Fabricar un iPhone per menys d'un euro l'hora

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:

Fabricar un iPhone per menys d'un euro l'hora

Autor/a: 
Associació per a Joves TEB

Resum: 

Un informe elaborat per dues ONG torna a posar en evidència la vulneració múltiples drets que pateixen les persones que treballen en les fabriques els populars ginys de la marca Apple.

Des del seu naixement, l'escàndol vinculat a les acusacions d'explotació laboral han acompanyat als productes d'èxit de la empresa Apple. Les condicions laborals que han d'assumir els treballadors de les fàbriques que produeixen aquest productes han estat denunciats en múltiples ocasions, arribant a moments d'escàndol quan la plantilla de la empresa fabricant va patir una onada de suïcidis.

Arran d'aquests fets, Apple va elaborar un pla que incloïa millores laborals en les seves fàbriques durant el 2011 (podeu consultar-ne el pdf, en anglès), amb la voluntat de millorar la qualitat de vida dels treballadors que elaboren els components del iPhone i del iPad.

Sembla, però, que aquest pla no ha tingut de moment l'efecte desitjat. El diari britànic The Guardian ens ha fet arribar un informe elaborat per les ONG Centre for Research on Multinational Corporations i Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom) que torna a denunciar quines son les condicions laborals en les fàbriques contractades per Apple a Taiwan, Xina. En les fàbriques de Shenzhen i Chengdu, propietat de Foxconn, hi treballen més de 500.000 persones. Aquestes persones han de treballar en un lloc on:

  • La jornada laboral és de 48 hores a la setmana.

  • El sou base és de 0,76 euros l'hora.

  • Per satisfer les demandes dels consumidors occidentals, els treballadors han de superar el límit de 36 hores extres al mes, fins a 98 hores extres mensuals.

  • Els treballadors son pressionats per gaudir d'un dia de descans cada 13 presones.

  • Els treballadors que facin malament la seva feina son humiliats públicament.

  • Els treballadors han hagut de firmar una clausula en que es comprometien a no suicidar-se.

  • Els treballadors viuen en dormitoris col·lectius compartits entre 24 persones

Per aquest motiu les dues ONG han llençat la campanya Time to bit into a fair Apple!

Afegeix un comentari nou