Les xarxes socials al cau i a l'esplai: avantatges, precaucions i recursos

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
AEiG Ivarsenc
AEiG Ivarsenc
AEiG Sant Narcís
AEiG Sant Narcís
AEiG Mestral
AEiG Mestral

Les xarxes socials al cau i a l'esplai: avantatges, precaucions i recursos

Autor/a: 
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Eina útil per millorar la comunicació amb els infants i joves o una amenaça de la qual els hem de protegir? Us oferim consells, precaucions i eines per gestionar les xarxes socials als caus i esplais.

Tot i que en les nostres activitats els dissabtes, a les excursions o als campaments, optem per un estil de convivència més aviat allunyat de les tecnologies, hem de tenir en compte que els nois i noies hi estan constantment en contacte. Podem aprofitar-ho però, alhora, els haurem d’ajudar a fer-ne un bon ús.

Avantatges de les xarxes socials:

 • Ajuda a mantenir el vincle durant la setmana: comunicar-nos entre el grup de nois i noies i els caps o monitors durant els dies que no ens veiem pot enfortir el sentiment de pertinença cap a un projecte comú.
 • Contribueix al foment de nous espais de participació: les xarxes socials poden facilitar la interacció i la gestió de propostes de treball conjuntes (discutint propostes en grups tancats al Facebook, recollint fotos penjades a Instagram...).
 • És un complement d’algunes activitats: encara que siguem partidaris que els nois i noies no utilitzin el mòbil al cau o a l’esplai, puntualment podem preparar alguna activitat on la tecnologia sigui un complement (gimcana amb codis QR, trobar coordenades de GPS...).
 • Fer contacte amb altres entitats: les xarxes socials són una bona manera de donar visibilitat a la nostra feina al poble o barri i entrar en contacte amb altres entitats o associacions de l’entorn o del mateix camp d’actuació.

Precaucions a tenir en compte:

 • L'edat mínima legal per registrar-se a una xarxa social és 14 anys: cal tenir-ho molt present i no fomentar l’ús de les xarxes socials entre infants més petits.
 • Fer-ne un ús saludable: és imprescindible que eduquem els infants en l'ús saludable de les noves tecnologies, trasmetent-los unes pautes per saber gestionar la seva pròpia imatge i no desvincuar-nos d'aquest tipus d'eines.
 • Atenció amb les fotos de menors: per publicar fotos i vídeos de menors d'edat a la xarxa cal tenir un permís d'imatge signat per les famílies. És important penjar només fotos on els menors es vegin de lluny i evitar les fotos "delicades" que es puguin malinterpretar (en banyador, etc.). Una opció molt recomanable l'ús d'àlbums de Facebook amb controls de privacitat, on es pot donar permisos a qui ens interessi que rebi les nostres fotografies, o bé àlbums a Flickr o Picasa accessibles sota contrasenya. En aquest cas, només les persones a qui nosaltres cedim la contrasenya tindran accés als arxius, de manera que en podem tenir un control força estricte.

Recursos sobre menors i noves tecnologies:

Aquests recursos us poden ser útils per gestionar les tecnologies de la informació i la comunicació des de l’agrupament o l'esplai i aprofitar-les per treure el màxim profit a la vostra tasca educativa.

 • Internet segura a l'edu365: espai web del Departament d'Ensenyament que ofereix jocs, vídeos i manuals adreçats a infants i adolescents per tractar els temes relacionats amb la seguretat a Internet, la protecció de les dades personals i consells per a un bon ús de la tecnologia.
 • Recomanacions per a un bon ús d'internet: pàgina del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) on s’ofereixen vídeos amb recomanacions sobre temes que tenen a veure amb Internet, com les tecnoaddicccions, l’anorèxia i la bulímia o el ciberassetjament, entre d’altres, per ajudar els fills a fer un bon ús d'internet.
 • Eines i recursos d'entitats que treballen el ciberassetjament: precaucions davant un mal ús de les noves tecnologies.
 • Els perills de la xarxa: com educar les criatures en els perills i avantatges de les noves tecnologies. És important saber com es pot garantir la seguretat i la privacitat dels menors a internet.

Afegeix un comentari nou