5 llibres sobre testimonis de persones refugiades

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Es reconeix l’estat de refugiat a les persones que han hagut de fugir del seu país d’origen per estar en perill de patir una violació greu dels seus drets humans. Font: Canva.
Es reconeix l’estat de refugiat/da a les persones que han hagut de fugir del seu país d’origen per estar en perill de patir una violació greu dels seus drets humans. Font: Canva.
Poden ser diverses les raons per les quals una persona migra, com escapar d’un conflicte, persecucions, terrorisme o violacions de drets, entre d’altres.  Font: Canva.
Poden ser diverses les raons per les quals una persona migra, com escapar d’un conflicte, persecucions, terrorisme o violacions de drets, entre d’altres. Font: Canva.

5 llibres sobre testimonis de persones refugiades

Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector

Resum: 

Els testimonis de les persones refugiades poden ajudar a conscienciar la societat sobre la situació que pateixen milions de persones cada dia.

Normalment, la travessia de les persones refugiades és devastadora, cruel i deshumanitzada, i moltes persones no aconsegueixen arribar al destí. A continuació, es troben cinc obres literàries que donen visibilitat a testimonis i realitats impactants que pretenen conscienciar sobre la situació de milions de persones que ho arrisquen tot per poder tenir una vida amb oportunitats.

'Somiant la pau'

'Somiant la pau' és una obra de Nadia Ghulam, refugiada afganesa, activista per la pau, educadora a Fundesplai i fundadora de l’entitat Ponts per la pau.

El llibre, publicat l’any 2022, narra les experiències de la Nadia i la seva família a Kabul, l'Afganistan. Parla tant de les persones que van aconseguir trobar refugi a Espanya, com de les que es van quedar a l’Afganistan. L’obra té la intenció que la situació actual de les persones refugiades i les que no van poder fugir del terror de la fam i la violència no quedin en l’oblit.

'Viatge al país dels blancs'

'Viatge al país dels blancs' és una obra publicada l’any 2021. Es tracta d’un llibre autobiogràfic que narra la història d’Ousman Umar, un jove de Ghana que somiava amb el món dels homes blancs. Després de quatre anys de travessia, que van suposar un infern i veure com morien molts dels seus amics, va arribar a Europa. Allà es va haver d’enfrontar a l’internament per estar en situació d’irregularitat, al racisme, a dormir al carrer...

Després de molt patiment va arribar a Barcelona, i amb molt d'esforç i el suport de la Creu Roja la seva vida va començar a canviar. L’any 2012, l’autor va fundar Nasco feeding minds, una organització amb seu a Ghana i Barcelona per oferir alfabetització digital al jovent del seu país natal.

'La luna está en Duala y mi destino en el conocimiento'

'La luna está en Duala y mi destino en el conocimiento' està escrita per Sani Ladan, activista antiracista i mediador cultural, nascut a Duala, el Camerun.

L’obra autobiogràfica, publicada l’any 2022, relata el perillós viatge que va fer des de Camerun fins a Europa. La travessia la va dur a terme quan tenia quinze anys per poder aconseguir el seu somni, rebre una educació que l’ajudés a desenvolupar-se com a ésser humà.

'Refugiados: Frente a la catástrofe humanitaria, una solución real'

Sami Naïr, politòleg i expert en geopolítica i migracions, d’origen argentí, va publicar, l’any 2016, l’assaig 'Refugiados: Frente a la catástrofe humanitaria, una solución real'.

L’obra pretén donar llum a la realitat devastadora de les persones en situació de migració que arriben a Europa i com els organismes de govern no estan a l’altura de les circumstàncies. El llibre ofereix possibles solucions i alternatives d’actuacions davant la situació actual.

'Refugiado, una odissea africana'

'Refugiado, una odisea africana' és una obra, publicada l’any 2022, d’Emmanuel Mbolela, escriptor i activista polític. El llibre autobiogràfic explica l’odissea que va patir l’autor. Al seu país d’origen, la República Democràtica del Congo, va ser perseguit i arrestat pel seu compromís polític. Un cop va ser alliberat, va iniciar una travessia que va durar sis anys fins a aconseguir l’estat de refugiat als Països Baixos.

Afegeix un comentari nou