Lupa en mà: fem anàlisi del Tercer Sector

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Lupa en mà: fem anàlisi del Tercer Sector

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

La Ràdio Ateneu del Clot fa dues temporades que emet el programa Lupa en Mà, un anàlisi de l’actualitat social on recentment s’ha parlat del present i el futur del Tercer Sector. Aquesta ràdio amateur va rebre el passat dia 11 de novembre la Medalla dels Premis Sant Martí a la iniciativa juvenil.

Lupa en Mà és una programa de la Ràdio Ateneu del Clot de Barcelona que s’emet quinzenalment els dimecres al dial 89.5 de la FM. En aquest espai dirigit per Jofre Palau i Jaume Durall, ambdós sociòlegs, es parla i s’aprofundeixen temes d’actualitat d’interès general, per tal d’analitzar la realitat des de una perspectiva social, amb un component pedagògic i divulgatiu, que permet als oients adquirir capacitats crítiques per destriar la informació convencional dels mitjans de comunicació de masses.

La Ràdio Ateneu del Clot té una organització assembleària i actualment està formada per 8programes que s’emeten setmanalment o quinzenalment, tot i que actualment hi ha 3 programes nous a punt de sortir. Concretament el programa Lupa en Mà està emetent la seva segona temporada i en la seva programació ja s’han tractat temes com el gènere i les seves desigualtats, la llei de transparència, l’educació en temps de crisi, la informació i el poder dels mitjans de comunicació, els nous moviments socials o el cooperativisme com a alternativa. També es va dedicar un programa a parlar del Tercer Sector i es va comptar amb el convidat Pepín de la Rosa Casado, vicepresident de l’Associació Empresarial de la Iniciativa Social de Catalunya, membre del grup promotor de la Taula del Tercer Sector Social i d’Entitats Catalanes d’Acció Social. Amb ell es va parlar del present i el futur del sector i de les necessitats que té actualment.

A Catalunya el Tercer Sector agrupa, segons dades del 2010, a 7.500 entitats que donen feina a més de 100.000 persones i que tenen prop de 250.000 persones voluntàries que en formen part segons s’explicava en aquest programa Lupa en mà. La seva funció és prestar serveis a les persones més desprotegides i “acaba representant moltes vegades la última xarxa de protecció social”. Actualment el Tercer Sector presta serveis a 1.300.000 persones generant un valor econòmic que representa “aproximadament el 3% del producte interior brut de Catalunya”.

La Ràdio Ateneu del Clot és un projecte de ràdio amateur vinculada al barri del Clot-Camp de l'Arpa i més concretament a l'Ateneu del Clot que va néixer fa tres anys. L’Ateneu treballa de forma social i cultural les necessitats del barri i en aquesta línia es constitueix la Ràdio Ateneu del Clot, amb l’objectiu de ser un punt de trobada de diferents opinions, punts de vista, realitats socials i inquietuds culturals.

El passat diumenge 11 de novembre de 2012, es va concedir al Projecte Ràdio Ateneu del Clot la Medalla a la categoria d’Iniciativa Juvenildels Premis Sant Martí. Aquests premis tenen per objectiu el reconeixement de les tasques d'especial rellevància o d'interès públic desenvolupades, dins o fora de l'àmbit territorial del districte, a títol individual o col·lectiu, per persones, entitats o institucions del districte de Sant Martí de la ciutat de Barcelona.

Elpremi ésun reconeixement a la tasca que està fent i farà la Ràdio Ateneu del Clot per fomentar la participació de la gent jove en un projecte associatiu, col·lectiu i “amb una voluntat de difondre cultura, comunitat i associacionisme arreu del Barri i del districte” tal i com explicava Jofre Palau, editor del programa Lupa en Mà i actual president de l’Ateneu del Clot.

Afegeix un comentari nou