Els ajuts alimentaris disminueixen a la UE

 Font:
Font:
 Font:
Font:

Els ajuts alimentaris disminueixen a la UE

Resum: 

Les ONG beneficiàries del Programa Europeu d'Ajuda Alimentària (PEAD) han vist com els estocs d'ajut humanitari en qüestió alimentària perillen, en el seu camí cap a les persones i famílies que usen aquests estocs d'aliments. La crisi també arriba al sector.

Si bé l'ajut disminuirà amb una retallada pressupostària del 75%, el nombre de potencials beneficiaris, persones que no tenen prou ingressos per la seva seguretat alimentària, augmenta. Una cara més d'aquesta crisi socioeconòmica que no veu encara el final.

No es disposa encara de dades sobre les iniciatives privades del tercer sector, els Bancs dels Aliments, de les quals tenim a Catalunya un gran exemple amb la Fundació Bancs dels Aliments. Però aquesta disminució del pressupost del PEAD a nivell europeu és sens dubte una mala notícia pel tercer sector social.

El programa europeu dels aliments fa 25 anys que funciona i beneficia anualment 18 milions de persones. Va començar com un programa per donar sortida als excedents comunitaris. Ara és Alemanya qui manté un pols amb la Unió Europea a favor d'aquesta disminució i per tal que aquest 75 % de disminució de la partida per seguretat alimentària s'inclogui en la partida d'afers socials, això si, sense pujar aquesta última, que també ha patit ajustaments.

El Regne Unit, Holanda i Suècia, entre d'altres- consideren que els diners de la PAC (Programa d'Agricultura) són només per a ajudes agrícoles i no socials. Aquest posicionament és perquè la UE ha pensat en treure d'aquest Programa els diners que faltaran per ajuts socials per alimentació (no pel PEAD).

Però és Alemanya qui ha posat el tema davant del Tribunal de Justícia europeu, per evitar-ho, tot i que Berlín considera que els diners del PEAD han d'anar a afers socials. Si no hi ha acord aviat per atorgar pressupost al PEAD, l'any que ve les ONG rebran un 80% menys de cereals, llet, i altres aliments bàsics, que en anys anteriors.

El comissari europeu no estalvia crítiques al govern alemany. "No podem fallar ara que la crisi econòmica fa d'aquest programa encara més necessari", admet. La ministra espanyola de Medi Rural, Rosa Aguilar, considera "inexplicable i impresentable" que alguns estats membres es plantegin posar en perill el programa. A Espanya se'n beneficien 1,7 milions de persones.

Veiem en aquest enllaç, i en aquest, com afecta la retallada en números, especialment en aquest últim. Si ja el tercer sector es veu “retallat” amb les nombroses retallades per la crisi, aquest subsector del tercer sector implica a una de les claus per als Drets Humans, la seguretat alimentària.

Afegeix un comentari nou