El follet de la Val d'Aran et presenta la seva vall en una app

Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El follet de la Val d'Aran et presenta la seva vall en una app

Autor/a: 
Anna Parisi

Resum: 

Eth Holet, pronunciat Er Ulet, és un follet de la mitologia aranesa. Representa l’esperit de la Natura i tot que viu amagat al bosc, ara el pots instal·lar al teu telèfon com a app per a guiar-te entre la biodiversitat de la Val d’Aran.

La app Eth Holet ha estat desenvolupada com a eina d’educació ambiental, per a promoure el coneixement sobre la biodiversitat i la geografia del territori aranès.

Presta especial atenció a la difusió dels valors de l’aigua i el riu. Per això Er Ulet aporta informació sobre diversos dels elements aquàtics de la vall, com per exemple l’ecosistema fluvial del riu Garona, els estanys alpins de Pois i de Còth detj Hòro, de morfologia glaciar i aigües carbonatades, o l’estany Redon, un dels grans estanys dels Pirineus que gràcies a les investigacions realitzades sobre ell, és sentinella dels canvis ambientals globals, com ara la contaminació atmosfèrica o el canvi climàtic

Un dels aspectes que s’ha volgut promoure és el de la interacció i la participació ciutadana en el coneixement del medi natural i en l'observació dels éssers vius, per aquest motiu els usuaris poden compartir itineraris i afegir fotos pròpies, vídeos i notes al mapa.

L'aplicació ha estat desenvolupada per investigadors dels CREAF i del CEAB-CSIC, que estudien des de fa anys la zona, amb la coordinació tècnica del centre de recerca MoveLab, expert en ciència ciutadana. Ha estat finançat pel projecte europeu Sud’eau2, que té per objectiu implicar les entitats locals i regionals en l’aplicació de la directiva marc de l’aigua i establir un diàleg amb els ciutadans pel bon estat dels rius, i l’Ajuntament de Vielha i Mijaran.

Afegeix un comentari nou