“Victòria històrica” de l’acampada per Palestina: la Universitat de Barcelona trenca relacions amb Israel

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
L'acampada per Palestina a la UB ha aconseguit els seus objectius. Font: Acampada per Palestina
L'acampada per Palestina a la UB ha aconseguit els seus objectius. Font: Acampada per Palestina
Les mobilitzacions de les estudiants han exigit el trencament de relacions amb Israel. Font: Acampada per Palestina
Les mobilitzacions de les estudiants han exigit el trencament de relacions amb Israel. Font: Acampada per Palestina
Les impulsores de l'acció han anunciat “un pas endavant en la lluita”. Font: Acampada per Palestina
Les impulsores de l'acció han anunciat “un pas endavant en la lluita”. Font: Acampada per Palestina

“Victòria històrica” de l’acampada per Palestina: la Universitat de Barcelona trenca relacions amb Israel

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El moviment estudiantil que ha impulsat l’acció anuncia l’aixecament de l’acampada, però anuncia “un pas endavant en la lluita”.

El moviment estudiantil que ha impulsat l’acampada per Palestina a la Universitat de Barcelona (UB) aixeca avui la protesta amb la satisfacció del deure complert. Després de disset dies d’acampada a l’Edifici Històric de la universitat, l’acció protagonitzada per les estudiants ha assolit bona part de les seves demandes. La principal, el trencament de relacions del centre amb totes les institucions israelianes i les empreses que col·laboren amb el genocidi i l’aparell de l’ocupació a Palestina.

El Consell de Govern de la UB ha aprovat així la moció en suport a Palestina aprovada pel Claustre, una decisió que les impulsores de l’acampada, sorgida a partir del moviment global que va començar a les universitats nord-americanes, han qualificat de “victòria històrica”.

En el marc de la moció, a més de l’esmentat trencament de relacions amb Israel, el moviment ha arrencat el compromís de la UB de no participar en cap esdeveniment acadèmic ni institucional en què estiguin implicades institucions israelianes i de demanar a la Unió Europea el bloqueig immediat i cautelar de la participació d’institucions israelianes en tots els projectes finançats amb fons europeus.

Durant aquestes dues setmanes i escaig, les estudiants acampades s’han mantingut fermes i determinades per no cedir a les pressions per aixecar la protesta, com les advertències d’una pretesa incompatibilitat entre la protesta i la celebració de les eleccions autonòmiques del passat 12 de maig, entre altres.

“Ens volien convèncer que la nostra protesta no tindria cap efecte, però no hem cedit a les amenaces i hem demostrat que res de tot això era cert”, asseguren les impulsores de l’acció en un manifest en què anuncien que aquest divendres 24 de maig posaran fi a l’acampada “per tal de fer un pas endavant en la lluita”.

D’aquesta manera, la mobilització estudiantil ha forçat un canvi de postura del govern de la universitat i ha fet realitat el trencament de les relacions amb Israel, set mesos després de l’inici del genocidi que dessagna la població palestina. Per a les impulsores, la decisió és un pas que “contribueix a aïllar l’Estat genocida d’Israel i estableix un precedent per a la resta d’universitats” i trenca amb la “normalització del genocidi, desafiant així l’ordre imperialista imperant”.

A més, des del moviment han convocat una concentració unitària aquest divendres a les 18.30 h a la universitat per celebrar el "triomf a la UB i l'escalada de la nostra lluita contra la complicitat de la Generalitat i l'Estat espanyol".

Un grup de treball per vetllar pel compliment dels acords

Per tal que la resolució del Consell Govern de la UB no quedi en paper mullat, s’ha articulat un grup de treball format per quatre membres del govern universitari i quatre membres escollits per l’acampada que vetllarà pel compliment dels compromisos adquirits.

Amb tot, la reivindicació del moviment estudiantil no acaba aquí i des de l’acampada avisen que continuaran exigint als governs de la Generalitat i de l’Estat espanyol “que trenquin totes les relacions militars, polítiques, econòmiques i culturals amb l’Estat genocida d’Israel”.

Per aquest motiu, expliquen que estan treballant braç a braç amb organitzacions sindicals per fer possible la convocatòria d’una vaga general per Palestina de cara a aquest mes de juny. Una mesura més de pressió a Israel perquè posi fi d’una vegada per totes al genocidi i l’ocupació de Palestina.

Més enllà d’això, les organitzadores de l’acampada deixen clar que ja no valen solucions caduques per resoldre un conflicte que en els darrers mesos ha causat la mort de més de 35.000 civils a Palestina a mans d’Israel. “Ens posicionem en contra de l’anomenada solució dels dos estats que legitima l’ocupació colonial de terres per part de l’Estat d’Israel”, assenyalen al manifest, i reblen que continuaran lluitant “per una Palestina única i lliure des del riu fins al mar”.

Afegeix un comentari nou