Storify, l'eina perfecte per a la comunicació d'esdeveniments

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Storify, l'eina perfecte per a la comunicació d'esdeveniments

Resum: 

Storify és una bona eina per la comunicació de les entitats. Amb aquesta aplicació, es pot recollir totes les històries que sonen a les xarxes socials. Molt poques entitats l'estan utilitzant en aquests moments.

És Sant Jordi, al carrer fa sol i milers de persones surten al carrer. Les Floristes venent roses, els llibreters venent llibres i les entitats ensenyant el seu treball als milers de persones que han sortit a gaudir d'aquest dia tan assenyalat. La xarxa també té bullícia. Dibuixos publicats al Facebook realitzats amb símbols, ---^--,--{@, que intenten aproximar-se a una rosa, tuits desitjant-nos feliç Sant Jordi i algun vídeo al Youtube de l'últim anunci d'una coneguda marca de cerveses. Però com podem agrupar totes aquestes històries explicades a la xarxa? Amb aquest recurs podeu aprendre a crear una història amb Storify, combinant text i el que s'ha publicat a les xarxes socials en els últims moments; agafant tuits, publicacions al Facebook, fotos del Flickr o vídeos del Youtube del tema que més us interessi.

Perfil

Per començar a utilitzar Storify hem de crear un usuari, com a qualsevol xarxa social. Heu de tenir clar que Storify també és una xarxa social, i què per tant podeu seguir altres usuaris. Un cop heu fet el procés de registre i us heu autentificat, veureu que a la part dreta hi haurà el vostre menú on podreu veure les vostres històries, trobar amics o canviar la vostra configuració. A la mateixa pàgina d'inici, podeu veure també els últims Storifys creats amb més èxit.

Crear un Storify

Al costat mateix del botó del vostre perfil, hi ha un botó en verd per crear una història. Al clicar, us sortirà una pantalla amb dos seccions clarament identificades. A la esquerra, com si d'un full en blanc es tractés, trobareu el Storify per redactar. I a la dreta, la part on buscarem les històries a les xarxes socials.

Com a tot document, treball, llibre o assaig, ha de tenir un títol i una descripció. En aquest cas, el Storify que hem realitzat per explicar aquesta eina, l'hem titulat “#santjordi a la xarxa” i amb el subtítol, o explicació “Recull de publicacions que es van publicar a les xarxes socials durant el dia de Sant Jordi”.

Buscar històries a les xarxes socials i afegir-les

Tal com hem explicat anteriorment, Storify permet buscar les publicacions a la xarxa que més ens interessen i adjuntar-les en un document. Cal tenir clar que el cercador de publicacions a la xarxa de Storify, busca les publicacions més rellevants del moment. Per tant, Storify és una eina que es recomana utilitzar en el precís moment en que està passant aquell esdeveniment. Per a elaborar l'Storify que estem utilitzant per explicar aquest recurs, vam estar el dia de Sant Jordi buscant publicacions i seleccionant-les.

El que recomanem és: anar cercant les publicacions a la xarxa, seleccionar les que més ens interessen i adjuntar-les al document que estem escrivint, i per últim editar el document.

Per cercar les publicacions que més ens interessen, hem d'anar a la secció de la dreta i buscar segons una paraula clau. En el nostre cas, buscarem mitjançant la paraula “Sant Jordi”. Podem buscar a molts llocs i traduït a l'Storify, podem cercar a moltes xarxes socials. Les xarxes socials són: Twitter, Facebook, Soundcloud, Youtube, Tumblr, Flickr i Instagram. També podem anar afegint altres xarxes socials que potser no hem utilitzat tant.

Primer seleccionem la xarxa social que més ens interessa i veurem que hi ha una caixa de text on podem escriure el terme a buscar. Vegeu que cada xarxa social, té opcions diferents. En el nostre cas, seleccionem Twitter i busquem per l'etiqueta #santjordi.

Un cop hem trobat la publicació que més ens interessa o ens agrada, la seleccionem i l'arrosseguem fins el document que estem editant.

I així en totes les xarxes socials que més ens interessen.

Editar l'storify

Quan ja tingueu totes les publicacions de les xarxes socials que més us interessen al document, podeu començar a editar el vostre Storify. A primeres, si no sou molt d'escriure, podeu deixar el document tal i com està, únicament amb les publicacions de les xarxes socials. Però potser us pot interessar ordenar-les. Si seleccioneu una publicació i l'arrossegueu amunt o avall, podeu ordenar les publicacions al vostre gust.

Entre dos publicacions de xarxes socials, podeu afegir un text. Heu de situar el cursos entremig de les dos publicacions i us sortirà un requadre on posa “Click to add text”. Podeu escriure el text que vulgueu i a més donant-li format amb les negretes, cursives o subratllats.

Publicar l'Storify

Un cop editat el vostre Storify, queda la opció de publicar-la. Sobre la secció de realitzar les cerques a les diferents xarxes socials, hi ha un botó que posa “Publish”. Si cliqueu aquí, automàticament publicarem la nostra història al nostre perfil del Storify. Podem notificar a totes les nostres fonts d'informació, o sigui els usuaris que han publicat les piulades o publicacions a les xarxes socials i de les quals estem fent servir.

Un cop publicat podem editar-lo un altre cop, esborrar-lo, distribuir-lo o canviar-li alguna configuració. L'apartat de distribució és força interessant. És aquí on podem copiar el script per poder insertar l'Storify a altres pàgines webs. També podem exportar la història a un Wordpress o a un Drupal.