Drets Humans i gestió del conflicte de l'Afganistan

 Font:
Font:

Drets Humans i gestió del conflicte de l'Afganistan

Resum: 

L’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA) organitza els propers 25, 26 i 27 de gener les jornades 'Negociar amb els talibans és la solució per a l’Afganistan?' a Barcelona. Hi participaran representants de la societat civil afganesa i persones expertes en l’Afganistan.

Representants de la societat civil afganesa i persones expertes participaran a Barcelona els pròxims 25, 26 i 27 de gener a les jornades “Negociar amb els talibans és la solució per a l’Afganistan?” organitzades per l’Associació per als Drets Humans a l’Afganistan (ASDHA).

El mes de gener de 2010, Londres acollia la Conferència sobre l’Afganistan on el president afganès, Hamid Karzai, va presentar un pla per a la reconciliació i la reintegració, en altres paraules: un pla per negociar amb els talibans. La comunitat internacional va aplaudir la iniciativa.

El juny va tenir lloc a Kabul l’anomenada Assemblea per la Pau, un simposi en el que mil sis-cents delegats, teòricament representants dels diferents estaments de la societat afganesa, van donar suport a Karzai per dialogar amb la insurgència. El juliol, també a Kabul, es va celebrar una altra conferència internacional on els països amb tropes destacades a l’Afganistan es van comprometre a finançar aquest pla per a la reconciliació.

Coincidint amb la Conferència de Londres, associacions de dones afganeses es van reunir a Dubai per exigir que se les tingui en compte en aquestes possibles converses amb els Talibans. Mesos després, com a alternativa a l’Assemblea per la Pau, va tenir lloc a Kabul una Assemblea de les Víctimes, en la que víctimes de tot el país es van trobar per reclamar que no se les oblidi i que es faci justícia amb els criminals.

Actualment, existeix un Alt Consell de la Pau format per setanta persones que tenen com a objectiu negociar amb els talibans. Part d’aquest Consell està format per líders militars que han participat en el conflicte i que, en conseqüència, tenen més experiència a fer la guerra que la pau. A més a més, els talibans han dit més d’una vegada que ells no tenen cap intenció de negociar. Així doncs, negociar amb els talibans és la solució per a l’Afganistan? Amb qui caldria dialogar? Com afectarà això als drets de les dones afganeses? On queda la justícia en tot aquest procés?

ASDHA busca respostes a aquestes preguntes a través de les jornades amb la participació de persones expertes i representants de la societat civil i institucions afganeses com el conseller del president afganès en Reintegració i Reconciliació, Mohammad Masoom Stanekzai o Michael Semple, membre del Carr Center for Human Rights Policy, expulsat de l’Afganistan el 2007 acusat de negociar amb els talibans a esquenes del govern afganès, entre molts altres ponents.

Més informació sobre horaris, lloc, inscripcions, etc. a l'arxiu adjunt.

Afegeix un comentari nou