Les activitats del mes de juny obren les portes a l'estiu

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Les activitats del mes de juny obren les portes a l'estiu

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

A cavall entre la primavera i l’estiu arriben les catifes de flors, la Patum, les primeres festes majors, falles i revetlles.

Aquestes festes donen el tret de sortida al primer mes d'estiu, que vindrà carregat d'activitats culturals, tradicionals i noves, però sobretot, caloroses:

  • Festa de Corpus (4 de juny): és una de les tres més importants del calendari cristià, en la que els veïns s’encarreguen d’engalanar els carrers amb catifes de flors, garlandes i sanefes. Se’n fan arreu de Catalunya: Caldes de Montbui, La Garriga, Solsona, Sant Quintí de Mediona, ... Però les extraordinàries catifes de flors de Sitges són les més reconegudes, per l’elaboració de les quals s’utilitzen més de 350.000 clavells de colors. El mateix dijous, Sallent celebra les enramades, declarades Festa d’Interès Turístic i Festa Tradicional d’Interès Nacional, amb 600 anys d’història. I no oblidem una de les festes més populars de Catalunya, La Patum de Berga, que del 4 al 7 de juny reinterpreta les celebracions paganes de l’antic teatre medieval.

  • Festival Re-Percussió Per l’Odèon (5 i 6 de juny): el mitjà de comunicació més antic i universal és la percussió. Durant un cap de setmana, Canet de Mar posa de relleu el ritme de mases, baquetes i mans, i li suma dansa, teatre de carrer i colles de diables. Tot per l’empeny de l’Associació Cultural Plataforma Odèon, que segueix lluitant per a que el Teatre Odèon no acabi de desaparèixer i de nou sigui un espai obert a diversitat d’activitats que dinamitzin el seu entorn de manera econòmica, social i cultural.

  • FIMAG, Fira Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí (del 5 al 7 de juny): la quarta edició aplegarà un total de 120 funcions de 40 artistes diferents i esdevindrà la major concentració de mags i activitats vinculades a l’il·lusionisme que s’ha fet mai a Catalunya. Aquestes xifres, juntament amb l’aval dels 22.000 espectadors que van passar per la fira en la passada edició, han de permetre assolir el repte de convertir-se en la fira de referència del sector al país, tant per als espectadors en general com per als professionals.

  • Litterarum, fira d’espectacles literaris (del 5 al 7 de juny): Móra d’Ebre esdevé un punt de trobada d’espectacles de qualsevol disciplina, musical, teatral, espectacle de carrer, arts escèniques, etc. que tinguin la literatura en llengua catalana com a eix central. La Llanterna Teatre organitza el certamen paral·lelament a la Fira del Llibre Ebrenc.

  • Festa del Timbaler del Bruc, la Fira de la Guerra del Francès (6 i 7 de juny): la festa, amb la fira d’època corresponent, commemoren els fets ocorreguts el juny de 1808. Concretament el 4 de juny de 1808 una columna francesa sortí de Barcelona en direcció a Manresa, Lleida i Saragossa. Avui, recreacions històriques, desfilades, la Gran Tamborrada... recorden uns fets bèl·lics a Òdena com un signe d’agermanament entre els pobles i com a testimoni de la importància de la pau.

  • Fòrum Primavera de les Associacions (10 i 11 de juny): impulsat pel Consell Municipal d'Associacions de Barcelona i organitzat per Torre Jussana, el 21è Fòrum allotjarà tres taules rodones al Museus d’Història de Catalunya (Barcelona) amb persones expertes, per analitzar i debatre el paper de l'associacionisme en la felicitat de les persones i en el benestar de les comunitats.

  • Festa de les Falles de Durro a la Vall de Boí (12 i 13 de juny): la baixada de falles per la muntanya sol durar de vint minuts a mitja hora. Cada participant encén la seva falla al faro i comença el trajecte guiat pel fadrí major o cap de colla, amb les torxes flamejants, que creen rius de foc per la muntanya, que van a parar a la plaça del poble. La festa s’acaba amb ball i xerinola al voltant d’una gran foguera.

  • Cornamusam d’Olot (del 19 al 21 de juny): festival de música tradicional que cada any reuneix els millors cornamussaires (o sacs de gemecs) d’arreu del país a la capital de la Garrotxa. Organitzat per l’Associació de Cultura Popular El Til·ler, aquest festival únic aplega en un mateix espai a amants i intèrprets de la cornamusa, un instrument clàssic en l’àmbit de la música tradicional europea.

  • Revetlla de Sant Joan (23 de juny): els Països Catalans celebren l’arribada del solstici d’estiu amb una vetllada nit de focs artificials, petards, música, coca i cava. Les fogueres arreu dels barris donen l’entrada a la nit més curta de l’any.

  • Festus de Torelló (26 i 27 de juny): la vila osonenca acull des de fa 18 anys aquest festival d’arts escèniques, musicals i visuals al carrer amb propostes contemporànies, no convencionals i multidisciplinàries. El festival busca programar aquelles curiositats del món de les arts que proposen una relació especial, diferent i particular amb el públic.

Consulta el Calendari de Festes Majors

Fires curioses del mes:

Fira del Vapor de Sant Vicenç de Castellet

Fira Medieval de Cardona, Festa de la Sal

Net. Fira del sabó de Montgai

Afegeix un comentari nou