Mapa de la Fam al món

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Mapa de la Fam al món

Autor/a: 
Josep Villagrasa (FAC)

Resum: 

L'augment del preu dels aliments, l'especulació, les catàstrofes naturals o el canvi climàtic... Cada cop al món hi ha més gent que passa gana i més zones vulnerables a la fam. Ara Intermón Oxfam, dins la campanya de conscienciació CREIX, presenta un mapa per descobrir els punts del planeta on la fam crea més problemes.

Les imatges de la crisi alimentària al Corn d'Àfrica colpegen consciències a través del televisor a l'hora de la sobretaula. La tragèdia torna a conscienciar al gran públic d'aquelles zones del món on trobar un plat de menjar o un got d'aigua esdevé una quimera. Però la sequera a Somàlia no és l'únic problema amb el que s'afronten els pobres del món i un mapa elaborat per Intermón Oxfam ens vol portar a descobrir tots les zones vulnerables a la fam del planeta.

I és que aquest any 2011 la pujada del preu dels aliments ha superat records històrics, portant a desenes de milions de persones arreu del món cap a la pobresa extrema. Segons Intermón Oxfam, actualment al món hi ha més de 1.000 milions de persones que passen gana. Una xifra on l'especulació amb el preu dels aliments i un sistema de producció i distribució injust hi té molt a veure.

Per això la campanya CREIX d'Intermón Oxfam ens ajuda amb iniciatives com les d'aquest mapa interactiu a copsar el problema de forma gràfica i senzilla. Una conscienciació que acompanyen amb una recollida de firmes per als liders del G-20 per tal que prenguin mesures molt més concretes per solucionar el problema.

I és que, gràcies a Intermón, descobrim per exemple que quatre companyies controlen la comercialització de la majoria d'aliments al món. Tres d'elles (Midland, Bunge i Cargill) controlen el 90 per cent del comerç mundial de gra i les xifres demostren com han augmentat exponencialment els beneficis enmig de crisis alimentàries severes.

De la mateixa manera, la campanya posa el dit a la llaga amb xifres incomprensibles com que la Índia hagi duplicat la grandària de la seva economia en els darrers vint anys, mentre que un 25 per cent de la seva població viu en l'extrema pobresa. Exemples similars es podrien trobar a Guatemala, Tanzània, Moçambic o Rússia.

Afegeix un comentari nou