Les entitats d’escoltisme i guiatge arrenquen un 2021 amb incertesa però compromeses amb el futur

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Activitats d'agrupaments durant la pandèmia per Covid-19  Font: MEG
Activitats d'agrupaments durant la pandèmia per Covid-19 Font: MEG

Les entitats d’escoltisme i guiatge arrenquen un 2021 amb incertesa però compromeses amb el futur

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

El 2020 va ser un punt d’inflexió per al lleure educatiu de base associativa. Amb la crisi sanitària es va decretar un confinament que, segons les entitats d’escoltisme i guiatge, sovint no ha tingut en compte les necessitats d’infants i joves.

Des de l’inici de la pandèmia, les entitats d’escoltisme i guiatge han vist com pràcticament en totes les mesures imposades i les restriccions han afectat el seu dia a dia sense tenir en compte l’impacte que aquestes podien tenir més enllà de la prevenció de contagis.

Una tasca “imprescindible”

La pandèmia dels darrers mesos ha deixat palès que Catalunya és un país ric en teixit associatiu amb uns infants i joves amb capacitat per auto organitzar-se, participar de manera activa a la societat i reivindicar els seus drets. Tot i això, aquesta riquesa associativa s’ha vist posada en risc amb la prohibició del lleure presencial.

Les tres entitats membres de la Federació Catalana d’Escoltisme i GuiatgeMinyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans i Acció Escolta–, han treballat aquests mesos amb la Direcció General de Joventut per tal de crear uns protocols que permetin el retorn a l’activitat habitual de manera segura.

Els agrupaments escoltes han reivindicat alhora la seva tasca com a “imprescindible” per a infants i joves, creant espais de confiança, educació emocional i en valors, que es fan encara més necessaris en una societat que no dedica gaires estones a l’educació emocional ni al treball de cures.

Des d'Acció Escolta de Catalunya opinen que l'aplicació de les restriccions des d’una mirada adulta i sanitària "ha obviat en molts casos el dret a tenir una vida digna, el dret a l’educació, el dret al joc, a les activitats culturals i al lleure, entre d’altres".

En aquest context, com s’ha vist a recents estudis de la iniciativa Recerca Social d’Urgència, aquesta situació ha fet augmentar i empitjorar la situació de molts infants i joves, en relació amb la pobresa infantil, la precarietat laboral juvenil, les desigualtats educatives, com també l’augment d’estrès, problemes psicològics i de salut mental, problemes de convivència a les llars, baixa activitat física i pantallisme.

Inquietuds de cara al futur

D’aquesta manera, l’Escoltisme i el Guiatge i tot el lleure educatiu de Catalunya demana l'adequació de les normes o facilitat per a poder dur a terme la seva activitat, que defineixen com a que és “essencial i segura”. I no només això, també denuncien que en diverses ocoasions, la pròpia Direcció General de Joventut, òrgan amb el que treballen per a la creació de protocols entre d’altres, s’assabenta d’aquestes mesures “un cop ja estan decidides i pels mitjans de comunicació”.

Des de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya coincideixen en que això els genera inquietud a tots els nivells: a les associacions, als agrupaments i a les famílies dels infants i joves dels caus, ja que el 2021 ha començat un altre cop amb la suspensió de les activitats presencials i el govern ha pres una decisió sense tenir en compte ni els drets ni les necessitats d’infants i joves ni la tasca educativa que realitzen.

Des d’Escoltes Catalans, una de les inquietuds que tenen és que el 2021 continua essent un any en què predomina un ambient d’incertesa, ja que afirmen que “cada setmana canvien les mesures” que han de respectar i que això afecta directament a les activitats diàries de les tres entitats”.

Per altra banda, des de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya són conscients que aquest 2021 no serà un any fàcil per dur a terme la seva activitat. A les restriccions de mobilitat i de reunió, que afecten de ple l'entitat quan volen preparar activitats o dur-les a terme, se li ha de sumar la dificultat que, sovint, la DGJ i tot el Departament de Joventut queden en el darrer pla a l’hora de participar en les decisions sobre aquest tipus de mesures.

A Acció Escolta de Catalunya opinen que "hi ha una criminalització del jovent estereotipada i equivocada” on s'afirma que les joves no actuen amb responsabilitat envers la situació que estan vivint.

Compromisos i oportunitats per a aquest 2021

Davant la situació actual, a Acció Escolta de Catalunya encaren aquest any "amb compromís per defensar els drets que se’ls vulnera a tenir una vida digna, a l’educació, al joc, a les activitats culturals i al lleure, entre d’altres". També es comprometen a demanar a les administracions que es tingui en compte l'opinió dels infants i joves a l'hora de prendre decisions que ens afectin directe o indirectament.

Seguiran reivindicant i posant en relleu la importància del lleure i la feina dels agrupaments escoltes. També continuaran col·laborant i participant de projectes i entitats que treballin per posar la infància i la joventut al centre, “per tal de trencar amb l’adultcentrisme”. Per últim es comprometen a seguir donant suport als agrupaments escoltes i oferir espais de cura i de formació pels caps, així com i eines i recursos per poder fer la seva tasca tant en línia com presencialment amb els infants i joves.

Malgrat això també reivindiquen la incertesa d’estar “pendents cada setmana de les rodes de premsa” per saber quan es podrà recuperar l’activitat presencial, amb quins protocols caldrà fer-ho, o si hauran d’estar preparades per a noves aturades presencials.

Com a resultat d’aquest fet, Escoltes Catalans afirma que a nivell d’associació, "tot plegat ens suposa invertir molts més esforços a preparar la programació d’activitats plantejant sempre una doble opció en cas que es pugui fer presencialment o si cal fer-la virtual".

Oportunitats

Des d'Escoltes Catalans comenten que "tots aquests esforços que estem fent també ens està donant l’oportunitat de fer un procés d’aprenentatge a nivell global, de tota l’entitat: descobrir noves formes de treballar, nous escenaris, pensar alternatives, actualitzar formats i continguts, donar resposta a les noves necessitats dels agrupaments etc".

A Minyons Escoltes i Guies de Catalunya tenen clar que inevitablement hauran d’afegir “altres reptes per aquest 2021”, com per exemple seguir reivindicant el paper de l’Escoltisme i el Guiatge com a espai essencial, segur i equiparat a l’educació formal; adaptar-se i reinventar-se “amb poc marge de temps i recursos” a les noves lleis que afecten a l’entitat perjudiquen i “seguir fent cau, perquè els infants i joves de Catalunya ho necessiten".

Comentaris

Tota la raó i no ve a cuento, però si s'haguéssin unificat les 3 branques de l'escoltisme català quan tocava ara no caldria tenir tres ens diferents parlant intercalats i tindrien molta més força.

Afegeix un comentari nou