Infants i col·lectius en exclusió, projectes més habituals del voluntariat universitari

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Infants i col·lectius en exclusió, projectes més habituals del voluntariat universitari

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Més de la meitat d’universitats de l’Estat promouen, cada any, 10 o més programes de voluntariat i mobilitzen centenars o milers d’estudiants desinteressadament. La infància i el risc d’exclusió són els eixos principals de treball.

La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat de Girona (UdG) es van presentar el passat curs com les dues universitats catalanes amb més nombre d'estudiants voluntaris en activitats solidàries (puntuals o permanents) i formatives, segons les memòries del Centre de Cooperació i Voluntariat de la UdG i de Voluntariat UB, els dos organismes que gestionen l'activitat voluntària desenvolupada per la seva comunitat universitària.

Així, més de 1.300 estudiants de la UdG es van implicar el curs passat en un dels 108 projectes de voluntariat, segons la Memòria del Centre. Significa que un 7% de l'alumnat va participar en les activitats solidàries, en suma de les permanents i les puntuals. Per la seva banda, Voluntariat UB va impulsar 23 activitats que van mobilitzar 1.826 persones voluntàries, segons la seva memòria, dins les quals comptabilitzen vora 1.600 persones donants de sang en les campanyes de recollida del Banc de Sang i Teixits. La UdG, per la seva banda, hi comptabilitza activitats solidàries puntuals, activitats solidàries permanents, pacs de formació i activitat solidària, projectes d'ApS i ofereix crèdits als estudiants, aspectes que no queden inclosos en el recompte de la UB. Ambdós organismes s'encarreguen, bé de derivar les persones voluntàries a les entitats que requereixen voluntariat, o bé de promoure activitats que requereixen participació de voluntaris i voluntàries.

Model diferent és el de la Fundació Autònoma Solidària (FAS), que el curs passat va gestionar 6 programes propis de voluntariat permanent al llarg del curs i 5 programes en col·laboració amb entitats o facultats, també permanents. El total d'11 programes de la FAS va aglutinar el curs passat més de 300 estudiants permanents voluntaris al llarg de tot el curs. En una línia similar, el Centre de Cooperació de la UPC (CCD) coordina dos programes de voluntariat internament, el Programa Reutilitza i el mentoratge amb el Projecte Rossinyol, on el curs passat van participar-hi 15 estudiants. El Projecte Rossinyol també és present a la UB i a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

El darrer Informe elaborat per la Fundació Mútua Madrilenya sobre activitat solidària universitària, publicat el passat setembre, posa de manifest que més de la meitat d'universitats de l'Estat promouen, cada any, 10 o més programes de voluntariat, entre les quals fa destacar la UdG, que en va impulsar més de 100. L'àmbit de voluntariat és divers i passa per qüestions de cooperació internacional, salut, medi ambient, educació, discapacitat, gent gran, gènere, dret a l'alimentació, dret a l'habitatge i lluita contra la pobresa. Segons l'informe, per a un 54% de les universitats (sobre un total de 60 enquestades) "millorar la vida de la població infantil" és un dels objectius primordials de les seves activitats. Per a un altre 54%, la importància recau en treballar amb col·lectius en risc d'exclusió social.

Contingut relacionat

Fins a on arriba el voluntariat universitari

La UdG, la universitat pública amb més voluntaris

Afegeix un comentari nou