Pessebres contra els desnonaments

 Font:
Font:

Pessebres contra els desnonaments

Resum: 

Un naixement a punt de ser desnonat, un altre sense estable perquè ja han estat expulsats del seu sostre o nens malvivint en un cementiri de cotxes.

Alguna d’aquestes escenes reivindicatives i de crítica social es poden veure en la nova temporada de pessebres de diferents punts del territori català que, tot i arrencar a principis de desembre, arriba al seu plat fort durant les dues setmanes de festes nadalenques.

Els Amics del Pessebre del Baix Empordà han estat els pioners en aquest nou format pessebrístic adaptat a les circumstàncies de milers de famílies del seu entorn. Han creat a Montràs un naixement desocupat i amb l’entrada acordonada per una cinta policial. Just a les portes es pot veure a la Verge Maria, a Josep i a l’infant Jesús abandonant-lo degut a un desnonament. Darrere, els tres reis mags porten pancartes reivindicant aturar els desnonaments i en contra les retallades.

Per la seva banda, els pessebristes de Tavèrnoles (Osona) han decidit renunciar al tradicional naixement i situar l’escena en un cementiri de cotxes, on tota una població malviu, inclòs Josep, Maria i l’infant Jesús. Els nens juguen envoltats de ferralla i la població dorm dins dels vehicles. Malgrat tot, celebren el Nadal lligant l’estel a un pal de la llum, símbol de l’esperança en un món millor.

Segons Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes, “les nostres entitats pessebrístiques locals han volgut apropar-se a la seva realitat social, posant-se al costat de les milers de famílies afectades per la crisi econòmica, les retallades i els desnonaments, per reivindicar un futur d’esperança amb una vida digna per a tots ells”. Per Català, malgrat que el pessebrisme és una tradició mil·lenària, “també és una tradició de la societat catalana i, per això, no podem ser aliens de cap de les maneres a la realitat que ens envolta”, ha sentenciat.

Les entitats pessebristes, membres de la Federació de Pessebristes de Catalunya, mostraran fins a meitats de gener més de 80 exposicions de pessebres a les seves seus arreu de Catalunya, País Valencià i Mallorca. Algunes d’elles romanen obertes tot l’any.

Afegeix un comentari nou