Àmbit de la notícia
Internacional

Vint-i-cinc anys treballant per millorar el futur de la infància a Ucraïna

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Un menjador social que TANU ajuda a gestionar a Níkopol.
    Un menjador social que TANU ajuda a gestionar a Níkopol.
  • TANU ajuda a la infància d'Ucraïna des del 1999.
    TANU ajuda a la infància d'Ucraïna des del 1999.
  • L'entitat terrassenca desenvolupa bona part dels seus projectes per ajudar la població de Níkopol.
    L'entitat terrassenca desenvolupa bona part dels seus projectes per ajudar la població de Níkopol.

L’ONG Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna va començar organitzant acollides temporals d’infants ucraïnesos i ha redoblat esforços per ajudar la població des que va esclatar la guerra.

 

El mes de març del 2022, poc temps després de l’inici de la invasió russa a Ucraïna i l’esclat de la guerra, prop d’un centenar d’infants i adolescents ucraïnesos van arribar a Catalunya després d’un llarguíssim viatge. Procedents de Níkopol, una ciutat de 120.000 habitants situada a més de mil quilòmetres de la frontera amb Polònia, van aconseguir allunyar-se del conflicte i de les bombes, en bona part, gràcies a la tasca de l’ONG catalana Terrassa Ajuda Nens d’Ucraïna (TANU)

“Et pots imaginar l’odissea que va ser moure dos autobusos a través d’un país en guerra, nosaltres els esperàvem a la frontera polonesa”, recorda la Fer Justo, actual presidenta i coordinadora general de l’associació. L’expedició l’encapçalava l’Olga Pastukhova, qui havia estat directora d’un orfenat a Níkopol i col·labora amb TANU gairebé des de l’inici.

En només una setmana, l’ONG va trobar famílies catalanes per acollir aquests noranta-dos infants i adolescents ucraïnesos, tutelats per la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Avui, vint-i-vuit d’aquests infants que van arribar de la mà de l'entitat continuen a Catalunya. 

La feina d’aquesta associació vallesana per defensar els drets de la infància més vulnerable d’Ucraïna no va començar amb la guerra, sinó que ve de molt més lluny. Del 1999, concretament, quan un grup de famílies catalanes va viatjar a Níkopol i, després de visitar l’orfenat, van decidir implicar-se per donar suport a aquells infants en greu risc d’exclusió social. 

Només un any després d’aquell viatge, TANU ja va aconseguir portar a Catalunya una desena de menors ucraïnesos, acollits durant unes setmanes per famílies de Terrassa. D’aleshores ençà, l’entitat ha possibilitat l’acollida de desenes d’infants i jovent  ucraïnès en dos períodes de l’any, l’estiu i Nadal, a famílies catalanes, creant i consolidant aquesta relació.

Aquestes acollides temporals permeten que aquesta canalla, que prové d’entorns molt marginals, pugui albirar un model estable de vida i comptar amb referents sòlids en què fixar-se. A més, és clar, de rebre l’amor i l’afecte d’una família. La situació va canviar el 2013, quan el govern ucraïnès va decidir tancar la immensa majoria dels orfenats del país, també el de Níkopol. A partir d’aleshores, des de TANU es va començar a acollir i tenir cura no només a infants de famílies desestructurades, sinó a les mateixes famílies, posant en marxa programes per ajudar-les.

Així, al llarg dels anys, TANU ha enfortit les seves activitats i accions per fomentar els drets de la infància tant a Catalunya com, sobretot, a Ucraïna, posant en marxa diferents iniciatives per promoure un entorn estable per als infants de Níkopol i garantir el cobriment de les seves necessitats bàsiques en àmbits com la sanitat, l’alimentació o la integració social, entre altres. 

Com a mostra, l’associació va crear un programa propi per ajudar els infants amb discapacitat del país o altres projectes com la ‘Casa de Mares’, per acompanyar les mares en situació de marginació, ajudar-les amb la cura dels seus infants, empoderar-les com a caps de família i promoure la seva inserció social i laboral. “El projecte, però, com tantes coses, va quedar interromput amb l’arribada de la guerra i l’hem hagut d’adaptar per continuar funcionant”, lamenta la Fer Justo. 

En tota la tasca de TANU ha estat clau el paper de l’Olga Pasthukova, que va ser directora d’un orfenat de Níkopol i ara és presidenta de la fundació ‘De todo corazón’, la contrapart ucraïnesa que treballa amb l’entitat, i coordinadora de projectes a Níkopol. “L’Olga és molt treballadora, coneix molt bé la situació de la infància a Ucraïna i és una persona recta, però molt íntegra, honesta i resolutiva”, destaca la Fer Justo, qui afegeix que l’Olga actualment dirigeix també la primera escola bressol inclusiva de la regió de Dnipropetrovsk.

La Fer i l’Olga es van conèixer molts anys enrere, el 2005, quan la Fer i la seva família van acollir l’Oleg, un nen que aleshores tenia vuit anys. “Nosaltres l’hem acompanyat  i avui ja és un home de vint-i-vuit anys, que té la seva vida a Ucraïna i continua col·laborant amb TANU”, explica la presidenta de l’associació.

Més suport a una població delmada per la guerra

Així, més enllà de l’acollida, TANU ha fet molta feina per millorar la situació a Ucraïna. Encara més des que va començar la guerra que ho ha canviat tot al país. “Les circumstàncies actuals del país són molt complicades, i amb el desastre de Gaza sembla que ha quedat una mica oblidat”, assenyala la Fer Justo, qui exposa que Níkopol, a només set quilòmetres de la central de Zaporíjia, està patint molts bombardejos.

“Amb tot, i malgrat la difícil situació, la gent està tornant a Ucraïna, i a Níkopol, per exemple, estan reconstruint la ciutat una vegada i una altra”. Per tot plegat, TANU ha redoblat esforços per donar tot el suport possible a la població.

“El nostre gran projecte com a entitat està a Ucraïna i a Níkopol, el gran canvi està allà”, afirma Justo, qui detalla que el perfil social de persones que atenen són “persones molt vulnerables, invisibles per a la societat”. 

En aquest sentit, per exemple, disposen d’un banc d’aliments per a famílies nombroses, monomarentals i en gran risc d’exclusió. “Oferim uns dos-cents kits d’aliments que beneficien prop d’un miler de persones”, remarca. A més, l’entitat compra tot el que pot a Ucraïna, “una tasca que a hores d’ara és molt complicada, però que creiem que també és una manera d’ajudar a l’economia del país”. També ofereixen ajudes a la maternitat i gestionen menjadors socials, entre altres.  

A més, la Fer anuncia que tenen un projecte pilot, que començarà el juny d’aquest any amb un grup de vint infants i que consistirà en uns espais on els infants faran activitats enfocades a acompanyar-los en el duríssim context que viu al país. “La idea és ensenyar els infants a gestionar tot el tema de la guerra, a través de jocs i amb l’ajuda de psicòlegs, on també estaran les seves famílies”, comenta.

Un aspecte important és que tots els projectes de TANU a Níkopol estan consensuats amb l’ajuntament i els serveis socials de la ciutat ucraïnesa. “Nosaltres no creiem en això d’arribar de fora i anar per lliure, creiem en una filosofia de cooperació internacional que crea sinergies amb la població local i es posa al seu servei, perquè és allà on millor coneixen les necessitats que hi ha, el perfil de les persones que necessiten ajuda i com arribar-hi”, diu la directora de l’entitat.

Qui vulgui donar un cop de mà a TANU pot fer-ho per diferents vies, que trobarà ben detallades al web de l’entitat i a les seves xarxes socials. Així, persones individuals i empreses es poden implicar en l’ajuda a la població ucraïnesa patrocinant algun dels projectes de l’associació o fent-se socis, entre altres. “Necessitem tota l’ajuda possible perquè hi ha molta feina per fer”, rebla la Fer Justo.  

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari