Un recapte per Internet per finançar les rèpliques dels gegantons de l’Avi i l’Àvia

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias
 Font:
Font:

Un recapte per Internet per finançar les rèpliques dels gegantons de l’Avi i l’Àvia

Autor/a: 
Àlvar Andrés Elias

Resum: 

L’actual estat dels dos gegantons, molt emblemàtics per la Colla de Gegants del barri de Sant Andreu de Barcelona, ha fet necessària la construcció de dues rèpliques.

“Quan tenia set anys vaig començar a portar l’Avi, i com jo molts hem començat a estimar els gegants gràcies a aquests dos gegantons, que malgrat ser lletjos sempre s’han guanyat el cor dels nens del barri”, considera Pere Seda, un barceloní de 21 anys que avui és el Cap de la Colla de Gegants de Sant Andreu. Precisament pel carisma popular que desprenen els dos gegantons la colla ha vist opcions de llençar el repte del Verkami, una plataforma digital per aconseguir finançament, per aconseguir els 2.200 euros que ha costat la construcció d’unes rèpliques de l’Avi i l’Àvia, que actualment es troben molt deteriorats.

Els gegantons són petits gegants que els poden dur nens a partir dels set anys i que en un barri com Sant Andreu tenen molts seguidors al darrere, ja que la majoria d’escoles en tenen un, però la història que hi ha al darrere de l’Avi i l’Àvia els ha fet especials des dels seus inicis.

El regal d’un avi als seus néts

Paco Jové, amant dels gegants, el Nadal de 2000 va regalar al seu nét de set anys el gegantó de l’Avi, anomenat Orient, i al d’onze anys, el gegantó de l’Àvia, de nom Orfila. És per això que el segon és més alt que el primer. Els néts, membres de la Colla de Gegants de Sant Andreu van cedir els gegantons. I des d’aleshores han gaudit de la simpatia de tots els nens i més grans. El problema és que el senyor Jové va construir els gegants amb les eines a la seva disposició i amb moltes ganes, però la construcció dels gegants no va seguir les tècniques ni l’ús de materials que hauria dut a terme un artesà o constructor especialitzat. És per això que s’han construït unes rèpliques dels gegants, respectant l’aspecte dels originals.

Aquestes rèpliques, els nous Avis, sortiran al carrer el cap de setmana del 29 i 30 de novembre, dins el marc de la Festa Major de sant Andreu. Tot i que els interessats en veure els antics gegantons dels Avis podran apropar-se fins divendres a la 2a Mostra d’Imatgeria Festiva a l’espai Josep Bota del recinte Fabra i Coats. On també s’hi podrà veure la resta de Gegants de la Colla de Sant Andreu, així com els capgrossos o gegantons de les escoles del barri.

Pel que fa al Verkami, que quan s’escriuen aquestes línies va per la meitat del seu objectiu dels 2.200 euros, gràcies a l’impuls de la Festa Major s'espera que acabi arribant al seu objectiu d’aquí a 16 dies. “Sortirem al carrer amb una parada, com ja hem estat fent aquests dies, i entregarem petits obsequis en mà, com ara xapes dels Avis, a qui doni directament diners”, explica Seda, que es mostra optimista, perquè si bé ja s’ha fet la rèplica dels gegantons, l’ajuda de Verkami serà molt important per a la Colla de Gegants de Sant Andreu, que forma part de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu.

Afegeix un comentari nou