5 anys després del terratrèmol a Haití, desenes de milers de persones segueixen sense llar

 Font:
Font:
 Font:
Font:

5 anys després del terratrèmol a Haití, desenes de milers de persones segueixen sense llar

Resum: 

Així ho denuncia Amnistia Internacional, que juntament amb organitzacions haitianes de drets humans lluita pel dret a un habitatge digne de la població d'aquest país.

El 12 de gener de 2010 Haití va quedar devastat per un terratrèmol d'intensitat 7,3 a l'escala de Richter, que va provocar més de 200.000 morts i va deixar a més de 2 milions de persones sense llar. En els dies i setmanes posteriors es va posar en marxa la maquinària de la solidaritat internacional i es van comprometre ajudes de milions de dòlars. Tant el Govern d'Haití com els donants internacionals van començar a parlar de "reconstruir millor", amb l'esperança de que la recuperació anés més enllà de les precàries condicions de vida prèvies al desastre.

Animada per aquest clima d'esperança, Amnistia Internacional va començar a fer campanya per lluitar pel dret a un habitatge adequat a Haití. Cinc anys després, aquesta organització no governamental que treballa a favor dels drets humans publica l'estudi 15 minutos para marcharse: Negación del derecho a una vivienda adecuada en Haití tras el terremoto, que documenta casos de desallotjaments forçosos dels camps de desplaçats. L'informe també explica que l'ajuda rebuda al principi no s'ha transformat en ajuda a llarg termini i no s'han trobat solucions segures d'habitatge.

Segons les últimes dades, 123 campaments per a persones desplaçades internament segueixen oberts a Haití i acullen 85.432 persones. Amnistia Internacional afirma que les condicions en molts camps són nefastes, per exemple, un terç de la població que hi viu no té accés a una latrina. El Govern haitià s'enorgulleix de que el nombre de campaments s'hagi reduït significativament, però això no significa que totes les persones que no segueixen en aquests hagin aconseguit accés a habitatges adequats i dignes.

Desallotjaments forçosos i manca de solucions a llarg termini

La investigadora del Carib d'Amnistia Internacional, Chiara Liguori, assenyala que fa cinc anys els ulls del món estaven posats a Haití, però que "lamentablement, des de llavors l'interès del món ha disminuït, mentre que desenes de milers de persones romanen indigents i sense llar". Explica que moltes persones que ho van perdre tot en el terratrèmol de 2010 s'han enfrontat a altres dificultats, com ara haver estat expulsats dels refugis i campaments improvisats.

Els desallotjaments forçats dels campaments són "un problema greu i permanent", segons Amnistia Internacional. Més de 60.000 persones han estat desallotjades dels seus refugis en els campaments i a la gran majoria no se'ls va oferir cap lloc alternatiu on poder anar. L'organització pro drets humans denuncia que aquesta situació els empeny de nou en la pobresa i la inseguretat.

Chiara Liguori afegeix que "altres persones s'enfronten a la manca d'habitatge i la indigència en el llarg termini, ja que els programes de suport financer dels donants internacionals comencen a assecar-se". Alguns dels diners rebuts després del terratrèmol s'han destinat a la creació de programes de subsidis de lloguer, que donen suport als desplaçats interns per llogar un habitatge durant un any. Amb aquests programes s'ha reduït significativament el nombre de campaments de desplaçats interns, però AI denuncia que no poden ser considerats com una solució a llarg termini.

Si vols donar suport a la campanya a favor d'un habitatge digne i sostenible per als haitians, pots signar aquesta petició d'AI.

Afegeix un comentari nou