Stop Concerts prepara una denúncia judicial contra els concerts al Parc del Fòrum

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
Presentació de la Xarxa Veïnal contra el Soroll Font: Perfil X @Stopconcerts
Presentació de la Xarxa Veïnal contra el Soroll Font: Perfil X @Stopconcerts
Escenari del Primavera Sound al Parc del Fòrum de Barcelona. Font: Perfil X @Stopconcerts
Escenari del Primavera Sound al Parc del Fòrum de Barcelona. Font: Perfil X @Stopconcerts
Celebració de la Feria de Abril al Parc del Fòrum de Barcelona. Font: Perfil X @Stopconcerts
Celebració de la Feria de Abril al Parc del Fòrum de Barcelona. Font: Perfil X @Stopconcerts

Stop Concerts prepara una denúncia judicial contra els concerts al Parc del Fòrum

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

Amb l'arribada del bon temps, Barcelona acull un seguit d'esdeveniments musicals de gran format que atrauren centenars de milers d'espectadores, però que, alhora, provoquen molèsties relacionades amb el soroll i l'incivisme.

Des de finals de maig fins a mitjan octubre, el Parc del Fòrum de Barcelona ha estat i serà l'espai on es fan una dotzena d'esdeveniments, entre els quals hi ha grans festivals com el Primavera Sound, l'Offweek Festival, el Festival Cruïlla i el Brunch Electronik Festival. Tots ells són festivals consolidats (alguns creats fa més de vint anys) que acullen desenes de milers de persones en un sol dia. Aquesta presència massiva d'assistents i l'alt volum de la música dels concerts provoquen, inevitablement, molèsties al veïnat que viu al voltant del Fòrum: nivells de música que sobrepassen els límits recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i incivisme.

Per lluitar contra aquests problemes, les veïnes s'han agrupat en l'Associació Stop Concerts, fundada el març de 2022 per defensar "el dret fonamental al descans, a la intimitat, a la inviolabilitat de domicili i contra la salut pública". Fa unes setmanes, l'entitat va anunciar que presentarà una denúncia per la via judicial per impedir que els festivals es facin en zones urbanes. Des de Xarxanet, ens hem posat en contacte amb l'Enric Navarro, president d'Stop Concerts i vocal de la Xarxa Veïnal contra el Soroll (XAVECS), una associació que va néixer fa tot just dos mesos i que aplega una dotzena d'entitats.

Navarro explica que estan preparant la denúncia per presentar-la al més aviat possible i estan en contacte amb advocades perquè "aquest tipus de denúncies contra el soroll són difícils de provar" si no es fa un mesurament continuat dels decibels: "Si tenim la denúncia d'un determinat fet, però en aquell moment no podem registrar aquestes dades que nosaltres considerem que s'estan excedint, difícilment les podrem incorporar com a probatòria”, detalla.

És el que els hi va passar amb la denúncia que van presentar el 2022 per un possible delicte penal contra el medi ambient dirigida contra David Escudé, regidor del districte de Sant Martí, Jaume Collboni, llavors president de l'empresa pública Barcelona Serveis Municipals, i Jordi Martí, qui va ser regidor de Cultura. Mesos més tard, el fiscal i el jutge van arxivar provisionalment la causa perquè no van acceptar les proves que s'adjuntaven. Algunes d'aquestes eren denúncies interposades des de l'any 2004 i vídeos de les xarxes socials, alguns enregistrats des de poblacions allunyades del Fòrum com Alella i Mataró.

Una de les proves vàlides serien els resultats d'uns controls de sonometria realitzats durant tota la nit. Per poder obtenir-los hi ha dues opcions: que les veïnes instal·lin sonòmetres o accedir a les dades dels aparells que instal·la l'organització als escenaris. L'inconvenient és que cap d'aquestes alternatives és viable.

La primera, per un tema econòmic, ja que una prova de sonometria homologada "durant dues o tres hores en un únic punt pot costar uns 2.000 euros", relata Navarro, que afegeix: "És impensable que els veïns puguin col·locar durant cinc dies, en diversos punts, aquestes mesures a diverses alçades per poder justificar que realment s'estan excedint els decibels". Pel que fa als controls instal·lats als escenaris, des d'Stop Concerts denuncien que l'Ajuntament de Barcelona no els ha donat mai les dades obtingudes, tot i haver-ho demanat en reiterades ocasions a través de Transparència, al·legant que va "contra la llei orgànica de protecció de dades".

En paral·lel a la denúncia, Navarro ens avança que estan preparant una proposta d'espais alternatius que no molestin el veïnat i que aviat presentaran. Remarca que els altres espais no han de ser "un complement als que ja tenim", sinó que la proposta es fa per reubicar els esdeveniments del Fòrum i preveu que hi haurà "empreses a favor i empreses en contra".

Monoplaces a 100 km/h al passeig de Gràcia

Un altre dels esdeveniments que ha causat molta polèmica és l'exhibició de Fórmula 1 al passeig de Gràcia de Barcelona. Stop Concerts és una de les més de cent entitats que s'han adherit al manifest de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) en contra de la celebració de l'acte.

Demanen que Barcelona deixi de ser "una ciutat aparador dedicada únicament al negoci del turisme que està col·lapsant la ciutat" i proposen un "decreixement progressiu i efectiu" per no dependre tant del sector turístic.

Sobre la Fórmula 1, troben que és una "incongruència" que l'Ajuntament de Barcelona apliqui limitacions a 30 km/h a molts carrers de la ciutat, però que permeti que al centre de la ciutat hi hagi monoplaces circulant a 100 km/h. Navarro recorda que, a més del soroll, se sumen els problemes de mobilitat que afecten tant les vianants com el transport públic: "És inadmissible, francament", sentencia.

El president d'Stop Concerts recorda que el Gran Premi de Fórmula 1 "fa gairebé trenta anys o més" que se celebra al Circuit de Barcelona-Catalunya i creu que no cal fer actes com aquest per promocionar un esdeveniment consolidat des de fa molts anys: "Això són excuses, no necessitem diversificar encara més la marca Barcelona". És també molt crític amb els partits polítics de l'oposició per donar el vistiplau a aquesta exhibició.

Sobre una possible denúncia, afirma que "no tindria cap recorregut perquè és l'Ajuntament el que dona aquesta autorització" i perquè es presentaria un cop celebrat l'esdeveniment. A més, comportaria una sèrie de despeses d'advocades i procuradores i "no s’aconseguiria res".

Afegeix un comentari nou