En temps de bolets i castanyes, recomanacions per anar a la muntanya

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

En temps de bolets i castanyes, recomanacions per anar a la muntanya

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

Anar a la muntanya requereix certa planificació per evitar incidents i accidents. Per aquest motiu cada any es publiquen una sèrie de recomanacions per gaudir de la muntanya amb seguretat.

Els més important, tal i com destaquen des del cos de Voluntaris Forestals de Terrassa són: planificació i prudència.

Quan comença l’època dels bolets la gent es llença a la muntanya per collir-los, caçar-los, buscar-los. Aficionats, famílies, boletaires experts, excursionistes, tots surten al bosc a gaudir de la tardor. Però, aquestes escapades d’unes hores o uns dies estan ben programades? S’ha tingut en compte la meteorologia, el terreny, o la ruta?

La majoria de vegades les persones que van a la muntanya no han planificat bé l’itinerari i no han tingut en compte el temps que farà o la ubicació de la zona on es dirigeixen. Anar a la muntanya no és cap joc, i per fer bé les coses calen algunes indicacions bàsiques com les que es poden trobar al web de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.

Planificar l’excursió, controlar la previsió del temps abans de sortir i adequar l’equipament a aquestes condicions. Intentar estar sempre localitzables amb un telèfon mòbil i portar roba de colors vius que facilitarà la cerca en cas de pèrdua. Si el telèfon mòbil no funciona, deixar dit a altres persones a quina zona teniu previst anar i el recorregut. Cal portar menjar i aigua, i és millor no anar sol.

Des del cos de Voluntaris Forestals de Terrassa, el coordinador Òscar Pérez, destaca també la importància d’estudiar-se el mapa de la ruta abans de la sortida i en cas de no conèixer el terreny tenir en comptes els camins, muntanyes, masies properes. És molt important conèixer la zona i les seves vies d’accés, buscar punts de referència i calcular el temps de recorregut per tal d’evitar que es faci fosc pel camí.

En cas de pèrdua s’ha de trucar al 112 i comunicar la vostra posició. Un cop fet no us heu de moure de lloc. I en quant als bolets, s’ha de tenir molta cura en identificar-los, per tal d’evitar una intoxicació.

Per reproduir correctament aquest contingut és necessari instal·lar el programari Adobe Flash Player. Si us plau, baixeu-vos l'última versió, només us requerirà uns instants.

Afegeix un comentari nou