Voluntariat digital als Punts Òmnia, d'alumnes a formadors

 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Voluntariat digital als Punts Òmnia, d'alumnes a formadors

Resum: 

Més de 100 entitats catalanes acullen Punts Òmnia, espais de treball comunitari amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Sovint, persones que al principi hi assisteixen com a alumnes o participants acaben implicant-se i fent-hi de voluntàries. Us expliquem algunes experiències!

Els Punts Òmnia faciliten a veïns i veïnes de molts barris i municipis accés a les noves tecnologies i a Internet. Però la tasca d'aquests centres comunitaris va molt més enllà, ja que esdevenen espais de relació, d'inclusió social i de suport a col·lectius.

Julia, Ramon, Conchi i Salvador van començar participant a formacions o a espais d'ús lliure a l'Òmnia del seu barri, però han acabat implicant-s'hi i ajudant a d'altres persones en el procés d'alfabetització digital. Són els voluntaris i voluntàries digitals.

No hi ha límit d'edat per ser voluntari digital, ho fan tant joves com persones grans i es fomenten les relacions intergeneracionals.

VolÒmnia, a Mataró

VolÒmnia és un projecte de voluntariat digital impulsat pels Punts Òmnia dels Centres Cívics de Cerdanyola i Molins, ambdós a Mataró (El Maresme). El projecte funciona des de 2007 i té com a objectiu mantenir la vinculació entre el punt i els/les participants, un cop han passat per totes les fases de formació que se'ls pot oferir.

El benefici és tant per als voluntaris com per als nous alumnes. Els primers segueixen aprenent des d'una altre perspectiva i els segons veuen en els voluntaris la imatge del que poden arribar a aprendre sobre les noves tecnologies.

Connecta Jove, a l'Hospitalet de Llobregat

L'Òmnia de la Fundació Akwaba, a l'Hospitalet de Llobregat, desenvolupa des de fa tres anys el projecte Connecta Jove. Es tracta d'un programa en què joves voluntaris donen classes d'alfabetització digital bàsica a persones adultes.

L'objectiu és proporcionar aquesta formació als alumnes però, sobretot, promoure les relacions intergeneracionals entre joves i adults. La idea és de la Fundació Catalana de l'Esplai però el projecte es materialitza al territori a través d'una xarxa d'entitats i associacions.

Voluntariat i gent gran, a Igualada

Els voluntaris digitals de l'Òmnia del Centre Cívic Montserrat-Igualada són persones grans que dinamitzen el punt durant els usos lliures i, fins i tot, s'atreveixen a impartir tallers.

La filosofia és compartir els coneixements que la gent gran ha anat adquirint durant la seva vida professional amb la resta del món. Un bon exemple és el Salvador. Després de 30 anys com a fotògraf, ara dóna classes de fotografia i retoc digital.

Comentaris

Els voluntaris dónen un toc molt especial als nostres Punts Òmnia. Tant de bó s'animin i animem els dinamitzadors a més persones a fer voluntariat.

Afegeix un comentari nou