La universitat virtual comença a prendre forma a Camerun

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

La universitat virtual comença a prendre forma a Camerun

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

La universitat camerunesa Yaoundé I i la Universitat Oberta de Catalunya comparteixen coneixements i recursos per impulsar la primera universitat virtual del país centreafricà. Actualment està en marxa el curs de formació de docents, que pretén dotar a 80 professors dels coneixements necessaris per a la pedagogia en línia.

Els països del tercer món avancen pas a pas però sense parar en tots els àmbits. Enguany, la Universitat Politècnica de Yaoundé I (Camerun) i el Campus per la Pau de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) s’han unit per impulsar una universitat virtual. Tanmateix, el projecte tan sols està als inicis i hi ha molta feina per fer. Amb el curs “Ensenyar en la virtualitat”, que va començar el passat 25 d’octubre, es pretén formar a formadors per tal que puguin exercir com a docents d’una futura universitat virtual camerunesa. Aquesta fase concreta del projecte va adreçada a vuitanta professors camerunesos i la formació s’imparteix en francès.

Segons Carme Anguera, coordinadora de l’Escola de Cooperació, el curs busca dotar a docents de diferents facultats de Yaoundé de “prou coneixements” com per posar en marxa, en un futur, la universitat virtual. “Es tracta que es familiaritzin amb els entorns virtuals d’aprenentatge i coneguin la pedagogia en línia”, detalla la coordinadora. Per tots ells aquest serà el primer contacte que tindran amb la formació virtual, segons Anguera.

El projecte té com a finalitat establir aliances solidàries amb el continent africà i va prendre forma en una reunió entre l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i cinc universitats africanes. Durant aquesta trobada del 2009, els responsables de la Universitat Politècnica de Yaoundé I van fixar els ulls en el model de la UOC i no van tardar a començar els contactes amb aquesta universitat per posar les bases del nou sistema virtual.

El director del Campus per la Pau, Eduard Vinyamata, s’ha mostrat entusiasmat amb el projecte: “Volem acostar el coneixement a tothom per promoure l’autonomia de les persones. El curs a Yaoundé és el primer pas per aconseguir-ho”.

Actualment Yaoundé I té cinc campus i 50.000 estudiants, els quals es preveu ampliar amb la implantació de la universitat virtual. Per trencar tòpics, cal destacar que la meitat dels estudiants de la universitat camerunesa són dones. Els professors i professores que es beneficiaran del curs provenen de les facultats d’Art, Literatura i Ciències socials; Ciències; Medicina i Ciències Biomèdiques; Educació, i Enginyeria. El responsable de l’execució de la iniciativa està previst que sigui el professor de matemàtiques Mamadou Foupouagnigni.

Afegeix un comentari nou