Àmbit de la notícia
Cultural

Una investigació proposarà mesures per adaptar la tradició castellera als impactes de l’emergència climàtica

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Una investigació proposarà mesures per adaptar la tradició castellera als impactes de l’emergència climàtica.
    Una investigació proposarà mesures per adaptar la tradició castellera als impactes de l’emergència climàtica. Font: Unsplash (Llicència CC)
  • L’estudi de la Universitat Rovira i Virgili analitza l’enduriment de les condicions meteorològiques fruit del canvi climàtic durant les diades castelleres dels mesos d’estiu.
    L’estudi de la Universitat Rovira i Virgili analitza l’enduriment de les condicions meteorològiques fruit del canvi climàtic durant les diades castelleres dels mesos d’estiu. Font: URV
  • “El patrimoni cultural immaterial necessita adaptar-se a la variabilitat i al canvi climàtic sense perdre'n l'essència històrica i tradicional”, diu l’Anna Boqué, una de les autores de l'estudi..
    “El patrimoni cultural immaterial necessita adaptar-se a la variabilitat i al canvi climàtic sense perdre'n l'essència històrica i tradicional”, diu l’Anna Boqué, una de les autores de l'estudi.. Font: Unsplash (Llicència CC)

L’estudi de la Universitat Rovira i Virgili ja està en marxa i també pretén analitzar l’enduriment de les condicions meteorològiques fruit del canvi climàtic durant les diades castelleres dels mesos d’estiu.

“El patrimoni cultural immaterial necessita adaptar-se a la variabilitat i al canvi climàtic sense perdre'n l'essència històrica i tradicional”, adverteix l’Anna Boqué. Juntament amb l’Òscar Saladié i el Jon Olano –tots tres investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona i membres de l'Institut Universitari de Recerca en Sostenibilitat, Canvi Climàtic i Transició Energètica (IU-RESCAT)–, han iniciat un projecte de recerca per esbrinar quin impacte està causant el canvi climàtic en les diades castelleres i quines mesures es podrien adoptar per minimitzar-ne els efectes.

L’emergència climàtica que patim ha disparat els termòmetres i ha convertit els mesos d’estiu en períodes de calor extrema que conviden a quedar-se a casa o buscar maneres de refugiar-se de temperatures que trenquen rècords històrics dia rere dia. Així, no cal ser un expert per entendre que, cada cop més, haurem d’adaptar la nostra vida quotidiana a les penalitats del canvi climàtic.

D’aquest canvi de costums no se n’escapen els festivals, diades, festes, revetlles i altres clàssics de l’estiu al nostre país. I molt especialment aquells esdeveniments que apleguen més persones, com les diades castelleres

Moltes actuacions castelleres se celebren durant els mesos més càlids de l’any i es fan a l’aire lliure, durant les hores centrals del dia, amb el risc que això comporta si les temperatures són extremes per a la salut i la seguretat de les persones que hi participen. 

De fet, a fi d’evitar la calor extrema, ja s’han començat a modificar algunes de les cites més importants del calendari casteller, com la històrica diada del 15 d’agost a la Bisbal del Penedès, que deixarà de celebrar-se a les dotze del migdia i des d’aquest estiu començarà a les sis de la tarda per rebaixar l’impacte de les altes temperatures. O la diada de Llorenç del Penedès, el 19 d’agost, que també ha passat del migdia al vespre. Amb tot, no sempre és senzill dur a terme aquests canvis atès que són actes tradicionals, i sovint estan molt lligats a programes de festes majors, per exemple.

Un estudi que compta amb la participació de les colles

Per analitzar més a fons com impacta el canvi climàtic en les diades castelleres i proposar mesures que ajudin a mitigar-ne els efectes, la URV, a través de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller, té en marxa un estudi que duu a terme un equip investigador liderat per l’Anna Boqué, l’Òscar Saladié i el Jon Olano. 

La recerca posa el focus en l’evolució de la temperatura en les principals diades castelleres que se celebren els mesos de més calor al llarg de les últimes quatre dècades. Concretament, l’anàlisi d’aquests paràmetres s’ha fet en actuacions castelleres tan importants com Sant Joan, a Valls (24 de juny); la Bisbal del Penedès (15 d'agost); Sant Magí, a Tarragona (19 d'agost); i Sant Fèlix, a Vilafranca del Penedès (30 d'agost), entre altres.

En aquest sentit, les primeres conclusions de la recerca determinen que la temperatura en les hores centrals del dia ha repuntat de manera significativa en diades castelleres com les de Sant Joan o Santa Tecla. Aquests resultats, encara primerencs, posen de manifest que és imprescindible implementar mesures i abordar estratègies per adaptar les actuacions castelleres als reptes que planteja el canvi climàtic si volem garantir-ne la continuïtat. 

Igualment, la recerca de la URV no es vol fer d’esquena a les colles, ben al contrari. Per això, també s’han engegat una sèrie de tallers participatius amb integrants de diverses colles per identificar quines condicions meteorològiques tenen més incidència a l’hora d’alçar castells i recollir les impressions de les colles pel que fa als impactes del canvi climàtic. 

“En aquestes trobades debatem sobre les condicions meteorològiques òptimes i adverses, i també sobre les potencials mesures d’adaptació, tenint en compte la seva prioritat i viabilitat, que pot ser des d’econòmica, a tècnica o sociocultural”, detalla l’Òscar Saladié, un dels autors de la investigació, en declaracions recollides al Diari Digital de la URV

En aquestes sessions ja han participat, entre altres, colles com la Colla Joves Xiquets de Valls, els Xiquets de Reus o els Castellers d’Altafulla. Precisament, el president dels liles, Arturo Palavecino, ha explicat a Altafulla Ràdio que durant aquests tallers es van posar sobre la taula els efectes que les temperatures elevades tenen en aspectes com “el rendiment de la colla, amb un desgast físic evident, la seguretat de les construccions o l’èxit de la diada”.

A partir d’aquestes sessions, s’elaboraran propostes que facilitin adaptar la tradició castellera a la nova realitat climàtica i mitigar-ne els impactes negatius. Algunes ja s’han començat a aplicar, com esquivar les franges horàries de més calor, però es preveu que se’n plantegin altres com guanyar agilitat en les actuacions o prioritzar zones d’ombra, per exemple.  

La idea és que els resultats complets de la recerca, que contribuirà a la preservació del patrimoni cultural immaterial, però també a proporcionar dades valuoses per a l’adaptació d’altres activitats culturals i per a la societat en general davant el canvi climàtic, estiguin llestos a la tardor d’aquest any.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari