Ecologistes en Acció demana una veda de 5 anys per al corall vermell

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Ecologistes en Acció demana una veda de 5 anys per al corall vermell

Resum: 

Ecologistes en Acció de Catalunya alerta que el corall vermell (Corallium rubrum) es troba en estat crític a la costa catalana. Per facilitar la seva recuperació, demana una veda total de 5 anys, la prohibició de comercialització de productes fets amb aquesta espècie durant el mateix període i més vigilància al mar.

Recentment els Agents Rurals han decomissat 10 quilos de corall de talla inferior a la mínima legal en dues intervencions a Roses i Cadaqués (Alt Empordà). Ecologistes en Acció de Catalunya considera aquesta notícia especialment alarmant perquè es tracta de pescadors amb llicència legal per a la pesca o recol·leció del corall vermell i que, per tant, coneixen la normativa: "És prou evident que si n'han agafar de talla inferior a la legal (amb un preu al mercar molt més reduit que els exemplars grans) és perquè ja pràcticament no se'n pot trobar de certa edat".

El corall vermell és una espècie colonial amb un creixement molt lent (uns mil·límetres a l’any). Encara que no es tracta d'una espècie amenaçada a nivell mundial, a Catalunya fa molts anys que està en clara regressió.

A les costes catalanes només 10 pescadors compten amb llicències legals per a la pesca o recol·leció del corall vermell, però Ecologistes en Acció i d'altres organitzacions asseguren que hi ha un nombre molt superior de pescadors il·legals. De fet, segons un article publicat a la revista "Conservation Biology" per experts del Departament d'Ecologia de la UB i d'altres institucions, la pesca furtiva causa el 60% de les pèrdues de colònies de corall vermell a la Reserva Marina de les Illes Medes (més informació).

Davant aquestes evidències, Ecologistes en Acció reclama a la Generalitat de Catalunya mesures inmediates i més contundents que les aplicades fins ara. D'una banda, reclama que es posin els mitjans necessaris per fer complir la normativa (vigilància al mar i als ports de desembarcament d'aquest corall) i que, conforme es jubilin els pescadors, les 10 llicències existens vagin desapareixent.

D'altra banda, aquesta entitat ecologista considera necessari anar més enllà i establir una veda total a les captures de corall vermell durant un mínim de 5 anys, que permeti a l'espècie recuperar-se i als científics fer-ne un seguiment adient. Per posar les màximes dificultats al tràfic il·legal, reclama la prohibició de la comercialització de productes fets amb aquest corall durant el mateix període que duri la veda.

Afegeix un comentari nou