Violències masclistes digitals: què són, com denunciar-les i com defensar-se

Imatge principal a portada: 
Una quarta part de les joves espanyoles han rebut missatges amb insinuacions a través de xarxes socials. Font: iStock. Font: iStock
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Resum: 

Amb motiu dels 25N, recollim una sèrie de recursos jurídics, psicològics i digitals per fer front a aquesta xacra.

Les violències masclistes són una de les xacres més presents en la nostra societat i, en els darrers anys, les conductes violentes envers les dones s’han traslladat també a un altre plànol, el digital, donant lloc a les Violències Masclistes Digitals (VMD).

Imatges secundàries: 
Una quarta part de les joves espanyoles han rebut missatges amb insinuacions a través de xarxes socials. Font: iStock. Font: iStock
Subtitols: 
Glossari de termes
Les violències en línia, en dades
Com denunciar?
Suport psicològic
Autodefensa feminista
Col·lectius i xarxes de referència
Continguts: 

Amb la proliferació de les violències masclistes digitals, s’han anat creant una sèrie de termes per definir aquestes conductes. Alguns són les adaptacions a l’entorn digital de paraules que ja existien, com ara el terme ‘ciberassetjament’, que fa referència a l’agressió reiterada a una persona a través de suports o canals digitals.

Un altre dels termes més comuns és la ‘sextorsió’, que fa referència als casos de xantatge i coacció mitjançant imatges de contingut sexual que s’han compartit a través de les xarxes en un context íntim o privat.

L’entorn digital, a més, comporta també el perill, sovint inconscient, de publicar determinada informació privada que els agressors poden fer servir per vulnerar la nostra intimitat i exercir violència. És el que es coneix com a ’stalking’, terme anglès que fa referència a la situació que crea una persona quan investiga la informació privada d'una persona de forma obsessiva.

Aquests i altres termes estan definits al ‘Glossari de Violències Digitals Masclistes’ de Xarxanet.

Per acabar de contextualitzar la realitat de les violències en línia, només cal veure les dades. L’associació de joves comunicadores Onada Feminista, que enguany ha dedicat la seva campanya del 25N a les ciberviolències, publica algunes dades molt esclaridores sobre aquesta realitat.

Segons dades de l’Observatori Nacional de Tecnologia i Societat (ONTSI), més d’un 25% de les dones d’entre 16 i 25 anys han rebut insinuacions no apropiades a través dels seus perfils personals de xarxes socials.

A més, si traslladem aquesta realitat a les aplicacions de cites, s’observa que gairebé el 60% de les dones s’han sentit pressionades per tenir sexe amb els homes amb qui van quedar a través de la plataforma ‘Tinder’, segons les dades de l’informe de la Federació de Dones Joves 'Apps Sense Violència'.

En cas de patir qualsevol tipus de violència masclista, també digital, és clau denunciar. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra aconsellen denunciar a través dels canals que ofereixen les mateixes plataformes digitals, però fer-ho també "davant les autoritats legals perquè això permet accedir a la justícia, registrar i constatar públicament les diferents formes de violència, l'evolució dels mitjans emprats i aporta coneixements per poder establir estratègies de prevenció i detecció".

A l’hora de denunciar, és important recordar que totes les comissaries tenen un Grup d'Atenció a la Víctima (GAV) format per agents especialitzades en l'àmbit de les violències masclistes. A més, en denunciar qualsevol cas de violència masclista, es té automàticament dret a l’assistència lletrada gratuïta en seu policial.

Des de Mossos, a més, aconsellen, sempre que sigui possible, preservar les proves, ja sigui correus electrònics, missatges a través de xarxes socials o adreces web. Des del cos de policia, a més, ofereixen també diversos serveis d’atenció i informació telemàtica, com ara l’adreça de correu atenciovictimes@gencat.cat o el WhatsApp 601 00 11 22.

"Davant de les violències masclistes, el suport i la cura col·lectiva són imprescindibles", assegurem des del col·lectiu Fembloc, que ha posat en marxa la primera Línia Feminista d’Atenció a les Violències Digitals, en el número de telèfon 643 528 573.

La línia està activa els dilluns, dimarts i dijous entre les deu del matí i les set del vespre i es pot contactar per Whatsapp, Telegram o Signal o través de l’adreça de correu atencio@fembloc.cat.

El col·lectiu Fembloc, a més de posar en marxa la Línia d’Atenció, s’ha aliat amb Dones Tech per publicar el ‘Kit d’Autodefensa Digital Feminista Ràpida’, una guia que, segons expliquen les seves creadores, "és una eina per a totes les persones que busquen protegir-se en línia i garantir la seva seguretat al món digital".

El ‘kit’ recull consells pràctics i eines útils en tres matèries:

  • Millorar de la privacitat. Per armar aquest ‘escut’, la guia recomana, entre altres mesures, configurar els permisos d’accés a la càmera de les aplicacions que utilitzem o utilitzar navegadors de programari lliure, com ara Mozilla Firefox.
  • ‘Sexting’ segur. El ‘sexting’ és l’enviament d'imatges de contingut sexual amb el consentiment de totes les persones que hi participen. A la guia, Fembloc i Dones Tech expliquen, entre altres coses, com encriptar o pixelar les imatges que es comparteixen.
  • Control i vigilància. Per evitar que altres persones puguin ficar-se als nostres perfils o dispositius, la guia recomana tenir contrasenyes diferents a cada compte, servei i dispositiu. A més, el ‘kit’ ens dius que les nostres paraules de pas han de contenir, com a mínim, setze caràcters

Per estar protegides i poder actuar envers les violències, és vital estar informades i tenir a l’abast figures de referència i de confiança. Aquests col·lectius treballen les violències masclistes digitals i en fan divulgació:

  • Fembloc: és un projecte sense ànim de lucre que pretén elaborar un marc d’abordatge de les violències en línia. Està format per diverses entitats i expertes, entre les quals es troben l’Associació Cultural de Dones per la Recerca i Acció (ALIA), Dones Tech, Calala, la Fundació Surt i la Universitat de Barcelona.
  • Dones Tech: és un col·lectiu que treballa en la intersecció entre el feminisme, la tecnologia i la sobirania digital. Des de 2006 investiga i intervé sobre la relació entre gènere i TIC i per a l’apoderament de les dones i persones LGTBI al món digital.
  • F5 – Stop VMO: es tracta d’un moviment sorgit del col·lectiu Dones Tech, amb l’objectiu de fer front a les agressions cibernètiques. Al seu web, a més d’un ‘kit’ d’autodefensa, tenen també un arxiu de violències digitals, que permet, a qui vulgui, ‘cremar’ qualsevol missatge de violències en línia que hagi rebut.
  • Digital Fems: és una de les entitats de referència per la seva tasca d’impuls de la presència de dones als entorns tecnològics.
field_vote: 

Firefox, Chromium, Edge: escull el teu navegador web

Imatge principal a portada: 
Un ordinador portàtil amb el navegador web Chrome obert. Font: 377053 (Pixabay)
Resum: 

De la tria d'aquesta aplicació que ens permet anar d'una web a una altra depèn l'experiència, la rendibilitat i la seguretat de la nostra navegació.

El navegador web que feu servir és decisiu per la qualitat de la vostra navegació per internet pel que fa a la comoditat, la rendibilitat i la seguretat de les vostres dades. Hi ha alternatives de programari lliure que converteixen aquesta decisió també en política ja que no podeu triar no dependre de monopolis tecnològics. Fem un repàs de què són aquestes aplicacions, per què serveixen i entre quines podem triar.

Imatges secundàries: 
Un ordinador portàtil amb el navegador web Chrome obert. Font: 377053 (Pixabay)
Subtitols: 
Què és un navegador?
Una gran varietat!
Firefox
Chromium vs. Chrome
Microsoft Edge vs. Internet Explorer
Safari
Opera
Continguts: 

Un navegador web és una aplicació que ens permet veure la informació que conté una pàgina web. Una pàgina web és un document escrit amb un codi que ens seria molt difícil de llegir. El navegador fa la tasca d'intèrpret, i ens visualitza el contingut de la pàgina web, ja sigui text, imatges, vídeo, àudio...

La manera que tenim de moure'ns per aquestes webs és seguint un seguit d'enllaços, vincles que ens condueixen d'una web a una altra: navegar.

No heu de confondre navegador amb motor de cerca, que és una web en la qual el navegador cerca la informació com ara Google, DuckDuckgo o Bing.

Per defecte, el nostre ordinador (sigui quin sigui el sistema operatiu que fem servir) ja compta amb un navegador instal·lat. Per què hem de voler canviar-lo?

Com ja hem comentat, és el navegador qui interpreta les webs que nosaltres volem visitar. Així que depèn d'aquesta aplicació que puguem veure-la correctament, així com la nostra experiència d'usuari, la velocitat de navegació i la seguretat de les nostres dades.

Actualment trobem una gran varietat de navegadors, ajustant-se a les diferents maneres de voler navegar per Internet, com per exemple navegadors específics per a les xarxes socials. Segons aquesta taula comparativa, en podem trobar més de 20!

En aquest recurs trobaràs un resum dels avantatges i inconvenients dels navegadors més populars!

Firefox, desenvolupat per la Fundació Mozilla, és la gran alternativa als navegadors preinstal·lats. És un navegador multiplataforma, és a dir que el podrem fer servir tant si el nostre sistema operatiu és Windows, Linux o MacOS.

És una aplicació que té una llicència de programari lliure. Això vol dir que és un programa desenvolupat per una comunitat de persones programadores.

El seu codi és accessible i modificable. D'aquesta manera les errades de seguretat que siguin detectades per la comunitat són corregides amb rapidesa.

Un dels principals avantatges d'aquest navegador és, a part de la seguretat, una gran possibilitat de personalització. Podem anar afegint noves funcionalitats al navegador a mesura que hi anem instal·lant noves extensions, i podem modificar-ne l'aspecte fins a adaptar-lo completament als nostres desitjos.

Chromium és encara força desconegut o se n'atribueix l'ús a persones desenvolupadores. En realitat, Chromium és la base de Chrome, el navegador de Google, el més popular amb gairebé un 65% de participació al mercat de navegadors.

De fet, Chromium és un projecte de codi obert que la mateixa Google va obrir quan va treure Chrome, en part, per beneficiar-se de les millores que en fa la comunitat.

També utilitzen la base de Chromium el navegador de Microsoft Microsoft Edge i d'altres com Opera o Vivaldi.

És un navegador que competeix amb Firefox pel que fa a la rendibilitat i, per tant, en la velocitat de navegació.

D'entre aquests navegadors mencionats, només Chromium és de programari lliure i, per tant, triar-lo voldrà dir apostar per la comunitat i per la seguretat de les nostres dades.

Tot i que és un projecte del qual beuen els gegants tecnològics, no té les funcions de seguiment i enviament de dades que tenen els navegadors privatius com Chrome que, tot i que ofereix un disseny acurat de la interfície, consumeix molta memòria i comercialitza amb les dades de les persones usuàries.

Microsoft Edge és el navegador preinstal·lat en sistemes operatius Windows a partir del Windows 10. En versions anteriors, era l'Internet Explorer.

Microsoft va llançar l'Edge el 2015 per intentar competir contra Firefox i Chrome en rendibilitat i gestió de memòria, i va incorporar, com la competència, el sistema d'extensions. En definitiva, es va voler adaptar a la web moderna perquè l'Explorer era força lent, consumia força recursos, no permetia treballar amb HTML5 i era força insegur.

Tot i així, l'Explorer va resistir en el sector empresarial perquè el monopoli de Microsoft havia fet que molts serveis i aplicacions es dissenyessin per funcionar únicament amb aquest navegador.

Finalment, Microsoft Edge va haver d'incorporar un mode Internet Explorer per facilitar la compatibilitat d'aquestes eines i va reemplaçar l'Explorer completament.

Si fem servir un ordinador Apple, amb MacOS segurament estarem fent servir Safari, el segon navegador més popular.

El gran avantatge d'aquest navegador és la seva rapidesa. Per altra banda, és un navegador que té algunes errades de seguretat i no permet gaire personalització ni l'ús de massa extensions. El principal desavantatge és que no és compatible amb Windows, Linux ni Android.

Opera és un navegador web que funciona principalment mitjançant el motor de renderitzat Blink, que també és utilitzat per Google Chrome. La gran diferència d'aquest navegador és que quan s'escriu una adreça URL a la barra d'adreces i es pressiona 'enter', Opera envia una sol·licitud al servidor associat amb aquesta URL. El servidor processa la sol·licitud i retorna la pàgina web corresponent al client, que és el nostre navegador.

Opera es distingeix també per altres característiques, entre elles la seva funció de compressió de dades anomenada Opera Turbo. Aquesta característica comprimeix les pàgines web abans de ser descarregades, la qual cosa pot resultar en una càrrega més ràpida, especialment en connexions de xarxa lentes. A més, Opera té un blocador d'anuncis integrat, fet que millora la privacitat i la seguretat de les usuàries. Opera també és conegut per la seva interfície amigable i la seva capacitat per a personalitzar l'aparença i funcionalitat del navegador segons les preferències de les usuàries.

field_vote: 

Guia de Linkedin per a entitats

Imatge principal a portada: 
La pantalla d'un telèfon mòbil amb icones de xarxes socials com Linkedin. Font:  Photo Mix (Pixabay)
Resum: 

Aquesta xarxa social centrada en la recerca de feina pot ser una eina per a la inclusió social.

Linkedin és la xarxa social de les persones professionals i de les empreses, i això pot fer enrere les entitats socials, però el cert és que és una eina que pot servir per posicionar-se i que és indispensable per a aquelles persones que cerquen feina i que són públic objectiu d'aquelles entitats que es dediquen a la inserció social i laboral.

Imatges secundàries: 
La pantalla d'un telèfon mòbil amb icones de xarxes socials com Linkedin. Font:  Photo Mix (Pixabay)
Subtitols: 
Interfície
Com crear un perfil
Configuració de la visualització
Publicar continguts
Cercador i SEO
Linkedin per a entitats
Continguts: 

En un primer moment, explorar aquesta eina pot ser aclaparador per a les persones que estan cercant feina, però comencem per les opcions bàsiques més importants que es troben al menú superior:

  • Inici: Aquí hi trobareu les publicacions de les persones, empreses i entitats que seguiu.
  • La meva xarxa: Des d'aquí podreu gestionar les invitacions de persones usuàries per connectar amb elles, enviar sol·licituds per connectar amb usuàries amb les quals teniu coses en comú, i seguir perfils empresarials o d'entitats. També teniu la possibilitat de seguir persones usuàries en comptes de connectar amb elles, si han escollit aquesta opció perquè estan orientades a generar continguts.
  • Llocs de feina: Aquest és probablement l'apartat més interessant. En primer lloc, us apareixeran les cerques recomanades o les últimes que heu fet. Després, la plataforma genera una llista d'ofertes de feina segons el vostre perfil i històric de cerca. A la part superior, hi teniu el cercador que podeu fer servir introduint el càrrec al qual estigueu optant, l'empresa a la qual us agradaria accedir, o també les vostres aptituds. A més, a l'esquerra, trobareu un menú per accedir a les sol·licituds que ja heu presentat, o crear-vos alertes perquè no se us escapi cap oferta.
  • Missatges: En aquest apartat trobareu el xat. El podeu fer servir per comunicar-vos amb altres persones usuàries, i enviar ofertes interessants a les vostres companyes. També podeu rebre propostes de formacions o de feines a través d'aquest canal, però compte amb la publicitat encoberta i la desinformació!
  • Notificacions: Aquí podeu seguir el vostre històric i veure si alguna empresa ha vist el vostre perfil, quants contactes heu fet o quines publicacions s'han fet dins la vostra xarxa.
  • Perfil: Per últim, trobareu la vostra foto i un desplegable que us permet accedir al vostre perfil, a la configuració de privacitat i a altres opcions com la de canviar l'idioma.

El primer pas per poder treure profit d'aquesta xarxa és que les persones que cerquen feina es creïn un perfil professional.

Per això és important completar al màxim les seccions que ofereix Linkedin i tenir en compte els punts més visibles:

  • Fotos: És imprescindible pujar una foto de perfil de 400x400 píxels i assegurar-vos que transmet la imatge que vulgueu donar segons la feina que cerqueu. La foto de portada, de 1584x396 píxels, pot incloure un logotip, eslògan o paraula clau, o alguna imatge de recurs que funcioni com a fons i que tingui relació amb l'àmbit d'especialització de la persona.
  • Nom i titular: Són els camps més importants perquè són els que s'indexaran als motors de cerca. El nom haurà de ser el personal i el titular haurà d'aplegar la vostra definició professional. Per crear aquesta definició us podeu preguntar a què us dediqueu i quins beneficis podeu aportar, com voleu que us cerquin o quin és el vostre sector i la vostra especialització. Cal que sigui clar i directe i de molt fàcil lectura per transmetre una bona primera impressió.
  • Sector: Afegiu el sector que més s'adapti al vostre perfil professional perquè us trobin més fàcilment.
  • Lloc de feina actual: Es pot fer visible al primer apartat si s'està treballant actualment. Es tracta d'una informació que s'omplirà en la secció d'experiència professional.
  • Educació: La formació també es pot mostrar en el primer apartat si així es vol i s'omplirà a la secció sobre educació.
  • Ubicació: Afegir el lloc de residència fa que les empreses puguin tenir més informació sobre la potencial persona treballadora.
  • Informació de contacte: Es pot afegir el correu o el telèfon o una web personal i decidir qui hi tindrà accés a través de la configuració.
  • Nombre de contactes: També es mostra, en aquest primer apartat, el nombre de contactes per saber quin abast té la xarxa de la potencial persona treballadora.
  • Extracte: És la presentació clau que primer es llegiran les empreses i entitats. Cal explicar a les tres primeres línies la informació més rellevant i es pot estructurar en paràgrafs. A més d'incloure un resum de l'experiència professional, la formació i les aptituds, ha de transmetre passió per la feina que cerqueu i pot incloure una crida a contactar amb nosaltres per saber-ne més.

Després de la primera impressió, us trobareu l'apartat privat d'anàlisis i recursos personalitzats en què podeu veure qui ha vist el vostre perfil i en quines cerques heu aparegut, encara que de forma restringida si no actualitzeu a la versió de pagament. Seguidament, hi trobareu la secció d'activitat amb les publicacions que hàgiu fet més recents si és que n'heu fet.

Després, hi ha les seccions d'experiència professional, educació, i d'altres opcionals com llicències i certificats, cursos, projectes, publicacions, idiomes i interessos, entre d'altres. Totes funcionen de la mateixa manera: a la dreta de cada secció hi trobareu un llapis i un '+' per modificar o sumar un contingut a cada entrada i introduir tota la informació el més detallada possible.

No funciona de la mateixa manera la secció de coneixements i aptituds. En aquest cas, podeu seleccionar els ítems d'una llista i això permet a les altres persones usuàries que han treballat amb vosaltres o que us coneixen validar aquestes habilitats.

També es poden sol·licitar recomanacions i afegir-les al perfil.

    Un cop heu creat el perfil, podeu veure com el veuran les potencials empreses i entitats cliqueu l'opció que trobareu a la dreta del perfil 'Editar URL i perfil públic'.

    • Editar la URL personalitzada: Si cliqueu al llapis sobre aquesta opció, podreu modificar la URL que Linkedin us assigna per defecte. Es recomana treure qualsevol símbol i simplificar-la al màxim.
    • Editar la visibilitat: Si cerqueu oportunitats laborals, haureu de deixar seleccionada l'opció de visibilitat pública del perfil per aparèixer als motors de cerca, però també podeu restringir-ne la visibilitat des de la configuració. A sota, hi trobareu el desplegable per desactivar o activar les seccions que voleu que es mostrin per ultimar el vostre perfil.

    Moltes persones usuàries l'utilitzen només per cercar feina, però la xarxa social ha avançat molt en el seu vessant interactiu i de publicació de continguts. I és que la majoria de persones que prenen decisions de contractació a empreses i entitats valoren positivament la participació i la facilitat per comunicar i d'aportar contingut de valor. Per això, publicar continguts a Linkedin no és obligatori però potencia la marca personal i pot fer la diferència a l'hora de trobar feina.

    Per fer-ho, només cal escriure a l'apartat 'Crear publicació'. Com en la majoria de xarxes socials, s'aconsella utilitzar imatges i/o continguts multimèdia, utilitzar un to personal, publicar amb freqüència, ser transparent, interactuar i utilitzar etiquetes.

    Linkedin s'utilitza com a cercador. Les persones que estan buscant feina activamenet cerquen empreses i entitats que poden voler contractar-los, i les empreses i entitats cerquen persones treballadores potencialment contractables. Per això, és important utilitzar les paraules clau que ens permetin trobar allò que estem buscant. També fer que ens trobin amb facilitat.

    Per aconseguir-ho és important redactar el perfil d'una manera clara i estratègica, i també es poden aplicar estratègies SEO, que no vol dir res més que triar les paraules clau que us posicionen com a persones potencialment contractables en el vostre sector professional i especialització i intentar reforçar-les al llarg de les vostres publicacions, a l'extracte, a l'experiència personal i a la formació, i a la resta de seccions.

    Hem parlat de com ajudar a particulars que cerquen feina a través de Linkedin, però com a entitats ens pot interessar també utilitzar una pàgina d'empresa de Linkedin. Això ens permet posicionar-nos com a entitat en el sector professional, fer xarxa entre les persones treballadores, una gestió de persones amb accés a molt de talent, o reforçar el nostre SEO i la nostra imatge corporativa.

    Per crear-la heu de clicar 'Productes' i 'Crear pàgina d'empresa'. De fet, teniu l'opció de crear una pàgina d'empresa, una de presentació per un projecte en concret o una d'una institució educativa.

    Haureu d'introduir tots els detalls de l'entitat com la descripció, els hashtags o l'ubicació, pujar el logotip, i ja podreu començar a compartir la pàgina entre les persones vinculades a l'entitat i a dissenyar una estratègia de continguts.

    field_vote: 

    Guia bàsica de TikTok per a entitats

    Imatge principal a portada: 
    Un mòbil amb Tiktok. Font:  Nitish Gupta (Pixabay)
    Resum: 

    Aquesta xarxa que cada vegada té més adeptes pot ser útil per arribar a un públic més jove i internacional.

    Amb 800 milions d'usuàries i usuaris al mes a tot el món i situada en el rànquing de les aplicacions més descarregades, val la pena que considerem utilitzar TikTok en l'estratègia de comunicació de la nostra entitat. Nascuda com una xarxa social per fer vídeos musicals dirigida a adolescents, cada vegada arriba a més segments de la població i té més diversitat de continguts.

    Imatges secundàries: 
    Un mòbil amb Tiktok. Font:  Nitish Gupta (Pixabay)
    Subtitols: 
    Registre i cerca
    Lluites tiktokers
    Fer un vídeo
    Aplicacions de suport
    Interactuar
    Els challenges
    Tik Tok Analytics
    Continguts: 

    Un cop descarregada l'aplicació, caldrà que us feu un compte des de zero o vinculat amb Google o alguna altra xarxa social.

    A partir d'aquí, toca remenar i seguir altres comptes que parlin de la vostra temàtica d'activitat clicant el símbol '+' sota cada usuària o usuari. Utilitzeu les recomanacions de la xarxa a l'apartat 'For you' i el 'Discover', i feu servir també les etiquetes per cercar els vostres interessos.

    Tot i que hi predominen els vídeo estrictament humorístics, hi podem trobar també denúncia social i reivindicació. Us en mostrem alguns exemples:

    • Defensa de la llengua: els vídeos humorístics sobre el català i els seus dialectes tenen presència a la xarxa social. És el cas del compte Can Putades en què cinc noies garrotxines van fer un vídeo viral amb les paraules de la Garrotxa més desconegudes. També el de aroagr8, en què l'Aroa i la Paula, una noia de Girona i una altra d’Amposta, fan reptes de paraules amb les denominacions de diferents objectes o accions segons el català de la seva regió.
    • Contra el racisme: Després del moviment #BlackLivesMatter, els vídeos antirracistes han pres força a TikTok amb comptes com el de Hanan Midan.
    • Ecologisme: Els vídeos denúncies sobre l'emergència climàtica també tenen presència a la xarxa a través de comptes com EcoTok.
    • Reivindicar la diversitat sexual i de gènere: les paròdies sobre homofòbia i plumofòbia, les sortides de l'amari i la reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBI s'articula amb força a través de TikTok. Per exemple, la Federació Estatal de Lesbianes, Gays, Trans i Bisexuals (FELGTB) ha posat en marxa aquest any una campanya sota el hashtag #RealVoicesOfPride per fer d'altaveu d'aquells testimonis de persones que no poden expressar lliurement la seva orientació sexual o identitat de gènere.

    Per gravar un vídeo caldrà que seguiu els següents passos:

    • Cliqueu el símbol '+' a la part inferior central del vostre mòbil i escolliu si voleu fer servir la càmera del davant o del darrere.
    • Escolliu les especificitats:
    1. A la part dreta seleccioneu la velocitat de gravació si voleu gravar a càmera lenta o ràpida, els filtres, el temporitzador i el flash, si s'escau.
    2. També haureu d'escollir sobre el botó vermell si voleu que duri 15 segons, 60 segons o 3 minuts.
    3. Podeu afegir so des d''Add sound' a la part superior on trobareu un arxiu d'efectes de so, música i diàlegs molt complet. El so comença a sonar en el moment que inicieu la gravació.
    4. Al menú inferior podeu afegir els efectes, i pujar vídeos i imatges des de la galeria.
    • Graveu amb el botó vermell. Podeu anar interrompent la gravació per gravar diferents plànols en el mateix clip.
    • Editeu la gravació amb les diferents opcions:
    1. Al menú dret podeu posar veu en off o efectes de veu.
    2. Al menú inferior podeu afegir sons i efectes a posteriori, text i stickers.
    3. Cliqueu Next i ompliu els camps per a la publicació. Aquí podeu fer la descripció amb les etiquetes i les mencions a altres comptes i heu de seleccionar si el vídeo el públic per a tothom i si es permeten comentaris, o duos de manera que altres usuaris puguin utilitzar i transformar el vostre contingut.

    Després de diversos anys sent una de les aplicacions més utilitzades, sobretot entre les joves, els vídeos de Tik Tok han evolucionat molt i les usuàries han començat a incorporar cada cop més elements a les seves creacions. Cada és més habitual incorporar subtítols, fotografies o filtres als clips, per fer-los més entretinguts i atractius.

    Per suplir aquestes necessitats de les usuàries, l'empresa creadora de Tik Tok, Bytedance, va decidir crear la seva pròpia aplicació de suport en edició de vídeos: CapCut. En menys de tres anys, l'aplicació compta ja amb més de 100 milions d'usuàries i destaca per ser intuïtiva i fàcil d'usar. CapCut permet aplicar filtres als nostres vídeos, gravar i editar el so i posar text i subtítols, entre moltes altres funcionalitats.

    Si en voleu saber més, podeu consultar aquest recurs de Xarxanet.

    La interacció és important per generar comunitat a la xarxa. Aquestes són les principals eines:

    • Seguir altres comptes clicant al símbol '+' que apareix a sota de cada usuària o usuari.
    • Clicar al cor si us agrada un vídeo.
    • Clicar a la bafarada per deixar un comentari.
    • Clicar al símbol de Whatsapp per compartir.
    • Clicar a l'icona giratòria que us mostra el so utilitzat per veure altres vídeos que utilitzen el mateix so.

    Una de les fòrmules més virals en aquesta xarxa, sobretot des del confinament, han sigut els 'challenges' o reptes. Es tracta d'una crida per fer una acció sota una mateixa etiqueta. Hem vist casos com el repte de fer flexions curtes amb una mateixa cançó, intercanviar-se la roba o disfressar-se de gala, però per què no un challenge amb una finalitat social?

    Endavant amb aquesta xarxa. Només us cas originalitat i humor!

    Recentment, Tik Tok ha incorporat a tots els seus perfils la pestanya 'Tik Tok Analytics' on la plataforma analitza el comportament dels nostres continguts i de les seguidores. En aquest sentit, la xarxa social ens aporta tres dades de gran valor:

    • Analítiques sobre el perfil: mostra un resum general de la repercussió que el teu compte ha tingut en els últims 7 dies o en els últims 28, segons es desitgi. Amb aquesta opció es poden veure tant els resultats dels vídeos i l'evolució de les seguidores, com les visites que ha tingut el teu perfil.
    • Analítiques sobre el contingut: permet analitzar, en concret, els teus vídeos i les seves mètriques, així com veure si la freqüència de publicació ha canviat. A més, fent clic en cada vídeo es pot veure una analítica individual de cadascun per a veure quina repercussió ha tingut.
    • Analítiques sobre les seguidores: permet obtenir informació sobre la demografia de les seguidores del perfil com, per exemple, el seu gènere, on viuen o a quines hores estan més actives en la plataforma. També s'indica en quins vídeos estan més interessades.
    field_vote: 

    Glossari de ciberseguretat

    Imatge principal a portada: 
    Il·lustració d'una màscara en l'entorn cibernètic en referència a la ciberseguretat. Font: Pete Linforth (Pixabay)
    Resum: 

    Les entitats hem d'estar alerta a les tendències de ciberamenaces que no fan més que evolucionar.

    Les entitats socials cada vegada estem més digitalitzades i hem d'estar atentes a les novetats en qüestions de ciberseguretat per tal de protegir la nostra informació que sovint conté dades personals sensibles.

    Imatges secundàries: 
    Il·lustració d'una màscara en l'entorn cibernètic en referència a la ciberseguretat. Font: Pete Linforth (Pixabay)
    Subtitols: 
    Vulnerabilitat
    Dark web
    'Scrapping'
    Atacs
    Triple extorsió
    Atacs de DDos i botnets
    'Phishing'
    Continguts: 

    Una vulnerabilitat és "la feblesa d'un sistema informàtic davant l'amenaça a la qual s'exposa".

    Segons l'informe, han augmentat les vulnerabilitats en connexions VPN (xarxes privades virtuals), RDP (protocol que permet la comunicació entre un terminal i un servidor a l'hora d'executar una aplicació), els servidors de correu electrònic i les plataformes de compartició de fitxers, que són els sistemes que s'han fet servir més amb el teletreball.

    Per corregir un error d'un programa, actualitzar-lo o afegir funcionalitats, es fa servir un pedaç, que conté les modificacions.

    La 'dark web' o web fosca és una part profunda d'internet formada per xarxes xifrades i superposades on s'utilitza l'anonimat per a l'intercanvi
    d'informació. És on els cibercriminals posen a la venda habitualment les dades personals que obtenen.

    Segons l'informe, les fuites de dades compartides a la 'dark web' han crescut un 400% durant el segon trimestre del 2021 respecte al primer trimestre, i superen qualsevol registre previ.

    Es tracta d'una tècnica mitjançant la qual, a través d'un programa, extreuen informació de pàgines web i de les xarxes socials de forma automatitzada. Sovint aquestes dades es fan servir per fer estudis de màrqueting o controlar la visibilitat d'una marca.

    És una de les causes principals de fuites massives de dades. Aquest any, un dels casos sonats d''scrapping' ha sigut la que ha afectat Linkedin, que va patir una fuita de les dades personals de 500 persones usuàries.

    Aquesta venda de dades fa que les persones posseïdores puguin fer atacs com el 'credential stuffing', el 'password spraying' o el 'phishing'.

    El 'credential stuffing' és un tipus d'atac que es fa mitjançant la inserció automatitzada d'una gran quantitat de dades credencials obtingudes d'una manera fraudulenta.

    En canvi, el 'password spraying' es fa intentant entrar als comptes d'usuari d'una organització provant una mateixa contrasenya cada vegada amb un compte diferent per tal que no es bloquegi l'accés i la persona administradora no se n'assabenti.

    Finalment, el 'phishing' consisteix a simular una identitat falsa, sovint suplantant la identitat d'una persona o organització, i a incitar persones a que donin dades personals amb alguna motivació enganyosa a través d'un correu electrònic, telèfon o d'altres mitjans.

    El 'ransomware' és un programari maliciós que restringeix totalment o parcialment l'accés als fitxers d'un dispositiu fins que no es paga un rescat.

    Fins fa poc, eren habituals aquests tipus d'atacs que funcionen a partir del xifrat dels sistemes d'informació de la víctima. Ara, però, han evolucionat a la doble, i a la triple extorsió: la primera consisteix en el robatori de dades i l'amenaça de filtrar-les, mentre que la segona combina aquestes dues pràctiques amb un atac de DDoS en el qual s’exigeix un pagament a canvi d’aturar-lo.

    Un atac de DDos consisteix en l'enviament d'una gran quantitat de peticions falses simultànies a través de grups de persones usuàries o d'ordinadors zombi, és a dir, aquells infectats per un 'malware', un programari concebut per prendre el control d'un sistema informàtic.

    Aquestes peticions, que arriben de diferents zones geogràfiques, tenen un impacte greu i perllongat en el temps que permet demanar un rescat. Segons l'informe, aquests atacs s'estan tornant més complexos i intel·ligents tot i que menys habituals.

    Per fer-los cada vegada s'utilitzen més els botnets, xarxes d'ordinadors zombis controlats des d'un mateix servidor i que actuen conjuntament.

    El 'phishing' és una tàctica empleada per ciberdelinqüents amb l'objectiu d'obtenir informació confidencial, com ara noms d'usuari, contrasenyes, detalls de targetes de crèdit o informació personal.

    Aquest tipus d'atac es caracteritza per la suplantació d'identitat, ja que les atacants es fan passar per entitats de confiança i conegudes, per a guanyar-se la confiança de les víctimes.

    La principal estratègia del 'phishing' consisteix a enviar correus electrònics, missatges de text o, fins i tot, missatges a través de xarxes socials que simulen ser legítims i urgents, instant a les destinatàries a realitzar accions específiques, com ara fer clic a enllaços maliciosos o proporcionar informació sensible.

    Els correus electrònics de 'phishing' sovint contenen enllaços que redirigeixen a les víctimes a llocs web falsos amb un disseny molt versemblant que imita l'aparença de les plataformes originals. Una vegada en aquests llocs, se'ls demana que proporcionin informació confidencial.

    field_vote: 

    5 elements a tenir en compte per allargar la vida del teu ordinador

    Imatge principal a portada: 
    Circuit electrònic dins d'un ordinador. Font: Pixabay
    Resum: 

    Sobirania tecnològica és també tenir el coneixement bàsic sobre els nostres dispositius que ens permet aturar l'obsolescència programada.

    La sobirania tecnològica implica posar la tecnologia al servei de la ciutadania i, per tant, que puguem decidir sobre el seu ús i la seva fabricació. Per això, ens calen coneixements bàsics que ens permetin reparar i allargar la vida dels nostres dispositius, amb una obsolescència programada que afavoreix el sistema de consum i impacta en el medi ambient i agreuja conflictes socials.

    Fem un repàs dels elements d'un ordinador que hem de conèixer i tenir en compte a l'hora de desmuntar-los o d'acudir a personal tècnic que ens ajudi a reparar-los.

    Imatges secundàries: 
    Circuit electrònic dins d'un ordinador. Font: Pixabay
    Subtitols: 
    Memòria RAM
    Disc dur
    Perifèrics
    Programari
    Apagada responsable
    Entitats que ens poden ajudar a reparar-los
    Continguts: 

    Els dos elements més importants del hardware d'un ordinador són la memòria RAM i el disc dur. "Canviant aquests dos elements un ordinador et pot aguantar quatre o cinc anys més", assegura Toni Domènech, de la cooperativa Colectic.

    La memòria RAM és on s'emmagatzemen els arxius temporals que estem fent servir. D'aquesta depèn la velocitat i el rendiment del dispositiu. Ens pot interessar ampliar-la perquè es quedi curta d'espai, encara que no tots els dispositius ho permeten i sempre hi ha un màxim que marca la placa base, el component més car i complicat de substituir.

    Quan una memòria RAM falla els símptomes poden ser que l'ordinador es pengi, que els arxius estiguin corromputs o que falli la instal·lació de programes.

    "És com la taula de treball. Hi acostumes a posar coses. Com més gran és amb més coses pots treballar alhora", explica Domènech, que recomana una memòria RAM d'entre 8 i 16 GB mínim.

    El disc dur té la finalitat d'emmagatzemar els arxius i si necessitem més espai podem fer servir un disc dur secundari o extern.

    A més, la tecnologia d'aquest component ha canviat els últims anys i han passat de ser discs durs HDD a SSD, amb una velocitat molt més ràpida. Domènech aconsella canviar aquest element en els aparells antic per millorar el seu rendiment.

    Més enllà del hardware trobem els elements perifèrics d'un ordinador com són el ratolí, el teclat i la pantalla.

    Les pantalles són potser el més rellevant a l'hora de treballar. Domènech explica que cal que tinguin una freqüència de refresc alta i una bona resolució, a més de filtres protectors per a la vista. Recomana utilitzar una pantalla externa si s'utilitza un portàtil.

    En cas que es trenqui la pantalla d'un portàtil, es pot substituir desmuntant-lo, però alerta que sovint no és fàcil desmuntar aquests aparells cada cop més compactes: "Es necessiten eines específiques".

    L'ús que fem dels dispositius també determina la seva vida útil. Domènech recomana fer còpies de seguretat programades periòdicament en un disc dur extern.

    També cal tenir el programari actualitzat perquè el sistema operatiu treballi a ple rendiments i utilitzar un antivirus.

    Una apagada correcta d'un ordinador és essencial per a preservar la seva integritat i prolongar la seva vida útil. Per apagar el nostre ordinador, cal tancar primer totes les aplicacions i guardar qualsevol projecte, programa o treball que estigui en progrés. Això assegura que no hi hagi dades sense guardar ni processos en execució que podrien interrompre's abruptament. Després de tancar les aplicacions, cal clicar en l'opció d'apagada des del menú del sistema operatiu.

    Una vegada el sistema operatiu ha iniciat el procés d'apagada, és crucial esperar que l'ordinador s'apagui completament abans de desconnectar-lo de la font d'alimentació.

    RavalFab: Colectic acull els dimecres a la tarda un espai comunitari i d'intercanvi de coneixements per resoldre dubtes sobre els teus aparells, a més d'oferir eines d'impressió 3D.

    Andròmines: Aquesta entitat ofereix serveis de reparació i formacions per aprendre a reparar aparells electrònics.

    Restarters Barcelona: Aquesta associació organitza Restart Parties per impulsar alternatives a l’obsolescència programada i la reapropiació de coneixements tecnològics.

    field_vote: 

    8 eines per a l'estratègia digital a les xarxes socials

    Imatge principal a portada: 
    Il·lustració del procés per fer una estratègia de màrqueting digital. Font: Pixabay
    Resum: 

    Per desenvolupar la nostra estratègia digital podem fer ús de diversos recursos tecnològics.

    Per implementar una estratègia digital a les xarxes socials cal seguir una sèrie de passes que les eines digitals ens poden facilitar, com ara identificar el públic al qual ens dirigim, el missatge que volem transmetre, els canals digitals adequats, auditar els comptes afins, cercar els hashtags adients, crear continguts digitals per compartir-los i monitorejar els resultats de les nostres publicacions.

    Imatges secundàries: 
    Il·lustració del procés per fer una estratègia de màrqueting digital. Font: Pixabay
    Subtitols: 
    Hashtagify.me
    Social Elephants
    Canva
    Tweetdeck
    Bit.ly
    Feedly
    Buffer
    Snapseed
    Continguts: 

    Utilitzar hashtags a les xarxes socials pot duplicar el nostre impacte, segons les estadístiques. A través d'aquesta eina, podem identificar quins hashtags són tendència i quins ens poden ser més útils per arribar a més audiència, sempre tenint en compte que hem de trobar l'equilibri entre els hashtags de creació pròpia, aquells que facin servir les entitats afins per tal de generar xarxa i aquells que siguin tendència i, a més, esclar, tinguin a veure amb nosaltres.

    La versió gratuïta analitza l'abast del teu hashtag i et fa suggeriments, mentre que la de pagament és molt més completa i serveix també per identificar hashtags per Instagram.

    El monitoreig de les xarxes socials permet escoltar-les activament i veure els resultats de la teva activitat, a més d'auditorar el comportament d'altres entitats o comptes afins. Per fer-ho hi ha eines d'analítica com Google Analytics o Matomo, de programari lliure.

    Social Elephants és una eina de monitoreig amb més aplicacions i una de les més assequibles econòmicament. Permet enllaçar les xarxes i publicar-hi directament, a més de disposar d'un calendari de publicacions, i d'un sistema de categorització de contingut per afavorir l'anàlisi de les publicacions, així com d'eines per identificar els comptes que interactuen amb el nostre, per monitorejar comptes afins i per extreure'n les mètriques més completes.

    Per fer una publicació, aquesta ha de tenir contingut, i com més visual sigui més abast tindrà. De fet, segons la regla del 4-1-1, de sis continguts quatre poden tenir un format habitual, un pot ser un contingut antic i l'últim hauria de tenir un format especial, com una infografia, que pot ser útil per transformar un text amb dades en una imatge.

    Canva és una eina en línia senzilla i intuïtiva per editar imatges i fer cartells i infografies per a les xarxes socials. També permet fer presentacions i vídeos amb animacions. El contingut audiovisual és la principal estratègia del màrqueting digital per arribar a nous públics ja que el seu consum s'ha quadruplicat entre el jovent.

    Per dur a terme una bona estratègia de xarxes socials el primer és planificar. Per això, cal tenir un calendari editorial i anar programant i publicant segons un seguit de circumstàncies com el calendari anual, les campanyes i accions dissenyades, les tendències a les xarxes i les interaccions generades.

    Tweetdeck permet programar les publicacions amb les imatges, vídeos o hashtags corresponents i fer un monitoreig constant de la nostra activitat, dels comptes afins, dels hashtags predeterminats i de les interaccions.

    Si els continguts han de ser visuals (i audiovisuals), sempre que sigui possible, també han de portar enllaços per oferir més informació. Com que volem ocupar els mínims caràcters a les xarxes per tenir més espai per als nostres missatges, i volem que siguin visibles i atractius, podem escurçar-los i customitzar-los amb Bitly que, a més, permet fer un seguiment d'aquell enllaç per observar l'audiència.

    També hi ha Polr com a alternativa de programari lliure.

    No només hem de saber què està passant a les xarxes socials en relació al nostre projecte, també què s'està publicant a internet amb una visió més àmplia.

    És per això que ens pot ser útil Feedly, un agregador de notícies que permet seguir les webs del sector i identificar tendències, a més de cerca per nom, url o hashtag i crear alertes que t'avisin de la publicació de notícies amb determinades paraules clau, això en la versió de pagament.

    Buffer és una plataforma de gestió de xarxes socials que simplifica la programació i publicació de contingut en diverses plataformes, com ara Facebook, Twitter, Linkedin, i Instagram. Aquesta eina permet carregar diversos continguts a la vegada i, després, establir horaris de publicació, la qual cosa optimitza la distribució del contingut al llarg del dia. A més, Buffer proporciona anàlisi i estadístiques per a avaluar el rendiment de les publicacions, incloent-hi mètriques de participació i abast, fet que facilita l'adaptació de l'estratègia de comunicació segons els resultats obtinguts.

    Snapseed és una aplicació d'edició de fotos, dissenyada per a oferir a les usuàries un conjunt d'eines d'edició directament en els seus dispositius mòbils. Només entrar a l'aplicació, cal seleccionar la imatge de la nostra galeria que volem editar, i, un cop fet, l'aplicació ens redirigeix a una varietat d'eines d'edició intuïtives. Snapseed, a més, ofereix opcions avançades de retoc fotogràfic, com ara l'ajust d'exposició, la correcció selectiva, la rotació o els filtres creatius.

    Una de les característiques més distintives d'aquesta aplicació és la seva interfície d'usuari intuïtiva que permet tocar i lliscar per a realitzar ajustos precisos, brindant un control detallat sobre l'aparença final de la imatge. A més, l'aplicació proporciona l'opció de guardar els canvis realitzats com a 'Looks' predefinits, que després es poden aplicar automàticament a altres fotografies.

    field_vote: 

    Guia i eines per fer un podcast

    Imatge principal a portada: 
    Un micròfon davant d'un ordinador Font: Magda Ehlers (Pexels)
    Resum: 

    Us expliquem quins passos seguir per crear el contingut d'un podcast, gravar-lo, editar-lo i penjar-lo a internet.

    El format podcast és una eina que ajuda a dinamitzar la comunicació de les organitzacions i que permet generar comunitat. Per crear-lo, necessitem fer-nos una sèrie de plantejaments previs, tenir un equip mínim i conèixer un seguit d'eines tecnològiques. Fem una guia del que cal tenir en comptar per iniciar-se en el món dels podcasts.

    Imatges secundàries: 
    Un micròfon davant d'un ordinador Font: Magda Ehlers (Pexels)
    Subtitols: 
    De què parlem i a qui ens dirigim?
    Guió i assaig
    Equip
    Gravació
    Edició
    Plataformes de publicació
    Xarxes Socials
    Continguts: 

    Abans de començar, hem de fer-nos un seguit de preguntes prèvies.

    • Quin és el nostre àmbit d'actuació? En quins temes tenim expertesa? Aquest coneixement ens permetrà donar continuitat al podcast i consolidar la nostra audiència. A partir d'aquest tema general, que hauria de poder definir-se amb una única frase, podem fer una llista dels temes secundaris que engloba i que podran protagonitzar cadascun dels episodis.
    • A qui va dirigit? És important tenir en compte qui l'escoltarà i adaptar el contingut als interessos de les persones oients. Tampoc descartem l'opció de convertir l'audiència en participant del podcast.

    Un cop hem conceptualitzat la idea caldrà buscar-li un títol genèric, que ha de ser breu, clar i atractiu i que ha de ser identificable amb el tema que tracta.

    Ara ja podeu iniciar el guió del vostre primer podcast. Així podreu saber prèviament si necessiteu més documentació o si preciseu d'alguna persona col·laboradora en un determinat moment. A més, això us permetrà una edició menys complexa i poder preveure els efectes de so. Haureu de tenir en compte:

    • Objectiu: no perdreu de vista el que voleu comunicar.
    • Inici i final: el principi ha de ser prou atractiu perquè l'audiència l'escolti sencer i el tancament ha de deixar ganes d'escoltar el següent.
    • Estructura: a més de marcar un inici i un tancament, que podeu acompanyar d'una falca musical, podeu marcar diferents seccions que tindran continuitat, com entrevistes o la intervenció d'una persona convidada.
    • So: la música i els efectes de so ens poden ajudar a esponjar la gravació i a fer el congut més atractiu. Podeu trobar música sense drets d'autor a plataformes com Free Music Archive.

    Abans de gravar, és recomanable fer un assaig general per marcar les entrades de les persones que locutaran

    Ja esteu a punt per a l'acció, ara només necessiteu l'equip.

    Per fer un podcast senzill, serà suficient amb un ordinador i uns auriculars amb micròfon.

    Si ja heu arribat a un nivell expert, haureu de buscar micròfons bidireccionals cardioides perquè només agafin el so de la persona que locuta.

    Respecte al software, podeu fer servir l'Audacity, enregistrador i editor d'àudio de programari lliure.

    Ja ha arribat l'hora.

    Abans, però, cal que us assegureu que el programa ha identificat el micròfon que voleu fer servir al desplegable que trobareu juntament a l'icona del micròfon a la part superior dreta de l'interfície.

    A la part superior esquerra clicareu el botó vermell per començar la gravació i l'stop per aturar-la.

    Un cop comenceu la gravació veureu que apareix una pista a la línia de temps, que us indicarà les ones del so.

    Per importar un arxiu d'àudio ja gravat com és el cas de la música, podeu anar a arxiu, importar i àudio.

    L'edició és gairebé més important que la gravació. Cal parar atenció en:

    • Les cues buides a l'inici i al final de les pistes d'àudio: cal tallar els silencis amb l'eina de selecció i el botó de suprimir.
    • Els nivells de les diferents pistes d'àudio perquè la veu o la música no se sentin massa o massa poc: podeu rebaixar o augmentar el volum seleccionant la pista corresponent i clicant a efectes i amplificar.

    Un cop editat exportarem el resultat clicant a arxiu i a exportar.

    Existeixen diferents opcions per penjar els podcasts a internet, que van des d'Spotify fins a d'altres amb plans gratuïts com iVoox.

    Amb aquesta última plataforma, que és potser la més utilitzada, caldrà seguir els següents passos:

    • Registre amb el correu electrònic.
    • Pujar l'arxiu i omplir els camps d'informació necessaris.
    • Personalitzar la caràtula de l'episodi concret, si s'escau.
    • Seleccionar Crear un nou programa per crear el podcast, especificar el nom i afegir-hi la caràtula principal. Cada vegada que creeu un episodi nou l'haureu de vincular amb aquell programa i no crear-ne un de nou.
    • Enviar l'àudio.

    Ara només haureu de compartir el feed RSS que us proporciona la plataforma o vincular-lo a les vostres xarxes socials.

    Un cop hem elaborat el nostre pòdcast, és clau fer-ne difusió a xarxes socials si volem que el contingut arribi a la nostra audiència i, d'aquesta manera, continuar amb la difusió de la tasca de la nostra entitat. Per fer aquesta difusió, són claus els nostres perfils a xarxes socials. Però, quin tipus de contingut hem de crear per animar a l'audiència a què escolti el nostre pòdcast? Aquí van algunes idees.

    • Reels: ara, la majoria de pòdcast, han esdevingut 'vídeopodcasts', és a dir, programes que, a més de gravar-se en format àudio, també s'enregistren en imatges per treure petits clips de vídeo que, després, es comparteixen a xarxes socials. Aquest format d'Instagram és molt recomanable per compartir vídeos de curta durada que serveixin com a 'ganxos' per redirigir a l'audiència al nostre pòdcast.
    • Tik Tok: es tracta d'un format molt similar al de Reels, però amb una viralitat molt més alta. Utilitzant algunes eines complementàries, com ara CapCut, la plataforma ens permet, de manera relativament senzilla, afegir efectes, text o música als nostres vídeos de format curt.
    • Audiogrames: si el nostre pòdcast només es grava en format àudio, podem publicar fragments a xarxes socials en format audiograma. Una de les eines més populars i intuïtives que es poden utilitzar per crear audiogrames és Headliner.
    field_vote: 

    6 eines de transcripció automàtica

    Imatge principal a portada: 
    És recomanable revisar les transcripcions per detectar possibles errades de dictat o comprensió. Font: iStock. Font: iStock
    Autor/a: 
    Alejandra Sanchez
    Resum: 

    Fem un recull de plataformes que pots utilitzar per estalviar temps transcrivint qualsevol mena d'àudio o vídeo.

    Moltes vegades, quan fem una entrevista, anem a una xerrada o fem una formació, és molt més fàcil i ràpid gravar-la en àudio o vídeo, que no pas transcriure-la en temps real.

    Imatges secundàries: 
    És recomanable revisar les transcripcions per detectar possibles errades de dictat o comprensió. Font: iStock. Font: iStock
    Subtitols: 
    Softcatalà
    Google Docs
    Microsoft Text to Speech
    ListenAll
    Otter
    Descript
    Continguts: 

    Des de fa pocs més de dos mesos, l'associació Softcatalà va posar en marxa el seu servei de transcripció de textos en català a través d'intel·ligència artificial. Per tal d'usar aquesta funcionalitat, només s'ha de pujar al servidor un fitxer d'àudio o vídeo en els formats mp3, wav,avi, mp4 o mov.

    El fitxer es processa als servidors de Softcatalà i, quan es finalitza la transcripció, la usuària rep un correu electrònic a l'adreça que ella mateixa ha indicat amb un enllaç on accedir a la transcripció i descarregar el text resultant.

    El temps d'espera de la transcripció depèn del nombre de transcripcions que estiguin pendents de processar.

    Totes les usuàries que tenen un compte de Google, tenen accés al servei de Google Drive, amb emmagatzematge i aplicacions ofimàtiques gratuïtes. Una d'aquestes aplicacions és Google Docs, l'editor de textos de la companyia, que té una funció de dictat i transcripció. Aquesta plataforma és òptima per a transcripcions curtes i sol donar problemes en les que són més extenses.

    L'opció de transcripció de Google Docs és gratuïta i funciona gairebé en qualsevol idioma, tot i que no té la funcionalitat de pujar arxius d'àudio, de manera que l'àudio que es vulgui transcriure s'ha de reproduir en temps real al dispositiu.

    Per activar aquesta funcionalitat només cal obrir un document amb Google Docs i buscar l'opció 'Dictat per Veu' que hi ha dintre del menú d'eines, situat a la part superior del document. Quan activem aquesta opció, s'obre una petita finestra amb un micròfon i amb una pestanya que ens permet seleccionar l'idioma. Per començar la transcripció, només hem de pitjar la icona del micròfon.

    Microsoft també té un servei de transcripció de textos dins del marc d'Azure, el seu catàleg de productes per a empreses i desenvolupadores. Tot i aquesta particularitat, la versió de prova gratuïta de Microsoft Text to Speech es pot utilitzar per a traduccions curtes, sense necessitat de registrar-se a cap plataforma per fer-la servir.

    Per tal de fer servir aquesta eina, s'ha de prémer el botó 'Parlar' i usar el micròfon. També es poden carregar arxius d'àudio per poder provar el servei, triar l'idioma i escollir si volem que el sistema posi signes de puntuació automàtics depenent de les pauses. És molt útil per petites proves o transcripcions breus.

    Es tracta d'una aplicació bastant coneguda i amb origen al nostre país. ListenAll és una eina per a mòbils disponible tant per a Android com per a iOS. La seva interfície és molt neta i intuïtiva, i va actualitzant-se amb opcions com la d'importar missatges d'àudio d'altres aplicacions per transcriure'ls.

    El seu funcionament és senzill, i consisteix simplement a parlar al dispositiu i, el que el mòbil escolti, s'anirà transcrivint a la pantalla. De tot plegat, en resultarà una nota que es podrà modificar a gust de les usuàries, canviant el seu color, el tipus de lletra o la grandària d'aquesta.

    Les notes que genera l'aplicació es poden guardar com a àudio, com a document o exportar-la a altres aplicacions.

    Es tracta d'una de les aplicacions més útils per a la transcripció, ja que té versió web i també mòbil. Es tracta d'una aplicació de notes de veu que també transcriu el contingut d'aquestes perquè es pugui tenir en format de text.

    La versió gratuïta d'aquesta aplicació té una autonomia de 600 minuts mensuals, el que suposa deu hores de transcripcions. Otter permet gravar àudio, rebre transcripcions en viu i pujar arxius des del nostre dispositiu.

    Descript és una eina que combina capacitats d'edició amb funcions avançades de transcripció automàtica. Aquesta plataforma permet a les usuàries carregar arxius d'àudio i obtenir-ne transcripcions precises i detallades del seu contingut en temps real.

    L'aplicació té una interfície intuïtiva que permet editar l'àudio i el text simultàniament, el que significa que pots poden fer edicions directament en la transcripció i veure com es reflecteixen en l'àudio i viceversa. A més, Descript ofereix funcions de col·laboració, la qual cosa facilita l'edició i revisió de projectes d'àudio en equip.

    La plataforma ofereix opcions d'exportació per a una varietat de formats tant d'àudio com de vídeo.

    field_vote: 

    4 eines de programari lliure per fer formularis

    Imatge principal a portada: 
    Il·lustració de formulari d'avaluació. Font: Mohamed Hassan (Pixabay)
    Resum: 

    Yakforms, LiberaForms i CryptPad són tres opcions alternatives tecnoètiques a Google Forms.

    Els formularis són una eina molt útil que pot tenir objectius diversos per a les entitats com la inscripció de persones sòcies, el contacte, la valoració o la recollida de dades.

    Imatges secundàries: 
    Il·lustració de formulari d'avaluació. Font: Mohamed Hassan (Pixabay)
    Subtitols: 
    Yakforms
    LiberaForms
    CryptPad
    LibreOffice
    Continguts: 

    Yakforms és l'evolució de Framaforms, l'eina de l'entitat sense ànim de lucre francesa Framasoft. Amb 1.000 persones usuàries a la setmana, permet crear, adaptar, compartir i analitzar formularis.

    Per utilitzar-la de forma realment descentralitzada, ofereix l'opció d'instal·lar-la al servidor propi.

    Com que és programari lliure, està oberta a diferents tipus de col·laboracions.

    Per fer-la servir sense instal·lar-la disposa de tres instàncies: la mateixa Framaforms, sondages.sans-nuages.fr (amb registre de pagament), i Formulaire FACiLe.

    Si trieu Framaforms, caldrà que us registreu i que cliqueu l'opció de crear un nou formulari. Haureu d'omplir els següents camps:

    • Títol, descripció i imatge opcional.
    • Adjuntar fitxers, si s'escau.
    • Data d'expiració: com a màxim, el formulari es tanca després de sis mesos.
    • Escollir si voleu que els resultats siguin privats, públics per a totes les persones o públics per a tercers.
    • Decidir si voleu fer públic el formulari perquè altres el puguin utilitzar com a plantilla.
    • Escollir el tema per definir els colors.

    Un cop gravat el formulari, podreu accedir a la previsualització, a la modificació, als resultats i a la compartició. Dins de la modificació, podreu configurar el formulari amb caselles de text i de correu electrònic i llistes de selecció múltiples o úniques.

    És una eina complexa i disposa d'opcions per condicionar apartats del formulari a algunes respostes.

    Es pot compartir per correu electrònic, amb un enllaç, o un codi embed per incrustar-lo en un lloc web. Els resultats es poden visualitzar en gràfics i exportar en un full de càlcul.

    LiberaForms té una modalitat gratuïta d'un màxim de 200 respostes l'any. S'ha de sol·licitar a través d'aquest formulari. Com que és de programari lliure, teniu accés al codi per descarregar el programari.

    Un cop rebeu l'accés a l'eina en línia, podreu escollir entre diferents plantilles o fer un formulari nou.

    Dins del formulari nou, trobareu tres apartats a omplir:

    1. Títol, descripció i context del formulari.

    2. Elements que el configuren, que haureu d'arrossegar dins de la finestra:

    • Text curt o llarg
    • Llista de selecció única o múltiple
    • Llista d'opcions a reordenar
    • Pujar arxiu
    • Nombre
    • Data
    • Títol
    • Paràgraf

    3. Enllaç amb el qual compartireu el formulari.

    Un cop el guardeu, veureu els apartats que heu triat amb claredat, en els quals hi afegeix per defecte la llei de protecció de dades. Podreu configurar qui té accés a l'edició del formulari, i podreu analitzar les respostes amb gràfics.

    CryptPad és una suite d'eines col·laboratives xifrada d'extrem a extrem amb una instància per crear en línia documents de text, fulls de càlcul, codi de programació, presentacions, i també formularis.

    Un cop entreu a l'eina de creació de formularis, podeu configurar-lo des del simbol "+" que trobareu a la part superior. Hi podreu afegir moltes opcions:

    • Afegir text
    • Afegir paràgraf
    • Triar una opció i triar una opció dins d'una quadrícula
    • Seleccionar caselles i caselles en quadrícula
    • Ordenar una llista de prioritats
    • Afegir una enquesta

    També disposeu d'eines per afegir una descripció, fer una separació i convertir un apartat en condicional, és a dir, només es desplegarà si es tria una de les opcions.

    A la part esquerra, trobareu durant tota la configuració el nombre de respostes, la previsualització, la compartició a través d'un enllaç i la configuració pel que fa a l'accés al formulari, i al color que voleu que tingui. A la part superior, trobareu més opcions per incrustar el formulari en un lloc web.

    En cas que estigueu registrades, podreu compartir el formulari directament amb altres persones usuàries i, fins i tot, fer servir el xat per comunicar-vos mentre l'ompliu.

    LibreOffice és un conjunt d'eines de programari lliure que inclouen la funcionalitat de crear formularis. Per fer-ho, es poden utilitzar les aplicacions LibreOffice Writter o LibreOffice Calc, tot i que la primera és la més recomanada.

    Per crear un formulari amb LibreOffice Writter, primer s'ha d'accedir al menú 'Veure' i assegurar-nos de tenir activada la barra d'eines 'Formularis'. Aquesta barra contindrà les eines que necessitaràs per a crear i editar el teu formulari.

    A continuació, hem d'anar jugant amb les eines de la barra 'Formularis' per a afegir elements com ara caixes de text, botons d'opció, caselles de verificació i altres components del document.

    Un cop tenim el formulari enllestit, és important guardar-lo com a arxiu compatible amb LibreOffice (per exemple, en format ODT) per a poder editar-lo posteriorment.

    field_vote: