I tu, pots votar? AMIC-UGT informa sobre el dret a vot dels estrangers

I tu, pots votar? AMIC-UGT informa sobre el dret a vot dels estrangers

Resum: 

L’Associació d’Ajuda Mútua d’Immigrants a Catalunya (AMIC-UGT) ha iniciat una campanya informativa sobre la inscripció al cens electoral dels nacionals de països amb acords amb Espanya i que podran exercir el dret a vot en les properes eleccions municipals, sota el lema “I tu, pots votar? Votem junts a les escoles, votem junts a les empreses. A les nostres ciutats volem votar amb tu!”.

Aquesta acció d’AMIC s’emmarca dins la campanya que va iniciar fa uns anys per reivindicar el dret a vot de les persones immigrades residents a Catalunya.

A través d’un díptic i d’una pàgina web (http://amicdretalvot.wordpress.com) l’entitat informa a les persones immigrades sobre els països que han signat un Acord i sobre els procediments que han de realitzar per a l’ inscripció al Cens Electoral.

AMIC vol promoure la participació política de les persones immigrades ja que aquesta seria una eina eficaç per a lluitar contra l’ instrumentalització de la immigració; permetent així a les persones immigrades defensar-se dels prejudicis, del racisme i la xenofòbia, i a l’hora desenvolupar-se com a ciutadans. A més a més, l'organització creu que la participació política seria una garantia per a la integració, la cohesió social i la concreció de la democràcia.

El debat sobre el fet migratori
En els darrers temps, com denuncien moltes organitzacions que treballen en l'àmbti de la immigració, s'ha generat un debat entorn a la immigració basat en la criminalització i la seva utilització per a treure’n un rèdit electoral sense parar-se a pensar en les conseqüències que aquest pot comportar en la cohesió social i contradient els pactes assolits per evitar precisament que la immigració sigui un element per a aconseguir vots.

Per això AMIC creu que amb aquesta campanya, la participació política seria una eina eficaç per a lluitar contra aquesta instrumentalització de la immigració. Reconèixer el dret al vot a les persones immigrades els permetria defensar-se d’aquests prejudicis i a l’hora exercir la seva ciutadania. Tal i con recull el Pla de Ciutadania i Immigració 2009-2012 la participació política és l’exercici de la democràcia per excel·lència i la titularitat d’aquest dret és la màxima expressió de la salut política d’un país.

No és una feina fàcil, però aproximadament 85.000 estrangers nacionalitzats ja poden votar a tots els processos electorals, i es preveu un augment d'aquesta xifra en les properes municipals.

AMIC insta no només els partits polítics a generar un debat rigorós entorn a la immigració sinó també a la societat civil, que ha de posicionar-se en el debat. També, tal i com es va establir a les resolucions del II Congrés de la Immigració a Catalunya, celebrat per AMIC l’any 2004 a la ciutat de Reus, demanen als mitjans de comunicació una cobertura que no "caigui en la demagògia ni en el sensacionalisme".
Des d’AMIC es vol seguir, per tant, reivindicant el respecte als drets laborals, social i polítics de tots ciutadans i ciutadanes i demanant responsabilitat a tota la societat.



Afegeix un comentari nou