El Mundial del Brasil 2014 no aconsegueix amagar la desigualtat del país

Autor/a: 
Mans Unides
 Font:
Font:

El Mundial del Brasil 2014 no aconsegueix amagar la desigualtat del país

Autor/a: 
Mans Unides

Resum: 

El 12 de juny es va inaugurar el Mundial de futbol del Brasil, però hi ha molts brasilers que tenen poc o res a celebrar, especialment per la pobresa que afecta el país.

El 12 de juny es va inaugurar el Mundial de futbol del Brasil, però hi ha molts brasilers que tenen poc o res a celebrar, especialment per la pobresa que afecta el país.

Des de Mans Unides no volem deixar passar l'ocasió per denunciar, un cop més, la situació d'exclusió, injustícia i pobresa en què viuen milions de persones al Brasil.

Tot i que Brasil s'ha convertit en la setena potència econòmica del món, gairebé el 20% de la població (uns 40 milions de brasilers) segueix vivint en la pobresa al país més poblat de Sud-Amèrica.

Reconeixem avenços amb conquestes de polítiques i programes públics en la vida de milers de persones que es trobaven en la pobresa extrema al Brasil, però no estem satisfets amb la realitat existent al país, i comprenem les manifestacions populars pacífiques que reivindiquen, justificadament, el respecte als drets dels més vulnerables i polítiques públiques efectives que eliminin la misèria i garanteixin la vida amb dignitat per a tots.

Tot i això, Brasil continua sent un dels països més desiguals del món: el 20% de la població més rica gaudeix d'una renda mitjana 22 vegades més gran que el 20% més pobre; el 10% més ric de la població acapara el 44,5% dels ingressos totals del país, mentre que el 10% més pobre només té el 1,1% del total.

Per això, des de Mans Unides reclamem cinc aspectes essencials per millorar la dignitat de milions de persones al país:

  • Intensificar la Reforma Agrària abandonada en els últims anys i una aposta decidida per part de l'Estat per l'agricultura familiar i agroecològica, especialment a la regió semiàrida.
  • Reconèixer i respectar els drets dels pobles indígenes i comunitats tradicionals, denunciant especialment l'actual extermini indígena Kaiowá-Guarani en l'Estat de Mato Grosso do Sul.
  • Defensar l'Amazònia dels grans projectes extractius guiats únicament per l'interès econòmic que destrueix la natura i la vida.
  • Superar els programes assistencialistes impulsats pel govern brasiler i emprendre canvis estructurals que garanteixin un futur de desenvolupament autònom per als més pobres del país.
  • Aconseguir el compromís del govern i de tota la societat del país en la defensa dels drets humans lluitant contra el treball esclau, el tràfic de persones, les expulsions forçades i contra alts índexs de violència del país, les principals víctimes són els joves, els més pobres i les minories ètniques.

Mans Unides al Brasil

Hem finançat 1.012 projectes de Cooperació al Desenvolupament al Brasil en els últims 25 anys. En l'última dècada, s'han finançat 216 projectes amb un import superior als 14,3 milions d'euros.

Els projectes de cooperació al desenvolupament que finança Mans Unides incideixen sobre realitats àmplies dins del Brasil. No obstant això, prioritzen les regions i col·lectius més mancats:

  • El Semiàrid de la Regió Nord-est i la Regió Amazònica del Nord.
  • Joves, dones, indígenes i afrodescendents.

A nivell sectorial, els projectes de cooperació que finança Mans Unides al Brasil donen suport a un treball integral amb les comunitats, impulsant un model alternatiu de desenvolupament sostenible, basat en l'agroecologia i l'economia solidària, en l'apoderament de les comunitats i en la defensa dels seus drets.

L'Església Catòlica Brasilera denuncia les injustícies del Mundial 2014

Les obres realitzades per al Mundial de futbol del Brasil 2014 han superat els 2.700 milions d'euros, el que supera la suma de la inversió realitzada per Alemanya i Sud-àfrica en les dues últimes edicions.

Des de l'Església Catòlica al Brasil, el país amb més catòlics del món, s'han sentit les veus de denúncia i crítica per gastar milions en les infraestructures del mundial en lloc de millorar les condicions de vida de la població.

Per això s'ha editat i distribuït un fullet en forma de "targeta vermella" per totes les esglésies i parròquies, a través dels quals la Conferència de Bisbes del Brasil insta el Govern a respectar el dret de la gent a manifestar-se, critica els organitzadors del Mundial per desallotjar persones pobres de les rodalies dels estadis, ignorar les lleis ambientals i lliurar l'esport a "les grans corporacions" i demana també a les autoritats brasileres que combatin l'explotació sexual durant l'esdeveniment.

"L'Església vol contribuir al debat públic i expressar la seva preocupació amb (...) la inversió de prioritats per els diners públics, que hauria de servir prioritàriament per a la salut, l'educació, el sanejament bàsic, el transport i la seguretat", s'afirma.

Afegeix un comentari nou