Dia Mundial dels pobles indígenes, per una riquesa en perill

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Dia Mundial dels pobles indígenes, per una riquesa en perill

Resum: 

L'agost les Nacions Unides proposen la commemoració d'aquest dia. Encara hi ha grups gairebé no contactats a l'Amazònia, i tot just hem sabut per Survival Internacional que es nega l'accés als pous d'aigua als boiximans africans. Però és arreu del món que hi ha pobles indígenes que pateixen el “contacte” amb allò que anomenem “món occidental”, o bé "reflexions" que ja han passat a l'història, al voltant del "pensament únic" (Huntigton) o del "fi de la història" (Fukuyama).

Tot i que hi ha col·lectius indígenes organitzats en associacions per reclamar els seus drets -lingüístics, territorials, identitaris...-, una ONG com Survival Internacional alerta sobre vulneracions dels Drets Humans i dóna suport als grups ètnics, monitoritzant com, el seu contacte amb el món occidental, els afecta fins el límit de l'exterminació, via assimilació i altres vies, especialment la transformació del seu medi. Cultures i civilitzacions, llengües, que són una riquesa i que es van perdent.

A finals dels anys 80 es va establir un fòrum de debat permanent sobre pobles indígenes, en el marc de Nacions Unides, a proposta de col·lectius indígenes. I va ser el 13 de setembre de 2007 quan l'Assemblea General de l'ONU aprovava la Declaració sobre els Drets dels Pobles Indígenes.

D'altra banda, és Survival Internacional l'ONG més significativa en la defensa d'aquests pobles. Una visita a la seva web sempre ens proporcionarà alguna notícia positiva (d'assoliment o conservació d'un dret d'un poble concret), o bé negativa, de denúncia de la vulneració de drets fonamentals.

Afegeix un comentari nou