre nivells de llibertat: la de poder ser executats per a qualsevol fi, la de poder llegir el codi i modificar-lo per adaptar-lo a les necessitats pròpies, la de redistribuir-ne còpies, i la de millorar-lo i poder compartir les noves versions amb la comunitat. De fet, el concepte de llibertat forma part del nom com a posicionament ètic i el diferencia del 'codi obert', que només implica que el codi és accessible. Que sigui lliure no vol dir, com a vegades es pensa, que sigui gratuït o que no se'n pugui fer un ús comercial. En contraposició, el programari privatiu estableix una relació de poder entre l'empresa tecnològica, que controla el codi font, i les persones usuàries.

Com que tothom té accés al codi font, el generen desenvolupadors de proximitat i, com que es pot millorar, no es genera el 'software' des de zero sinó que es reutilitza i s'optimitza el coneixement. És per això que és sostenible amb l'entorn i que l'impacte en el medi ambient és menor.

Els 'softwares' de programari lliure comencen gràcies a un grup de persones que els desenvolupen, generen una comunitat al voltant, i creixen gràcies als col·laboradors. Per tant, parteix del talent d'un col·lectiu, que creu en l'eina tecnològica que ha desenvolupat i que hi dona suport.

Com que tothom té accés al codi font, tothom pot oferir el seu suport i solucionar problemes d'una manera àgil. Quan això passa, l'atenció és de proximitat i més personalitzada segons les necessitats de les persones que utilitzen l'eina, i implica la seva participació en la presa de decicisions.

El programari lliure accepta la interacció amb 'softwares' i eines d’altres desenvolupadors i s’adapta a altres productes encara que siguin privatius. Els programes privatius, en canvi, acostumen a tenir una adaptació restringida a la mateixa empresa tecnològica.

L’accés al codi font i al debat sobre la solució d’errors permet controlar la seguretat i privacitat del 'software', detectar possibles problemes i solucionar fallades de forma ràpida. D'aquesta manera, són les persones usuàries les que decideixen com s'utilitzen les dades i les que es poden assegurar que no siguin exportables per part de tercers.


field_vote: 

6 aplicacions de programari lliure per a gent gran

Imatge principal a portada: 
"Tens un correu", de Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons) Font: Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons)
Autor/a: 
Carla Fajardo
Resum: 

Fem un recull d'aplicacions mòbils de codi obert que poden ser útils per als més grans en el seu dia a dia.

La tecnologia pot ajudar les persones grans a mantenir la comunicació amb les amistats i la família, proporcionar autonomia i estimulació cognitiva, apropar serveis comunitaris o funcionar com un element d’integració en la societat. Com passa amb totes les generacions, cada vegada estem més habituats a l'ús de les TIC, un fet que s'ha fet més evident amb la pandèmia. Segons l’última enquesta de l’INE sobre aquest tema, més del 63% de la població de l’estat espanyol d’entre 65 i 74 anys les fa servir.

Imatges secundàries: 
"Tens un correu", de Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons) Font: Georgie Pauwels (llicència CC BY 2.0 de Creative Commons)
Subtitols: 
Bald phone
Raise to answer
Calendula
Open radio
Open Sudoku
Pedometer
Continguts: 

Bald phone és una de les opcions de programari lliure per simplicar la interfície del telèfon mòbil quan les persones que l’utilitzen no necessiten veure totes les prestacions. Ofereix una pantalla principal amb opcions bàsiques com trucades, contactes, whatsapp, fotos i alarmes. A més, en té dues secundàries: la primera amb ajustos i mapes, i la segona per escriure notes o guardar gravacions de veu. Una altra aplicació d’aquest tipus és Senior Launcher, que redueix les opcions a trucades i fotografies. Les dues es poden descarregar des del repositori d’aplicacions de programari lliure F-Droid.

La pèrdua auditiva i la interfície d’alguns mòbils a l’hora de respondre trucades poden impedir que contestem totes les trucades que rebem. L’aplicació Raise to answer fa que el telèfon accepti la trucada de forma automàtica quan l’usuari o usuària se’l posa a l’orella sense haver de prémer botons. Per a no trobar-nos trucades perdudes hi ha Schlikk calls, que permet apujar el volum de les trucades entrants a un volum més alt que el configurat per defecte i també establir un volum diferent segons la persona que truqui. Per últim, Coma Phone pot ser útil per a l’autonomia de les persones amb mobilitat reduïda: retorna la trucada perduda automàticament amb l’altaveu activat quan la persona no contesta. Les tres es poden trobar a F-Droid.

Aquesta aplicació pot ser útil com a assistent per a aquelles persones que prenen medicació. Recorda les hores de cada medicament mitjançant notificacions i segons les rutines d’esmorzar, dinar i sopar. També permet crear múltiples usuaris i es pot decarregar des de PlayStore.

Per als amants de la ràdio, aquesta aplicació permet escoltar emisores de ràdio de tot el món via internet. Podeu guardar les vostres preferides i afegir-ne de noves per contribuir a la base de dades comunitària des d’aquest enllaç. La podeu trobar a la PlayStore.

Si us agraden els jocs de lògica i mantenir el cervell actiu, hi ha aquesta aplicació de sudokus molt senzilla amb quatre nivells de dificultat que s’adapten a tothom. Té més de 90 trencaclosques i molts més que es poden descarregar des de la web, i els experts poden pujar els seus propis taulers. Es pot descarregar tant de la PlayStore com de F-Droid.

Per als mòbils que no tenen comptador de passos, hi ha aquesta aplicació de programari lliure que, a més, consumeix poca bateria ja que no registra el moviment a través del GPS ni cap informació personal. Ens pot ajudar a comptar els passos, i a calcular les distàncies i les calories que cremem. També ofereix una extensió que et notifica els teus assoliments per engrescar-te a continuar caminant.

field_vote: 

5 eines per gestionar les vostres contrasenyes

Imatge principal a portada: 
Les eines per gestionar contrasenyes us poden ajudar molt. Imatge de Microsiervos. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Microsiervos. Llicència d'ús CC BY 2.0
Autor/a: 
Xavi Aranda
Resum: 

Les eines per gestionar contrasenyes us poden facilitar molt la vida. Algunes eines d’aquest llistat permeten, fins i tot, utilitzar la vostra empremta digital.

Una característica que tenen, gairebé, totes les aplicacions tecnològiques desades al núvol, és la clau de pas que s’ha d’introduir per poder accedir a l’eina. Mitjançant aquesta cotnrassenya podeu entrar al vostre gestor de correu, les vostres xarxes socials o altres eines digitals que feu servir, gairebé cada dia.

Imatges secundàries: 
Introduir una contrasenya pot ser un dilema. Imatge de Automobile Italia. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Automobile Italia. Llicència d'ús CC BY 2.0
Les contrasenyes no les podem desar en fulls de paper. Imatge de mk_is_here. Llicència d'ús CC BY 2.0. Font: mk_is_here. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Subtitols: 
Bitwarden
Buttercup
KeePassXC
Enpass
Myki
Continguts: 

Bitwarden és un gestor de contrasenyes amb un grau de seguretat molt gran. Les característiques principals de Bitwarden són les següents:

 • Programari lliure.
 • Gratuït per a ús personal. Si es volen ampliar funcionalitats, s’ha de pagar.
 • Les contrasenyes es guarden en un servidor. Tota la informació viatja i es desa, de forma encriptada. Només es desencripta quan arriba al vostre ordinador.
 • Multiplataforma.
 • Disposa d’extensions per a navegadors.
 • També podreu fer servir línies de comanda.

A part de totes aquestes característiques, Bitwarden també pot ser instal·lat en el servidor de la vostra entitat, i pot ser utilitzat de forma conjunta per a tota la vostra organització. També es pot mirar de desar altres tipus d’accés, com l’empremta dactilar i disposa d’un generador de contrasenyes.

Podeu descarregar-vos Bitwarden a través d’aquest enllaç.

Buttercup és un gestor de contrasenyes que té un funcionament molt més simple que altres gestors. Les característiques principals són les següents:

 • Programari lliure.
 • Totalment gratuït.
 • Multiplataforma.
 • Amb extensions de navegador.

Buttercup és un gestor de contrasenyes molt simple de funcionar, i pot ser una molt bona opció per iniciar-se en els gestors de contrasenyes.

Podeu descarregar-vos Buttercup a través d’aquest enllaç.

Curiosament, KeePassXC és un derivat d’un altre projecte de programari lliure, KeePassX, que també va ser un derivat d’un altre projecte de programari lliure, el KeePass… KeePassXC és programari lliure.

KeePassXC no és un gran gestor de contrasenyes, però la seva simplesa pot ajudar-vos en el vostre dia a dia.

Existeixen moltes aplicacions per a dispositius mòbils Android, sota el nom de KeePass, però cap és oficial del projecte.

Podeu descarregar-vos KeePassXC a través d'aquest enllaç.

Enpass és un gestor de contrasenyes que no és programari lliure. Disposa d’algunes característiques interessants, com per exemple la possibilitat de connectar l’eina amb diversos ginys portables. També és una eina completament gratuïta per a GNU/Linux.

Enpass permet autocompletar les claus de pas automàticament o classificar-les a través de categories. També disposa d’una opció molt interessant que elimina claus de pas antigues o claus de pas duplicades.

Podeu descarregar-vos Enpass a través d'aquest enllaç.

Myki és un altre gestor de contrasenyes que no és programari lliure. Té algunes característiques molt interessants, com per exemple que permet guardar totes les claus de pas en diferents servidors o la possibilitat de substituir les contrasenyes per empremtes digitals en els telèfons mòbils.

També disposa d’una funcionalitat molt interessant per tal de compartir les claus de pas amb la resta de companys i companyes de la vostra entitat. En aquest cas, permet compartir les contrasenyes mitjançant connexions punt a punt.

Podeu descarregar-vos Myki a través d'aquest enllaç.

field_vote: 

Com crear grups de Telegram

Imatge principal a portada: 
Telegram és una aplicació que pot servir molt per gestionar grups. Imatge de Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0. Font: Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Autor/a: 
Xavi Aranda
Resum: 

Els grups de Telegram són una molt bona opció per coordinar-se amb el vostre ecosistema o per captar nous voluntaris o sòcies. Telegram ofereix moltes possibilitats pel que fa a l’administració dels grups.

Les entitats, les associacions, les fundacions i les ONG treballen en camps concrets. Algunes treballen en el camp social, altres en la cultura, el medi ambient o els drets humans. De temàtiques n’hi poden haver-hi tantes com n’hi ha a la societat.

Quan una entitat té clar quin és el seu camp de treball, té també clar quin és el seu públic objectiu. D’aquesta manera serà molt més fàcil trobar les persones que podran ser sòcies de l’entitat o formar part de l’exèrcit de voluntaris i voluntàries.

Imatges secundàries: 
Telegram s'ha convertit en una eina molt interessant per gestionar grups. CC BY 2.0 Font: Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0
Telegram pot ser utilitzat a través de telèfon mòbil, navegador web o aplicació. Imatge de Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0. Font: Corporación ApropiACYT. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Subtitols: 
Característiques dels grups
Crear el grup
Configuració del grup
Rol propietari i rol administrador.
Difusió del grup
Gestionar el grup
Continguts: 

Segurament teniu experiència amb la gestió de grups de Whatsapp. Funcionalment, els grups de Telegram són molt similars als grups de Whatsapp. Però en aquest cas, Telegram té algunes diferències principals amb Whatsapp. Són les següents:

 • Els grups de Telegram poden tenir fins a 200.000 persones.
 • L’històric del xat, pot ser visible per a tothom. Qualsevol persona que hi entri, pot consultar tot el que s’ha dit prèviament.
 • Els grups poden tenir un enllaç, per a ser compartit i perquè tothom hi pugui entrar.
 • Es poden crear diferents tipus de rol d’administradors i administradores.

Donem per entès que teniu Telegram instal·lat al vostre telèfon mòbil o en el vostre ordinador.

Crear el grup és molt senzill, Només heu de fer el següent:

 1. Entrar a Telegram.
 2. Clicar el botó de sota a la dreta, on apareix una icona d’una suma.
 3. Seleccionar l’opció de ‘Crea un grup’.
 4. Afegir, almenys, una persona dels teus contactes.
 5. Introduir el nom del grup.
 6. Introduir la fotografia del grup.

Amb el grup creat, ja podeu començar a parlar entre vosaltres.

Una cosa que heu de tenir clara és que quan creeu un grup, automàticament el grup és privat. Això vol dir que només s’hi podran afegir persones, si les afegiu vosaltres o les convideu a través d’un enllaç. Això pot ser interessant en el cas que els grups siguin per membres de les entitats.

Però si el grup està pensat per a persones que tinguin interès en una temàtica que treballi la vostra entitat, llavors hauríeu de configurar el grup en obert. Per a fer-ho, heu de fer el següent:

 1. Entreu dins el grup.
 2. Cliqueu sobre el nom del grup.
 3. Cliqueu sobre la icona del llapis.
 4. En aquesta secció, heu de clicar sobre l’opció “Group Type”.
 5. Un cop dins la configuració de grup, heu de seleccionar l’opció “Public Group”.

Fixeu-vos que on heu seleccionat l’opció de “Public Group”, podreu copiar l’enllaç per fer visible el grup i enviar-lo a tothom.

Captura de pantalla de Telegram per convertir un grup privat en grup públic.

En el cas dels grups, hi ha diferents rols que cal saber diferenciar. Són els següents:

 • Propietari o propietària: és la persona que ha creat el grup. Diguéssim, que és qui té més poder de tots els rols.
 • Administrador o administradora: té un rang per sota del propietari. Sempre ha de ser designat per un propietari i es poden editar les seves capacitats.

Vosaltres, quan creeu el grup, ja sereu propietaris o propietàries del grup, automàticament. Per tant, només us tocarà assignar administradors i administradores al grup, en cas que vulgueu fer-ho. Per a fer-ho, cal que seguiu aquestes passes:

 1. Cliqueu sobre el nom del grup.
 2. Cliqueu a la icona del llapis.
 3. Cliqueu a la secció ‘Administradors’.
 4. Seleccioneu ‘Afegeix un administrador’.
 5. Seleccioneu a la persona qui voleu fer administradora.
 6. Escolliu els permisos que voleu que tingui aquesta administradora.

Mitjançant els permisos, podreu controlar el que realment pot fer aquesta persona administradora.

Captura de pantalla de Telegram per administrar permissos d'administradors

Un cop teniu el grup ben configurat, en obert, i amb les persones que faran d’administradora, i els seus rols ben configurats, només cal que convideu a tothom que hi vulgui participar. Només haureu de copiar l’enllaç per entrar al grup i fer difusió.

Captura de pantalla de Telegram. Enllaç per invitar al personal.

Podeu fer difusió a través de les xarxes socials, del butlletí electrònic i a través d’altres eines de missatgeria instantània.

També és interessant afegir un botó a la vostra pàgina web. En cas que la tingueu feta amb Wordpress, podeu afegir qualsevol extensió per aquesta fi.

A part de fer difusió, heu de començar a gestionar el grup. És possible que us entrin comptes tipus ‘bots’, que publiquen missatges brossa. Els podeu eliminar fàcilment.

També és interessant que aneu promovent converses entre les persones membres, per tal que participin entre elles.

field_vote: 

Aplicacions Fintech útils per a entitats sense ànim de lucre

Imatge principal a portada: 
Les aplicacions FinTech estan començant a arribar. Imatge de Investment Zen. Llicència de CC BY 2.0 Font: Investment Zen. Llicència de CC BY 2.0
Autor/a: 
Xavi Aranda
Resum: 

El concepte Fintech és un concepte realment nou i desconegut. En un futur no massa llunyà, encara hi hauran més aplicacions relacionades en el món de les finances.

La organització econòmica d’una entitat és un tema molt personal i molt característic de la pròpia cultura econòmica. Hi hauran entitats que amb un compte corrent, ja en tenen més que suficient. Però que passa quan l’entitat té certa activitat econòmica i necessita organitzar-se amb més d’un compte corrent o compte d’estalvi?

Imatges secundàries: 
El Fintech simbolitza l'ús de les noves tecnologies en el món de les finances. Imatge de Tech in Asia. Llicència de CC BY 2.0 Font: Tech in Asia. Llicència de CC BY 2.0
Hi han plataformes de fintech que tenen versió dispositiu mòbil. Imatge de Aaron Yoo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0 Font: Aaron Yoo. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
Subtitols: 
Fintonic
Indiegogo
Rastreator
Bolsa social
Bondora
Continguts: 

Fintonic és una aplicació que us ajudarà a estalviar. Fintonic connecta amb les vostres banques electròniques i permet un control i visualització de tots els vostres moviments. Mitjançant aquest control permet establir uns avisos, quant per exemple heu fet una despesa fora de lo previst. També permet establir despeses per categories. Mitjançant aquestes categories podreu agrupar-les i conèixer les despeses i ingressos que heu tingut.

Quan portes ja un temps utilitzant l’eina, Fintonic coneix millor el vostre dia a dia econòmic, i permet avisar-vos quant heu gastat més de lo previst. Per exemple, un projecte que cada any heu executat i que aquest any esteu destinant més recursos econòmics. Fintònic us avisaria en cas que us desvieu de la despesa habitual.

També us pot ajudar a l’hora de cercar finançament. Fintonic us puntua la vostra situació econòmica, mitjançant un indicador anomenat FinScore. Aquest indicador permet averiguar quines són les condicions que us demanarà qualevol entitat bancària.

Que Fintonic connecti amb les vostres banques electròniques pot semblar poc segur. Però és una eina realment segura que compleix amb les diferents lleis de protecció de dades. És disponible via navegador web, Android i iOS.

Indiegogo és una plataforma de crowdfunding nortamericana molt especialitzada en temes de tecnologia. Així i tot, Indiegogo també disposa de categories relacionades en el món de les entitats, com: cultura, medi ambient, drets humans o salut. És una paltaforma pensada, sobretot, per a projectes internacionals.

Mitjançant aquesta plataforma podreu presentar projectes que necessiten finançament. Indiegogo permet establir un sistema de recompenses per a cada donatiu que rebreu. A cada projecte, també disposareu d’un sistema de blog, per anar publicant actualitzacions del projecte, i d’un sistema de comentaris, perquè us puguin preguntar qualsevol dubte relacionat amb el projecte.

De plataformes de Crowdfunding n’existeixen moltes. Algunes molt exitoses com Goteo o Verkami. Però la gran diferència de Indiegogo, és que permet recaptar els diners, encara que no s’hagi arribat al màxim de recaptació. D’aquesta manera, podreu presentar el projecte en altres plataformes o cercar finançament en un altre lloc.

Indiegogo funciona amb navegador web.

Rastreator és una aplicació que permet cercar assegurances. Van iniciar-se especialitzant-se en el món de les assegurances de vehicles. Però ràpidament van ampliar la seva oferta d’informació. Actualment podeu cercar informació i comparar preus sobre assegurances de: viatges, accidents, habitatge, empreses, bicicletes… entre d’altres. També permet buscar assegurances per dies, opció molt interessant en el cas que organitzeu cicles, festivals o concerts.

Utilitzant la mateixa tecnologia, també comencen a oferir serveis per començar a buscar pressupostos de tarifes d’internet, telefònia mòbil, electricitat, gas, comptes bancaris i prèstecs d’entitats bancàries.

Cada vegades que es cerca un producte, Rastretator et mostra la informació. Aquesta informació pot ser ordenada per diferents categories i filtrada segons les vostres necessitats. Rastreator també us dona una puntació del producte, en una escala de 0 punts fins a 5 punts.

Bolsa Social és una plataforma de finançament participatiu, autoritzat per la Comissió Nacional del Mercat de Valors de l’Estat Espanyol. Hi poden participar entitats sense ànim de lucre i que estiguin domiciliades a Europa. La única condició, és que siguin entitats o empreses que generin un impacte positiu i mesurable en la societat, i en el medi ambient.

Els projectes que s’hi poden presentar, han de complir certes característiques:

 • Model de negoci provat en el mercat.
 • Esalabilitat del projecte.
 • Impacte social a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Tots els projectes presentats a Bolsa Social seràn analitzats a fons. S’analitzarà l’equip executor, el pla de negoci, el producte, el mercat, les aventatges competitives, l’impacte social i mediambiental etc. Un cop analitzat i passat aquest filtre, es presentarà al comitè de selecció.

Quant el comitè de selecció aprova el projecte presentat, llavors és quan el projecte entra dins el que s’anomena Bolsa Social. Els inversors, podran començar a invertir en el projecte. Els que mai han tingut experiència prèvia, podran invertir de 3.000 € fins a 10.000 € anuals. Els que ja han tingut experiència prèvia en la plataforma, no tenen limit d’inversió.

Ecrowd és una plataforma tencològica sota model crowdlending, que significa finançament col·lectiu. Està especialitzada en el finançament d’inversions, amb una visió molt més oberta que la banca tradicional. Disposa de llicència de la Comissió Nacional de Mercat de Valors, una garantia en aquest tipus d’aplicacions i plataformes.

El funcionament de Ecrowd és simple:

 1. S’ha de presentar un projecte en la secció “Finançar el meu projecte”, explicant el bagatge de l’entitat i quin tipus d’inversió necessiteu finançar.
 2. La plataforma analitzarà la documentació, per veure si encaixa la filosofia.
 3. Es realitzarà una auditoria per si tota la documentació legal és correcte.
 4. Si encaixa la filosofia, es publicarà el projecte a la plataforma.
 5. Es faran diverses accions de comunicació per promoure el projecte.
 6. Es firmarà un préstec col·lectiu entre les persones que volen invertir en el projecte i els promotors.
 7. Un cop signat el préstec, es procedirà mensualment al cobrament de la quota del préstec.

field_vote: 

Signal, una de les eines de missatgeria instantània més segura

Imatge principal a portada: 
Signal és una de les aplicacions més segures que hi ha al mercat. Imatge de Signal. Font: Signal
Autor/a: 
Xavi Aranda
Resum: 

Signal és una aplicació de missatgeria instantània molt utilitzada per preservar la seguretat en la transmissió d’informació. L’eina és gratuïta i és de programari lliure.

Les eines de missatgeria instantània s’han convertit en aplicacions imprescindibles pel vostre dia a dia. Cada dia de la setmana, envieu i rebeu missatges als vostres contactes o en els grups que compartiu amb altres persones. És potser el mètode més ràpid i econòmic per compartir informació amb altres persones.

Imatges secundàries: 
Signal és programari lliure i està desenvolupada per una comunitat. Imatge de Signal. Font: Signal
Des de fa relativament poc, Signal permet fer videotrucades de fins a 5 persones. Imatge de Signal. Font: Signal
Subtitols: 
D’on sorgeix Signal?
Quines característiques de seguretat disposa.
On la podeu descarregar o utilitzar?
Un cop descarregada
Enviar i rebre missatges, trucades de veu o vídeotrucades.
Videotrucades de grup
Continguts: 

Signal neix de l’aplicació de missatgeria instantània TextSecure de la companyia Whisper Systems. Aquesta aplicació va ser desenvolupada el maig del 2010, conjuntament amb altres aplicacions de seguretat de la mateixa empresa. Al 2011 van alliberar tot el codi font de TextSecure, perquè la comunitat pogués continuar amb el desenvolupament de l’aplicació.

Durant els primers anys de TextSecure, l’eina es va emportar molts elogis. Edward Snowden va promoure l’ús de l’eina TextSecure. I l’Electronic Frontier Foundation, entitat que defensa els drets digitals, va incloure TextSecure en una guia de defensa.

El novembre del 2015 va sortir a la llum la primera versió de Signal, fruit de la fusió de l’aplicació TextSecure amb RedPhone. RedPhone era una eina de missatgeria que permetia fer trucades de veu segures.

Moltes entitats i plataformes, l’han utilitzat. Per exemple, els promotors de les manifestacions Black Lives Matter, utilitzaven l’eina per organitzar-se. L’any 2018 es va crear la Signal Foundation per recaptar fons per al desenvolupament de l’eina i el manteniment dels seus servidors.

Les característiques de seguretat són les següents:

 • Xifrat d’extrem a extrem en totes les converses: Els missatges que envieu, tant a contactes directes, com en grups, surten dels vostres dispositiu de forma encriptada, viatgen per Internet de forma encriptada i arriben al dispositiu de destí, també de forma encriptada. És en el dispositiu de la persona a qui li heu enviat el missatge, on es desencripta la comunicació.
 • Enviament de fotos amb cares desenfocades: és una funcionalitat que van establir, just després de l’inici de les protestes per l’assassinat de George Floyd, a mans de la policia de Minnesotta. Molts manifestants eren identificats per les fotos que s’enviaven a través d’altres eines de missatgeria instantània.
 • Missatges efímers: Signal permet establir que els missatges que envieu siguin efímers, i que siguin esborrats al cap de la temporització que vosaltres establiu. Això també es pot fer en els grups de converses que tingueu, on es poden establir que tots els missatges que s'enviïn s’esborrin al cap de 5 segons, minuts, hores, dies o 1 setmana,
 • PIN i recordatoris: una de les primeres accions que et demana Signal en començar a utilitzar l’eina, és establir un número PIN de seguretat. Aquest número PIN servirà per entrar a l’aplicació i utilitzar l’aplicació en un altre dispositiu. Així, en cas que algú agafés el vostre dispositiu mòbil
 • Aplicació de programari lliure: tot el codi de l’aplicació està desenvolupada per milers de persones voluntàries d’arreu del món. Aquestes persones milloren l’eina constantment.

Signal és gratuïta i disponible per als següents sistemes operatius:

Entreu a Signal. Us demanarà que creeu el vostre número PIN. Aquest número PIN és una mesura de seguretat per tal d’evitar que puguin utilitzar l’aplicació, en cas que us hagin extret el dispositiu mòbil.

Al cap d’un temps podreu anar establint recordatoris per renovar el número PIN.

Trobareu totes les opcions sobre el número PIN a:

 • Menú dels tres punts.
 • Configuració.
 • Privadesa.
 • Secció ‘PIN del Signal’.

Funciona com la resta d’aplicacions de missatgeria instantània. Seleccioneu la persona o el grup, i podreu enviar els missatges de text. Des d’aquesta setmana, també es poden enviar adhesius pròpis o d’altres usuaris o usuàries.

En el cas de les trucades de veu i vídeotrucades, heu de seleccionar com si volguéssiu enviar un missatge de text a una persona i seleccionar, dalt de tot, la opció de vídeotrucada o trucada de veu.

És una funcionalitat nova que va sortir el passat mes de desembre. Per fer una videotrucada de grup, heu de tenir un grup creat amb la resta de persones qui voleu fer la videtrucada. Amb un límit de 5 persones participants. Un cop creat el grup, dins el grup, us sortirà un botó per poder fer videotrucades.Cliqueu-lo allà i començareu a participar en la videotrucada a 5 persones.

field_vote: 

5 alternatives a Google Analytics de programari lliure

Imatge principal a portada: 
D'eines per recollir estadístiques de visites web n'hi han moltes. Imatge de Indi Samarajiva. Llicència d'ús CC BY 2.0. Font: Indi Samarajiva. Llicència d'ús CC BY 2.0.
Autor/a: 
Xavi Aranda
Resum: 

Google Analytics és una molt bona eina per recollir estadístiques de visites, però no és programari lliure i no sabem com utilitza les nostres dades. Mitjançant aquestes alternatives podreu conéixer les visites a la vostra web.

Quant publiqueu la nova pàgina web de la vostra entitat, és normal que desitgeu saber quantes persones han visitat la pàgina web en els primers dies de vida. Més endavant, si feu alguna campanya de publicitat o reforceu les publicacions a les xarxes socials, també us interessarà saber quantes persones han visitat la vostra pàgina web.

Recollir les estadístiques de visites de la vostra pàgina web, és gairebé obligat. El que passa, que s’ha d’anar en compte amb l’eina que utilitzeu, ja que les dades que es recullen podrien utilitzar-se per futures publicitats.

Imatges secundàries: 
Google Analytics és una bona eina però no és programari lliure. Imatge de Blue Fountain Media. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Blue Fountain Media. Llicència d'ús CC BY 2.0
Matomo és una eina de programari lliure que recull estadístiques web. Imatge de Catalyst Open Source. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Catalyst Open Source. Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
Subtitols: 
Matomo
Open Web Analytics
AWStats
Countly
Plausible
Continguts: 

Matomo abans era coneguda com a Piwik. Aquesta eina és realment sorprenent i pot fer ombra a Google Analytics. Matomo fa tot el que fa Google Analycis i ofereix tot el que la vostra entitat necessita.

Mitjançant Matomo, podreu saber, entre d’altres:

 • El nombre de visitants que rep la vostra pàgina web.
 • La informació geogràfica d’on provenen.
 • Les pàgines que visiten, les vegades que les visiten i quant de temps s’hi estan.
 • Conèixer com arriben els visitants a través dels cercadors web.

Connectar la vostra pàgina web amb Matomo no és difícil. Actualment existeixen més de 65 connectors que connecten la vostra pàgina web amb l’eina, d’una forma totalment fàcil. Per exemple, Wordpress, disposa d’una extensió que permet instal·lar l’eina molt fàcilment.

Podeu veure com funciona, mitjançant aquesta demostració.

Open Web Analytics és una altre eina d’anàlisis de visites web que com Matomo, també és de programari lliure. A nivell general, Open Web Analytics inclou funcions que són molt similars a Google Analytics, i que en alguns casos són molt millors i tot.

Les funcions més destacades són les següents:

 • Incorporen mapes de calor per saber quines zones visiten els i les visitants.
 • Proporciona molta informació sobre els diferents clics que fan els i les visitants.
 • Té moltes funcionalitats per estudiar a fons si la vostra botiga electrònica té visites o no.

Open Web Analytics s’integra molt fàcilment en els diferents gestors de continguts. Disposa d’una extensió per a Wordpress, que s’instal·la en un sol click. També es pot afegir un fragment de codi php a les diferents pàgines web.

En aquest enllaç podreu provar l’eina i avaluar-la, sense necessitat d’instal·lar res, per si realment us interessa o no.

AWStats és una eina que analitza molt profundament tots els fitxers de registre del servidor web, on està allotjada la vostra pàgina web. En aquests fitxers de registre s’hi guarda moltíssima informació que a vegades, eines més comercials, no aprofiten.

AWSTats és una eina de programari lliure. Encara que disposa d’una interfície gràfica no gaire amigable, AWStats proporciona molta més informació que eines més comercials. Alguna d’aquestes informacions que aporta AWStats, són les següents:

 • Navegador web que utilitza el o la visitant.
 • Les paraules de cerca que han utilitzat per trobar la vostra web en els cercadors.
 • La mida de la pantalla que utilitza el o la visitant.
 • El nombre de vegades que la vostra web ha estat guardada en favorits.

Aquestes són algunes de les funcions més curioses que Awstats proporciona, però n’hi han moltes més que ofereix AWStats. Sens dubte, una eina molt sorprenent.

Countly és una eina de programari lliure que està molt pensada per mesurar les diferents accions de màrqueting. Proporciona la mateixa informació que les altres eines d’estadístiques web, com: visites, minuts, informació geogràfica etc.

Però també proporciona informacions que estan orientades a mesurar les vostres accions de màrqueting. Algunes d’aquestes opcions són transaccions dels i les visitants al vostre lloc web, i creació de mètriques específiques.

Countly està allotjat a GitHub. Des d’allà us el podeu instal·lar en el vostre servidor, i des d’allà podreu començar a mesurar les visites que arriben a la vostra pàgina web.

Plausible, a diferència de les altres quatre eines descrites, recull poca informació, però informació concreta. És una eina molt senzilla de funcionar i que està molt centrada en la privadesa de les dades i la informació. Plausible no recull cap informació sobre els i les visitants del vostre lloc web.

La informació que recull Plausible és la següent:

 • Nombre de visitants únics.
 • Pàgines visitades.
 • Percentatges de rebot.

Podeu provar l’eina mitjançant aquesta demostració en línia.

field_vote: