La FECEC Junts contra el Càncer celebra la XX Trobada de voluntariat en l’àmbit oncològic
La Trobada de Voluntariat en l’Àmbit Oncològic, que organitza cada any la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), ha celebrat enguany el seu 20è aniversari.
La Trobada de Voluntariat en l’Àmbit Oncològic, que organitza cada any la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC), ha celebrat enguany el seu 20è aniversari. Amb el lema, '20 anys junts!' prop de 150 persones voluntàries de les entitats federades s’han reunit el dissabte 25 de maig al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per commemorar les dues dècades d’aquesta trobada.
La trobada, conduïda pel periodista de 3Cat, Ignasi Gaya, ha servit per agrair la tasca del col·lectiu de persones voluntàries que dediquen el seu temps de manera altruista a la millora de la qualitat de vida de les persones amb càncer i els seus familiars; per reconèixer la seva importància com a pilar fonamental en l’atenció psicosocial de les persones amb càncer i els seus familiars i cuidadors, juntament amb els professionals de les entitats; i com a espai per enfortir el nexe d’unió́ i sentiment de pertinença del voluntariat en l’àmbit oncològic.
En la inauguració de les autoritats, la presidenta de la FECEC, M. Assumpció Vilà, ha destacat els reptes de futur del voluntariat: la necessitat que el perfil del voluntariat oncològic es rejoveneixi, però també adaptar-se a la nova realitat social. “Hem d’aconseguir que la disponibilitat de les persones voluntàries i la necessitat de donar-los flexibilitat horària sigui compatible amb els 4 pilars bàsics del voluntariat, que són l’altruisme, cohesió, compromís i motivació”, ha comentat Vilà.
Posteriorment, la regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat de l’Ajuntament de Barcelona, Marta Villanueva, ha remarcat la importància de la cura a les persones amb càncer. “Vosaltres feu possible que el dret universal de les cures sigui possible”, va declarar la regidora, que també ha agraït la tasca altruista de les persones voluntàries en l’àmbit oncològic.
A continuació, el diputat adjunt de l’Àrea de Comerç, Consum i salut pública de la Diputació de Barcelona, Samuel Núñez, ha destacat que el voluntariat és l’eix vertebrador i element imprescindible de l’atenció psicosocial dels pacients. “Sou un pilar sòlid per a la cura de les persones amb càncer”, va destacar Núñez. El diputat també ha agraït la tasca de la FECEC, no només en el seu suport psicosocial per a les persones amb càncer, sinó també per la tasca que realitza de prevenció i divulgació de la malaltia.
Per acabar, el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balcells, va remarcat que tot i que el càncer, en un futur, esdevingui una malaltia crònica, la tasca del voluntariat seguirà sent necessària. “El voluntariat no és medicina, és humanitat. Les institucions us hem d’ajudar, però també agrair la vostra tasca necessària i complementària als avenços de la medicina”, ha comentat el conseller.
Trobada de voluntariat en l’àmbit oncològic: 20 anys d’història
La Trobada de Voluntariat en l’Àmbit Oncològic va néixer l’any 2005. En aquests 20 anys que la FECEC - Junts contra el Càncer porta realitzant la trobada, s’han aplegat prop de 200 persones cada any per compartir les seves experiències i solidaritat. La Trobada de Voluntariat s’ha celebrat de manera ininterrompuda, fins i tot de manera online en els dos anys on la pandèmia no va permetre que la trobada fos presencial.
Durant aquestes dues dècades, les persones voluntàries han comptat amb un espai on poder compartir les seves experiències amb altres persones de l’àmbit, formar-se amb reconeguts talleristes i motivar-se per seguir exercint desinteressadament la seva valuosa tasca vers les persones que travessen un procés oncològic.
Passat, present i futur, i la importància dels pilars bàsics del voluntariat
La XX Trobada ha comptat amb 4 xerrades inspiracionals per tal de repassar l’evolució del voluntariat en els darrers 20 anys i els reptes de futur: 'Passat, present i futur del voluntariat', a càrrec d’Anna Varderi, gerent Fundació Enriqueta Villavecchia i vicepresidenta FECEC; 'De la renaixença al voluntariat: una metamorfosi personal', a càrrec de Xavier Puig, voluntari Fundació Oncolliga Barcelona; 'Experiències del voluntariat', a càrrec d’Anna Puigpiqué, voluntària Fundació Enriqueta Villavecchia i Anton Vila voluntari Lliga contra el Càncer de Tarragona i les Terres de l’Ebre; i 'Més enllà del compromís: despertant la passió pel voluntariat', a càrrec de Miquel Antonijuan, expert en orientació vocacional i director de Norte Ikigai.
La trobada també ha comptat amb un taller d’artteràpia per treballar amb les persones assistents: 'Els pilars del voluntariat: altruisme, cohesió, compromís i motivació'. El taller ha estat impartit per l’associació professional d’artteràpia Grefart, i ha tingut com a objectiu reflexionar i reforçar aquests pilars fonamentals que sostenen el voluntariat mitjançant les capacitats creadores de les persones participants.
La cloenda d’enguany ha estat molt emotiva i plena de sorpreses: un vídeo ha repassat els 20 anys d’història de la Trobada i 4 voluntàries de les entitats han portat el pastís perquè totes les persones assistents bufessin les espelmes. La Trobada ha finalitzat amb un dinar de germanor amb els assistents a l’esdeveniment.
La XX Trobada de voluntariat en l’àmbit oncològic ha comptat amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i Johnson & Johnson.
Afegeix un nou comentari