La Generalitat no retallarà l'Ajuda al Desenvolupament

La Generalitat no retallarà l'Ajuda al Desenvolupament

Resum: 

A diferència de les mesures adoptades pel Govern central, les propostes de la Generalitat de Catalunya per reduir el dèficit no preveuen retallar l'ajuda al desenvolupament.

Així ho va afirmar el director general de Cooperació al Desenvolupament i Ajuda Humanitària de la Generalitat, David Minoves, el dia 30 de maig a l'espai «L'entrevista» de «Catalunya Informació».

Minoves va lamentar la decisió de l'executiu central de reduir l'Ajuda Oficial al Desenvolupament, que trenca el compromís de l'estat espanyol d'assolir el 0,7% del Producte Interior Brut per a ajuts al desenvolupament l'any 2012. El director de la Cooperació catalana va recordar, a més, que la retallada serà finalment de 800.000 euros i no de 600.000 com havia anunciat el Govern central en primera instància.

La crisi econòmica no pot ser, segons Minoves, una excusa per a fer passes enrere en l'ajuda al desenvolupament perquè «ser solidaris no és donar allò que ens sobra sinó compartir allò que tenim». En tot cas, va qualificar la reducció de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament com un gest poc pedagògic que pot esdevenir un mal exemple per a comunitats i ajuntaments que ja estan començant a replicar aquestes propostes en els seus àmbits d'actuació.

Minoves va aprofitar també per cridar l'atenció sobre el fet que algunes partides, com ara la despesa militar -que s'eleva a 18.000 milions d'euros segons els pressupostos de l'any 2010-, no han patit cap retallada directa més enllà dels salaris dels treballadors públics.

A la pregunta sobre com afectarà el pla de contenció de la despesa de la Generalitat al seu departament, Minoves va respondre que les retallades afectaran el personal i la despesa ordinària de la Cooperació catalana però que, ara per ara, no tindran efectes sobre les partides concretes d'ajuda al desenvolupament.

A la mateixa entrevista, també es va referir als voluntaris catalans segrestats a Mauritània i va mostrar-se convençut que cal mantenir les accions solidàries als països en conflicte, malgrat els problemes de seguretat existents.

Finalment, va reflexionar sobre la necessitat de distingir amb claredat la funció última dels exèrcits -que no és l'acció humanitària- de la dels cooperants, per tal d'evitar confusions i que els agents humanitaris puguin ser percebuts, a les zones en conflicte, com una part implicada i no com a actors neutrals i independents.

Noticies relacionades

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou