Cotxe compartit per anar a la universitat

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Cotxe compartit per anar a la universitat

Resum: 

La UB i la UPC s'han afegit a la plataforma Fesedit, la versió catalana de "carsharing" que posa en contacte persones conductores i usuàries per reduir l'ús de cotxes i facilitar la mobilitat.

El Centre EASY de la Universitat de Gorina (UdG), amb l'Oficina Verda, posaven en marxa el 2010 la iniciativa Fesedit, una plataforma que volia millorar la mobilitat a l'hora d'accedir a les instal·lacions universitàries, optimitzar els desplaçaments en vehicle privat i solucionar els problemes d'aparcament. L'aplicació va registrar 211.690 viatges durant desembre de 2013 i segueix multiplicant usuaris.

Les plataformes de "Carsharing" triomfen a la xarxa. La famosa BlaBlaCar és la primera a Europa que té més d'un milió de viatgers mensuals. Les utilitzen tant conductors com persones usuàries per feina o oci, un o dos cops per setmana, que connecten per internet, de manera fàcil i ràpida, i comparteixen trajecte, despeses i amb menys impacte mediambiental.

De la mateixa manera, Fesedit posa en contacte via telèfon mòbil i per internet persones amb rutes similars. Les consultes són a temps real i permet fer el seguiment de la posició del conductor o del passatger a través del GPS. També incorpora un sistema de valoració intel·ligent.

Segons la presentació del projecte, "fer dit" s'havia abandonat per manca de confiança i de fiabilitat. Les xarxes socials però, permeten reconvertir el concepte en una manera sostenible, segura i econòmica de viatjar.

Durant aquest gener, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ambdues amb campus al districte de Les Corts, s'han afegit al sistema de cotxe compartit. La setmana passada les universitats signaven un conveni juntament amb l'Ajuntament de Barcelona, amb l'objectiu de reduir el percentatge de persones que s'hi desplacen amb cotxe privat i soles (que se situa entre un 10 i un 20%) i promoure un model de mobilitat diferent al tradicional.

La xarxa Fesedit, específica per a la UB i la UPC ja és activa a través del seu portal web específic i de l'aplicació per a mòbils Android. Només cal, primer, registrar-s'hi, i, segon, cercar conductor o acompanyant amb una mateixa ruta. La fita és, segons l'administració, crear un teixit de col·laboració que estigui en contacte a través de la comunitat virtual.

Apareix com una prova pilot a Barcelona de la qual, segons l'Ajuntament, se n'avaluaran els resultats i l'impacte per una possible extensió a altres zones de la ciutat. L'acord signat entre les administracions i el consistori també inclou la creació de places d'aparcament preferent per a cotxes compartit i l'estudi de la possibilitat d'aparcar asolars propers als campus o aparcaments municipals.

Afegeix un comentari nou