L'economia solidària no és un somni, sinó una realitat

 Font:
Font:

L'economia solidària no és un somni, sinó una realitat

Resum: 

No es pot titllar una cosa d'utòpica quan al món hi ha milers d'exemples que la porten a terme amb èxit. La publicació de SETEM "Mirades globals per a una altra economia", recull experiències d'èxit de l'Economia Social i Solidària arreu del món, demostrant així que una altra economia és possible.

I què és això d'Economia Social i Solidària? L'autor de la publicació, Pablo Guerra, un dels principals experts mundials en aquesta matèria, la defineix com "un enfocament de l'activitat econòmica que té com a prioritat a les persones, el medi ambient i el desenvolupament sostenible".

La publicació Mirades globals per a una altra economia analitza la situació actual de l'economia mundial i planteja la possibilitat que l'economia solidària es converteixi en una alternativa al capitalisme. Ho fa tot aprofundint en 15 experiències d'èxit que es desenvolupen a l'Àfrica, l'Amèrica Llatina i l'Estat espanyol.

Un centre de reciclatge de bosses de plàstic de Burkina Faso, que lluita contra la contaminació i apodera les dones, tot fomentant la inserció professional de les dones i reduint la pobresa, és una de les 15 experiències que destaca la publicació. Una marca col·lectiva de teixits agroecològics de Comerç Just, que involucra en la producció del cotó a un miler de famílies argentines, és un altre bon exemple de que l'economia solidària ja existeix.

"Mirades globals per a una altra economia" també mostra exemples de Catalunya i l'Estat espanyol: Som Energia, cooperativa catalana de consum i producció d'energia verda; Landare, una associació de consumidors/ores de productes ecològics; Red Social Koopera, una xarxa d'inserció sociolaboral contra l’exclusió social; la banca ètica Fiare; i l'organització de comerç just IDEAS.

L'economia solidària no és només un bonic somni, sinó una realitat concreta de les nostres economies

Es tracta de 15 projectes molt diferents (Comerç Just, finances ètiques, producció biològica i orgànica, turisme responsable, empreses recuperades i autogestionades, organització cooperativa i associativa, el treball en xarxa de l'economia popular i el consum responsable) però que tenen algunes característiques en comú, que els converteixen en organitzacions o empreses d'Economia Solidària:

  • Democràcia: les decisions es prenen en conjunt.
  • Equitat: els drets i els deures es distribueixen equitativament entre els socis i sòcies.
  • Justícia distributiva: els propis socis i sòcies defineixen criteris de distribució procurant una remuneració i distribució de guanys el més justes possibles.
  • Cura del medi ambient: els criteris ecològics guien els objectius de l’empresa.
  • Satisfacció de necessitats: es produeix un bé o un servei que serveixi a les veritables necessitats humanes, evitant el consumisme.

"Mirades globals per a una altra economia" s'ha publicat en el marc de l'Any Internacional de les Cooperatives i del Dia Mundial de les Cooperatives (7 de juliol), ja que el cooperativisme constitueix el nucli dur de l'Economia Social i Solidària. Segons dades que ofereix SETEM, hi ha unes 755.000 cooperatives repartides a més de 100 països, que associen aproximadament 775 milions de persones, el 12% de la població mundial, i donen feina a 100 milions de persones.

Presentacions a l'estat i a Amèrica Llatina

Barcelona va acollir la presentació de la publicació el passat 4 de juliol, amb l'assistència de 160 persones. Aquella va ser la primera d'entre les cinc presentacions programades. Tot coincidint amb el Dia Mundial de les Cooperatives, el document es va presentar el 7 de juliol a Vitòria-Gasteiz i aquesta setmana serà el torn de Madrid: Dimecres, 18 de juliol, es presentarà a la seu de SETEM MCM de C. Gaztambide, 50. Les altres dues presentacions tindran lloc a Amèrica Llatina: una a Pigüé (Argentina), el dijous 26 de juliol i l'altra a Montevideo (Uruguai), el dijous 2 d'agost.

S'entregarà un exemplar de la publicació a les persones assistents a les presentacions. Cal confirmar l'assistència emplenant aquest formulari.

Afegeix un comentari nou