4 podcast sobre tecnologia

Imatge principal a portada: 
Els podcast són una eina de divulgació a l'alça ja que el format d'àudio es complementa amb els nostres hàbits socials de segmentació i immediatesa. Font: Magda Ehlers (Pexels)
Resum: 

Un fem quatre propostes per estar al dia de les novetats tecnològiques, de com afecten els nostres hàbits i de les dones que s'hi dediquen.

Tecnòlogues i persones interessades en el món digital, us deixem quatre recomanacions de podcast perquè escolteu de camí a la feina o en el vostre temps lliure mentre us poseu al dia de les últimes novetats tecnològiques, reflexioneu sobre com ens afecta la digitalització o descobriu dones que es dediquen al món de les telecomunicacions.

Imatges secundàries: 
Els podcast són una eina de divulgació a l'alça ja que el format d'àudio es complementa amb els nostres hàbits socials de segmentació i immediatesa. Font: Magda Ehlers (Pexels)
Subtitols: 
Young IT Girls
L'altra ràdio
Mossega la poma
Cyborg feminista
Continguts: 

El podcast 'Un cafè amb Young IT Girls' que ha estrenat recentment l'associació Young IT Girls, que treballa per apropar les tecnologies a nenes i joves, entrevista dones amb perfils tecnològics per oferir referents i divulgar la trajectòria de les dones del món STEAM. Per ara, hi han sortit enginyeres aeronàutiques, de telecomunicacions i tècniques que treballen en administracions amb moltes experiències i opinions per aportar.

Aquest programa de ràdio, que es pot recuperar en format digital, és l'històric de les propostes d'àudio sobre telecomunicacions, societat de la informació i cultura audiovisual. Presentat per Cinto Niqui, explora temàtiques com els xips o la intel·ligència artificial en relació a esdeveniments d'actualitat. El programa va rebre el Premi Nacional de Comunicació de la Generalitat de Catalunya en la categoria de Radiodifusió.

Aquest podcast dedicat a la tecnologia i la ciència conduït per Tomàs Manzanares i Marc Alier aborda temes relacionat amb l'actualitat com les criptomonedes o la crisi dels microxips. Els episodis s'enregistren des de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Aquest podcast és una iniciativa de TEDIC, una organització del Paraguay que defensa els drets digitals i promou l'ús de tecnologies lliures, i s'hi parla de temes interessants que exploren la interacció entre gènere i tecnologia des del punt de vista més social i relacional com ara, el tecnoestrès i la salut mental o la invisibilització de les dones a la wikipèdia.

field_vote: 

5 apps educatives per dinamitzar activitats de música

Imatge principal a portada: 
La música i la tecnologia sempre van de la mà. Font: Mihis Alex (Pexels)
Resum: 

Fem un recull d'eines digitals que poden ser útils a entitats que treballen amb infància i joventut i que exploren l'àmbit musical.

Les aplicacions mòbils poden ser útils per a entitats que treballen amb infància i joventut per tal de dinamitzar grups més enllà de l'espai físic. La creativitat és una eina estimulant i, en concret, la música és un element relaxant que pot jugar un paper clau en l'educació emocional de les persones. Fem un recull d'aplicacions divertides per dinamitzar activitats en relació amb la música.

Imatges secundàries: 
La música i la tecnologia sempre van de la mà. Font: Mihis Alex (Pexels)
Subtitols: 
Experiment de música per a Chrome
Toca Band
Little Fox Music Box
Smule
Lacuerda.net
Continguts: 

Aquesta eina no és una app sinó que és una plataforma web que es pot fer servir des del mateix navegador. Conté dotze experiments musicals relacionats amb diferents aspectes de la música com el ritme o la melodia i pot servir per fer una primera aproximació al món músical amb infància de més de cinc anys.

Des d'un piano col·laboratiu que es pot compartir amb un enllaç fins a uns micos que toquen percussió passant per una eina que relaciona el dibuix amb el so amb el nom del pintor sinestèsic Vasili Kandinsky: la plataforma té un ventall molt ampli de possibilitats.

Per a aquelles persones menudes que s'atreveixin a crear una banda de música i fer un concert, amb aquesta aplicació podran combinar i explorar ritmes i sons a través de setze curiosos personatges, cadascun amb el seu instrument específic. També podran jugar amb les animacions i amb divertits efectes de so.

Aquesta apliació és de pagament però assequible, i es pot trobar a l'AppStore.

Aquesta aplicació també és de pagament i només està disponible en anglès. Tot i així, la destaquem per la gran acollida que ha tingut i pel disseny de l'artista Heidi Wittlinger, nominada a l'Oscar el 2002 pel millor curtmetratge d'animació.

És una mena de llibre d'artista interactiu amb uns gràfics molt potents al servei de cançons infantils tradicionals. La idea és que infants d'entre 2 i 6 anys puguin interactuar amb els gràfics mentre senten o canten les cançons en mode karaoke. Per tant, no només es familiaritzen amb la música i amb la tradició sinó que també s'incien, en el nostre cas, en la llengua anglesa.

En el món de les aplicacions de karaoke, hi ha també opcions per al jovent. Smule, per exemple, té milions de cançons en format karaoke tant clàssiques com modernes per cantar en solitari o en format dueto, i moltes funcionalitats per editar el to de veu o afegir-hi vídeo i efectes.

A més, permet la interacció social a través de la compartició de cançons i d'un perfil per poder connectar amb altre persones usuàries.

Ens desviem de les aplicacions d'última generació per visitar una web que ja té uns quants anys i que es molt útil per a aquelles persones de qualsevol edat que estiguin començant a tocar la guitarra o el piano. En aquesta plataforma hi podeu trobar un cançoner amb tablatures d'acords i partitures molt complet, a més de recursos com un afinador, un diccionari d'acords i un glossari de ritmes, i altres funcionalitats com vídeos tutorials.

També disposa d'una comunitat de persones usuàries que s'encarreguen de pujar noves cançons i de millorar-les, de tal manera que podreu triar entre diferents opcions i entre diversos nivells per fer que la nostra música comenci a sonar i s'assembli a aquelles cançons que més ens agraden.

Ara també està disponible en format aplicació, que permet seguir les tablatures i partitures des del mòbil sense necessitat de memoritzar-les ni d'algú que vagi passant la pantalla del dispositiu ja que avança automàticament.


field_vote: 

5 apps que volen millorar la nostra salut mental

Imatge principal a portada: 
Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons dades de l'OMS. Font: Luis Dalvan (Pexels)
Resum: 

Coaching, meditació i suport són algunes de les opcions que també ofereixen els nostres mòbils.

La dependència pels mòbils pot vulnerar la nostra salut mental, però els dispositius també ofereixen opcions que, utilitzades d'una manera responsable, poden enfortir-la. Coaching, suport, avaluació o meditació són algunes de les funcions que ofereixen.

Fem un recull de les aplicacions més rellevants que tenen com a objectiu millorar la nostra salut mental, una realitat que afectarà una de quatre persones al llarg de la seva vida i que la OMS preveu que sigui "la principal causa de discapacitat" mundial el 2030.

Imatges secundàries: 
Una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, segons dades de l'OMS. Font: Luis Dalvan (Pexels)
Subtitols: 
Sanvello
Miracle Modus
Gestioemocional.cat
TCApp
Notok
Continguts: 

Aquesta aplicació mesura a través d'un qüestionari els nivells d'ansietat, depressió i estrés, i ens proposa una guia d'exercicis per aconseguir els nostres objectius escollits entre diverses opcions, entre les quals hi ha des de millorar les nostres habilitats socials fins a ser més feliços o reduir l'ansietat.

Dissenyada per professionals de la psicologia, proporciona informació sobre l'ansietat i la depressió, proposa a la persona usuària que es marqui uns objectius SMART i també ofereix àudios per fer exercicis de meditació. Tot això utilitzant una teràpia cognitivo-conductual per a la gestió de les emocions.

La guia d'exercicis periòdica es complementa amb una opció de sons relaxants per practicar el mindfulness a l'hora d'anar a dormir o mentre fas un descans per sortir a passejar.

L'app també monitoreja els estats d'ànim setmanalment i ofereix pissarres per apuntar pensaments, objectius i hàbits saludables. A més, disposa de comunitats diverses on compartir-los amb més persones que estan passant per la mateixa situació.

L'opció de pagament també ofereix el contacte amb terapeutes. Tot i que no substitueix una teràpia, podria ser un primer pas per apropar-nos-hi i desfer-nos de tabús encara arrelats en la nostra societat.

Aquesta aplicació desenvolupada per una persona amb un diagnòstic de TEA (Trastorn de l'Espectre Autista) està específicament pensada per aquest col·lectiu, que requereix recursos específics diferenciats del col·lectiu de salut mental en el seu sentit més ampli. Tot i que dins de l'espectre autista hi ha moltes realitats, les persones amb autisme acostumen a ser extremadament sensibles als estímuls.

És per això que va néixer Miracle Modus, per centrar l'atenció d'aquestes persones quan els estímuls exteriors esdevenen massa estressants. Té una interfície senzilla amb formes hipnòtiques formades per ratlles, quadres o espirals de colors, que permeten una certa interacció, i que es complementen amb músiques. L'entorn és personalitzable perquè cadascú se'l faci a la seva mida.

El departament de Salut va posar en marxa aquesta web app arran de l'augment de casos de diagnòstics de salut mental entre infància i joventut amb la pandèmia. L'eina avalua l'estat emocional de la persona usuària per tal d'identificar les seves necessitats i donar suport en la normalització de les emocions que ha desfermat la crisi sanitària.

Ofereix recursos, consells i indicacions depenent del cas, i també recursos professionals com ara números d'informació per a l'atenció sanitària. Va dirigida tant a adolescents i joves com a les famílies que estiguin preocupades per la seva salut.

Aquesta aplicació s'utilitza com a complement en teràpies que tracten Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) com són l'anorèxia i la bulímia, també en augment entre joves arran de la crisi sanitària. S'usa només sota prescripció mèdica i ajuda les terapeutes a mantenir en contacte i fer el seguiment del procés de les persones amb aquestes realitats.

Des de la perspectiva de la gamificació i els 'serious games', l'app permet a la persona usuària registrar les seves emocions, explicar la seva dieta i fer-li fotografies, registrar les seves vivències i compartir-les amb la teràpia, i rebre comunicacions de la persona professional, a més d'aconseguir premis segons va avançant.

D'aquesta manera, la terapeuta pot fer-ne el seguiment diari, identificar les situacions de risc, comunicar-se amb la persona i utilitzar els informes per extreure'n conclusions.

Hanna Lucas tenia ansietat i depressió a causa d'una condició física que patia que feia que es desmaiés. L'únic que volia era una manera de fer saber a la seva família i amigues que no estava bé. I així va néixer, de la mà del seu germà Charlie, notOK, una aplicació molt senzilla que consisteix en un "botó gratuït digital del pànic" que ens pot oferir suport immediat dels nostres contactes de confiança.

Demanar ajuda no és sempre fàcil ni ràpid quan es pateixen problemes de salut mental. Amb aquesta eina, quan la persona usuària clica el botó, els contactes de confiança reben una alerta amb la ubicació de la persona usuària i responen si poden o no ajudar-la.

Paral·lelament, l'aplicació ofereix un vídeo animat amb un exercici de respiració a la persona usuària, que rep un avís quan algun dels contactes respon afirmativament. En cas que necessiti ajuda immediata, l'aplicació proporciona telèfons d'emergència. Finalment, pot prémer el botó "I'm Ok" per avisar els contactes de confiança que ja no li cal ajuda.

L'eina, que està disponible només en anglès, també ofereix formacions de primers auxilis en salut mental i consells per a aquelles persones que esdevinguin contactes de confiança.

field_vote: 

Estructura web: diferències entre categories, keywords i tags

Imatge principal a portada: 
Una estructura òptima de la web fa una bona experiència d'usuàries i, per tant, millora el SEO. Font: CC0
Resum: 

A l'hora d'optimitzar el SEO de la nostra web, hem de saber per a què serveix cadascun d'aquests elements.

A l'hora de pensar o actualitzar la nostra web hem de tenir en compte la seva estructura o taxonomia, que està molt relacionada amb l'experiència de navegació que tindran les persones usuàries, un dels factors que més té en compte el SEO per posicionar-nos als motors de cerca com Google. Per tant, abans de posar-nos-hi hem de tenir clar com l'estructurem i quins elements ens serviran per fer-ho.

Imatges secundàries: 
Una estructura òptima de la web fa una bona experiència d'usuàries i, per tant, millora el SEO. Font: CC0
Subtitols: 
Categories
Tags
Keywords
Enllaços
Continguts: 

Les categories són els grans apartats que estructuraran el contingut del nostre lloc web, és a dir, els principals temes sobre els quals parlareu i que, probablement, tindran lloc al menú principal de la secció d'actualitat o blog. Per exemple, els continguts de la web d'una entitat social que es dediqui a l'educació i a la comunicació podrien estructurar-se en educació, formació i comunicació.

Les estructures poden funcionar per eixos temàtics o per formats, per exemple, en mitjans de comunicació que s'estructuren en notícies, reportatges, entrevistes i opinió. També funcionen per públic objectiu, per exemple, en el cas dels projectes formatius, que es poden categoritzar en alumnat i professorat o per cicles.

És recomanable triar al voltant de quatre categories formades per una paraula o per un concepte concret i breu, i dibuixar un mapa de l'estructura dels continguts de la nostra web. A sota hi posarem, si cal, les subcategories, que determinaran especificitats coherents amb les categories. Només les farem servir si no són prou concretes com per passar a ser un tag.

Dins dels continguts que categoritzarem sempre en una de les categories definides, utilitzarem opcionalment els tags en la majoria de CMS com Wordpress.

Mentre les categories defineixen el tema principal, els tags classifiquen els temes concrets dels quals parla el contingut. La seva funció és organitzar-lo i agrupar-lo perquè la persona usària pugui trobar a través d'aquella paraula o concepte concret continguts relacionats. Per tant, no els creeu si creieu que només els fareu servir una vegada.

És recomanable no abusar dels tags tot i que no tenen limitacions, no duplicar conceptes i que mai coincideixin amb les categories. També no repetir-ne la llista en els diferents continguts, la idea és que no tots els continguts tractin els mateixos temes, tot i que sí que tinguin tags en comú.

De vegades s'utilitzen en format núvol d'etiquetes per veure quins són els temes que predominen a la nostra web.

No hem de confondre els tags amb els hashtags, que utilitzem a les nostres xarxes socials amb el símbol "#" al davant i que també podem utilitzar al nostre lloc web en cas que sigui per referir-nos al nom d'alguna campanya de xarxes socials.

Els hashtags també funcionen per ordenar i agrupar el contingut a les xarxes per temes i que les persones que ens segueixen el puguin trobar fàcilment segons els seus interessos.

Les keywords o paraules clau van més enllà de l'estructura web. Són els elements que ens posicionaran més directament als motors de cerca. Poden ser una paraula o un concepte concret format per més d'una paraula. És recomanable que apareguin al titular dels continguts del nostre blog i en un 2% del text i, si pot ser, al primer paràgraf.

Per crear-les en el cas dels blogs funciona pensar amb quina paraula buscaríeu aquell contingut a Google, però és important insistir a la resta del vostre lloc web en aquelles paraules claus definides i no crear duplicitats de conceptes.

D'aquesta manera, les keywords són l'essència dels llocs webs i donen la informació al motor de cerca sobre que trobaran les usuàries quan hi entrin.

Els enllaços han de servir per cohesionar l'estructura que hem generat. Com que l'estructura web és jeràrquica, redireccionarem de manera piramidal des de la pàgina principal a les pàgines secundàries i des de les pàgines de les categories a les entrades categoritzades. A la vegada, des de les entrades podem redireccionar a altres entrades o als tags.

field_vote: 

Aplicacions per a la mobilitat sostenible

Imatge principal a portada: 
Caminar és, evidentment, la manera més sostenible de moure's. Font: JESHOOTS.com (Pexels)
Resum: 

La tecnologia ens pot ajudar a reduir el CO2 que emetem en desplaçar-nos.

Les aplicacions mòbils ens poden servir per reduir les nostres emissions de CO2 a l'hora de moure'ns ja sigui oferint-nos opcions de mobilitat compartida, facilitant-nos opcions per desplaçar-nos en transport públic o ajudant-nos a controlar l'ús que fem del transport amb combustibles fossils, o fins i tot oferint-nos incentius per millorar els nostres hàbits en relació a la sostenibilitat. Us donem algunes opcions:

Imatges secundàries: 
Caminar és, evidentment, la manera més sostenible de moure's. Font: JESHOOTS.com (Pexels)
Subtitols: 
Bicicletes i patinets compartits
Transport públic
Motosharing
Carsharing
Petjada de carboni
Continguts: 

Tot i que caminar és la manera més sostenible de moure'ns, la següent és la bicicleta, que emet 21 grams de CO2 cada km segons un estudi de la Federació Europea de Ciclistes, per la seva fabricació i degut a la crema de calories de la persona que pedaleja.

El mateix passa amb els patinets, però no amb les bicicletes elèctriques, que emeten el doble de CO2 que una bicicleta mecànica, segon una infografia feta per Kolin Schunck, de Lufthansa Innovation Hub, tot i que encara són lluny dels cotxes de gasolina, que contaminen dotze vegades més.

En l'àmbit del 'bicisharing', que ofereix la compartició d'aquests vehicles per reduir encara més les emisions per la fabricació, més enllà de les aplicacions relacionades amb serveis municipals com és el cas del Bicing i de la Girocleta, hi trobem les aplicacions Scoot Barcelona, Donkey Republik o Muving, que ofereixen la possibilitat de fer servir una de les bicicletes que tenen repartides per Barcelona.

El 'motosharing' també ha arribat a les grans ciutats per quedar-se, sobretot l'elèctric. Una scooter elèctrica emet més del doble de CO2 que una bicicleta elèctrica, i la majoria d'aquestes emissions es generen durant la fabricació, per tant és interessant compartir-les per tal de reduir la contaminació. En aquest àmbit, les aplicacions més utilitzades són Cooltra, que també ofereix bicicletes elèctriques, i Yego, però aquestes només tenen flota de vehicles a Barcelona.

El tramvia, el bus i el tren contaminen entre 37 i 60 grams de CO2 per km i passatger, menys quan es tracta d'un bus elèctric, que emet menys CO2 que una scooter elèctrica. El transport públic és, per tant, una opció per moure'ns generant el mínim impacte en el medi ambient.

Per aconseguir trobar la manera més eficaç per desplaçar-nos, hi ha l'aplicació Moovit, que ha aconseguit mostrar moltes més rutes de transport que Google Maps perquè recull totes les empreses de transport locals, de busos, tramvies i autocars, i a més, se sustenta en el big data i les opinions dels usuaris per actualitzar la informació en temps real.

Els cotxes elèctrics contaminen tres vegades el que contamina una moto elèctrica, però emeten menys de la meitat de CO2 del que emet un cotxe de gasolina, i tenen una presència cada cop més incentivada per governs i empreses automobilístiques. Les aplicacions de 'carsharing', que ofereixen la compartició de vehicles d'empreses i particulars, són les més establertes a les grans ciutats del territori. Entre les més rellevants, hi ha Getaround o BlaBlacar.

Amb tot, la compartició de vehicles de tot tipus, tot i que més sostenible que el vehicle privat, s'ha convertit en un negoci de multinacionals amb grans inversions i facturacions milionàries.

Les aplicacions per calcular la teva petjada de carboni són especialment incisives amb la mobilitat sostenible ja que el transport és la principal font de contaminació, liderada pels avions. Un exemple és The Planet App, que et proposa reptes i et dona consells per canviar d'hàbits com ara evitar els ascensors, però també et permet calcular les teves emissions introduint les teves dades de consum i els transport que utilitzes.

En aquest sentit, hi ha una aplicació amb un funcionament força interessant per incentivar el canvi d'hàbits en entorns de feina que és Ciclogreen, que permet a les empreses proposar reptes a les persones treballadores perquè es desplacin amb bici o amb transport públic i fer punts bescanviables per regals.

field_vote: 

5 apps per dinamitzar activitats d'arts escèniques

Imatge principal a portada: 
Les habilitats escèniques es poden potenciar també a través de les tecnologies Font: Monica Silvestre (Pexels)
Resum: 

Les tecnologies també ens poden ajudar a potenciar habilitats motrius i creatives a les entitats que treballem amb la dansa i el teatre.

Cert, les arts escèniques es fan amb el cos, però les noves tecnologies ens poden ajudar a potenciar les habilitats creatives i motrius, sobretot en projectes socioeducatius de dansa i el teatre amb infància i juventut. Fem un recull d'algunes eines que ens poden ser útils:

Imatges secundàries: 
Les habilitats escèniques es poden potenciar també a través de les tecnologies Font: Monica Silvestre (Pexels)
Subtitols: 
Madlipz
Tiktok
Toontastic 3D
Let's impro
Just dance now
Continguts: 

Per iniciar infants i joves en el món del doblatge, podem tenir en compte aquesta aplicació, que potencia la capacitat d'improvisació des de l'humor. Amb infinites opcions de clips de vídeos de pel·lícules, sèries, televisió i videoclips, permet gravar diferents veus a sobre dels diversos personatges per després compartir els vídeos fàcilment. Es pot fer servir en grups.

TikTok és una xarxa social que està basada en el contingut del vídeo. La diversitat d'opcions d'edició que inclou fa que el jovent pugui utilitzar-la per potenciar la seva creativitat ja sigui a través de la creació d'un relat, del cant, la interpretació, la dansa o la tècnica audiovisual fent transicions d'allò més innovadores fent, per exemple, que una persona es transformi en una altra o que canviï el seu look de sobte.

Amb aquesta aplicació per a futures creadores i creadors es poden dibuixar personatges i escenografies i després animar-los ideant així històries pròpies d'una forma interactiva. Permet enregistrar també les veus de les usuàries i usuaris i compartir el resultat com un vídeo en 3D.

Let's impro ens dona les coordenades per començar a actuar o a escriure textos teatrals. Creada per l'improvisador Jorge Castaño, oferir 10 milions de títols suggerents per fomentar la creativitat, a més de jocs i exercicis teatrals i una biblioteca de conceptes.

Aquesta aplicació és com un videojoc de ball, però per jugar-hi només es necessita un telèfon mòbil. Proposa coreografies d'un catàleg de més de 500 cançons modernes i clàssiques perquè les usuàries i usuaris s'aprenguin tots els passos. El mòbil funciona com a mando per avaluar el seguiment de les coreografies.

field_vote: 

Guia per fer una web amb Wordpress

Imatge principal a portada: 
Wordpress és el sistema de gestió de pàgines web més intuïtiu. Font: CC0
Resum: 

Us expliquem totes les claus d'aquest sistema de gestió de continguts.

Wordpress és el sistema de gestió de continguts més utilitzat pel seu fàcil funcionament. Tot i així, per crear una pàgina web es necessita temps i inversió. Us expliquem com fer-ho, pas a pas.

Imatges secundàries: 
Wordpress és el sistema de gestió de pàgines web més intuïtiu. Font: CC0
Subtitols: 
Instal·lació, domini i hosting
Accés a l'administrador
La interfície
Configuració inicial
Plugins
Continguts: 

Abans de començar a fer la vostra web, necessiteu un domini i un hosting, que requereixen una inversió mensual. Es poden adquirir amb associacions com Pangea, o a diferents plataformes com Cdmon o Ionos. El domini és el nom del lloc web mentre que el hosting és el servidor on s'allotjarà.

Un cop ho tingueu, la majoria de plataformes permeten descarregar Wordpress des del panell de control del hosting en pocs minuts sense necessitat de descarregar-lo. Haureu d'omplir, però, un formulari amb les dades personals i guardar el nom d'usuari, la contrassenya aleatòria i la ruta d'accés.

Per defecte, la vostra web serà htpp. Podreu passar-la a https, un sistema més segur i amb millor posicionament, sol·licitant el certificat SSL també des del panell de control.

Per accedir a l'administració i començar a desenvolupar la vostra web, haureu d'introduir a la barra del cercador el vostre domini seguit de /wp-admin. Caldrà que introduïu el nom d'usuari i la contrassenya per entrar a la interfície. Es recomana canviar la contrassenya des de My CMS.

Familiaritzem-nos amb el CMS. Només entrar és possible que t'apareguin actualitzacions pendents en vermell. Recorda fer còpies de seguretat abans d'actualitzar en un futur!

Més enllà de les opcions generals, podrem accedir a l'Escriptori, que inclou:

 • Entrades: des d'aquí afegireu entrades noves, categories i etiquetes, que s'inclouran al vostre blog o secció d'actualitat. Abans de començar amb les categories, necessàries per posicionar la vostra web, es recomana pensar l'estructura de la web perquè sigui clara i no hi hagi duplicitats ni més de tres subcategories. Podeu esborrar l'entrada que ve per defecte amb el títol Hello world.
 • Mèdia: aquí trobareu les imatges i vídeos pujats a cada entrada. També les podeu importar des d'aquesta galeria per fer-les servir posteriorment.
 • Pàgines: des d'aquí podreu crear les pàgines de la web, ja sigui la principal estàtica, la que té el contacte, el blog, o la que explica qui sou, per exemple. Podeu esborrar la pàgina que ve per defecte amb el títol Simple Page.
 • Comentaris: des d'aquí veureu i gestionareu els comentaris que aneu rebent.
 • Aparença: des d'aquest apartat seleccionareu el tema, és a dir, el disseny de la vostra web. Hi ha plantilles gratuïtes i també de pagament, amb més opcions. A partir d'aquesta tria, podreu configurar la identitat digital de la vostra web, amb el logo, el títol i la icona, el menú principal amb es pàgines ja creades, i els widgets, que van des del cercador, a les entrades recents, passant pel núvol d'etiquetes o la llista de categories.
 • Plugins: és la part central d'aquest CMS per expandir les seves possibilitats. Els podeu afegir cercant-los, seleccionant-los i instal·lant-los fàcilment.
 • Usuaris: podeu crear diferents perfils que administrin la web, o que hi col·laborin només escrivint entrades al blog, o que puguin editar determinades opcions. Ho podeu fer des d'"Afegir usuari" i podeu editar el vostre perfil amb el nom, la descripció i una imatge des d'"El teu perfil".
 • Eines: aquesta opció permet importar continguts des d'altres plataformes.
 • Configuració: des d'aquí s'estableixen tots els paràmetres de la vostra web.

Per començar, hem de configurar la nostra web amb una sèrie de paràmetres generals:

 • A l'apartat General, hem d'introduir el nom de la web i el correu electrònic. L'opció "Qualsevol pot registrar-se" ha d'estar desactivada per evitar spam i les noves usuàries i usuaris han d'entar com a subscriptors. També heu d'especificar la zona horària, la data i l'hora i l'idioma, entre d'altres.
 • A l'apartat Escriptura, hi podreu seleccionar les categories per defecte de les vostres entrades i el format depenent del tema seleccionat. També podeu activar els pings, que serveixen per enviar la informació que publiqueu a tercers.
 • A l'apartat Lectura, hi podreu seleccionar el número d'entrades per pàgina i les opcions de visualització del feed a les RSS. Us heu d'assegurar que l'opció de disuadir els motors de cerca està desactivada un cop acabeu la vostra web perquè si no no apareixereu als motors de cerca.
 • A l'apartat Comentaris, es recomana desactiva la primera i la segona opció per evitar spam.
 • Als Enllaços permanents, heu de seleccionar "Nom d'entrada" perquè els enllaços es crein de la manera més clara de cara a les usuàries i usuaris.

Els plugins són, com ja hem apuntat, una part fonamental d'aquest CMS. Per defecte us trobareu Hello Dolly i Akimet. El primer el podeu esborrar perquè no té una aplicació pràctica. El segon serveix per evitar l'spam.

Els més habituals són els de millora de SEO com Yoast Seo i els que serveixen per crear un lloc multillenguatge com Polylang o WPML. També poden ser útils per incloure un formulari de contacte, per exemple, amb Contact Form 7, o per mesurar els vostres resultats amb Google Analytics for WordPress.

field_vote: 

Els millors CMS de codi obert

Imatge principal a portada: 
Les plataformes de gestors de continguts ofereixen solucions intuïtives i funcionals. Font: CC0
Resum: 

Analitzem els sistemes de gestió de continguts més utilitzats per poder decidir-nos a l'hora de fer una web.

Els sistemes de gestió de continguts de codi obert ofereixen solucions funcionals i intuïtives a l'hora de crear una pàgina web a les nostres entitats. Com que són de codi obert, són flexibles i es poden adaptar a les necessitats i, si hi ha problemes de seguretat, la comunitat de desenvolupadors i desenvolupadores ho pot solucionar més ràpidament. Tots compren amb la llicència GNU General Public License, que permeten que qualsevol persona se'ls descarregui i els modifiqui per millorar-los. Els analitzem i repassem quins són els més utilitzades per poder fer una bona tria:

Imatges secundàries: 
Les plataformes de gestors de continguts ofereixen solucions intuïtives i funcionals. Font: CC0
Subtitols: 
Wordpress
Joomla
Drupal
Typo3
Continguts: 

Un 60% de les webs fetes amb CMS utilitzen Wordpress. És el més senzill d'utilitzar gràcies a la seva interfície intuïtiva. Permet crear blogs i pàgines web fàcilment amb llenguatge PHP i MySQL. Disposa d'infinitat de plugins i widgets per millorar el SEO i les funcionalitats de la web.

Aquesta és la seva fortalesa principal i també la debilitat ja que hi ha qui creu que els plugins el tornen un sistema més confús, més lent i més insegur. Així, funcionalitats com el multillenguatge no són nadiues sinó que s'instal·len a través dels plugins.

També té inifinitat de temes que permeten jugar amb el disseny i, sobretot, una comunitat molt gran al darrere que ens pot donar suport a l'hora de solucionar problemes, molt útil ja que acostuma a rebre atacs per la seva popularitat.

Joomla és el segon sistema més utilitzat i també permet crear blogs i pàgines amb llenguatge PHP i MySQL d'una manera fàcil gràcies a la seva interfície, però menys intuïtiva que l'anterior. És molt flexible, però no té tantes opcions de disseny.

El sistema es complica ja que, a diferència de Wordpress, les funcionalitats són nadiues, un fet que millora la càrrega de la web, l'experiència de l'usuari, minimitza els recursos utilitzats i millora el SEO en pàgina.

També te una comunitat organitzada que dona suport al sistema i menys problemes de seguretat.

Drupal és també un dels sistemes més utilitzats, però és per a usuàries i usuaris més experimentats i requereix uns coneixements avançats. La seva comunitat és molt activa i especialitzada.

Té una arquitectura modular i flexible, que permet crear continguts personalitzats amb moltes possibilitats. A més, posa l'accent en les funcionalitats dirigides a la comunitat, com els fòrums. Igual que Joomla, disposa de característiques nadiues, però són més difícils de configurar.

Quant a seguretat, és menys vulnerable que els anteriors perquè té menys pàgines web i, a més, llista les incidències de seguretat i s'actualitza constantment.

Aquest sistema nascut a Dinamarca està en expansió en el sector empresarial. Compta amb una comunitat forta i amb agències especialitzades que fan una feina molt necessària ja que per instal·lar-lo i configurar-lo es requereixen alts coneixements tècnics.

Té funcionalitats nadiues i sosté multidominis i estructures complexes en més de 50 idiomes, les plantilles són de pagament i és un dels menys vulnerables quant a seguretat.

field_vote: 

8 fórmules essencials per als fulls de càlcul

Imatge principal a portada: 
 Font: CC0
Resum: 

Tothom sap utilitzar els fulls de càlcul però a vegades ens fem un embolic amb les fórmules i no els hi traiem el màxim profit.

Utilitzem fulls de càlcul per fer bases de dades, pressupostos i per deixar constància de compromisos de projectes diversos, però a vegades no en traiem el màxim profit perquè no controlem les fórmules que permeten ordenar i fer operacions amb les dades. Les plantilles són una possibilitat, però sabem que la desconfiguració és possible, i sempre ens encallem amb les maleïdes fórmules. Segurament no necessitem un màster en fulls de càlcul, però sí conèixer les fórmules més essencials. Un en fem un recull:

Imatges secundàries: 
 Font: CC0
Subtitols: 
Suma, resta multiplicació i divisió
Promig, mediana, màxim i mínim
SI
Contara
Dates
Hipervínculo
Concatenar
Aleatori
Continguts: 

Comencem per les més bàsiquès: la suma, la resta, la multiplicació i la divisió.

Per sumar valors, per exemple, en una factura, introduïm la suma seleccionant la casella on volem que aparequi el total, seleccionant SUMA i seleccionant els valors que volem sumar de tal manera que quedin dins del parèntesis a l'espai de la fórmula, o també els podem escriure a mà. Accepta valors intercalats o separats en diferents columnes. FInalment, cliquem intro. La fórmula és, per exemple, =SUMA (A1:A10), en el cas de números concatenats, i =SUMA (A1+A6+A10), en cas que siguin intercalats.

La resta funciona de la mateixa manera. L'utilitzem per restar valors, per exemple, en una factura amb els impostos corresponents. La introduïm seleccionant la casella on hi haurà el total i introduint la fórmula =(A1-A2-A3). També funciona amb números intercalats.

La fórmula de la multiplicació és = (A1*A2) i la de la divisió és =(A1/A2).

Aquestes operacions es poden combinar, per exempler per sumar valors i restar-ne d'altres, per exemple: =(A1+A2-A5/A7).

És habitual utilitzar la combinació per fer percentatges. En aquest cas haurem de canviar l'estil a percentual al menú superior. Per calcular, per exemple el 10% d'un valor, la fórmula seria =(A1*10/100), mentre que per calacular el percentatge del total, per exemple, d'un pressupost, farem servir la casella del valor a percentuar dividida entre la casella del total i hi afegirem el símbol del dòlar perquè ens serveix per fixar la fórmula i poder-la després arrossegar per fer-la servir amb totes les dades: =A6/$A$12.

El promig ens serveix per determinar la mitjana aritmètica i es fa amb la suma dels valors i la divisió pel nombre de valors. L'utilitzarem seleccionant la casella on el volem fer i seleccionant PROMEDIO i afegint entre parèntesis els números implicats, o a mà, per exemple: =PROMEDIO(A1:A12).

Si, en canvi, voleu calcular la mediana, que és el número que queda al mig de la sèrie, podeu fer servir =MEDIANA(A1:A12).

Si en lloc d'això voleu saber el número més alt o el més baix d'entre els resultats, fareu servir la fórmula =MAX(A1:A12) o =MIN(A1:A12).

Aquesta és una fórmula molt útil per transformar el resultat en un missatge si compleix amb unes condicions. Per exemple, si un número està per sobre dels 100 podeu fer que digui "Assolit" i si està per sota "Pendent d'assolir". La fórmula seria =SI(A6>100;"Assolit";"No assolit").

Aquesta fórmula és útil per comptar cel·les incloent els valors no numèrics a l'hora de comptar el nombre de dades introduïdes en una taula, per exemple. La fórmula és =CONTARA(A:A).

Una variant d'aquesta és CONTAR.SI per comptar només aquelles dades introduïdes que compleixin unes condicions. Per exemple, si volem comptar quantes dades per sota de 100 hi ha a la primera columna seria =CONTAR.SI(A:A;"<100").

Per posar la data existeixen diferents fórmules que ho faciliten. =AHORA() ens introduirà l'hora actual i s'actualitzarà cada cop que obrim el full, mentre que =HOY() farà el mateix amb la data. Si no volem que s'actualitzi, podem introduir-la amb el shortcut [Ctrl] + [,] o [Ctrl] + Majúscules + [,].

No es poden crear hipervincles en un full de càlcul sense fórmula. Per fer-ho heu d'introduir una fórmula amb l'enllaç i el text =HIPERVINCULO (xarxanet.org, Ves a la pàgina).

Si volem ajuntar tots els valors introduïts siguin o no numèrics en una nova casella, podem fer servir la fórmula =CONCATENAR (A1:A11)

Aquesta opció serveix per seleccionar un valor aletòriament i s'actualitza cada cop que obrim el document. El podem crear seleccionant la cel·la on el volem fer aparèixer i introduint a la fórmula =ALEATORIO.ENTRE(A6:A12).

field_vote: 

Com fer un pla de comunicació de xarxes socials

Imatge principal a portada: 
Un equip treballa en un pla de comunicació. Font: Mikael Blomkvist (Pexels)
Resum: 

Cal una estratègia amb uns objectius clars perquè la presència de les entitats a les xarxes tingui un sentit i una coherència.

El pla de comunicació de les xarxes socials no es construeix des de zero sinó que ha de sorgir del pla de comunicació digital que ha de contemplar el pla de comunicació i de màrqueting de la vostra entitat. Es tracta d'un document que s'ha d'anar revisant i actualitzant a mida que es posa en pràctica i que s'ha d'executar per una persona amb coneixements de xarxes socials. Serveix per tenir uns objectius i una estratègia clara que us ajudi a tenir una presència coherent a les xarxes i que afavoreixi el vostre creixement. Us expliquem com fer-lo, pas a pas.

Imatges secundàries: 
Un equip treballa en un pla de comunicació. Font: Mikael Blomkvist (Pexels)
Subtitols: 
Anàlisi
Objectius
Estratègia
Interacció
Mètriques
Continguts: 

Abans de res, cal fer un anàlisi de l'entitat. És la base de qualsevol estratègia per passar a l'acció. Per això, cal què ens fem una sèrie de preguntes sobre la situació general:

 • Quina és la nostra visió i missió?
 • Quin és el nostre públic objectiu?
 • Quins serveis o productes oferim?
 • Quines són les nostres debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats? Per aquesta pregunta podem fer servir l'eina del DAFO.
 • Tenim competència? Què fan?
 • Amb quines entitats ens podem complementar per crear aliances?

Però també ens hem de preguntar sobre la situació de l'entitat en l'entorn digital:

 • Quin posicionament digital te la vostra entitat? Apareix als cercadors? I a les xarxes? Amb quines paraules clau? S'adeqüen a la nostra identitat? Per això podeu utilitzar Semrush o Search Console Google.
 • Quina presència teniu als mitjans digitals? Com en parlen? Quina és la nostra reputació?
 • Quines xarxes i estratègies fan servir les entitats afins?

Per què voleu ser a les xarxes? Quin objectiu us marqueu en el vostre pla? N'acostuma a haver un de general i fins a tres específics. Per exemple, per augmentar la notorietat, voldrem generar interacció, tenir més seguidores i seguidors, i generar més tràfic a la nostra web.

Els objectius sempre han de ser coherents amb la vostra visió i el nostre pla de comunicació.

L'estratègia estarà relacionada amb els objectius i serà coherent amb l'estratègia general de l'entitat. Per desenvolupar-la haurem de fer un seguit d'accions:

 • Seleccionar els canals, és a dir, les xarxes socials que utilitzarem, segons el nostre públic objectiu i l'activitat que desenvolupem.
 • Definir un protocol de gestió.
 • Definir un protocol de crisis per respondre a comentaris negatius.
 • Definir el pressupost.

L'estratègia està formada per accions. Les imprescindibles són:

 • Pensar els continguts i generar-los.
 • Preparar un calendari de publicacions.
 • Crear i/o optimitzar els perfils de les xarxes socials.

També podeu tenir en compte algunes tècniques per millorar el posicionament com:

 • L'adaptació de continguts a diferents formats
 • Aconseguir que us enllacin des d'entitats afins o mitjans digitals
 • Utilitzar els botons socials de les xarxes per difondre contingut
 • Oferir descàrregues de documents gratuïts
 • La publicitat de pagament

És molt important respondre i interactuar a les xarxes socials i formar part de les comunitat, i més com a entitats socials que poden les persones al centre i no els beneficis. Al cap i a la fi, les entitats socials són a les xarxes per donar-se a conèixer i per dinamitzar el debat. Per tant, heu de mantenir una presència activa i constant perquè cap comentari quedi sense resposta.

Finalment, cal fer-ne el seguiment i analitzar les mètriques per avaluar com ha anat l'estratègia i readaptar-la, si cal. Això es pot fer a través de diverses maneres segons els objectius. Es poden mesurar les visites a les xarxes socials des de cada plataforma i a la vostra web a través de Google Analytics. També es poden comptabilitzar els comentaris rebuts i les noves seguidores i seguidors, així com les mencions a l'entitat i la seva presència als cercadors.

field_vote: