Àmbit de la notícia
Ambiental

Joves x Clima, un recull de referents joves d’activisme climàtic fet per alumnes d’instituts del Vallès

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Màrius Intente
  • MEL és una entitat especialitzada en educació ambiental i justícia global.
    Font: Mel Educació Ambiental
  • El logotip del projecte ha estat dissenyat per l'artista Cecília Canal Cardús
    El logotip del projecte ha estat dissenyat per l'artista Cecília Canal Cardús Font: Mel Educació Ambiental
  • El projecte pretén trobar referents juvenils en la lluita contra el canvi climàtic i la justícia ambiental
    El projecte pretén trobar referents juvenils en la lluita contra el canvi climàtic i la justícia ambiental Font: Mel Educació Ambiental

Alumnes de cinc instituts del Vallès Occidental participen del projecte entrevistant desenes d’activistes climàtics

 

Comprendre els efectes del canvi climàtic, conèixer joves implicats en lluites ambientals i generar referents juvenils en l’activisme climàtic. Aquests són alguns dels objectius que persegueix el projecte innovador "Joves x Clima", destinat a empoderar els joves perquè es converteixin en agents de canvi en la lluita contra el canvi climàtic. Impulsat per l'entitat MEL Educació Ambiental, aquest 2024 ha celebrat la seva segona edició. 

El curs 2022-2023 es va celebrar la primera edició del projecte, que va funcionar com a prova pilot. Van participar-hi tres instituts de Sabadell. Durant l'edició d'enguany hi han participat alumnes de cinc instituts del Vallès Occidental: l’institut de Vacarisses, el Pla Farreras i Arnau Cadell de Sant Cugat i el Vallès i Escola Industrial de Sabadell. 

Dues fases, aprenentatge i servei 

El projecte "Joves x Clima" es fonamenta en la metodologia d’Aprenentatge i Servei (ApS), un enfocament educatiu que combina l'aprenentatge acadèmic amb el servei comunitari. El programa ha constat de deu sessions dinamitzades d’aprenentatge, seguides d'una sèrie d'activitats de servei a la comunitat.

Durant aquestes sessions, els joves han treballat en la confecció de materials audiovisuals divulgatius (entrevistes) i en la realització d'activitats de comunicació per difondre els resultats obtinguts. La periodista Clara Basiana ha participat en una sessió, per explicar les bases d'una entrevista periodística i donar consells sobre com realitzar-la.  

Els alumnes han trobat referents de perfils molt diversos. Al recull d'entrevistes podem conèixer persones com la Berta Pedreño, tècnica de l'Adenc i professora de la UAB. O la Clara Serrat, escriptora i il·lustradora ecofeminista. També hi ha representats projectes grupals com Greenfluencers o la Xarxa de recuperació d'aliments de Sant Cugat. En total, 29 entrevistes per ampliar coneixements i descobrir nous referents juvenils de la lluita contra el canvi climàtic. 

Una guia que acompanya el projecte pedagògic

"L'objectiu principal del projecte és conèixer la implicació dels joves en la lluita contra l’emergència climàtica i el seu paper en la transformació ecosocial" afirma Laura De la Orden, membre de MEL Educació Ambiental. MEL Educació Ambiental ha confeccionat una guia pedagògica on es recullen els objectius i les dinàmiques per tal que es puguin treballar als instituts.

D'aquesta manera, el projecte es pot portar a terme sense la presència de les educadores de MEL i el mateix personal docent dels instituts pot guiar les sessions. Aquesta guia també compta amb un recull de recursos per ampliar coneixements sobre les temàtiques tractades. "A través d'aquest procés, els participants comprendran la transversalitat i la complexitat del canvi climàtic, investigaran i valoraran les aportacions de joves d’arreu del món en aquesta lluita, i activaran la mobilització, la corresponsabilitat i l’acció" conclou De la Orden.

Una cloenda per teixir xarxa i crear sinergies

La celebració de cloenda del projecte Joves x Clima va reunir l’alumnat dels cinc centres participants. D'aquesta forma es pretenia teixir xarxa entre els diversos instituts participants i compartir experiències.

Membres de Fridays 4 Future Sant Cugat van presentar l'acte, on hi havia més de 120 alumnes participants del projecte, i van compartir la seva experiència com a joves activistes. Seguidament, en tres grups paral·lels, els alumnes dels instituts van tenir l’oportunitat de conèixer-se entre ells i elles. També es va pintar una composició artística col·lectiva i es van presentar les entrevistes que s'havien realitzat com a servei del projecte. Així, van poder conèixer de ben a prop activistes i professionals joves relacionats amb el canvi climàtic.

Difusió i col·laboració per portar el projecte més lluny

Per garantir un major impacte, els resultats del projecte seran vehiculats a través dels mitjans de comunicació locals. A més, es preveu una futura trobada amb l’alumnat per fomentar la creació de xarxes entre diferents centres educatius, ampliant així el recopilatori de referents inspiradors.

Totes les entrevistes es poden trobar a la web del projecte Joves x Clima, feta per la cooperativa La Pera Comunicació. També ha participat, dissenyant el logotip l’artista Cecília Canal Cardús. Aquest projecte ha estat finançat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya. Les organitzadores confien que aquesta iniciativa servirà com a plataforma perquè els joves expressin les seves idees i actuïn com a líders en la lluita contra el canvi climàtic, inspirant altres comunitats a seguir el seu exemple.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari