Eines per treure el màxim profit al correu electrònic

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Eines per treure el màxim profit al correu electrònic

Resum: 

Moltes són les eines que existeixen al voltant del correu electrònic. Aquest recurs us pot ajudar a escollir la més adient per les vostres necessitats.

Cap a mitjans dels 90, quan Internet va començar a sortir de l'amagatall on era present, bàsicament s'explicava que aquesta eina revolucionaria el món de la comunicació. En aquella època ja es venien serveis de correu electrònics i fins i tot es pronosticava la mort del servei de correus ordinari.

El correu electrònic encara no ha mort Correus, però poc li falta. Al principi vam deixar d'enviar-nos cartes per enviar-nos correus electrònics. Més endavant vam deixar d'enviar publicitat per enviar-nos campanyes amb eines 2.0. I ara, algunes empreses ja envien les factures per correu electrònic en format PDF.

Conèixer totes les eines que hi ha al voltant dels correus electrònics és fonamental per l'èxit de funcionament de la teva entitat. Amb aquest recurs, l'únic que pretenem és fer-te una aproximació a la majoria d'eines que existeixen al voltant del correu electrònic. Algunes segurament ja les deveu conèixer, però altres són molt interessants. Esperem que aquest recurs us sigui de gran ajuda!

Correus electrònics. Serveis gratuïts i de pagament.

Curiosament, un dels grans serveis gratuïts que van començar a oferir les grans empreses del sector tecnològic. Hotmail, Gmail, Yahoo, AOL, Mixmail... són moltes les companyies que ofereixen un correu gratuït.

Però quines són les avantatges d'utilitzar un correu gratuït?

 • Poder guardar coses al núvol de la companyia.
 • El cost econòmic també és important.
 • Accés des de la web i possibilitat d'accedir també des d'un client de correu.

Les desavantatges són

 • Que sempre utilitzareu el domini de la companyia en ves del domini de la teva entitat.
 • Algunes companyies poden utilitzar les dades per esbrinar quines ofertes de publicitat et poden interessar més.
 • Normalment aquests serveis són molt estables, però tot depèn d'una altra companyia i per tant el correu electrònic d'aquella companyia podria desaparèixer.

Que heu de tenir en compte? Moltes companyies us oferiran espai il·limitat sobre el correu electrònic però ara, principalment, el que hauríeu de tenir en compte són els productes que van dins el paquet del correu electrònic, com espai d'emmagatzematge en el núvol, aplicacions, possibilitat de gestionar el correu des d'un client etc...

Serveis propis

Moltes entitats opten per un servei de correu electrònic propi. Aquest tipus de servei, normalment es contracta a les empreses de hostatge web. És un servei que va molt lligat a la contractació de dominis.

Principals avantatges:

 • El control absolut sobre els correus electrònics que envieu i què rebeu
 • La utilització del vostre domini amb el correu electrònic. Reforçament del vostre nom.
 • La possibilitat de fer còpies de seguretat del correu electrònic.

Principals desavantatges

 • Poc espai d'emmagatzematge respecte els serveis de correu electrònic gratuït.
 • Poques empreses ofereixen altres serveis que es poden utilitzar conjuntament amb el correu electrònic.
 • Cost econòmic que normalment va lligat amb el contracte d'un hostatge web.
 • Algunes empreses no ofereixen accés des de la web.

Llistes de correu electrònic

Una llista de correu electrònic, és una adreça de correu que a dins conté moltes altres adreces de correu electrònic. Quan algun membre d'aquesta llista de correu electrònic envia un correu a la llista, ho rebran tots els membres. És ideal per enviar correus a grups de voluntaris, socis, periodistes etc.

Un dels programes més utilitzats per a la creació i gestió de llistes de correu electrònic, és Mailman. Mailman és una aplicació que s'instal·la en el vostre servidor web is'executa en el navegador d'Internet. Aquesta aplicació està creada per funcionar en sistemes operatius basats en Unix, com per exemple Linux. Amb Mailman podreu crear llistes de correu electrònic, afegir membres, treure'ls, moderar la llista etc.

Hi han altres eines 2.0 amb funcions molt específiques que incorporen la possibilitat de crear llistes de correu electrònic. A continuació en detallarem alguna.

Google Groups

Google Groups serveix per crear un grup d'usuaris amb adreça electrònica que poden discutir sobre temes concrets. A part també, funciona com a llista de correu electrònic, els membres del grup es poden enviar correus electrònics a l'adreça del grup. Una de les avantatges que té Google Groups es que es pot integrar amb tot el paquet que ofereix Google: Google Docs, Gmail o Google Calendar.

Thunderbird

Thunderbird és un aplicació que fa la funció de client de correu electrònic. Això significa que podrem gestionar el vostre correu electrònic des d'una aplicació. Quan es gestiona el correu electrònic des del navegador web, s'acostuma a dir que estem utilitzant un webmail.

Thunderbird és una aplicació de programari lliure creat per Mozilla. Actualment la versió 24, incorpora novetats molt interessants com la integració de xarxes socials. Thunderbird també disposa la possibilitat d'afegir extensions al programa. Algunes extensions són realment molt interessants, com la possibilitat d'incorporar un calendari.

Outlook

Outlook és una aplicació que també fa la funció de client de correu electrònic. Outlook és de la casa Microsoft, s'ha de pagar per utilitzar-lo i no és programari lliure. Les últimes novetats d'aquesta aplicació és la possibilitat de connectar les xarxes socials i visualitzar-les des del mateix programa.

No s'ha de confondre amb el servei gratuït de correu electrònic Outlook, que és l'antic Hotmail.

Mailchimp

Mailchimp és una eina 2.0 que serveix per realitzar campanyes a través del correu electrònic. Amb Mailchimp podreu elaborar el contingut i enviar-lo a totes les adreces electròniques que teniu recollides. Una de les característiques principals de Mailchimp són les estadístiques, podent saber els correus que han estat oberts, qui els ha obert etc.

A Xarxanet-Tecnologia vam elaborar un recurs sobre aquesta eina, el podeu consultar aquí.

Apps de mòbils i tauletes

 • AquaMail: és una app que permet gestionar diferents comptes de correus electrònics de protocols estàndards com IMAP, POP3 i SMTP. També pot gestionar comptes de serveis de correu electrònic gratuïts com Gmail, Yahoo i Outlook.

 • K9 Mail: és una app que és un client de correu electrònic. Permet sincronització multicarpeta, firmes, descarregar correus,

 • Evomail: És un gestor de correu electrònic molt fàcil d'utilitzar. Podreu respondre els correus electrònics d'una forma molt ràpida o organitzar els correus per carpetes.

 • Birdseye: És un altre gestor de correu electrònic que es caracteritza per utilitzar l'aplicació des d'una òptica molt tàctil.

Extensions per a navegadors

 • Yahoo! Mail Notifier: Amb aquesta extensió, rebreu una notificació quan algú us ha enviat un correu al vostre compte de Yahoo.

 • Gmail Manager: Aquesta extensió facilita accedir a les opcions de control del Gmail.

 • Email this!: Amb Email This! instal·lat, quan us arribi un correu electrònic us sortirà l'enllaç il·luminat perquè hi accediu des del navegador.

 • Notifier: Aquesta extensió us avisarà quan us hagi entrat un correu electrònic al vostre compte de Gmail, Hotmail, AOL, Yahoo...