Xavier Fernández: 'El voluntariat és l'oportunitat d'aportar el teu gra de sorra en la millora de la nostra societat'

 Font:
Font:

Xavier Fernández: 'El voluntariat és l'oportunitat d'aportar el teu gra de sorra en la millora de la nostra societat'

Resum: 

Gairebé mitja vida dedicada al voluntariat. Xavier Fernández ha donat 35 anys a aquest món. Als inicis de la transició, vinculat a la Federació Catalana d’Escacs i, posteriorment, a la Federació d’Entitats Culturals de Badia del Vallès. És també un dels membres fundadors de la Fundació Cívica Oreneta del Vallès. Actualment, treballa en temes de formació i en la gestió de programes i equips humans. Com ell ens explica, el voluntariat és la seva “motivació diària” per estimular “l'esperit de superació”.

Xavier Fernández Socoró
Edat: 64 anys
Entitat: Fundació Cívica Oreneta del Vallès

Quants anys portes fent voluntariat?
Porto 35 anys de voluntari. Vaig començar el 1977 amb la meva vinculació al Club d'Escacs i Cultura, desenvolupant accions d'organització i difusió, i de monitor de la Federació Catalana d’Escacs i de l'Escola d'Escacs, gràcies a la qual s’imparteixen classes dins de l'horari escolar al 75% dels alumnes de Primària de les escoles de Badia del Vallès. Fins ara segueixo vinculat a l'entitat com a voluntari.

L'any 1987 m'integro a la junta directiva de la Federació d’Entitats Culturals de Badia del Vallès(FEC), en la qual he estat 22 anys, els darrers 12 com a president, participant en el desenvolupament de programes que han dinamitzat i enriquit el món associatiu de Badia. Vaig participar en el grup de ciutadans del món associatiu de Badia del Vallès que, l'any 2006, va crear la Fundació Cívica Oreneta del Vallès. Una fundació gestionada per ciutadans i pels ciutadans, sense intervenció d'institucions, empreses o grans mecenes i que és una de les 3 fundacions del nostre país que ha rebut el segell internacional de Fundació Cívica.

Per què vas decidir fer voluntariat?

Des de que em van demostrar els valors formatius que té la pràctica continuada de l'escacs vaig tenir la predisposició d'aportar els meus coneixements per a poder ajudar en la formació de les futures generacions. Quan vaig traslladar la meva residència a Badia del Vallès -una ciutat nova que encara no tenia estructures establertes que impedien o manipulaven les iniciatives civils-, vaig veure l'oportunitat de poder fer realitat aquella inquietud de formació dels escolars. Les meves activitats al Club d'escacs i Cultura em van permetre descobrir la riquesa del món associatiu que s'estava formant i vaig decidir vincular-me.

Ens pots dir una paraula que defineixi el voluntariat?

Oportunitat. El voluntariat és l'oportunitat de qualsevol ciutadà per aportar directament i sense intermediaris el seu gra de sorra per a la millora de la nostra societat.

Quina banda sonora posaries al teu voluntariat?

Carros de foc, una banda sonora que m'ha acompanyat molt en el llarg recorregut del meu voluntariat i que m'ha donat moltes energies afegides per seguir endavant malgrat els pals a les rodes amb els que m'he trobat.

La millor experiència amb què t’has trobat fent voluntariat?

Per sort, moltes i molt enriquidores. Per exemple, veure la realitat actual d'adults que en la seva infància van ser els meus alumnes d'escacs i que, ara, em tenen en consideració per les llargues hores que els vaig dedicar per a la seva formació.

Què t’aporta el voluntariat i què aportes a la societat a través del voluntariat?

El voluntariat m'aporta la motivació diària per estimular el meu esperit creatiu i de superació. Intento aportar el meu gra de sorra diari, especialment amb la meva experiència en la formació i la gestió de programes i equips humans.

Afegeix un comentari nou