55 paradetes, 25 estands, 4 escenaris i milers de participants a la Festa Major de l’Autònoma

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

55 paradetes, 25 estands, 4 escenaris i milers de participants a la Festa Major de l’Autònoma

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La UAB va celebrar el passat 6 de novembre la tradicional Festa Major en una jornada lúdica i, a l'hora, reivindicativa, participativa, solidària i cultural. La festa va comptar amb 15 espais d'activitats a tot el Campus i la Plaça Cívica va esdevenir un dels punts de referència.

El pregó de la Plataforma Tanquem els CIE obria la Festa Major UAB 2014 a les 12.00 del migdia de manera reivindicativa. Segons la Tècnica de Dinamització Comunitària de la UAB, Anna València, "la universitat té una responsabilitat social de denúncia i de crear espais perquè la societat civil es mobilitzi per a la defensa dels drets humans". Les vulneracions de drets als CIE, afegeix, "són focus de debat de plena actualitat i cal, per això, implicar-s'hi". Posteriorment al pregó d'obertura, es va donar a conèixer la proposta guanyadora del concurs "Aquí busquem nom", on més de 100 candidatures s'havien presentat per donar nom a l'Edifi R, des d'on es desenvolupen projectes de dinamització per fomentar la participació més enllà de les aules. Ara ja hi ha nom: l'Àgora.

Amb aquest tret de sortida es posava paral·lelament en marxa la Fira d'Entitats de la Plaça Cívica, on van participar-hi més de 25 col·lectius d'estudiants, treballadors i treballadores, serveis de la UAB i tota iniciativa que ho va sol·licitar, ja que, segons explica la Tècnica, "s'han compartit espais per tal que ningú que ho volgués es quedés fora de la Fira". La Fira ha comptat doncs amb la implicació, tant en l'organització, com en la posada en pràctica com en la responsabilitat adquirida, amb col·lectius com l'Observatori per a la igualtat, Cultura En Viu, Fundació Autònoma Solidària (FAS), Acció UAB, Dinamització Comunitàra, Col·lectiu d'estudiants xinesos i així fins a 25 més. Durant el matí, Els Ganàpies de la UAB (en celebració del seu 20è Aniversari), El Cor de la UAB, la Colla de Bastoners, i un grup de Country van brindar actuacions al centre de la Plaça.

Tothom podia participar a les activitats d'una gimcana promoguda per diferents enstans i aconseguir la samarreta "No em toquis la UAB". L'activitat "Enganxa't al CROMA", de la FAS, una teranyina gegant on enredar-s'hi per fer jocs, va comptar amb la participació de més de 120 persones. Segons Anna València, "suposa la visibilització de la feina del programa de voluntariat socioeducatiu". A l'Espai Escènic del Centre de Recursos, equipament que segons ella s'ha pogut consoloidar per als col·lectius, s'hi van realitzar activitats de rol en viu, lectura de poesia, activitats de revistes estudiantils, entre d'altres. L'Observatori, per la seva banda, va promoure una Festa lliure de sexisme amb el lema "Vine a alliberar-te del sexisme" i va repartir més de 5.000 ecopinces per guardar el got amb l'escrit "Sense Set de Sexisme. #FMlliuredassetjament". Va dur a terme, també a la Cívica, l'acte simbòlic de l'alliberament del sexisme que queda plasmat al vídeo.

La Plaça Cívica ha guanyat enguany protagonisme i ha allargat l'horari fins les 22.00h. S'ha col·locat, així, com a espai de referència al costat dels dos escenaris de l'Autònoma Actua. En total, el Campus ha comptat amb 15 espais d'activitats: 9 a la Plaça Cívica i 6 a la Rmbla del Coneixement (4 blocs de paradetes i 2 escenaris). El tipus d'activitats, explica Anna València, "s'ha diversificat i ampliat, i això requereix espais diferents". A més, afegeix, comptar amb una descentralització dels espais facilita la fluïdesa i la mobilitat de les persones participants a la festa".

Pel que explica la Coordinadora, "la Festa Major ha estat reivindicativa, participativa, solidària i cultural i comença a consolidar-se com la festa de tots i totes". La forma de treballar cooperativa i amb una responsabilitat compartida a l'hora de dissenyar activitats i programes ja forma part del model de la FM UAB. "La valoració en aquest moment és d'alegria", conclou Anna València després de rebre totes les sensacions dels col·lectius que organitzaven la Festa. "Tot eren comentaris positius, agraïts, de molta energia i amb ganes de continuar", explica. Malgrat això, queden encara opinions a recollir dels serveis de seguretat, logística i medi ambient que són igual d’essencials.

Afegeix un comentari nou