Gestiona les relacions amb les teves clientes amb CiviCRM

Imatge principal a portada: 
CiviCRM és una eina de programari lliure que permet la seva personalització i millora constant. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Aquesta eina permet també organitzar esdeveniments, fer campanyes de comunicació i generar informes de seguiment.

En un entorn cada vegada més digital i orientat a la gestió eficient de relacions amb clientes, CiviCRM destaca com una solució de codi obert dissenyada específicament per a entitats socials i organitzacions sense ànim de lucre.

Imatges secundàries: 
CiviCRM és una eina de programari lliure que permet la seva personalització i millora constant. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Subtitols: 
Instal·lació i configuració
Gestió de contactes
Gestió de donants i donacions
Gestió d'esdeveniments
Campanyes de correu electrònic i comunicació
Informes i anàlisis
Continguts: 

Per començar a utilitzar CiviCRM, el primer pas és descarregar la darrera versió de l'aplicació des del seu lloc web oficial.

Una vegada efectuada la descarrega, s'han de seguir les instruccions d'instal·lació adequades per a l'entorn de desenvolupament, ja sigui local o en un servidor web, el que suposa configurar la connexió amb la base de dades i completar els passos necessaris per a finalitzar la instal·lació.

Un cop instal·lat el programari, es pot accedir a CiviCRM mitjançant l'ús de les credencials d'administradora establertes durant la instal·lació.

La gestió de contactes és fonamental a CiviCRM. En aquest sentit, es recomana crear categories de contactes rellevants per a l'entitat, com ara donants, voluntàries, membres, sòcies, etc.

És important mantenir la informació actualitzada i completar els perfils dels contactes amb detalls rellevants, com ara l’adreça, el número de telèfon i les seves preferències de comunicació.

Per a organitzar millor la base de dades, es poden utilitzar etiquetes i grups de contactes per a segmentar-los i enviar comunicacions més específiques.

A través d'ingressos manuals o integracions amb plataformes de pagament en línia, es pot efectuar un seguiment de les donacions rebudes. A més, és possible generar informes i anàlisis sobre les donacions per avaluar el rendiment de la recaptació de fons i la participació de les donants.

CiviCRM, a més, permet també gestionar les campanyes de recaptació de fons i enviar sol·licituds de donació personalitzades a les usuàries desitjades.

CiviCRM permet crear esdeveniments en la mateixa plataforma, especificant detalls com ara la data, l'hora, la ubicació i la descripció de l'esdeveniment o activitat que volem realitzar. A més, es poden configurar opcions de registre perquè les participants puguin inscriure's en els esdeveniments a través de formularis en línia.

És important dur a terme un seguiment de l'assistència, enviar recordatoris i generar llistes de participants per a cada esdeveniment. CiviCRM també ofereix eines per a gestionar la logística dels esdeveniments, l'assignació de recursos, la gestió de voluntàries i la comunicació amb les participants.

CiviCRM proporciona funcionalitats avançades per a dur a terme campanyes de correu electrònic i mantenir una comunicació efectiva amb les usuàries que tenim registrades a la plataforma.

L’eina permet crear i segmentar llistes de correu electrònic en funció de criteris específics, com ara la ubicació geogràfica o el nivell de participació. A més, també permet dissenyar plantilles de correu electrònic personalitzades per a enviar butlletins informatius, actualitzacions o sol·licituds de donació.

A més, es poden programar els enviaments de correus electrònics i realitzar un seguiment de les taxes d'obertura i clics per a avaluar l'impacte de les campanyes.

CiviCRM ofereix informes que donen una visió general de les activitats, donacions, esdeveniments i contactes. Aquests informes permeten obtenir una radiografia ràpida i clara de les dades clau de l'organització.

A més, és possible personalitzar els informes segons les necessitats específiques de l’entitat, afegint camps, filtres i gràfics per tal d’avaluar l'impacte de les campanyes, mesurar la participació de les donants i realitzar un seguiment dels resultats dels esdeveniments.

field_vote: 

Guia de Jitsi Meet per a entitats

Imatge principal a portada: 
Jitsi Meet va ser creat l'any 2003, però el seu ús va augmentar exponencialment durant la pandèmia. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Aquesta plataforma de videoconferències és perfecta per reunions grupals, formacions o jornades.

Jitsi Meet és una plataforma de videoconferència de codi obert i gratuïta que s'ha convertit en una opció molt utilitzada tant per a reunions personals com professionals. Aquesta plataforma és ideal per a reunions d'equip, presentacions, formacions, esdeveniments socials, etc.

Imatges secundàries: 
Jitsi Meet va ser creat l'any 2003, però el seu ús va augmentar exponencialment durant la pandèmia. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Subtitols: 
Crear una sala de reunió
Configurar les opcions d'àudio i vídeo
Compartir l'enllaç de la reunió
Configurar opcions addicionals
Interactuar durant la reunió
Altres funcions avançades
Continguts: 

Per a començar a utilitzar Jitsi Meet i fer una reunió virtual, el primer pas és accedir al lloc web de la plataforma en el teu navegador a través de l'adreça https://meet.jit.si.

A la pàgina principal, trobaràs un camp destinat a ingressar el nom de la sala de reunió. Aquí pots escriure un nom descriptiu que identifiqui la teva reunió. Una vegada hagis escrit el nom, només cal fer clic al botó 'Go' o pressionar la tecla 'Enter' per a crear la sala. Jitsi Meet generarà automàticament la sala i et redirigirà a ella.

Abans d'unir-te a la reunió, Jitsi Meet et donarà l'opció de configurar els teus dispositius d'àudio i vídeo. Abans d'entrar a la reunió, apareixerà una finestra emergent que et permetrà seleccionar la càmera i el micròfon que desitges utilitzar durant la sessió.

Pots triar els dispositius adequats segons les teves preferències i equips disponibles. Una vegada hagis fet la selecció, només cal fer clic al botó 'Permetre' per a atorgar permisos a l’aplicació per a accedir als dispositius d'àudio i vídeo.

Una vegada que hagis entrat a la sala de reunió, podràs veure un URL únic a la barra de direccions del navegador. Aquest URL és la direcció específica de la teva sala de reunió.

Per a compartir aquesta sala amb les participants, només cal copiar l'enllaç de la reunió des de la barra de direccions. Pots compartir-ho de diverses formes, com ara través de correu electrònic, missatge de text, per xarxes socials, etc.

En compartir l'enllaç, les participants podran accedir directament a la sala de reunió i unir-se a la sessió.

Dins de la sala de reunió, trobaràs una barra d'eines situada a la part inferior de la pantalla. Aquesta barra conté diverses opcions addicionals que pots utilitzar per a personalitzar la teva experiència de videoconferència.

Per exemple, pots activar o desactivar la teva càmera fent clic en la icona corresponent i, de la mateixa manera, pots habilitar o deshabilitar el teu micròfon. A més, existeixen botons per a compartir la teva pantalla amb els altres participants, activar el xat per a enviar missatges de text i també convidar a més persones a unir-se a la reunió.

Durant la reunió, la finestra principal permet veure les participants que s'han unit a la sessió. A més, Jitsi Meet ofereix una funció de xat per poder enviar missatges escrits a totes les participants.

També existeixen opcions addicionals en fer clic en el nom de les participants que apareixen en la llista lateral. Aquestes opcions permeten silenciar, eliminar o bloquejar el vídeo que es desitgi. En canvi, si es vol donar èmfasi a una participant en particular, només cal fer clic en el seu vídeo i seleccionar l'opció 'Bloquejar vista' perquè el seu vídeo es mostri en pantalla gran a totes les altres usuàries de la reunió.

 • Compartir la pantalla: Per mostrar a les altres participants de la reunió el que estem veient en el nostre dispositiu, només cal fer clic en el botó 'Compartir pantalla' de la barra d'eines. Pots triar compartir tota la pantalla o una finestra específica.
 • Enregistrament de reunions: Per a activar l'enregistrament, fes clic en el botó 'Més opcions' de la barra d'eines i selecciona 'Iniciar enregistrament'. L'enregistrament es guardarà en el dispositiu un cop acabada la reunió.
 • Ús compartit de documents: Jitsi Meet permet compartir documents en temps real durant la reunió. Pots carregar un arxiu des del dispositiu i col·laborar en ell amb altres participants.
field_vote: 

Gestiona projectes grupals amb Trello

Imatge principal a portada: 
Trello és perfecte pels projectes d'entitats, ja que permet treballar en grup de manera fàcil i ordenada. Font: iStock. Font: iStock
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Aquesta plataforma permet crear taulers, llistes i targetes per assignar i seguir les tasques dels nostres projectes.

Trello és una eina de gestió de projectes i tasques que utilitza amb un enfocament visual basat en taulers, llistes i targetes, que permeten organitzar i realitzar un seguiment de les tasques, projectes i col·laboracions en un entorn altament visual i intuïtiu.

Imatges secundàries: 
Trello és perfecte pels projectes d'entitats, ja que permet treballar en grup de manera fàcil i ordenada. Font: iStock. Font: iStock
Subtitols: 
Creació d’un tauler
Creació de llistes
Afegir targetes
Moure targetes
Col·laboració i seguiment
Continguts: 

Un cop t’has registrat i has iniciat sessió a Trello, cal fer clic al botó ‘Crear’ situat en la part superior dreta de la pàgina principal. A continuació es desplegarà un menú on hem de seleccionar l’opció 'Tauler' i afegir-li un nom descriptiu.

Opcionalment, es pot afegir una descripció més detallada que expliqui el propòsit del tauler i el seu contingut. També es pot triar si volem que el tauler sigui públic (visible per a qualsevol persona) o privat (només accessible per a les usuàries que estiguin convidades).

Una vegada s’ha creat el tauler podem començar a afegir llistes, per fer-ho només hem de seleccionar l’opció 'Agregar una llista'. A continuació, s’ha d’assignar un nom a la llista i escollir en quina categoria la col·loquem, ja sigui 'Tasques pendents', 'En progrés' o qualsevol altra.

Es poden crear tantes llistes com sigui necessari per organitzar eficientment les nostres tasques i projectes.

A cada llista, fent clic en el botó 'Agregar una targeta', podem començar a crear targetes individuals que representin les tasques o elements de treball a realitzar i donar a cadascuna un títol descriptiu.

Per afegir més detalls a una targeta, només cal clicar a l'opció d' 'Agregar una descripció més detallada'. La plataforma també permet establir una data límit, assignar membres responsables, adjuntar arxius, agregar etiquetes i realitzar comentaris relacionats amb la targeta.

Una dels avantatges clau de Trello és la capacitat de moure fàcilment les targetes a través de les llistes per a reflectir el seu estat o progrés. Per fer-ho, només cal arrossegar-les d'una llista a una altra.

També es poden moure targetes dins d'una mateixa llista per a establir prioritats o canviar-ne l’ordre.

Trello és una eina altament col·laborativa que et permet treballar en equip de manera efectiva. La plataforma permet convidar altres membres a unir-se a un tauler i assignar targetes o llistes específiques.

Per convidar les membres del teu equip a un tauler, només cal fer clic en el botó 'Agregar membres', situat a la part superior dreta del tauler. Trello permet convidar membres per correu electrònic o compartir l'enllaç d'invitació directament.

field_vote: 

5 eines de transcripció automàtica

Imatge principal a portada: 
És recomanable revisar les transcripcions per detectar possibles errades de dictat o comprensió. Font: iStock. Font: iStock
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Fem un recull de plataformes que pots utilitzar per estalviar temps transcrivint qualsevol mena d'àudio o vídeo.

Moltes vegades, quan fem una entrevista, anem a una xerrada o fem una formació, és molt més fàcil i ràpid gravar-la en àudio o vídeo, que no pas transcriure-la en temps real.

Imatges secundàries: 
És recomanable revisar les transcripcions per detectar possibles errades de dictat o comprensió. Font: iStock. Font: iStock
Subtitols: 
Softcatalà
Google Docs
Microsoft Text to Speech
ListenAll
Otter
Continguts: 

Des de fa pocs més de dos mesos, l'associació Softcatalà va posar en marxa el seu servei de transcripció de textos en català a través d'intel·ligència artificial. Per tal d'usar aquesta funcionalitat, només s'ha de pujar al servidor un fitxer d'àudio o vídeo en els formats mp3, wav,avi, mp4 o mov.

El fitxer es processa als servidors de Softcatalà i, quan es finalitza la transcripció, la usuària rep un correu electrònic a l'adreça que ella mateixa ha indicat amb un enllaç on accedir a la transcripció i descarregar el text resultant.

El temps d'espera de la transcripció depèn del nombre de transcripcions que estiguin pendents de processar.

Totes les usuàries que tenen un compte de Google, tenen accés al servei de Google Drive, amb emmagatzematge i aplicacions ofimàtiques gratuïtes. Una d'aquestes aplicacions és Google Docs, l'editor de textos de la companyia, que té una funció de dictat i transcripció. Aquesta plataforma és òptima per a transcripcions curtes i sol donar problemes en les que són més extenses.

L'opció de transcripció de Google Docs és gratuïta i funciona gairebé en qualsevol idioma, tot i que no té la funcionalitat de pujar arxius d'àudio, de manera que l'àudio que es vulgui transcriure s'ha de reproduir en temps real al dispositiu.

Per activar aquesta funcionalitat només cal obrir un document amb Google Docs i buscar l'opció 'Dictat per Veu' que hi ha dintre del menú d'eines, situat a la part superior del document. Quan activem aquesta opció, s'obre una petita finestra amb un micròfon i amb una pestanya que ens permet seleccionar l'idioma. Per començar la transcripció, només hem de pitjar la icona del micròfon.

Microsoft també té un servei de transcripció de textos dins del marc d'Azure, el seu catàleg de productes per a empreses i desenvolupadores. Tot i aquesta particularitat, la versió de prova gratuïta de Microsoft Text to Speech es pot utilitzar per a traduccions curtes, sense necessitat de registrar-se a cap plataforma per fer-la servir.

Per tal de fer servir aquesta eina, s'ha de prémer el botó 'Parlar' i usar el micròfon. També es poden carregar arxius d'àudio per poder provar el servei, triar l'idioma i escollir si volem que el sistema posi signes de puntuació automàtics depenent de les pauses. És molt útil per petites proves o transcripcions breus.

Es tracta d'una aplicació bastant coneguda i amb origen al nostre país. ListenAll és una eina per a mòbils disponible tant per a Android com per a iOS. La seva interfície és molt neta i intuïtiva, i va actualitzant-se amb opcions com la d'importar missatges d'àudio d'altres aplicacions per transcriure'ls.

El seu funcionament és senzill, i consisteix simplement a parlar al dispositiu i, el que el mòbil escolti, s'anirà transcrivint a la pantalla. De tot plegat, en resultarà una nota que es podrà modificar a gust de les usuàries, canviant el seu color, el tipus de lletra o la grandària d'aquesta.

Les notes que genera l'aplicació es poden guardar com a àudio, com a document o exportar-la a altres aplicacions.

Es tracta d'una de les aplicacions més útils per a la transcripció, ja que té versió web i també mòbil. Es tracta d'una aplicació de notes de veu que també transcriu el contingut d'aquestes perquè es pugui tenir en format de text.

La versió gratuïta d'aquesta aplicació té una autonomia de 600 minuts mensuals, el que suposa deu hores de transcripcions. Otter permet gravar àudio, rebre transcripcions en viu i pujar arxius des del nostre dispositiu.

field_vote: 

Com fer un audiograma amb Headliner

Imatge principal a portada: 
Més d'un milió de 'podcasters' ja utilitzen aquesta aplicació per compartir els seus episodis a xarxes socials. Font: iStock. Font: iStock
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Si vols compartir a xarxes socials un fragment del teu podcast o qualsevol altre àudio has de conèixer aquesta eina.

Headliner és un servei gratuït per a crear vídeos per a les xarxes socials. Aquesta plataforma està especialment orientada a les ‘podcasters’, ja que permet compartir a xarxes socials fragments breus d’àudio o episodis complets.

Imatges secundàries: 
Més d'un milió de 'podcasters' ja utilitzen aquesta aplicació per compartir els seus episodis a xarxes socials. Font: iStock. Font: iStock
Subtitols: 
Registre a la plataforma
Tipus d’audiograma
Format de l’audiograma
Selecció de l’àudio
Estil de l’audiograma i posició de l’ona de so
Edita i exporta
Continguts: 

El primer pas per crear els nostres audiogrames és registrar-nos a la pàgina. Per fer-ho, només hem d’anar a www.headliner.app i buscar al menú l’opció ‘Sign Up’, situada a la part superior dreta de la pantalla i marcada en color blau. Per registrar-nos, la plataforma ens demana el nostre nom, correu electrònic i una contrasenya. També se’ns dona l’opció d’iniciar sessió amb el nostre compte de Google.

Un cop ens hem registrat, quan vulguem tornar a entrar, haurem d’anar al mateix menú, situat a la part superior dreta, però en aquest cas haurem d’entrar per l’opció ‘Log In’.

El registre gratuït a la plataforma ens permet crear deu audiogrames sense marca d’aigua al mes.

Un cop accedim a la plataforma, el primer menú que se’ns desplega és el de ‘Create’, on se’ns mostren dues opcions: àudio i vídeo.

En la pestanya d’àudio, Headliner ens dona dues opcions: fer un audiograma manual o automàtic. En el primer cas, som nosaltres les que escollim el fragment, la imatge, el tipus d’ona i editem l’audiograma. En el segon cas, la plataforma ens crea un audiograma de manera automàtica cada vegada que publiquem un nou capítol del nostre pòdcast.

En el cas de voler crear un audiograma manual, quan cliquem a l'opció 'Manual Audiograms' es desplega un nou menú per indicar per a quina plataforma volem fer el nostre disseny. Headliner ens dona les següents opcions:

 • YouTube
 • Instagram
 • Facebook
 • Tik Tok
 • LinkedIn
 • Twitter

És molt important saber a quina de les plataformes volem publicar el nostre fragment d'àudio per poder adaptar el seu format i la seva durada. Per exemple, si volem fer un 'reel' d'Instagram, el format haurà de ser vertical i la durada podrà superar el minut i mig. En canvi, si volem fer una publicació que es mostri al nostre perfil, el format haurà de ser quadrat o horitzontal i la durada podrà superar els noranta segons.

El mateix passa a altres plataformes, com fer exemple Twitter, on es recomana que els vídeos siguin horitzontals i no poden superar els dos minuts amb vint segons.

Aquesta opció és molt intuïtiva, ja que Headliner ens dona diferents possibilitats de publicació dintre de les mateixes plataformes. Per exemple, si li diem que volem publicar el nostre audiograma a YouTube, quan cliquem ens dona tres opcions: episodi complet, fragment d'un episodi o 'YouTube Short'. I així amb totes les plataformes i opcions de publicació.

Un cop escollim la plataforma on voldrem publicar el nostre audiograma, el primer pas és seleccionar l'àudio. Podem agafar-lo directament d'un pòdcast que ja estigui publicat a alguna plataforma, seleccionant l'opció 'Podcasts' i introduint el nom en el cercador.

Si, en canvi, volem seleccionar un fragment en concret, l'haurem de pujar des del nostre dispositiu. La plataforma suporta àudios en formats mp3, wav i m4a amb una durada màxima de dues hores.

Una vegada se n'ha pujat el fragment d'àudio, se'ns obre un menú on podem seleccionar el fragment concret que volem convertir en audiograma.

Un cop tenim seleccionat l'àudio, toca treballar la part gràfica del nostre audiograma.

El següent menú que se'ns desplega és el de 'Template' on la mateixa plataforma ens ofereix diferents dissenys predeterminats. Això no obstant, en cas de voler afegir el nostre propi disseny, també podem fer-ho a l'opció '+', que ens desplega un nou menú.

En aquest nou menú podem accedir a una vista predeterminada de l'audiograma, que se'ns mostra a l'esquerra, mentre que a la dreta tenim diferents opcions d'edició. Les tres més bàsiques són les següents:

 • 'Waveform' (forma de l'ona): permet seleccionar quin aspecte i color tindrà la nostra ona de so. També permet editar la mida de l'ona de so, clicant-hi a sobre i ajustant-la.
 • 'Media': permet afegir una imatge o disseny al nostre audiograma.
 • Text: permet afegir un títol o qualsevol descripció escrita a l'audiograma.

Un cop hem seleccionat l'àudio, la imatge, l'ona i el text del nostre audiograma, hem de clicar a l'opció 'Create'. A partir d'aquí, Headliner ens dona dues opcions.

 • La primera d'elles és 'Open Advanced Editor', on podem afegir subtítols a l'audiograma, afegir més fragments de so, canviar la imatge, etc.
 • Però, si ja estem satisfetes amb el resultat, podem exportar l'audiograma directament amb l'opció 'Export Video Now'.

En qualsevol dels dos casos, ens arribarà una notificació al nostre correu electrònic quan l'audiograma estigui fet i, des d'allà, el podrem descarregar.

field_vote: 

Com fer un multienllaç amb Linktree

Imatge principal a portada: 
La identitat digital de les entitats és la informació publicada a internet que forma la imatge que l'audiència té de nosaltres. Font: Cristian Dina (Pexels)
Resum: 

Us expliquem com unificar les diferents informacions sobre la vostra entitat per consolidar la identitat digital i fer-la accessible.

La identitat digital és aquella informació publicada a internet sobre la nostra entitat que conforma la imatge que l'audiència té de nosaltres. Per això, és important unificar la informació, redireccionar-la i unificar-la, per tal que sigui més accessible per al nostre públic objectiu. Linktree és una de les plataformes que ens ajuda a generar multienllaços per poder agrupar aquesta informació de forma directa, per exemple, a la biografia d'Instagram. Us expliquem com fer-lo servir, pas a pas.

Imatges secundàries: 
La identitat digital de les entitats és la informació publicada a internet que forma la imatge que l'audiència té de nosaltres. Font: Cristian Dina (Pexels)
Subtitols: 
Registre
Afegir enllaços
Organitzar enllaços
Eliminar i inhabilitar enllaços
Pensa en el disseny
Comparteix el teu multienllaç
Subscripció al multienllaç
Analitza les estadístiques del teu multienllaç
Continguts: 

Per començar a fer el vostre multienllaç, haureu d'accedir a https://linktr.ee/ i registrar-vos amb un correu electrònic. Posteriorment, la plataforma us demanarà el vostre nom complet i us farà seleccionar els vostres interessos, a més de triar entre l'opció gratuïta o de pagament. Per últim, haureu de verificar el compte des d'un enllaç que haurà arribat al vostre correu electrònic.

Un cop verificat el compte, entrareu directament a la pàgina per afegir els enllaços des del botó Add new link. Amb cadascun, us apareixerà un mòdul en el qual heu d'ajuntar l'enllaç i especificar el títol visible que li voleu posar.

El sistema de la plataforma és intuitiu: si un enllaç no funciona, el marcarà en vermell, i si us heu deixat alguna informació per posar, en groc, mentre que si tot està correcte el podreu veure en verd a la previsualització de la interfície.

La versió gratuïta permet adjuntar una icona, predissenyada o carregada des de l'ordinador, per a cadascun dels enllaços, veure les visites que han tingut, i una opció de privacitat si voleu que algun enllaç tingui un codi específic o demani la data de naixement de la persona que visita la pàgina.

Els enllaços es poden reordenar arrossegant-lo des de la part esquerra de cada mòdul.

Des de l'icona del llamp situada a la dreta del botó per afegir enllaços podeu decidir l'estructura del la vostre pàgina multienllaç. Per exemple, poder agrupar els enllaços sota un títol amb Add a header.

També podeu afegir un banner de suport a causes socials des de Add support me link o un banner per acceptar donacions des de Add request link. Aquestes opcions us enviaran a la tercera pestanya, la de configuració o Settings, i haureu d'enllaçar el vostre mètode de pagament a través d'un compte de Paypal. Per al sector munsical, és possible afegir un enllaç de música de qualsevol plataforma i, si és Spotify, es previsualitzarà directament.

Des de la configuració, podeu afegir els enllaços a les xarxes socials, que apareixeran al final de la pàgina en forma d'icones. També podeu activar l'opció de contingut sensible perquè aparegui un avís a les persones visitants.


Els enllaços que anem afegint al nostre Linktree es poden anar modificant a mesura que el nostre projecte va creixent o canviant. Per això, una de les funcionalitats més útils d'aquesta eina és la capacitat, no només de poder eliminar els enllaços de la nostra biografia, sinó també d'inhabilitar-los temporalment.

Per exemple, si des de la nostra entitat organitzem algun acte o activitat de manera recurrent i volem posar les inscripcions o la informació de l'esdeveniment al nostre multienllaç, amb l'opció d'inabilitar temporalment els enllaços, podem deixar el mòdul creat, de manera que no perdem la informació ni l'enllaç, però que quedi ocult de cada al públic. Així, qualsevol persona que entri al nostre Linktree no veurà cap enllaç que la confongui i nosaltres podrem tornar a publicar el mòdul en qüestió quan ens sigui necessari.

Per inhabilitar temporalment un enllaç, només hem de clicar al botó verd que apareix a la part superior dreta de cada mòdul. Podrem comprovar que hem desactivat l'enllaç correctament en la vista prèvia del nostre multienllaç que es genera a la part dreta de la pantalla.

A la segona pestanya, Appearance, podreu decidir quin tema predeterminat de fons li poseu a la postra pàgina de multienllaços, i escollir una foto per a l'avatar ja sigui des de l'ordinador, des d'una altra xarxa social o fent un disseny amb Canva.

També podreu posar-li un títol a la pàgina i fer una descripció a l'apartat Bio, que apareixerà a l'inici de la interfície.

A la part superior dreta us apareixerà durant tota l'estona el vostre multienllaç, que haureu decidit prèviament a l'hora de crear-vos el compte. És aquest el que haureu de compartir a l'apartat website de la biografia d'Instagram, però també el podeu utilitzar a Youtube, a TikTok, a Twitter, i fins i tot a targes de presentació, perfils personals i firmes de correu electrònic! Com més connectades estiguin les vostres xarxes socials més accessibles seran i més consolidada estarà la vostra identitat digital.

El multienllaç Linktree ofereix una funcionalitat molt interessant si volem fidelitzar la nostra audiència: la subscripció.

Tant a cadascun dels mòduls com a la vista prèvia del multienllaç que es genera a la dreta de la pantalla, hi ha una icona en forma de campana acompanyada de la paraula 'Subscribe'. Si cliquem en aquesta icona, el mateix Linktree ens genera un nou enllaç que permetrà a qui ho desitgi ser notificat per correu electrònic cada cop que afegim un nou contingut.

Avui en dia és crucial analitzar les mètriques i els comportaments que la nostra audiència té a xarxes socials, per tal de traçar la nostra estratègia digital. En aquest sentit, Linktree ofereix, dintre de la seva pròpia interfície, un apartat que ens permet veure el comportament i la rebuda dels nostres continguts.

A la part superior esquerra trobarem la pestanya 'Analytics', que ens desplega un menú amb diferents paràmetres.

 • La vista principal ens dona les dades del total de visualitzacions i clics del multienllaç, el nombre de persones subscrites i el rendiment econòmic que li hem tret a l'eina.
 • A continuació, se'ns desplega un menú que ens permet seleccionar les dates de les quals volem conèixer les mètriques i que ens permeten tirar enrere fins a vint-i-vuit dies.
 • Més enllà d'aquest segon menú, se'ns mostra un gràfic amb les estadístiques del període que hem seleccionat, entre les quals podem veure el nombre total de visites i clics, l'evolució de la interacció i les notificacions enviades.

En cas de tenir l'opció de pagament de l'eina, la pestanya 'Analytics' ens permetria veure també quin dels enllaços ha tingut més visites, conèixer el perfil dels nostres subscriptors o saber des de quin tipus de dispositiu accedeixen.

field_vote: 

Quan s’ha de publicar a cada xarxa social?

Imatge principal a portada: 
És important conèixer les hores òptimes de publicació a xarxes socials per augmentar la interacció dels continguts que publiquem. Font: Pixabay. Font: Pixabay
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Cada plataforma té les seves particularitats i, una d'elles, són els dies i les hores òptimes per aconseguir la repercussió més gran possible amb les nostres publicacions.

Les xarxes socials cada vegada s'estan diversificant i professionalitzant més. Abans, eren eines molt més personals, per compartir les nostres vacances, aquella cançó que ens agradava o algunes de les nostres reflexions.

Però, d'uns anys ençà, les xarxes s'han convertit també en una eina professional que ens pot servir per promocionar què fem o, fins i tot, per treure-hi rendiment econòmic.

Imatges secundàries: 
És important conèixer les hores òptimes de publicació a xarxes socials per augmentar la interacció dels continguts que publiquem. Font: Pixabay. Font: Pixabay
Subtitols: 
Facebook
Twitter
Instagram
Tik Tok
LinkedIn
Continguts: 

Gairebé vint anys després de la seva creació, Facebook es manté com la xarxa social més utilitzada, amb més de 2.500 milions d'usuàries actives al mes.

Segons dades de les empreses tecnològiques Bufer i HubSpot, els millors dies per publicar a Facebook són de dimecres a dissabte, entre les 11h i les 15h.

No obstant això, si el que volem generar és interacció, es recomana concretar més i publicar els dijous o els divendres, entre les 11h i les 12h del matí, el que des de Bufer i Hubspot consideren com a hora de l'esmorzar.

Però, tot i els estudis, cada perfil és diferent i té un públic específic. És per aquest motiu que és recomanable consultar les dades de la nostra pàgina amb les eines que ens proporciona cada plataforma. En el cas de Facebook, es tracta de 'Facebook Insights'.

Twitter té, ara per ara, gairebé 600 milions d'usuàries actives al mes. L'activitat d'aquesta plataforma és absolutament frenètica, ja que es calcula que es publiquen 500.000 milions de piulades cada dia.

Segons dades de la mateixa plataforma, les taxes de clics més altes es produeixen entre els dilluns i el dijous a la franja entre les 13h i les 15h. Si se segueixen aquests paràmetres, es calcula que els clics i les comparticions del contingut augmenten en un 40% de mitjana i els 'm'agrada' creixen un 50%. Per contra, les pitjors franges de publicació són els caps de setmana, ja que els divendres a partir de les 20h la interacció cau.

Tot plegat es pot consultar en detall a la pestanya d'anàlisi de dades de Twitter, anomenada 'Twitter Analytics'.

Instagram és, ara mateix, la xarxa social que permet segmentar millor la informació segons quin sigui el nostre públic objectiu. Per tant, les hores de publicació variaran segons a l'audiència a la qual vulguem arribar amb el nostre contingut.

Segons dades de l'empresa HubSpot, si volem impactar en el públic de mitjana edat (a partir dels 35 anys), l'ideal és publicar entre les 14h i les 15h. En canvi, si es vol atraure a una franja de població més jove, haurem de difondre els continguts al vespre, en concret, entre les 19h i les 21h.

Per tal de concretar al màxim com i en quin horari dirigir-nos al públic objectiu, la mateixa plataforma d'Instagram porta incorporada la pestanya 'Instagram Insights', on s'ofereix informació detallada dels moments en els quals el públic està més actiu, a més d'analitzar quins hàbits de consum té. Per accedir a aquesta opció, hem de tenir el perfil configurat com a professional, no com a particular.

En poc més de cinc anys des que es va crear, la plataforma de vídeos Tik Tok acumula ja 800 milions d'usuàries actives cada mes arreu del món.

Tal com passa en el cas de Twitter, Tik Tok viu de les tendències que les usuàries generen a la plataforma i, per tant, la clau és estar atenta als tipus de vídeos que més repercussió generen.

En el cas de Tik Tok, les franges horàries amb major interacció per part de les usuàries són al principi o al final del dia. Més concretament, entre les 6h i les 10h i entre les 19h i les 23h.

Per tal de concretar més els horaris o conèixer millor el nostre públic, Tik Tok també ofereix la seva pròpia pestanya d'anàlisi de dades. Es tracta de 'Tik Tok Analytics', una funcionalitat gratuïta on podem veure els paràmetres de les persones que ens segueixen i del nostre contingut.

Segurament LinkedIn és la plataforma que té un públic més específic de totes les que hem mencionat, ja que es tracta d'una xarxa social especialment enfocada a contactar professionals i empreses. No obstant això, el fet de tenir un públic específic no vol dir tenir poca afluència, ja que, segons els portals especialitzats en xarxes socials, es calcula que més de 300 milions de persones utilitzen LinkedIn cada mes.

Com ja s'ha mencionat, en tractar-se d'una xarxa social de perfil professional, la majoria d'usuàries són professionals o estudiants que tendeixen a connectar-se en els trajectes de casa a la feina o quan tenen descansos d'estudiar o treballar. És per aquest motiu que, en el cas de LinkedIn, les millors hores per publicar contingut són entre les 8h i les 14h, tenint en compte que, en molts casos, els horaris laborals es poden allargar fins a les 16h.

És important també conèixer mínimament els horaris del nostre sector professional per poder adaptar les nostres publicacions a les seves rutines productives. En aquest sentit, sigui quin sigui el nostre sector, no es recomana publicar els caps de setmana, ja que els dissabtes i diumenges l'activitat cau considerablement.

En el cas de LinkedIn – i especialment si s'està utilitzant la plataforma per buscar feina – el més recomanable és personalitzar el nostre perfil i les alertes d'ofertes. D'aquesta manera, quan una persona o empresa que ens interessa publiqui, podrem ser les primeres a interactuar amb la publicació o a presentar-nos a l'oferta que s'hagi publicat.

field_vote: 

5 funcionalitats de Gmail que no coneixes

Imatge principal a portada: 
Gmail compta amb més de 1.500 milions d'usuàries arreu del món. Font: Pixabay. Font: Pixabay
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

El servei de correu electrònic de Google és un dels més usats a escala mundial, però amaga moltes funcions que fan més senzilla l'experiència d'usuària.

Gmail és el servei de correu electrònic de Google. Va ser creat l'any 2004 i va estar més de cinc anys en proves, abans que Google, la seva empresa matriu, el considerés com a un producte acabat.

Actualment, aquest servei compta amb més de 1.500 milions d'usuàries registrades i fa ja més de deu anys que el correu electrònic de Google va aconseguir superar a Outlook, el seu homòleg de Microsoft.

Imatges secundàries: 
Gmail compta amb més de 1.500 milions d'usuàries arreu del món. Font: Pixabay. Font: Pixabay
Subtitols: 
Dreceres del teclat
Programació de correus electrònics
Desfer l’enviament d’un correu
Silenciar converses
Configuració de respostes predefinides
Continguts: 

Les dreceres de teclat són combinacions de tecles que ens proporcionen una alternativa a l'hora de realitzar quelcom que normalment faríem amb el ratolí de l'ordinador.

Algunes de les dreceres més conegudes són aquelles que permeten copiar – amb la combinació de tecles Control + C – i enganxar – Control + V.

A Gmail, però, hi ha tres dreceres que poden ser-nos de molta utilitat.
Tecla C, per escriure un correu electrònic nou.
Tecla R, per respondre a un correu electrònic.
Tecla E, per arxivar un correu electrònic.

És important recordar que perquè aquestes dreceres funcionin s'han d'haver activat prèviament. Per fer-ho, només cal anar al menú de 'Configuració' al marge superior dret de Gmail. Allà s'ha d'escollir 'General' i buscar l'opció 'Activa les tecles de drecera'.

Imatge del menú que permet activar les dreceres del teclat. Font: Colectic. Font: Colectic

Una de les funcionalitats més útils que ens ofereix Gmail és la de programar correus electrònics per fer que s'enviïn quan desitgem, sense necessitar d'haver de redactar-los en el mateix moment.

Per fer-ho, un cop tinguem redactat el correu electrònic que volem programar, hem de clicar a la fletxa que està just al costat del botó d'enviament.

Imatge del menú que programar l'enviament de correu electrònics. Font: Colectic. Font: Colectic

A continuació, s'obre un menú que ens permet escollir el dia i l'hora en què volem que el missatge s'envïi. Un cop programat, el correu quedarà a la safata de sortida, indicant per a quan l'hem programat. Si fos necessari modificar qualsevol informació, es pot tornar a editar abans del dia i l'hora de la programació.

Imatge de la safata de sotida dels correus programats. Font: Colectic. Font: Colectic

Si ens hem equivocat en enviar un correu electrònic i volem fer que el contingut no arribi a la persona destinatària, podem desfer-ne l'enviament. Per fer-ho haurem de recórrer al botó de 'Configuració' situat al marge dret de la pantalla i, un cop allà, entrar al menú 'General'. Dintre d'aquest menú només haurem de seleccionar l'opció 'Desfer l'enviament' i configurar-la amb el tempsde marge que es necessiti.

Imatge del menú per desfer l'enviament d'un correu electrònic. Font: Colectic. Font: Colectic

Si el nostre correu electrònic ha estat inclòs en un fil amb d’altres usuàries, és possible que ens arribin molts correus amb converses que, potser, no ens interessen. Per a casos com aquest, Gmail té una funció per silenciar les converses. És tan fàcil com clicar als tres punts que apareixen al marge superior dret del correu electrònic i seleccionar l’opció ‘silenciar conversa’.

En el cas que hàgim de respondre de manera repetitiva a determinades converses de correu i vulguem agilitzar aquest procés, Gmail ofereix l’opció de crear respostes predeterminades.

Per fer-ho hem d’anar al botó de ‘Configuració’ situat al marge dret de la pantalla i, un cop allà, entrar al menú ‘Opcions avançades’, on s’han d’activar les plantilles de respostes.

Un cop activada aquesta opció, quan redactem un correu i cliquem al menú representat amb tres punts que hi ha a la barra d’enviament podrem seleccionar la resposta predeterminada que vulguem o bé crear-ne de noves.

field_vote: 

Guia bàsica de TikTok per a entitats

Imatge principal a portada: 
Un mòbil amb Tiktok. Font: Nitish Gupta (Pixabay)
Resum: 

Aquesta xarxa que cada vegada té més adeptes pot ser útil per arribar a un públic més jove i internacional.

Amb 800 milions d'usuàries i usuaris al mes a tot el món i situada en el rànquing de les aplicacions més descarregades, val la pena que considerem utilitzar TikTok en l'estratègia de comunicació de la nostra entitat. Nascuda com una xarxa social per fer vídeos musicals dirigida a adolescents, cada vegada arriba a més segments de la població i té més diversitat de continguts.

Imatges secundàries: 
Un mòbil amb Tiktok. Font: Nitish Gupta (Pixabay)
Subtitols: 
Registre i cerca
Lluites tiktokers
Fer un vídeo
Interactuar
Els challenges
Tik Tok Analytics
Continguts: 

Un cop descarregada l'aplicació, caldrà que us feu un compte des de zero o vinculat amb Google o alguna altra xarxa social.

A partir d'aquí, toca remenar i seguir altres comptes que parlin de la vostra temàtica d'activitat clicant el símbol '+' sota cada usuària o usuari. Utilitzeu les recomanacions de la xarxa a l'apartat 'For you' i el 'Discover', i feu servir també les etiquetes per cercar els vostres interessos.

Tot i que hi predominen els vídeo estrictament humorístics, hi podem trobar també denúncia social i reivindicació. Us en mostrem alguns exemples:

 • Defensa de la llengua: els vídeos humorístics sobre el català i els seus dialectes tenen presència a la xarxa social. És el cas del compte Can Putades en què cinc noies garrotxines van fer un vídeo viral amb les paraules de la Garrotxa més desconegudes. També el de aroagr8, en què l'Aroa i la Paula, una noia de Girona i una altra d’Amposta, fan reptes de paraules amb les denominacions de diferents objectes o accions segons el català de la seva regió.
 • Contra el racisme: Després del moviment #BlackLivesMatter, els vídeos antirracistes han pres força a TikTok amb comptes com el de Hanan Midan.
 • Ecologisme: Els vídeos denúncies sobre l'emergència climàtica també tenen presència a la xarxa a través de comptes com EcoTok.
 • Reivindicar la diversitat sexual i de gènere: les paròdies sobre homofòbia i plumofòbia, les sortides de l'amari i la reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBI s'articula amb força a través de TikTok. Per exemple, la Federació Estatal de Lesbianes, Gays, Trans i Bisexuals (FELGTB) ha posat en marxa aquest any una campanya sota el hashtag #RealVoicesOfPride per fer d'altaveu d'aquells testimonis de persones que no poden expressar lliurement la seva orientació sexual o identitat de gènere.

Per gravar un vídeo caldrà que seguiu els següents passos:

 • Cliqueu el símbol '+' a la part inferior central del vostre mòbil i escolliu si voleu fer servir la càmera del davant o del darrere.
 • Escolliu les especificitats:
 1. A la part dreta seleccioneu la velocitat de gravació si voleu gravar a càmera lenta o ràpida, els filtres, el temporitzador i el flash, si s'escau.
 2. També haureu d'escollir sobre el botó vermell si voleu que duri 15 segons, 60 segons o 3 minuts.
 3. Podeu afegir so des d''Add sound' a la part superior on trobareu un arxiu d'efectes de so, música i diàlegs molt complet. El so comença a sonar en el moment que inicieu la gravació.
 4. Al menú inferior podeu afegir els efectes, i pujar vídeos i imatges des de la galeria.
 • Graveu amb el botó vermell. Podeu anar interrompent la gravació per gravar diferents plànols en el mateix clip.
 • Editeu la gravació amb les diferents opcions:
 1. Al menú dret podeu posar veu en off o efectes de veu.
 2. Al menú inferior podeu afegir sons i efectes a posteriori, text i stickers.
 3. Cliqueu Next i ompliu els camps per a la publicació. Aquí podeu fer la descripció amb les etiquetes i les mencions a altres comptes i heu de seleccionar si el vídeo el públic per a tothom i si es permeten comentaris, o duos de manera que altres usuaris puguin utilitzar i transformar el vostre contingut.

La interacció és important per generar comunitat a la xarxa. Aquestes són les principals eines:

 • Seguir altres comptes clicant al símbol '+' que apareix a sota de cada usuària o usuari.
 • Clicar al cor si us agrada un vídeo.
 • Clicar a la bafarada per deixar un comentari.
 • Clicar al símbol de Whatsapp per compartir.
 • Clicar a l'icona giratòria que us mostra el so utilitzat per veure altres vídeos que utilitzen el mateix so.

Una de les fòrmules més virals en aquesta xarxa, sobretot des del confinament, han sigut els challenges. Es tracta d'una crida per fer una acció sota un mateix hashtag. Hem vist casos com el repte de fer flexions curtes amb una mateixa cançó, intercanviar-se la roba o disfressar-se de gala, però per què no un challenge amb una finalitat social?

Endavant amb aquesta xarxa. Només us cas originalitat i humor!

Recentment, Tik Tok ha incorporat a tots els seus perfils la pestanya 'Tik Tok Analytics' on la plataforma analitza el comportament dels nostres continguts i de les seguidores. En aquest sentit, la xarxa social ens aporta tres dades de gran valor:

 • Analítiques sobre el perfil: mostra un resum general de la repercussió que el teu compte ha tingut en els últims 7 dies o en els últims 28, segons es desitgi. Amb aquesta opció es poden veure tant els resultats dels vídeos i l'evolució de les seguidores, com les visites que ha tingut el teu perfil.
 • Analítiques sobre el contingut: permet analitzar, en concret, els teus vídeos i les seves mètriques, així com veure si la freqüència de publicació ha canviat. A més, fent clic en cada vídeo es pot veure una analítica individual de cadascun per a veure quina repercussió ha tingut.
 • Analítiques sobre les seguidores: permet obtenir informació sobre la demografia de les seguidores del perfil com, per exemple, el seu gènere, on viuen o a quines hores estan més actives en la plataforma. També s'indica en quins vídeos estan més interessades.
field_vote: 

Troba l’experta que necessites amb aquests cercadors

Imatge principal a portada: 
Aquestes eines permeten trobar dones de totes les disciplines i àmbit professionals i posar-se en contacte amb elles. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Aquests quatre directoris permeten buscar expertes per professió, localització geogràfica o àmbit d'expertesa, entre altres criteris.

Segons les darreres dades del col·lectiu #OnSónLesDones, l’any passat només un 31% dels articles d’opinió i de les persones convidades a opinar en les principals tertúlies d’actualitat dels mitjans de comunicació van ser dones.

Si mirem els currículums educatius, veurem que les dones apareixen en menys d’un 8% dels llibres de text, segons dades de la Universitat de València.

Imatges secundàries: 
Aquestes eines permeten trobar dones de totes les disciplines i àmbit professionals i posar-se en contacte amb elles. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Subtitols: 
Cercador d’Expertes
Agenda d’Expertes
Projectes d’àmbit local
Continguts: 

Es tracta d'una iniciativa de l'Institut Català de les Dones que es va posar en marxa fa ja sis anys i que ja compta amb gairebé 500 dones inscrites. El directori té com a objectius principals "visibilitzar el talent femení i les aportacions de les dones a tots els àmbits professionals i de coneixement".

Aquesta eina en línia es dirigeix tant a mitjans de comunicació i empreses, com també a entitats que busquin expertes per a actes i esdeveniments. Un cop s'entra a la web del cercador, la plataforma ens permet trobar a l'experta que més s'adapta a la nostra cerca directament per nom o, si no es té una referència concreta, es poden utilitzar altres camps de cerca, com ara la seva professió, camp d'expertesa o la seva demarcació.

Un cop s'introdueixen els paràmetres, el cercador ens donarà diferents perfils d'expertes, detallant la seva experiència professional o acadèmica, a més de proporcionar-nos les seves dades de contacte.

En cas de voler-se donar d'alta com a dona experta, cal complir amb una sèrie de requisits, entre els quals s'inclouen haver nascut a Catalunya o disposar de veïnatge civil català, haver elaborat publicacions científiques o de divulgació en el camp d'expertesa o haver realitzat col·laboracions amb mitjans de comunicació amb una audiència contrastada.

El registre al cercador no es farà efectiu fins que l'experta que la sol·liciti no s'hagi donat d'alta a la seva web i hagi emplenat el formulari d'alta.

Es tracta d'una eina també en línia i d'accés obert que "posa a disposició de les professionals una base de dades on hi ha el contacte d'expertes en un ampli ventall de disciplines acadèmiques i camps professional". En aquest cas, la iniciativa parteix de la Unió de Periodistes Valencians, tot i que trobem molts perfils d'expertes catalanes.

Un cop s'accedeix a la web de l'agenda, hem de buscar la pestanya 'cercador' i allà se'ns desplega el menú per buscar a l'experta que necessitem. Tal com passa al Cercador d'Expertes de l'Institut Català de les Dones, podem buscar directament per nom o mitjançant els paràmetres de localització geogràfica, professió i especialitat.

Un cop hem trobat el perfil que ens encaixa, la web ens dona tota la informació sobre la carrera de l'experta i la forma de contacte.

En cas de voler-se donar d'alta com a dona experta, cal estar registrada al web i omplir un formulari detallant l'experiència professional i acadèmica que volem que es mostri a la pàgina.

Més enllà dels directoris d'àmbit autonòmic, també existeixen propostes per visibilitzar la tasca de les dones expertes a l'àmbit local.

L'any passat, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, l'ajuntament de Sant Boi del Llobregat posava en marxa el Cercador d'Expertes de Sant Boi de Llobregat. La particularitat d'aquest directori, segons va explicar el consistori del municipi, és que no cal que les experteses i les professions que exerceixen les dones del directori siguin remunerades. De fet, quan es busca per professió en aquest directori també apareixen les categories 'jubilades' o 'sense remuneració'.

Si ens remuntem encara més enrere, a finals de l'any 2020, la reserva de la biosfera del Montseny, conjuntament amb les diputacions de Barcelona i Tarragona, posava en marxa el Directori de Dones Expertes del Montseny. Aquest directori té la particularitat que es pot buscar a les expertes segons l'empresa on treballen i, a més, també es pot cercar per activitat que hagin dut a terme, siguin xerrades, tallers, seminaris o entrevistes als mitjans de comunicació.

field_vote: