Joves Gitanos Europeus obren debat a Barcelona

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Joves Gitanos Europeus obren debat a Barcelona

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)

Resum: 

Com mobilitzar, fer participar i donar poder a la joventut gitana? Aquesta és la pregunta que han intentat respondre els darrers dies gitanos d'arreu d'Europa reunits a Barcelona per la Associació de Cultura Gitana Jove Ternikalo XXI. Durant cinc dies ho han debatut en un seminari, però també s'han encarregat de demostrar-ho a la pràctica amb la celebració Primavera Kalo.

"Només fa sis mesos que ens vam constituïr, però ha estat temps suficient com per adonar-nos que el nostre discrus és acceptat immediatament i és tenen ganes de fer coses". Són les paraules d'Israel Ramírez, president de Ternykalo XXI i un dels joves gitanos que, després d'anys dins l'associacionisme, han decidit tirar endavant el seu propi projecte per dur aquest col·lectiu cap a una mobilització fructifera dins la societat.

Una iniciativa realitzada amb perspectiva tant local com internacional, tal i com demostra el Seminari Internacional que acaben de cel·lebrar a Barcelona amb joves vinguts d'Alemanya, Bulgària, Hongria, Eslovàquia, Itàlia, Polònia i Espanya. Païssos que també són representats per les seves respectives associacions dins Tenype (International Roma Youth Network). Una xarxa des de la qual se cerca la concreció de 4 principis bàsics: participació, mobilització, auto-organització i apoderament. Un debat en el qual es va centrar el seminari i del que ara s'han d'extreure les conclusions per a l'acció.

De moment, des de Ternikalo XXI, Israel Ramírez, apunta a que un bon referent de futur és el propi acte Primavera Kalo que van cel·lebrar a la Plaça del Sol del barri barcelonés de Gràcia el dissabte 28 de maig. Una "visió pràctica", segons Ramírez, que si organitzes esdeveniments com aquest (amb concerts, talles, activitats i xerrades divulgatives) els joves s'acaben implicant. "L'apatia general es pot combatre facilment si els hi ofereixes coses que els hi interessin. Des de viatjar, mostrar inquietuds, que t'escoltin, que t'ensenyin a fer una cosa i després et deixin fer-la. Donem la confiança que la joventut necessita. Sense que se'ls hi deixi intentar-ho no ho faran", resumeix convençut Ramírez.

Aquesta feina per dotar de veu i acció a la joventut gitana també va tenir la seva vessant política, amb la Trobada institucional al Departament de Benestar i Familia de la Generalitat, on es va parlar sobre l'organització de les relacions entre el poble gitano i el govern a Catalunya.

Tenype - Associació a nivell europeu. La pàgina web encara està en fase de proves, però els podeu trobar al Facebook.

Ternykalo XXI - Com hem dit, porten poc recorregut encara com associació. Haurem d'esperar la web, però el link us portarà al seu facebook també.

Seminari internacional - Document de presentació del Seminari Internacional celebrat a finals de maig a Barcelona.

Afegeix un comentari nou