Guia per protegir les nostres dades a internet

Imatge principal a portada: 
Il·lustració de seguretat digital. Font: Jan Alexander (Pixabay)
Resum: 

Fem un recull d'alguns consells bàsics per no posar en risc la nostra privacitat en l'entorn digital.

Les entitats utilitzem cada vegada més eines digitals i exposem a diari les nostres dades. Per això, hem de conèixer quin drets tenim per no donar-les i com podem estar més protegides.

Imatges secundàries: 
Il·lustració de seguretat digital. Font: Jan Alexander (Pixabay)
Subtitols: 
Bloqueig dels dispositius
Compte amb els wifis i tràmits online
Contrassenyes
Dret a la protecció de dades
Identifica el phishing
Navegació
Pesa-t'ho dues vegades abans de compartir informació personal
Continguts: 

Utilitzeu el ventall d'eines de seguretat que tenen els vostres dispositius:

 • Comptes d'usuaris. Utilitzeu aquesta opció per mantenir la privacitat de les persones que utilitzin els vostres dispositius.
 • Pantalles de bloqueig. Activeu-les per protegir l'accés als vostres dispositius.
 • Còpies de seguretat. Utilitzeu aquesta opció per fer bolcatges de manera periódica i esborreu la informació inncessària dels vostres dispositius.
 • Actualitzacions i configuracions. Dediqueu temps a actualitzar els 'softwares' i dispositius i a configurar la seva privacitat.
 • Xifratge d'informació. Activeu el xifratge de la configuració dels vostres dispositius perquè les dades siguin menys accessibles
 • Antivirus. Instal·leu eines per protegir els vostres dispositius de virus i malwares.
 • Aplicacions segures. Utilitzeu aplicacions descarregades únicament de repositoris oficials i llegiu abans les valoracions i comentaris.

No envieu informació privada quan estigueu connectades a internet a través d'un wifi públic o desconegut. Poseu especial atenció quan feu tràmits com gestions bancàries o compres online!

Genereu contrassenyes fortes i robustes per a les teves aplicacions i plataformes. No les compartiu ni les repetiu i canvieu-les periódicament. Podeu utilitzar un gestor de contrassenyes per emmagatzemar de forma segura les claus d'accés.

Per protegir-nos és necessari conèixer els nostre drets. Tenim el dret de disposar i decidir sobre les nostres dades personals, segons la constitució espanyola i el dret europeu. Si se'ns sol·liciten dades personals hem de ser informats de la seva finalitat, el seu tractament i el temps que es conservaran.

Tenim dret a accedir a les dades, rectificar-les, suprimir-les, oposar-nos y limitar-les. Ho podem fer posant-nos en contacte amb el titular del lloc web. Per als cercadors d'internet, la llei és una mica diferent, però hi ha el dret a l'oblit, que ens empara a l'hora d'esborrar la nostra informació personal.

Si no rebem una resposta podem reclamar davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades o l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD)

Els llocs web tenen el deure d'inclous l'avís legal i la política de privacitat indicant el tractament de les dades. És important llegir-la!

Els ciberdelinqüents utilitzen l'enginyeria social per captar la nostra informació a través de sistemes de missatgeria. Sospiteu en els següents casos:

 • Si anuncien l'imminent tancament o canvi d'un servei
 • Si anuncien problemes tècnics o de seguretat
 • Si fan referència a descomptes o premis
 • Si tenen faltes d'ortografia
 • Si són comunicacions anònimes
 • Si et demanen una decisió en un període curt de temps

Davant d'aquest tipus de missatges elimineu-los sense contestar, i sobretot, no cliqueu els enllaços!

La vostra petjada digital a internet no és invisible. Cada cop que entreu a un lloc web esteu donant informació sobre la vostra activitat i els vostres interessos. Per protegir la vostra navegació:

 • Feu servir la navegació privada
 • Actualitzeu el navegador i configureu la seva privacitat
 • Elimineu les cookies periòdicament
 • Tanqueu sempre la sessió

Podem evitar que les dades personals siguin utilitzades per terceres persones, per ciberdelinqüents i, fins i tot, per empreses per oferir-nos els seus serveis i productes. També podem configrar les opcions de privacitat de les xarxes socials, però és més difícil escapar de les grans tecnològiques: les anomenades GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple i Microsoft).

Davant d'això, només tenim una opció: pensar-nos-ho dos cops abans de fer-nos una xarxa social i de compartir informació privada a qualsevol plataforma. I recordeu que teniu dret a decidir què feu amb les vostres dades!

field_vote: 

Les 8 normes de composició de fotografia i vídeo

Imatge principal a portada: 
Detall d'una lent d'una càmera de fotos. Font: Gerd Altmann (Pixabay)
Resum: 

Una imatge val més que mil paraules, sempre que segueixi unes consideracions bàsiques.

Una imatge val més que mil paraules, però no qualsevol. S'han de tenir en compte unes consideracions bàsiques perquè la imatge pugui tenir un impacte en el públic objectiu. Avui en dia que és necessari comunicar amb fotografies i vídeos els nostres projectes i accions ja sigui als mitjans o a les xarxes socials, és més important que mai tenir en compte 8 normes de composició a l'hora de prémer el disparador.

Imatges secundàries: 
Detall d'una lent d'una càmera de fotos. Font: Gerd Altmann (Pixabay)
Subtitols: 
La regla dels terços
Simetria, línies i direccions
Omple l'enquadrament
Sense llum, no hi ha fotografia
Elements repetits i imparells
Colors
Marc natural
Dimensions
Continguts: 

Aquesta guia imaginària, que algunes càmeres tenen l'opció per fer visible, divideix la fotografia en nou parts iguals formades per quatre línies per tal de dividir la imatge en tres parts de dalt a baix i en tres parts més d'esquerra a dreta. Els quatre punts d'encreuament són els punts clau d'interès per aconseguir una fotografia equilibrada.

Aquestes línies poden ajudar a situar els elements. En el cas d'un paisatge, en cas que es vulgui destacar el cel, l'horitzó coincidirà amb la línia inferior i, per tant, el terra ocuparà un terç del total.

En cas que es vulgui destacar el terra, el paisatge ocuparà les dues files inferiors. En cas que el subjecte a capturar sigui una persona, és millor que ocupi els terços laterals de manera que el punt clau quedi sobre la mirada. Mentre la persona ocupa majoritàriament un dels terços, als altres dos s'hi poden situar altres elements o, simplement, deixar l'espai buit. Per tant, descentralitzem els centres d'atenció!

Els elements tenen formes, i estableixen línies i direccions. Hi podem jugar per equilibrar el pes visual entre ells repartint-los de forma igual pel pla perquè la imatge doni una sensació d'armonia. El repte és intentar que les línies tinguin una continuitat en la composició i que dirigeixin la mirada de la persona espectadora cap al centre d'atenció o cap a altres punts de l'enquadrament.

D'aquesta manera, si coloquem una persona a la dreta de la composició mirarà cap a l'esquerra de l'objectiu i no cap a la dreta. De la mateixa manera, un objecte en una cantonada de la composició haurà d'estar situat de manera que ens dirigeixi cap al centre de la fotografia, i no cap enfora.

Eviteu els espais al voltant del subjecte a menys que hi hagi una intenció concreta. Focalitzeu l'atenció en el vostre objectiu a capturar, que ha d'ocupar tot l'espai possible, i no vulgueu incloure massa elements a la imatge perquè li restarien importància.

Ara bé, si voleu generar una sensació sobre l'objecte fotografiat, per exemple, de soledat, també podeu jugar amb els espais buits i col·locar l'objecte a un costat de la imatge.

Si no hi ha llum, no hi haurà fotografia. Però com ha de ser aquesta llum? Hauria de ser lateral per ressaltar els volums i els detalls. La directa donarà un resultat més pla, mentre que la zenital o contrapicada generen ombres no desitjades, i el contrallum s'utilitza en determinades ocasions per ressaltar siluetes.

Si no sou expertes en flashos i focus, és millor utilitzar la llum natural en llocs d'ombra o a hores de poc sol sempre que sigui possible.

Repetir elements o formes permet jugar amb les textures, els patrons i la profunditat i,a més, acostuma a transmetre un valor de treball en equip.

Els grups imparells generen més interès que els parells en les imatges. Tingueu-ho en compte per fer la vostra composició!

Els colors transmeten emocions i juguen un paper important en la composició. Fes el balanç de blancs amb la teva càmera si cal i tingues en compte el cromatisme de la teva imatge.

Utilitza el teu entorn per emmarcar el teu pla. Una porta, una columna, una taula, un moble: qualsevol element ens pots ser útil per fer de contorn i centre d'interès. Això ens permetrà jugar amb la profunditat i amb les dimensions.

Separa el centre d'interès del fons, juga amb l'enfoc dels primers plans i elimina qualsevol distracció. Per aconseguir-ho él més habitual és jugar amb la profunditat de camp i obrir el diafragma de la teva càmera per restar-li nitidesa al fons.

field_vote: 

Guia bàsica de Canva

Imatge principal a portada: 
Interfície del programa de disseny en línia. Font: Canva
Resum: 

L'eina en línia de disseny és polivalent. La podem fer servir per fer fulletons, presentacions, cartells o posts per a les xarxes socials.

Canva és l'eina de disseny en línia més popular. Les seves múltiples opcions i plantilles la converteixen en un programa polivalent que ens pot ajudar a preparar fulletons, presentacions, posts per a les xarxes o cartells, entre d'altres. Tot i que és senzill d'utilitzar, els disseny depenen de l'expertesa de la persona usuària. Per això, us expliquem la interfície i el funcionament bàsic perquè us endinseu en aquest món del Canva i pogueu deixar anar la vostra creativitat.

Imatges secundàries: 
Interfície del programa de disseny en línia. Font: Canva
Subtitols: 
Registre i interfície principal
Opcions predeterminades
Interfície de l'eina de disseny
5 Consells bàsics de disseny
Continguts: 

Per registrar-vos haureu d'iniciar sessió amb el vostre usuari de correu electrònic o amb les vostres xarxes socials, o crear un nou compte nou de Canva.

La interfície és senzilla:

 • Barra superior amb Plantilles categoritzades, l'apartat de descobreix per tafanejar els diferents elements predeterminats, un cercador, l'icona d'ajuda, la configuració, i l'opció per crear un nou disseny.
 • Barra lateral esquerra amb recomanacions de dissenys personalitzats, tots els dissenys que has generat, dissenys que altres persones han compartit amb tu, l'apartat de dossier de marca per generar dissenys estables com logotips, fonts i paletes de colors, l'opció per crear grups que permetin una fàcil compartició i una unificació de criteris, totes les carpetes i paperera.
 • Scroll amb un primer apartat amb tots els formats predissenyats i un seguit de blocs amb mostres dels diferents formats.

La llista d'opcions predeterminades és interminable, però recollim les més utilitzades, que es poden trobar tant al principi de les opcions dels formats predissenyats com si cliqueu a Crear nou disseny.

 • Presentació
 • Cartell
 • Infografia
 • Currículum
 • Publicació d'Instagram
 • Logotip
 • Document A4
 • Fullet
 • Targeta

Cada opció t'ofereix un format determinat i diverses recomanacions i mostres, però a partir d'aquí podeu fer i desfer segons el que us interessi.

La interfície de l'eina de disseny manté una barra superior amb opcions sobre visualització, compartició o descàrrega. Des d'aquí també es pot canviar el nom de l'arxiu.

El panell de treball es divideix en el full del disseny, on farem les creacions, i la barra lateral esquerra, a més d'altres opcions secundàries com la visualització de les miniatures de pàgines del projecte, que apareix a la part inferior. També podem afegir una pàgina, duplicar-la o eliminar-la des del menú que apareix a dalt a la dreta.

A la barra lateral hi trobareu:

 • Plantilles: aquí hi podeu trobar les pàgines predissenyades segons cada format i després podeu modificar-les. Un cop les seleccioneu s'obrirà un menú superior que us permetrà modificar l'animació i el color.
 • Elements: aquí hi trobareu línies i formes, gràfics, fotos, vídeos i marcs. Quan seleccioneu l'element us apareixerà el menú per modificar-lo ja sigui eidtant l'animació, retallant la imatge o posant-li efectes.
 • Càrregues: des d'aquí podeu carregar imatges, vídeos o àudios del vostre ordinador que després inserireu en el vostre disseny.
 • Text: des d'aquí podeu selecionar una tipografia predissenyada i un format de text d'entre les opcions: encapçalament, subtítol o títol. Després podeu modificar la mida i la tipografia, a més dels efectes, des del menú.
 • Estils: aquí trobareu combinacions de tipografies i fons predissenyades.
 • Més: en aquest menú trobareu la resta d'opcions que van des d'inserir emojis a connectar amb altres plataformes com Pexels o xarxes socials com Facebook i Instagram.

Ha arribat l'hora de remenar i jugar amb l'eina, però abans, cinc consells bàsics per dissenyar els vostres documents:

 1. Posa límit a la teva creativitat amb la tipografia. Si en fas servir una de molt vistosa combina-la amb una de més neutra o amb una altra d'una família semblant.
 2. Respecta els espais. Dona aire als textos i a les imatges i fixa't en els marges que et proposa Canva per centrar les creacions al full de disseny.
 3. Juga amb les mides i no tinguis por de les sobreposicions. Per encapçalaments i títols acostumen a funcionar els textos vistosos i grans sobre les composicions visuals.
 4. Pensa els colors. Tria entre 1 i 3 colors principals i tres més de secundaris com a màxim. S'han de contrastar i complementar perquè es llegeixi bé el text. Pots jugar amb les intensitats i les transparències, el contrast i la lluminositat.
 5. Simplifica. Els disseny menys atapeïts d'informació funcionen millor estèticament i són més clars a l'hora de llegir. L'alineació i la simetria juguen un paper important per ordenar la informació.


field_vote: 

Com fer una llista de difusió de Whatsapp

Imatge principal a portada: 
Imatge de l'icona de l'aplicació. Font: Alvy (CC BY 2.0)
Resum: 

Aquesta opció de l'aplicació de missatgeria pot ser útil per difondre comunicats i notes de premsa de forma unidireccional.

Les aplicacions de missatgeria són cada vegada més útils per a la comunicació interna i externa de les entitats. Whatsapp ofereix l'opció de crear una llista de difusió per enviar continguts de forma senzilla a un grup de contactes determinats. Això pot servir per enviar notes de premsa a mitjans, comunicats a les sòcies i/o treballadores o convocatòries al públic interessat. Us expliquem com fer-ne una, pas a pas.

Imatges secundàries: 
Imatge de l'icona de l'aplicació. Font: Alvy (CC BY 2.0)
Subtitols: 
Grup o llista de difusió
Nova difusió
Enviar contingut
Modificar una llista de difusió
Esborrar una llista de difusió
Continguts: 

Abans de crear una llista de difusió, ens hauríem de plantejar si és la millor opció, o si ens aniria millor crear un grup de Whatsapp. Aquestes són les diferències entre les dues opcions:

Grup de Whatsapp: permet una comunicació estable bidireccional i fomenta la participació i la comunitat entres les persones membres del grup. Hi ha una persona administradora, tot i que es pot ampliar a d'altres persones usuàries, i té un màxim de 256 contactes, que no cal que tinguin el nostre contacte a l'agenda.

Llista de disfusió: permet una comunicació unidireccional que pot ser intermitent. Les persones destinatàries no veuen que aquell missatge s'ha enviat a més gent i si responen apareixeran com una conversa individual. També tenen un màxim de 256 contactes i només reben el missatge aquells que tenen el nostre contacte a l'agenda per evitar l'spam.

Les formes de crear un grup o una llista de difusió són molt semblants.

 • Dins de l'aplicació de Whatsapp s'han de clicar els tres punts que hi ha a la part superior dreta i seleccionar Nova difusió.
 • Seguidament, se seleccionen els contactes que en formaran part de manera manual.
 • FInalment, s'ha de clicar el tic verd.

Un cop teniu la llista de difusió creada, haureu de modificar el nom de la llista que apareix per defecte i ja hi podeu enviar el missatge que haureu de tenir prèviament preparat. Fins que no envieu el missatge a les persones destinatàries no rebran cap avís.

Alguns consells per fer el missatge més atractiu:

 • Claredat i piràmide invertida: fer servir les claus bàsiques del periodisme, és a dir, el què, el qui, l'on, el com i el per què, fins i tot amb un format esquemàtic.
 • Adjuntar el text en una imatge. Per fer això s'ha d'adjuntar una imatge i copiar allà el text preparat.
 • Fer servir les opcions tipogràfiques com les negretes, la cursiva, l'espaiat o el text ratllat. Això es pot fer seleccionant el text i triant l'opció al menú.

Si heu de modificar les persones destinatàries o el nom de la llista ho podeu fer des del menú dels tres punts de dins de la llista.

 • Clicareu Editar per canviar el nom.
 • Seleccionareu Afegir destinataris per ampliar la llista.

Les llistes de difusió es poden esborrar com qualsevol altre xat mantenint-les pressionades i seleccionant Eliminar.

field_vote: 

Guia per fer videojocs amb Scratch

Imatge principal a portada: 
Un taller d'Scratch. Font: Medialab Prado (CC BY-SA 2.0)
Resum: 

Expliquem com funciona aquesta eina en línia que apropa la programació a tothom a través del joc.

L'Scratch és un llenguatge de programació visual desenvolupat pel Grup Lifelong Kindergarten del MIT Media Lab que permet l'aprenentatge de la programació sense tenir coneixements sobre codi. Amb aquesta eina en línia que s'utilitza amb fins educatius es poden fer videojocs, vídeos interactius i animacions.

Imatges secundàries: 
Un taller d'Scratch. Font: Medialab Prado (CC BY-SA 2.0)
Subtitols: 
Interfície
Menú principal
Blocs de programació
Prova
Continguts: 

Per començar caldrà que us feu un compte a Scratch i que cliqueu a Crear nou projecte.

La interfície d'Scratch es divideix en cinc parts:

 • A l'esquerra trobareu en panell de blocs. El programa funciona encaixant blocs l'un sobre l'altre de tal manera que l'acció que hi ha en la posició superior afecta els elements col·locats a sota.
 • Al mig el panell de configuració on es farà la programació dels elements.
 • A dalt a la dreta podreu visualitzar com està quedant el resultat. Si cliqueu al mode presentació ho podreu veure a pantalla completa. La bandera verda serveix per previsualitzar el que heu programat i el botó vermell per aturar-la.
 • A baix a la dreta trobareu el panell de personatges (o sprites). Si cliqueu al símbol + trobareu l'opció Tria un personatge, Dibuixa, Sorpresa o Puja'l. Així, podreu seleccionar un dels personatges predeterminats o pujar-lo des de l'ordinador, per després programar-lo.
 • Al costat d'aquest últim panell, trobareu la casella de l'escenari, que permet seleccionar, dibuixar o pujar el fons des de l'ordinador.

A sobre del panell de blocs trobareu tres opcions generals per programar, dissenyar i gestionar l'àudio:

 • Codi: aquí hi ha totes les opcions dels blocs per programar.
 • Vestits: des d'aquesta pestanya podeu definir com és l'sprite (o personatge) que voleu animar, i el fons. Disposeu d'una barra d'eines per pintar-lo i modificar-lo afegint-li text i formes.
 • Sons: aquí podeu gravar, editar i arxivar els sons que vulgueu incloure en l'animació.

Dins dels blocs de codi, trobarem aquesta classificació:

 • Moviment. Aquests comandaments permeten programar els sprites (o personatges) marcant el seu posicionament, orientació i desplaçament.
 • Aspecte. Aquests comandament permeten definir la visualització dels sprites (o personatges) en el temps, per exemple, si han de canviar de mida o de color.
 • So. Aquestes eines permetran determinar el so que faran els sprites (o personatges) al llarg de l'animació.
 • Esdeveniment. Aquests blocs són per marcar un esdeveniment que desencadenarà una acció, per exemple, programar que comenci a moure's quan es cliqui a sobre del personatge (o sprite).
 • Control. Aquests comandaments serveixen per controlar quan començaran o acabaran les accions programades.
 • Sensors. Aquestes eines permeten determinar la interacció entre sprites (o personatges).
 • Operadors. Aquests blocs permeten fer un seguit d'operacions matemàtiques i lògiques amb números, però també amb text, per a fins diversos, per exemple, perquè l'sprite (o personatge) faci una suma o digui un text d'una determinada manera, o per marcar les probabilitats de l'acció que volem que faci.
 • Variables. Aquesta opció permet crear una variable i automatitzar-la, per exemple, per emmagatzemar una dada que necessitarem durant tot el joc per anar augmentant-la o disminuint-la com és el cas de les vides dels personatges.
 • Els meus blocs. Això ens permet la possibilitat d'inventar blocs personalitzats que executin accions definides.


Proposem fer una primera prova amb el gat de l'Scratch, que és el persontage predeterminat per defecte, per familiaritzar-nos amb l'eina.

 • Arrossegar un bloc de moviment al panell de programació, per exemple, el "Mou-te 10 passos".
 • Encaixar a sota un bloc de so, per exemple, el de "Inicia el so Meu". Podeu gravar el so que vulgueu i substituir-lo.
 • Arrossegar un altre bloc de moviment, que pot ser el mateix canviant-li el número de passes o posant-lo en negatiu si volem que retrocedeixi.
 • Tornar a posar un bloc de so a sota.
 • Si volem que l'animació faci això tota l'estona, arrossegarem el bloc "Per sempre" de control i hi encaixarem totes les peces a dins.
 • Per últim, arrossegarem a sobre l'esdeveniment de la bandera verda perquè l'acció comenci quan cliquem a la bandera verda.

Ja podeu fer moure el gat!

field_vote: 

7 aplicacions útils per anar de colònies

Imatge principal a portada: 
Una nena fa una fotografia al paisatge amb un mòbil. Font: Anviere (Pixabay)
Resum: 

Organitzar gimcanes, identificar plantes i orientar-se en llocs desconeguts: la tecnologia pot ajudar-nos també quan eduquem en el lleure aquest estiu.

Arriben els casals d'estiu i les colònies a les entitats d'acció comunitària i educació en el lleure. Sortim de la ciutat, trenquem amb la rutina i desconnectem de la tecnologia, però els mòbils també ens poden ser útils per organitzar activitats, gaudir del temps d'oci o orientar-nos en indrets desconeguts, sempre que s'utilitzin d'una manera regulada. Fem un recull d'algunes aplicacions que ens poden ser útils aquest estiu.

Imatges secundàries: 
Una nena fa una fotografia al paisatge amb un mòbil. Font: Anviere (Pixabay)
Subtitols: 
Geocaching
Peakfinder
Plantnet
Wikiloc
iPlaya
Skymap
Group maker
Continguts: 

Geocaching és una aplicació per trobar tresors que ens pot ajudar a fer gimcanes d'una forma senzilla sense massa organització prèvia i amb suport tecnològic. L'eina funciona gràcies a la comunitat que l'utilitza ja que ofereix les coordenades d'un objecte a canvi que la persona que el trobi en deixi un altre perquè altres persones puguin continuar jugant. D'aquesta manera, afavoreix la interdependència i la solidaritat.

A més, els tresors s'amaguen en un contenidor amb un paper per apuntar el nom de la persona que el troba de manera que suposi un compromís substituir l'objecte. Hi ha alguns tresors que no són per emportar i que s'han de portar a una altra geolocalització. El joc, que és una oportunitat per explorar llocs desconeguts, permet la comunicació entre les persones usuàries per demanar consells i pistes.

Aquesta aplicació utilitza la realitat augmentada per oferir-nos en visió panoràmica els noms i les alçades de les muntanyes i els pics que ens envolten a temps real a través del GPS del mòbil. L'eina ens pot ajudar a orientar-nos i a conèixer la geografia del territori d'una forma fàcil i clara perquè la informació queda sobreimpresa sobre la imatge real. La interfície també disposa de bruixola. A més, es pot servir 'offline' i arreu del món.

Aneu d'excursió a la muntanya, feu sortides a la natura o recolliu plantes medicinals però no les sabeu identificar? Aquesta aplicació permet buscar quin nom té aquella planta que ens crida l'atenció fent una fotografia. Ho fa a partir d'una base de dades botànica que ha anat creixent a partir de la contribució que fan les persones usuàries, així que a mida que exploreu l'entorn podeu també contribuir a la recopilació d'informació per a la comunitat.

Wikiloc és la mostra que la tecnologia no afavoreix el sedentarisme. Aquesta eina és útil per descobrir rutes amb filtratges com ara el quilometratge, el desnivell acumulat o acotant la zona en un mapa. Però no només rutes, també informació detallada, experiències i recomanacions que penja la mateixa comunitat.

De la mateixa manera, si en sou persones usuàries podeu gravar les vostres rutes, obtenir estadístiques a temps reals sobre la velocitat o la distància recorreguda i fer fotos de punts d'interés, per després compartir la informació i formar part de l'activa comunitat d'excursionistes. A més, té l'opció d'activar el seguiment en viu per si heu de fer rutes a la muntanya de manera individual i proporciona mapes sense necessitat de tenir connexió a internet.

Si heu triat un destí de platja, aquesta eina us proporcionarà la informació sobre quines són les platges més properes a la vostra ubicació. A través de l'Agència Estatal de Meteorologia AEMET, us indicarà la previsió meteorològica, la temperatura de l'aigua, l'onatge, les marees i l'índex UV. A més, sabreu en quin moment surt i es pon el sol.

Un planetari portàtil per als amants de l'astronomia. Aquesta aplicació és una de les moltes opcions que hi ha disponibles per identificar estrelles, constel·lacions, planetes i nebuloses durant els passejos nocturns. A través de la realitat aumentada, sobreimprimeix la informació sobre la imatge real tant si el cel està tapat com si teniu sort i les podeu observar, també, sense pantalles.

Per últim, una eina bàsica per dinamitzar grups durant tot l'any. Aquesta és només una de les opcions per fer sortejos i formar grups aleatoris per tal que no es repeteixin els subgrups de sempre en les diferents activitats. Per tal de fer-ho, haureu d'introduir tots els noms de les persones participants només una vegada, determinar el nombre de persones total per saber quants grups s'han de fer, o triar l'opció de seleccionar només una o diverses persones del grups en el cas de voler fer un sorteig.

field_vote: 

Com dissenyar amb Tinkercad i laminar amb Slic3r per imprimir en 3D

Imatge principal a portada: 
Impressora 3D Font: Karolina Grabowska (Pixabay)
Resum: 

Ravalfab de Colectic és un dels espais on podem familiaritzar-nos amb aquests 'softwares' i passar els nostre objectes del terreny virtual a la realitat.

Figuretes, estris per a casa, components electrònics, pròtesis... La impressió en 3D té múltiples aplicacions i és accessible a tothom en espais com Ravalfab de Colectic o l'Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol. Qualsevol persona interessada hi pot acudir per formar-se en programes de disseny i laminat o imprimir el seu propi disseny portat de casa.

Imatges secundàries: 
Impressora 3D Font: Karolina Grabowska (Pixabay)
Subtitols: 
Tinkercad
Slic3r
Continguts: 

Tinkercad és un programa de disseny 3D en línia apte per a principiants. Utilitza programari d'Autodesk, però les creacions es poden compartir de manera comunitària i ser així valorades per altres persones usuàries.

Per utilitzar-lo, necessitem tenir un compte, tot i que si anem al Ravalfab podem disposar d'un compte comunitari.

Per començar a dissenyar, cal clicar a Create a new design a la pàgina principal.

La interfície del programa és senzilla:

 • Menú per moure's per l'espai. Com en tots els programes de disseny 3D, a l'esquerra trobareu les opcions per visualitzar les creacions des de diferents angles.
 • Menú de formes. A la dreta trobareu un desplegable amb les formes bàsiques de Tinkercad, com cubs i esferes, però també figures de text i números, i d'altres ja predissenyades. A la Shape Library trobareu formes que ha dissenyat la comunitat de Tinkercad, i a l'apartat Shape Generators en trobareu de modulables, és a dir, amb paràmetres modificables a través d'un menú.
 • Eines. A la barra superior, trobareu les opcions bàsiques per copiar, duplicar o esborrar les formes. També el Mirror per convertir formes en negatiu i generar buits dins d'altres figures, o l'eina per agrupar i desagrupar que serveix per unir diferents formes o separar-les.
 • Lego i minecraft. El programa ofereix la possibilitat de dissenyar elements pel joc Minecraft o de convertir-los en peces de Lego desmuntables al menú superior dret.
 • Menús d'exportació. A la part superior dreta trobareu també les opcions d'importar, exportar i enviar. Amb importar podreu pujar una imatge 2D o 3D per editar-la, i a enviar podem compartir les creacions a altres biblioteques de disseny 3D com Thingiverse que permet que altres persones usuàries reinventin les creacions i genera comunitat. També el podeu enviar a Autodesk Fusion, un programa de disseny més elaborat.

Per exportar-los tens opcions de fer-ho en diferents formats:

 • .OBJ. i GLTF: permeten treballar el disseny en altres 'softwares'.
 • .STL: seveix per enviar-lo a la impressora 3D i imprimir el disseny laminat.
 • .SVG: s'utilitza per fer gravats sobre plàstics o fusta.

Un cop tenim el nostre disseny l'hem de treballar en un programa de laminat com Slic3r, un 'software' de programari lliure descarregable a través d'internet.

Aquestes seran les passes imprescindibles que haurem de seguir:

 • Importar l'arxiu STL des del menú superior esquerre.
 • Marcar les mides a la caixa de paràmetres lateral dreta. Tot i que les proporcions les hem dissenyat, aquí és on establirem el tamany final de la peça.
 • Seleccionar el material. Hi ha molts tipus de materials d'impressió 3D i cadascun té unes propietats determinades: PLA, PETG, ABS, Filaflex i Resina. Haurem de seleccionar quin és el que farem servir.
 • Tenir la impressora configurada. Seleccionar la nostra impressora.
 • Decidir el tipus de densitat de fil. Depenent de quina peça sigui i de la força a la qual s'hagi de sotmetre haurà de tenir més o menys densitat. Des de Print Settings, podem seleccionar Infill per canviar la forma del farcit perquè sigui més lleugera o més dura.
 • Exportar des del menú superior esquerre en format G-CODE.
 • Enviar a la impressora ja sigui mitjançant un cable USB, tarja de memòria o wifi.
field_vote: 

Teixidora: com documentar de forma col·laborativa un esdeveniment

Imatge principal a portada: 
Fils entrecreuats. Font: Anita Smith (Pixabay)
Resum: 

Aquesta plataforma recull documentació d'esdeveniments, organitzacions i projectes de l'Economia Social i Solidària. Us expliquem com funciona.

Teixidora.net recull des del 2016 documentació d'esdeveniments, projectes, organitzacions, cursos i processos participatius de l'entorn de l'Economia Social i Solidària i ja aplega apunts de 494 sessions d'esdeveniments. El projecte facilita la presa d'apunts col·laboratius en obert, generant una cartografia d'actors i una relació semàntica entre els continguts per a una cerca més eficaç.

Imatges secundàries: 
Fils entrecreuats. Font: Anita Smith (Pixabay)
Subtitols: 
La cerca
Abans de documentar l'esdeveniment
Crear l'esdeveniment
Obrir el pad
Organitzeu-vos, apuntaires!
Estructurar el pad
El dia D
Després de l'esdeveniment
Continguts: 

Hi ha diverses maneres d'arribar a la documentació:

 • Seguim fils és una manera d'accedir als continguts a partir d'un tema. Entre els temes, s'hi pot trobar feminismes, crisi del covid-19, gènere i tecnologia, internet de les coses, participació política, MWC i alternatives, i AuTec i educació.
 • Per paraules clau. Procomú, Economia Social i Solidària, documentació o municipalisme són algunes de les 775 paraules claus que té la plataforma.
 • Explorant les subportades per projectes, persones, organitzacions o publicacions.
 • Utilitzant el cercador.
 • Geolocalitzant els esdeveniments, les organitzacions o els projectes amb el mapa.
 • Buscant els esdeveniments per any de realització.

Si organitzeu un esdeveniment i el voleu documentar, podeu seguir la guia de Teixidora. També podeu contactar el GAC Teixidora de femProcomuns a teixidora@femprocomuns.coop.

Abans, però, caldrà:

 • Definir per què voleu documentar-lo.
 • Escollir els mitjans que vulgueu utilitzar: decidir si es volen prendre apunts, recollir les presentacions i documents, i afegir fotografies i/o vídeos.

Hi ha dues maneres de crear la pàgina de l'esdeveniment:

 • Des del calendari. La pàgina es pot generar automàticament si l'esdeveniment surt en algun dels calendaris que el bot d'agendes de Teixidora segueix. Si és així cal clicar l'agenda i Import perquè es crei una pàgina amb la informació que conté el calendari. Quan la pàgina estigui creada, cal clicar Accions i Modificar per completar la informació.
 • Manualment. Cliqueu Afegir a l'esquerra del menú superior i escolliu l'opció Esdeveniment. S'han d'omplir les dades bàsiques i prémer el botó Desar.

Per obrir el pad, primer caldra triar l'eina. Teixidora proposa aquestes opcions:

El primer pas serà donar nom al pad i fer servir una nomenclatura que sigui útil per organitzar documents en un futur. A dalt de tot hi anirà l'identificador de la sessió i el repartiment de tasques, si s'escau, amb el nom de cada persona encarregada.

Un cop el tingueu l'haureu d'enllaçar a la pàgina de l'esdeveniment.

 • Obriu la pàgina de l'esdeveniment cercant-lo al buscador o a l'apartat Seguim fils.
 • Cliqueu Accions i Modifica per editar la pàgina.
 • Aneu a Documentació i cliqueu Afegir apunts.
 • Enganxeu l'URL del pad a URL apunts.
 • Deseu la pàgina.

Si l'esdeveniment té múltiples sessions com és el cas d'unes jornades, caldrà crear una pàgina general i després una pàgina i un pad per a cada sessió. En aquest cas el procés s'ha automatitzat. Cal fer un full de càlcul amb la llista de les sessions i la informació (dia, hora, canal, participants...).

Caldrà convertir el full de càlcul en un document separat per comes (format CSV) i importar-lo des d'un formulari de Teixidora, des d'on triarem directament l'estructura dels pads. D'aquesta manera, es crea automàticament una pàgina i un pad per a cada sessió.

El repartiment de tasques pot ser espontani o definit prèviament. Teixidora proposa uns rols per facilitar l'organització dels apuntaires:

 • Apuntaire o relator/a: pren apunts del que es diu (millor si hi ha dues persones que es puguin anar rellevant).

 • Bussejador/a: comprova noms de persones, projectes o organitzacions mencionats i els corregeix, i busca enllaços i referències que enriqueixin els apunts.

 • Buidaire o extractor/a: va posant els continguts estructurats a la part inferior del pad. Pot detectar i llistar, per exemple, projectes mencionats, aportacions de diagnòstic o prepositives (millor si hi ha dues persones que puguin fer aquesta tasca).

El pad ha d'estar estructurat en aquestes seccions o etiquetes predefinides i omplert amb els paràmetres corresponents:

 • S'hi ha dit (Coses significatives que s'han dit).
 • Conclusions (Conclusions a les quals s'arriba).
 • Acords (Acords presos en aquest esdeveniment).
 • Tasques a fer (Tasques que s'ha previst fer).
 • Temes pendents (Temes que caldrà tractar en propers esdeveniments).
 • Preguntes obertes (Preguntes que queden obertes).
 • Alternatives (Identificació d'alternatives existents).

D'aquesta manera, el bot podrà extreure la informació de les etiquetes que pot identificar i col·locar-la en el camp corresponent de la pàgina de l'esdeveniment.

Durant l'esdeveniment, Teixidora aconsella el següent:

 • Informar del procés de documentació, adjuntant al programa el pad de cada sessió, convidant les persones assistents a documentar-lo col·laborativament i fent el repartiment de tasques si s'escau. També es pot fer visible l'URL del pad a l'espai on es fa l'esdeveniment amb cartells.
 • Dinamitzar la col·laboració. Completar només quan calgui, respectar els temps dels apuntaires i no ocupar la mateixa línia que està sent escrita, demanar ajuda o relleu a través del xat si només hi ha una persona que està escrivint, i parar atenció si cal fer relleus o assumir tasques desateses.
 • Preveure la recopilació de la resta de documentació. Per les fotografies i el vídeo es pot proposar una categoria a Wikimedia Commons i posar la URL juntament amb la del pad o fer una etiqueta compartida a Archive.org. És important recollir les presentacions dels participants, que també es poden publicar a Archive.org.

Després de revisar el pad i repassar el format de les seccions i etiquetes (metadades) i els paràmetres (resultats), separats per comes, cal fer passar el bot.

 • Cliqueu Accions i Modifica a la pàgina de l'esdeveniment (o a cada pàgina d'una sessió del mateix si n'hi havia vàries).
 • Aneu a Apunts en obert i desplegueu Importar amb el bot.
 • Deseu la pàgina.

Un cop els apunts estiguin a la wiki, els continguts estructurats permetran la cerca horitzontal entre pàgines a través dels enllaços, però perquè les cerques siguin efectives les paraules han d'estar escrites correctament. Per això, cal fer passar també el bot corrector:

 • Cliqueu Accions i Modifica a la pàgina de l'esdeveniment.
 • Aneu a Apunts en obert, desplegueu Corregir automàticament els apunts importants i cliqueu Activar.
 • Reviseu les correccions i si cal corregiu-les manualment.
 • Marqueu-ho com a corregit.

Faltarà incrustar la resta de la documentació.

 • Cliqueu Accions i Modifica a la pàgina de l'esdeveniment.
 • Aneu a Documentació i afegiu presentacions, vídeos i/o àudios.
 • Deseu la pàgina.

Per acabar, podeu millorar el buidat semàntic:

 • Cliqueu Accions i Modifica a la pàgina de l'esdeveniment.
 • Aneu a Buidat continguts i milloreu l'estructura semàntica.
 • Deseu la pàgina.
field_vote: 

8 eines tecnològiques per treballar en xarxa (també de programari lliure)

Imatge principal a portada: 
Teranyina Font: PublicDomainPictures (Pixabay)
Resum: 

Fem un recull de 'sotwares' que ens poden ajudar a l'hora de comunicar-nos, connectar i gestionar tasques amb altres agents.

La tecnologia ens ajuda a coordinar-nos quan treballem amb altres agents socials com ara col·lectius, equipaments, comerços propers o altres entitats. Per treballar en xarxa podem necessitar canals de comunicació alternatius als presencials, sistemes de gestió per organitzar-nos de manera dinàmica i eficient, i altres solucions per prendre decisions o dinamitzar trobades. Fem un recull d'algunes eines que ens poden ser d'utilitat:

Imatges secundàries: 
Teranyina Font: PublicDomainPictures (Pixabay)
Subtitols: 
Alternatives a Google Drive
Mil maneres de comunicar-nos
Pissarres col·laboratives per a pluges d'idees i mapes conceptuals
Seguiment d'interessos mutus
L'escolta activa, també virtual
Informar del que feu
Presa de decisions
Enviament d'arxius
Continguts: 

Per coordinar-nos amb altres col·lectius necessitarem una plataforma que ens ofereixi un punt de trobada al núvol per tal d'organitzar les tasques, intercanviar correus electrònics.

En definitiva, el que trobem a Google Drive, i que també podem trobar a Commonscloud, que utilitza el 'software' Zimbra de programari lliure per al correu, Nextcloud per treballar amb carpetes compartides, Dolibarr per al gestor de tasques i l'agenda, Bigbluebutton per a les videotrucades, i Discourse per a l'espai de debat, a més d'oferir una eina per enviar enquestes i formularis.

Per al correu elctrònic, també podeu fer servir altres alternatives com protonmail o pangea, i un gestor de correu com thunderbird o d'altres programes de correu alternatius al programati privatiu.

Les videotrucades i l'espai de debat són només una de les vies de comunicació que podem establir amb els col·lectius col·laboradors.

També hi ha altres eines com Mattermost o altres alternatives a l'Slack, que ens poden servir per establir una canal de comunicació en un equip fixe format per persones de diversos col·lectius o entitats.

Finalment, tenim l'opció d'utilitzar les aplicacions de missatgeria, preferiblement aquelles que garanteixen la seguretat de les nostres dades com Signal o Telegram.

Tenim una trobada i l'hem de fer virtual? Hi ha un seguit d'eines que ens poden facilitar un espai col·laboratiu per posar en comú idees i opinions.

Jamboard, Popplet i Witeboard permeten fer de forma col·laborativa mapes conceptuals, que poden facilitar una pluja d'idees. Una de les alternatives de programari lliure és Cryptpad, que també permet escriure documents com Google Docs i fer excels en línia.

Per estar al dia del que fan els altres agents, podem fer servir eines com Feedly, a més de les xarxes socials.

Podem construir el nostre mur i enllaçar-hi els canals RSS de les webs i xarxes col·laboradores o subscriure'ns a les mateixes fonts per connectar els nostres interessos.

Com ja s'ha mencionat abans, Commonscloud inclou un servei de formularis i enquestes que pot servir per recollir la informació dels altres agents col·laboradors, fer avalucions i escoltar la seva opinió.

Per dur a terme aquesta acció existeixen altres eines com Limesurvey, alternativa a Survey Monkey.

Quan treballem en equip hem de mantenir una comunicació fluïda i informar d'aquelles accions que fem perquè tothom pugui participar-hi i complementar-se segons la seva especialitat, evitant així duplicitats de feina.

Per això, és important mantenir la relació a través de les vies de comunicació que hem establert, però també podem optar per enviar butlletins electrònics amb eines com MailChimp, entre d'altres opcions.

La presa de decisions és potser l'acció més difícil quan es treballa en xarxa. Per aconseguir arribar a acords ens poden ser útils eines des del Doodle fins a eines més complexes com el Decidim, una plataforma que permet a les organitzacions fer processos participatius i als col·lectius proposar iniciatives, a més d'oferir la possibilitat de fer votacions.


Sovint necessitarem enviar-nos arxius i, si aquests pesen més del compte i no ens servex el correu electrònic o el gestor de documents, haurem de fer alternatives al Wetransfer com Va.cat i Onionshare.

field_vote: 

Guia bàsica de Twitch per a entitats

Imatge principal a portada: 
Imatge de Twitch Font: Twitch
Resum: 

L'aplicació tendència entre les noves generacions pot servir d'eina a les entitats per apropar-se a un públic jove. Us expliquem com fer-la servir.

La comunicació s'adapta al ritme trepidant de les noves tecnologies. Les notes de premsa van camí de la desaparició i es busquen noves fórmules per fer arribar el missatge a l'audiència.

Imatges secundàries: 
Imatge de Twitch Font: Twitch
Subtitols: 
Com registrar-vos
A explorar!
Com funcionen els menús
Com configurar el canal
Com emetre en directe
Com aconseguir que us segueixin
Continguts: 

Podeu descarregar-vos l'aplicació des del repositori d'aplicacions o podeu utilitzar-la des de l'escriptori.

 • De les dues maneres caldrà que cliqueu a Registrar-se, introduiu les dades personals de l'entitat i accepteu els termes i condicions.
 • Haureu de verificar el compte des del correu electrònic.
 • Des del mateix compte teniu la possibilitat de crear comptes addicionals.

Podeu fer un ús actiu de l'aplicació retransmeten en directe el vostre continguts o passiu només per veure contingut d'altres entitats i poder-lo comentar i compartir.

És el moment d'endinsar-vos en aquesta xarxa de contingut i seguir entitats creadores segons els vostres interessos.

 • A la pestanya Explorar podreu seguir aquelles categories que més us interessin. A sota de cada categoria veureu els espectadors que hi ha connectats en temps real.
 • Busqueu per canals seleccionant Canals al menú. Podeu ordenar-los per número d'espectadors o per recomanats.
 • També podeu utilitzar el cercador.

L'aplicació en escriptori disposa de dos menús principals.

 • Canals que segueixes

A l'esquerra us apareixerà un menú desplegable amb el canals que seguiu, i us indicarà si aquests canals estan retransmetent contingut en aquest moment. A més, l'aplicació us oferirà una llista de canals recomanats que us poden interessar. Al mòbil aquest menú es troba a la primera pestanya de l'aplicació.

 • Menú superior

El menú superior aplega aquestes icones:

La corona: recull les recompenses per tenir Twitch Prime, que és la versió premium de l'aplicació. A més de suprimir la publicitat, ofereix regals com continguts exclusius i jocs. Si ja teniu un compte Prime podeu accedir directament a aquesta versió.

El sobre: aquí trobareu les notificacions sobre canvis en la plataforma o nous continguts de les entitats creadores que seguiu.

Bafarada: aquí podreu comunicar-vos amb altres entitats creadores.

Bits: és un sistema de donacions econòmiques que podeu convertir en moneda virtual per premiar altres entitats creadores .

Usuari: aquest és el menú més útil i des del qual podeu editar el perfil i accedir a la configuració.

Per configurar el vostre canal haureu d'anar al menú de l'usuari i a configuració.

 • Transmissió: aquí podreu trobar la clau que haureu d'introduir a l'eina de trasmissió per iniciar la transmissió en directe. També haureu de decidir si voleu que es guardin les transmissions, entre d'altres opcions.
 • Canal: aquí podreu modificar el nom d'usuari i la descripció, a més de modificar la foto o el color de fons, i calendaritzar les transmissions.
 • Moderació: aquí podreu gestionar el funcionament del xat en directe. Decidir, per exemple, si cal una verificació o si s'estableixen unes normes de participació.

Abans d'emetre en directe cal preparar la informació de l'emissió. Per fer-ho haureu d'accedir des del menú d'usuari al Panell de control i clicar Gestor de la transmissio i Editar informació de la transmissió. Caldrà que ompliu la següent informació:

 • Títol: el text que apareixerà en negreta durant la transmissió del vídeo.
 • Notificació: el text que s'enviarà als vostres seguidors per informar de l'emissió en directe.
 • Categoria: una secció on es podrà trobar la tranmissió.
 • Etiquetes: apareixeran al costat de l'emissió per categoritzar-la més enllà de les categories i els canals, i serviran quan les persones usuàries busquin temàtiques al buscador.
 • Idioma de la transmissió: haureu de seleccionar el català o l'idioma en què vulgueu fer la transmissió.

I ja estem a punt per començar el directe!

Hi ha diverses maneres de fer la transmissió:

 • Des del mòbil: clicant a l'icona de l'usuari i a Començar el directe.
 • Des de l'ordinador: Pots descarregar-te el Twitch Studio o l'OBS, o podeu fer-ho online amb Lighstream Studio. Si feu servir l'OBS, haureu de seguir els següens passos:
 1. Anar a arxiu, configuració i emissió.
 2. A tipus de transmissió haureu de clicar Servei de retransmissió i seleccionar Twitch.
 3. A Servidor, escollireu l'opció automàtic.
 4. A clau de retransmissió enganxareu la clau de retransmissió del vostre canal de Twitch.

Algunes claus per generar comunitat al voltant del vostre canal:

1. Cuidar el disseny del canal amb una imatge atractiva o un vídeo de capçalera.

2. Compartir el canal a les altres xarxes socials.

3. Ser constant amb les transmissions.

4. Assistir a esdeveniments i streamings d'altres entitats i generar activitat.

field_vote: