Més que contes: contes per la Pau

Autor/a: 
Sònia Cervià Vidal
 Font:
Font:

Més que contes: contes per la Pau

Autor/a: 
Sònia Cervià Vidal

Resum: 

Una dotzena d'escriptors i escriptores de les comarques gironines han escrit un conte sobre algun aspecte de pau o resolució de conflictes per als nens i nenes de Girona i Figueres.

Es tracta de la proposta 2015 per al Dia Escolar de No Violència i la Pau, Contes per la Pau. Els autors/es han posat la història, i els nens i nenes, el seu art i la seva creativitat per il·lustrar aquestes historietes que quedaran recollides en un llibre. A la campanya de Girona, impulsada conjuntament per l'Ajuntament gironí i la Coordinadora d'ONG Solidàries, hi han participat Dolors Garcia Cornellà, Lluís Freixas, Núria Martí, Josep Mª Fonalleras, Maria Mercè Roca, Josep Pastells, Mar Bosch, Mercè Saurina, Enric Ramionet i Carles Sala. A més d'aquests autors i autores, a Figueres també hi han participat Àngel Burgas i Tali Companys. A la capital alt empordanesa la campanya està impulsada conjuntament per l'Ajuntament de Figueres i la Coordinadora d'ONG Solidàries.

En total parlem de 4.300 nens i nenes, de 17 escoles, que han participat a la campanya i que han creat més de 3.000 dibuixos: Més de 1800 a Girona i quasi 1.300 a Figueres. L'alumnat de les dues ciutats ha participat en un centenar de tallers sobre cultura de pau, que s'han fet a les seves escoles gràcies a la implicació d'uns/es talleristes de luxe: l'alumnat d'Educació Infantil de Montilivi de Girona i Ramon Muntaner de Figueres i l'alumnat d'Animació Socio Cultural de l'Institut Vallvera de Salt, que prèviament s'han format amb la tècnica d'Educació pel Desenvolupament.

Contes per la Pau és la cinquena campanya escolar que la Coordinadora d’ONG Solidàries i l’Ajuntament de Girona impulsen conjuntament a la ciutat de Girona, com a activitat commemorativa del Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), el 30 de gener, coincidint amb l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi. Amb la proposta d’enguany es pretén que alumnes, mestres, personal dels centres i famílies, reflexionin sobre la cultura de Pau, a partir de la lectura i la il·lustració de contes de pau. Per primera vegada, la ciutat de Figueres s’afegeix a la campanya del DENIP. La campanya a Figueres compta amb la participació de quatre escoles i amb l’impuls de l’Ajuntament de la ciutat.

Al llarg del mes de gener les escoles participants treballen la cultura de pau i els valors que se’n deriven, a través de la il·lustració de 12 contes de pau, escrits i pensats expressament per a aquesta campanya, per a la qual cosa hem comptat amb la col·laboració d'una dotzena d'autors i autores de la demarcació gironina. La feina de les il·lustracions -realitzada a les aules- va acompanyada i reforçada per dinàmiques i tallers de pau, que donen contingut a la idea de pau del DENIP. És a dir, volem transmetre una idea de pau que queda definida a través de la justícia, dels drets humans, del desenvolupament, de la seguretat humana i de la transformació pacífica dels conflictes.

La Festa

Com en les anteriors edicions de la campanya (Paraigües per la Pau, Timbalada per la Pau, Fulards per la Pau, Jardins per la Pau) la campanya del DENIP 2015, Contes per la Pau, clourà amb una festa al Parc del Migdia aquest divendres 30 de gener, on els diferents nens i nenes participants de les escoles de Girona, podran compartir els treballs realitzats i gaudir d’un espai de trobada. A Figueres, la festa es farà a la Plaça Catalunya de Figueres, de 10 a 12 del matí.

Afegeix un comentari nou