El circuit Pangea promou reutilitzar i reciclar ordinadors, i molt més

Associació per a Joves Teb
Ordinadors emmagatzemats per ser reutilitats o reciclats Font: JJ Merelo a Flickr
Ordinadors emmagatzemats per ser reutilitats o reciclats Font: JJ Merelo a Flickr
Infografia sobre el circuit Pangea Font: Pangea
Infografia sobre el circuit Pangea Font: Pangea

El circuit Pangea promou reutilitzar i reciclar ordinadors, i molt més

Associació per a Joves Teb

Resum: 

Diverses entitats s'han agrupat al voltant d'aquesta iniciativa perquè els dispositius digitals es puguin reaprofitar, però també per reduir l'escletxa digital i crear ocupació. D'aquesta manera promouen l'anomenada "economia circular".

Pangea representa a entitats de l'economia social i solidària que treballen de manera cooperativa i comunitària al voltant d'una tecnologia lliure que optimitzi costos.

Amb el circuit Pangea no només volen contribuir a la sostenibiliat pel que fa als elquipaments informàtics, sinó també reduir l'escletxa digital, ja que contempla que se'n puguin beneficiar col·lectius en situació d'exclusió digital, tant a nivell local com internacional, i entitats d'interés social.

El projecte està basat en Electronic Reuse, una federació en la qual participen entitats que promouen la reutilització de l'electrònica, proposa estàndars i desenvolupa comunitàriament tecnologies de traçat. Això últim permet garantir a la persona que fa la donació al circuit que els ordinadors seran reciclats correctament un cop finalitzi la seva vida útil.

L'economia circular inclou diferents impactes positius alhora, com són la creació d'ocupació a nivell local, reduir la generació de residus i l'extracció de recursos no renovables, i minimitzar l'escletxa digital.


Funcionament del circuit

En primer lloc s'adquireixen els equipaments informàtics, normalment a partir de donacions, a l'administració pública, les empreses o la ciuadania. Això es fa garantint la gratuïtat (només es cobra el servei de posada en circulació) i que al darrere no hi ha afany de lucre. També es pot triar l'àmbit de qui rebrà la donació.

El següent pas és la reparació dels equips per part d'entitats d'inserció social, com ara Solidança, Engrunes o Alencoop, que contracten persones amb dificultats per accedir al mercat laboral. Per cada 100 equips per reparar al mes es pot crear un lloc de treball. Quan els aparells donats no es poden restaurar es cedeixen a programes d'aprenentatge servei, o d'altres de caire educatiu o social.

Finalment, distribuidors como donalo.org proveeixen entitats sense afany de lucre amb els equipaments restaurats, o es fan arribar directament a ONG amb les què col·labora el projecte. Aquest material té un cost accessible i disposa de garantia.

Comentaris

Tinc un PC i un Monitor LG 19EN33S-B LED de 19" que ja no utilitzo i abans de dur-lo a la deixalleria voldria saber si el voldríeu vosaltres.

Salutacions

Pere Moreno Garcia

Bona tarda Pere,

Pots contactar directament amb Pangea a través d'aquest enllaç https://pangea.org/contacte/

Des de xarxanet.org només en fem difusió.

Salutacions

Equip de Xarxanet

Afegeix un comentari nou